Dom - Paco Roca, Absynt, 2023

19,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Dom

Stačí rok – a opustený dom zatuchne. Ako keby tušil, že potomkovia sa ho veľmi rýchlo vzdajú. Lenže jeho steny nie sú obyčajné. Sú nasiaknuté spomienkami. Čoskoro tak pochopia,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Absynt, 2023
Počet strán
136

Stačí rok – a opustený dom zatuchne. Ako keby tušil, že potomkovia sa ho veľmi rýchlo vzdajú. Lenže jeho steny nie sú obyčajné. Sú nasiaknuté spomienkami. Čoskoro tak pochopia, že opustiť ho nebude vôbec ľahké... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

19,90 €

Na sklade 3 ks
Posielame ihneď

Z kolekcie: Pre tínedžerov

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac o knihe

Stačí rok – a opustený dom zatuchne. Ako keby tušil, že potomkovia sa ho veľmi rýchlo vzdajú. Lenže jeho steny nie sú obyčajné. Sú nasiaknuté spomienkami. Čoskoro tak pochopia, že opustiť ho nebude vôbec ľahké.

Dojemný grafický román Dom španielskeho autora a ilustrátora Paca Rocu nás privádza do jedného letného domu na španielskom vidieku. Rok po otcovej smrti sa v ňom stretáva trojica súrodencov, aby spoločne so svojimi rodinami pripravili nehnuteľnosť na rýchly predaj. Peniaze sa predsa zídu. A dom je aj tak príliš ďaleko. Veď kto z nich by mal toľko času, aby
sem mohol pravidelne chodievať?

Tento dom však žije vlastným životom a zakrátko každému z nich premietne pred očami pestrý filmový pás plný tých najosobnejších spomienok. Stačí jeden pohľad na starý bazén, aby sa z neho vynorila vôňa záhrady a príbeh z dávnych letných prázdnin. Stačí zájsť do garáže, aby začuli otca, ktorý všetko obetoval pre svoju rodinu. Napriek pragmatickému prístupu k otcovmu milovanému domu však v súrodencoch postupne začnú hlodať pochybnosti. Nemali by si ho predsa len nechať?
Dom pred nás kladie otázku, na ktorú skôr či neskôr bude hľadať odpoveď zrejme každý z nás. Je to naozaj „len“ dom? Alebo je to niečo viac?

Paco Roca patrí medzi najvýznamnejších španielskych komiksových tvorcov. Za svoj grafický román Dom získal v roku 2020 prestížnu cenu Eisner Award za najlepší zahraničný komiks publikovaný v Spojených štátoch. Eisner Award sa považuje za ekvivalent filmových Oscarov.
Čítať viac
Počet strán
136
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
243×170 mm
Hmotnosť
456 g
ISBN
9788082033598
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1611597
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Španielsko
Vydavateľstvo
Absynt
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,7 / 5

19 hodnotení

15
3
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Keď Filip videl, že čítam Dom, hneď sa pýtal, či si ho môže potom prečítať. Po jeho dočítaní knihu odporúčal našej mame. Tak nám koluje doma. A sme z nej nadšení! Všetci. Je krásna nielen vizuálne, ale aj pre emóciu, ktorou sa dotýka. A pocitovosť. Je to viacrozmerné čítanie, pri ktorom je človeku teplo, ale i chladno zároveň. Ide totiž o príbeh života v stavbe domu. O to, ako sa časom mení, ostáva hrejivý už len v spomienkach. Prirodzený ľudský odchod, ktorý Roca napísal bez prílišnej sentimentality, a napriek tomu čitateľa rozbíja na kúsky. Pretože je v obyčajnostiach neobyčajný - vyzbieraných odpadkoch i suchom mandľovníku. Je to skutočný príbeh o prijatí pominuteľnosti života, jeho pekných aj ťažkých chvíľ. A dom v ňom neostáva len príbytkom. Už len zodpovedať na otázku, čím vlastne je pre každého z nás? K tomuto príbehu sa ako staršia rozhodne vrátim a dám ho čítať aj môjmu otcovi, všetkým jeho deťom, Marekovi, starým rodičom, a Hanke, ktorejkoľvek, ktorú stretnem.

Čítať viac
Nádherný zážitok

Na Absynt sa vždy spolieham, že by si nepustili čokoľvek iné ako banger. Sú pre mňa stálicou na slovenskom trhu a zárukou kvality všetkého, čo vezmú pod svoje krídla. Komiks Dom nie je výnimkou.

Ide o skutočne krásny vizuálno-textový zážitok. Teplé farby evokujú teplo Dom-ova a zároveň tak viscerálne v sebe nesú teplo Stredomoria - Španielska, v ktorom sa Dom odohráva. Farby tu považujem za majstrovské.

Nikdy nezabudnem na prácu so svetlom (a tieňmi) na obrázkoch v tejto knihe, to je skrátka krásne, nie je o čom. A tiež som doslova cítila vôňu citrusovníkov, rozmarínu a olivovníkov. Počula som hlasné cikády serenádujúce za pokojných intímnych stredomorských nocí.

Nuž a príbeh troch súrodencov pozostalých