Iveta - Michala Ries, Slovenský spisovateľ, 2023

17,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Iveta

Seriálový fenomén Iveta, ktorý pripútal k obrazovkám státisíce divákov, prichádza v knižnej podobe s množstvom nových scén a vtipných dialógov!... Čítať viac

4,4 27 hodnotení
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ, 2023
368 strán
5 hodín čítania

Seriálový fenomén Iveta, ktorý pripútal k obrazovkám státisíce divákov, prichádza v knižnej podobe s množstvom nových scén a vtipných dialógov!... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

17,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

Seriálový fenomén Iveta, ktorý pripútal k obrazovkám státisíce divákov, prichádza v knižnej podobe s množstvom nových scén a vtipných dialógov!

Osemnásťročná Iveta vie presne, čo od života chce – vypadnúť z rodného Trebišova, oslobodiť sa od matky, s ktorou si nerozumie, a rozbehnúť kariéru modelky. Keď sa jej naskytne príležitosť, zaváha len na okamih – kvôli najbližšiemu kamarátovi Števovi. A potom bez obzretia odíde.
Števo vie presne, čo od života chce – Ivetu. A chce študovať, aby získal vysnívanú prácu, lenže jeho otec očakáva, že bude pracovať pre rodinný podnik – nočný klub ArteMiss. Nemá odvahu povedať im pravdu, a tak Ivetu nechá odísť a každý večer prichádza do práce, aby žil otcov sen.
Diana vie presne, čo od života chce – aby ju dcéra prestala nenávidieť, aby sa necítila taká osamelá a aby jej život nebol len nekonečným kolobehom smútku, výčitiek a práce. Netuší však, ako to zmeniť.

Iveta čelí skutočnému svetu s britkým humorom, láskavosťou, ale i so značnou dávkou naivity a na svojej bláznivej a nepredvídateľnej ceste za lepším životom získava odpovede na otázky, ktoré sa nikdy neodvážila ani len položiť. Ale čo láska? Neurobila chybu, keď odchodom z Trebišova opustila aj Števa?

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť
Čítať viac
Počet strán
368
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
Hmotnosť
414 g
ISBN
9788022024587
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2152717
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

27 hodnotení

12
15
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

16
Láska spod klobúka - Jen Turano, 2016
Práve čítam
Láska spod klobúka

Rada čítam akýkoľvek žáner. Moje recenzie nájdete na @recenzienika Alebo FB Nika Vachová.

Nikola Krajčovič Krajčovič
Overený zákazník
včera
#iveta @michalaries @slovenskyspisovatel

Kniha Iveta je napísana podľa seriálu a ťažko sa mi hodnotí, pretože seriál, ktorý si podmanil Slovensko som nevidela. Nelákal ma a neviem vám povedať koľko toho bolo podľa seriálu a či do príbehu autorka dala aj niečo zo seba. Zahliadla som ukážky a podľa nich bol tento príbeh rovnaký.

Spomenula som, že samotný seriál ma nezlákal, ale za to kniha áno. Radšej čítam a tak keď som videla, že @madamme.de.ludrigova ponúka štafetu ihneď som po nej skočila. Autorku už poznám a pri nej som vždy na takej vlne. Jeden príbeh sa mi páči veľmi, kde druhý mi až tak veľmi nesadne. Michala si podľa mňa tento príbeh užívala, pretože ja som sa bavila tiež. Chopila sa toho bravúrne a musím povedať, že kniha ma viac navnadila na pozretie si aj seriálu, než samotné ukážky @tvjoj

Jednoduché hlášky, ale pri tom také trefné, ktoré vlastne vychádzali s osobnosti Ivety a účastnikov príbehu boli pre mňa vynikajúcim rozptýlením po večeroch. No prd po večeroch, lebo za 2 dni som ju mala zlupnutú a to som čítala ešte aj SČ.

Musím vyzdvihnúť, že príbeh bol písaný viacerými postavami a dynamika príbehu bola o to väčšia. Keďže som nemala na začiatku vôbec rada Ivetinu mamu, som rada, že som videla jej zmýšľanie a uvedomila som si ako sa dvaja ľudia môžu obchádzať v názoroch a postojoch a pritom im ide o to isté. Ako je dôležitá komunikácia.

Ivetina telenovela a dráma života mi vyčarila nejeden úsmev na tvári a priznám sa, že som sa pri pár pasážach nevedela prestať smiať. Dôležité je aj v ťažkých situáciach, ktorých nebolo málo, nájsť ten lúč slnka, ktorý presvetlí miestnosť...a to sa Ivete darilo s jej prostorekosťou a nadsázkou.

Čudujem sa sama sebe, ale mne tu nič nechýbalo a toto autorke neskutočne sadlo. Neviem si predstaviť nikoho iného, kto by dal knižný život Ivete lepšie.
Ďakujem autorke a @madamme.de.ludrigova za knižný zážitok.
5

#slovenskyserial #laska #prostitucia #modeling #miss #humor #stafetovyzavislak #stafeta
Čítať viac
pred štyrmi dňami
Vraj Iveta je seriál v TV a dosť obľúbený. Nech. Ja vždy radšej uprednostním knihu. A nie, netušila som o čom Iveta je. Už na prvých stránkach som zistila, že je o humore. Spontánnom, jednoduchom, aj trochu primitívnom, či silenom. Ale v konečnom dôsledku som sa smiala aj pri dramatických momentoch. Lebo… musela som. Ako sama Iveta neraz v závere poznamenala, že jej príbeh je ako telenovela, úplne s ňou súhlasím. Páčilo sa mi, že v knihe bolo hneď niekoľko uhlov pohľadu, a teda aj rozprávačov. Okrem Ivety, sa mi veľmi páčil Števo. Bol to taký ňuňu, aj keď vyrastal bez mamy a v bordeli. Zamestnankyne boli tiež skvelé, najmä v závere, keď Števovi dokazovali svoju lojalitu. Nedalo sa neobľúbiť otca Graňáka s jeho “božskou”trpezlivosťou s Dianou. To bola rúra ako vyšitá. Zvláštna povaha a bolo mi jej veľmi ľúto. Ako sa “zakuklila” do seba v dôsledku čudných presvedčení vlastnej matky. Prekvapením príbehu bola pre mňa mrcha modelka Linda, ale aj spolubývajúca, tá však práve z opačného dôvodu. A nesmiem zabudnúť na Adrián. Bolo mi jasné, čo je vo veci s jeho záhadným správaním, ale interakcie s Ivetou vždy končili mojím úškrnom. Jeho “odpaly” sú na nezaplatenie.

Zhrniem to asi takto. Telenovela krížená so “sitkomom” ako vyšitá. Na oddych super. Hlavná hrdinka má viac šťastia ako rozumu a k charizme jej rozhodne pridáva syndróm predbiehajúcej papule. Števo, Adrián a otec Graňák sú najlepšie postavy. V knihe Iveta nájdete z každého rožku trošku- dráma, láska, tajomstvá, odhalenia, a to v opakujúcej sa slučke, akurát sa prestriedajú postavy. Autorkin ľahký, humorný, dynamický štýl celému príbehu dosť pomohol. A ďakujem za preklad trebišovčiny- síce nemusel byť, kupodivu som rozumela, no vždy lepšie s prekladom priamo v texte, ako googliť(to sa mi deje pri použití angličtiny, španielčiny… no proste mám rada čítanie bez google).
Čítať viac
29.2.2024
Do Ivety som sa púšťala so zvedavosťou, keďže som seriál nevidela. Nevedela som, čo ma čaká, ale nechala som sa prekvapiť.
Aj keď bolo to niečo iné, na čo sme od Mišky zvyknutí, mne sa to páčilo.
Páčil sa mi Ivetin sarkastický humor. Trebišovské nárečie tam sedelo ako uliaté a nemusela som si čítať ani preklad v zátvorke.

Pohľad viacerých postáv mi sadol, pretože keď som mala dosť z jedného, tak v ďalšej kapitole ma čakal niekto iný.
Vzťah medzi Ivetou a Števom bo jednoznačný od začiatku, to ma vôbec neprekvapilo. No prekvapilo ma správanie sa Števovho otca, a škoda, že sme nedostali vysvetlenie, ani som sa nedozvedela, ako s ním Števo nakoniec dopadol.
Ivetiná mamka mi prišla zo začiatku tiež na nervy, ale potom mi jej bolo ľúto. Aj keď si za všetko mohla sama. Nezaslúžila si takýto život. Ani ona, ani jej rodina.
A Adrián bol zlatíčko. A tie vtipné narážky pani Dianky na neho nemali chybu.

Štýl písania super, ako vždy. Svižný, bez omáčky, zvraty a prekvapenia na každom rohu, ktoré prinášajú do deja dynamiku.
Aj keď som na konci čakala, že Iveta vyhrá, nestalo sa tak. No vyhrala niečo oveľa dôležitejšie a vzácnejšie. Získala späť svoju rodinu.

No musím podotknúť, že keby to nepísala Miška, po knihu by som nesiahla. Seriál som nevidela, nezaujal ma. Knihu som si prečítala iba kvôli Miške. Viem, že to nie je jej výmyslel, že sa musela riadiť scenárom. A bolo to z príbehu cítiť. Ona by to dokázala napísať možno aj o 2 stupne lepšie.
Čítať viac
24

"Čo ma vie dostať je kniha, ktorú keď dočítate, tak si želáte, aby jej autor bol vaším najlepším priateľom, ktorému môžete zavolať, keď by ste chceli." (J. D. Salinger)

Mária Morosková
Overený zákazník
25.2.2024
. Hneď ako prvé musím povedať, že je na príbehu vidieť, že to nie je úplne z Miškinej hlavy. Nevravím že to nie je dobrý príbeh, ale ja osobne cítim/čítam, že to nie je čisto rukopis autorky. Na popud tejto knihy som si pozrela aj seriál ale aj tu sa mi páčila kniha viac než seriál.

Čo sa mi najviac páčilo bol humor, ktorý sa nesie celou knihou. Na niektorých hláškach som sa neskutočne pobavila a pár som si ich zapísala, snáď bude priestor aby som ich niekde použila. Mne ako „vychodňarke“ neprekážalo aj východoslovenské nárečie, dokonca si to samo pýtalo, keďže Iveta je z Trebišova. Pridalo to príbehu na reálnosti.

Striedanie pohľadov v knihách vítam a inak to nebolo aj tu. Aj keď by som sa viac pozrela do hlavy Števovi a najmä tomu ako sa správal, čo si myslel a ako sa cítil na konci príbehu. Ivetin sarkazmus a pohotové reakcie ma bavili. Aj keď to bola len „obyčajná“ Trebišovčanka, Miška jej dala troška hĺbky a zamerala aj na jej vnútorný svet, ktorý v knihe skvelo zachytila.

Ale nepáčili sa mi len hlavné postavy. Adrián bol skvelý, presne postava ktorá skvelo doplnila Ivetu. Ale ani taká Sandra či Linda neboli zlé. U nich sa mi páčil ten progres akým prešli počas príbehu, hoc nie každá z nich sa vykreslila v tom dobrom svetle.

Ak by nebola kniha, asi si seriál ani nepozriem. A vlastne ani som ho nemusela pozerať, keďže kniha pre mňa bola záživnejšia a lepšia. A ako stále hovorím, od Mišky by som čítala aj nákupný zoznam.
Čítať viac
5.2.2024
Rodinný slovenský seriál Iveta určite všetci poznáte. Ja sa priznám, že som ho nikdy nevidela a popravde, na základe ukážok v TV ma ani nikdy nelákal. K prečítaniu knihy ma však dohnala moja zvedavosť a niekoľko otázok. O čom ten príbeh vlastne je ? Kto je tá Iveta ? Aká je ? Aký bude príbeh v Miškinom podaní? A odpoveď na každú som dostala...

Iveta je drzá,autentická,úprimná,na nič sa nehrá,servítku si pred ústa nedáva a miluje borovičku. Jej monológy v trebišovskom nárečí boli skvelé, tak som sa dosmiala. Vlastne...smiala som sa skoro od začiatku až po koniec knihy. Ivetina cesta ..."z Trebišova až na Miss", bola plná zaujímavých a vtipných situácií.

Bolo aj pár momentov,kedy išiel smiech bokom, ale taký je život. Nie vždy svieti slnko a u Ivety sa pár krát skrylo za mraky. Ťažkým témam sa nevyhnete ani v tejto knihe,ktorá srší humorom.

Veľmi sa mi páčila postava Števa, ktorý bol do Ivety po uši zamilovaný,no a Adrián,homosexuálny módny guru ,bol topka.

Ivetina mama mi šliapala dosť výrazne na moje nervové zakončenia a nebola som vždy stotožnená s jej výchovnými metódami a prístupom k Ivete. Obracanie sa v každej situácii a momente k Bohu bolo miestami vtipné, no niekedy už toho bolo priveľa.

Štafeta mi prišla v čase,keď som mala chuť prečítať si niečo vtipné, oddychové,nenáročné a to mi Iveta s Miškou splnili,no seriál si aj tak nepozriem. Chcem si zapamätať "Miškinu" Ivetu.
Čítať viac
20
Overený zákazník
21.1.2024
Seriál Iveta som videla a páčil sa mi. Dúfam, že je teda na mieste porovnávať ho s knihou, ktorú Michala Ries napísala podľa jeho námetu.
Ako prvé musím vyjadriť sklamanie. Je totiž veľká škoda, že Miška nenapísala rovno scenár!!!

Miška z tohto príbehu vytvorila dokonalosť. Postavám dala možnosť vyjadriť emócie prostredníctvom vnútorných monológov. Nevyplneným otázkam v seriáli dala odpovede. Každú medzeru dostatočne vyplnila. Niektoré situácie si dejovo prispôsobila tak, aby lepšie zapadli. V tomto prípade zveľadila už prítomný humor.

Iveta je postavou, ktorá ak by neexistovala, bola by Miškou stvorená. Neviem si predstaviť nikoho kompetentnejšieho na napísanie tejto knihy.

Ani neviem, čo viac k tomu napísať...
Ivetu odporúčam rovnako veľmi ako ostatné Miškine knihy. A že ste seriál ešte nevideli? O to lepšie pustiť sa hneď do knihy!
Čítať viac
15

21 yo | bookstagram: @jankina.kniznicka ♡ | books: 2020: 58 | 2021: 80 | 2022: 47 | 2023: 22 | 2024:

Janka Magicová
Overený zákazník
8.1.2024
Toto je asi po prvýkrát čo som dala šancu knihe, ktorá vznikla na námet seriálu a ešte k tomu zo slovenského prostredia! Povedala by som, že to bol celkom úlet ale som za knižné experimenty a toto teda vyšlo. Myslela som, že to až tak nesplní moje očakávania, ale to by nastalo len vtedy, ak by knihu nespracovala práve naša Miška! :)

Porovnávanie u mňa nečakajte, seriál som nikdy nepozerala a teda neviem čo všetko v ňom bolo. Ale celkom by ma aj zaujímalo, aké to musela mať Iveta ešte ťažšie na živo. Jedno je však isté, knižná verzia Ivety bola poňatá ako z rýchlika (čo chápem vzhľadom na nemožnosť obsiahnuť všetko do jednej knihy). Naozaj som mala pocit, že dej plynul tak päťkrát rýchlejšie ale bolo zaujímavé stíhať všetko sledovať. Iveta je mladá svojská postava so zmyslom pre humor a niekedy aj s prehnanou drzosťou, no odvaha jej nechýba. Snaží sa osamostatniť, začína žiť nový život mimo Trebišova, nachádza nové záľuby, chce niečo v živote dokázať a nezabúda ani na lásku. Jej sny a ciele sa však nie vždy dali zlúčiť s realitou, ktorá miestami bolela a nebola tak „vysnívaná“ ako si to Iveta namýšľala. Vo vnútri miestami trpela a neraz som sa s jej názormi stotožnila.

V knihe bolo veľa momentov, ktoré by stáli za zmienku ale príjemne ma prekvapil najmä východniarsky jazyk, trebišovčina, s tým som sa doposiaľ nestretla. Páčila sa mi životná cesta Ivety od Miss po modeling cez zapeklité situácie. Bolo vidieť ako sa postava hľadá a učí sa na vlastných pádoch. Štýl písania Mišky je ako vždy pútavý a aj z obyčajného príbehu by napísala dielo, ktoré by čitatelia ocenili.

Iveta je presne to, čo si potrebujete prečítať pokiaľ obľubujete sarkazmus, humor, svojskú hlavnú postavu alebo rýchlo plynúci dej s mnohými nepredvídateľnými situáciami. Je to taký pohľad do života osoby, ktorá sa hľadá a túži po vlastnom živote a verím, že v Ivetinom konaní by sme sa spoznali viaceré.
Čítať viac
3.12.2023
Možno som jedná z mála, ktorá seriál nevidela, ale nejako to išlo celé mimo mňa. Takže neviem či sa kniha podobá na seriál. Na nejaké porovnávanie môžete u mňa zabudnúť, skôr sa s vami podelím o svoje dojmy z knihy.

Miška Ries patrí medzi moje obľúbené spisovateľky, takže som aj tejto knihe dala šancu a poviem vám neľutujem.
Je to niečo iné. Dej napreduje rýchlo a stále sa tu objavujú nové a nové udalosti.

Možno nie každému sadne hlavná postava Iveta, ale mne sa páčia svojské hlavné hrdinky a Iveta bola jednou z nich. Jej podrezaný jazyk nerobil vždy dobrotu, niekedy je mlčať zlato. Páčila sa mi na nej najmä jej úprimnosť a jej dobré srdce. Samozrejme aj ona mala chyby, ako každý človek a s určitými jej rekaciami som nebola úplne stotožnená. Celý jej život bol v podstate jedno veľké tajomstvo, teda lepšie povedané klamstvo, takže aj správanie tomu nasvedčovalo. Musím pochváliť, že sme dostali aj kapitoly z pohľadu Števa a Diany, vďaka tomu som ich mohla lepšie pochopiť, najmä Dianu. Števo ma veľmi prekvapil, v dobrom, keďže na mňa v mnohých situáciách pôsobil dospelejšie, vždy stál pri Ivete a bol jej oporou. No najviac ma zaujal Adrián, toto je moja obľúbená postava z celej knihy.

Celý námet a rôzne zvraty v príbehu ma nútili čítať ďalej a ďalej, pretože Ivetin život bol fakt jedna veľká telenovela. Samozrejme aj táto telenovela v sebe skrýva niečo viac. Kniha je iná, než predošlé autorkine knihe, ale aj tak stojí za prečítanie. Určite si pri tejto knihe rozhodne oddýchnete.
Čítať viac
5

Milujem čítanie kníh, ktorých dej ma unáša do knižného sveta. Nájdete ma aj ako knihomolky_spod_tatier na ig.

Jana Imrichova
Overený zákazník
22.11.2023
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Iveta je typ protagonistky, ktorú si čitateľ zamiluje, a to, nepochybne, od prvej strany. Jej život je veľká emocionálna jazda, všade, kam príde, zanechá za sebou „vietor“. Vo vnútri je citlivá, ľudská, veľmi dôverčivá a nápomocná každému okolo, na čom sa však neraz popáli. Navonok je však „neriadenou strelou“, temperamentnou, vzbŕklou, divokou, no, bohužiaľ, často aj naivnou. Nepochybne, Iveta má v sebe oheň, ktorý iste rozdúcha aj u každého čitateľa, ktorý po knihe siahne.

Iveta sa určite dá zaradiť k oddychovej literatúre. Kniha nie je náročná a je napísaná veľmi pútavo a čtivo, číta sa rýchlo a plynulo. Príbeh iste vyhovie širokej vrstve čitateľov a tí si Ivetu obľúbia aj ako knižnú hrdinku, ktorú „vytvorila“ Miška Ries.

Mnohé okamihy z Ivetinho života prekvapia, zabolia, rozosmejú. Ale taká je Iveta, raz veselá, raz naštvaná, raz je život gombička a onedlho je mrak nad celým svetom... Ale presne takú si ju čitatelia obľúbia a bude pre nich „tým pravým orechovým“.
Čítať viac
18.11.2023
“Našla som viac, ako stratila.
Ja už nie som stratená.”

Iveta je príbeh mladej ženy, ktorej život je úplne na hovno. Jej mama je na hovno. Jej škola. Jej budúcnosť. Proste všetko. Je to smutné a vtipné zároveň. Jej príbeh nám ukazuje, akí my ľudia sme. Rasisti, pokrytci, klamári a neustále nespokojní so všetkým. No každá táto zlá vlastnosť má počiatok v našej minulosti. Každý krok, ktorý urobíme, zmeníme, pokazíme alebo napravíme nás formuje. Zanecháva na nás stopy, ktoré potom posúvame ďalej na naše deti. A oni potom musia trpieť za naše chyby.

Hoci viem, že autorka Miška vyšla pri písaní tejto knihy zo svojej komfortnej zóny, tak viem aj to, že to vôbec nepokazila. Ja som sa bavila. Niekoľkokrát. A nahlas. Nebola to klasická Miška Ries. Ale nebolo to ani zlé, len slabšie v porovnaní s ostatnými príbehmi. Ja som seriál nevidela, možno len pár upútaviek, kde som sa zasmiala na postave, ktorú stvárňoval Milan Ondrík. Preto som bola zvedavá, aká vlastne Iveta je. Aký je jej život, jej sny, jej rodina. Absolútne som ale netušila, že to bude hotová telenovela!

Takže v konečnom dôsledku chválim a odporúčam ako oddychovú knihu pre všetkých, čo sa chcú aj trošku zasmiať.
Čítať viac

Michala Ries

Čítať viac

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ

Čítať viac

„Sme zrodení zo zeme, s láskou ju obrábame a ona nám na oplátku dáva všetko, čo potrebujeme. Keď zomrieme, vrátime sa do nej. Vlastne jej patríme.“

Brieždenie v Dženíne - Susan Abulhawová, 2013
Brieždenie v Dženíne
Susan Abulhawová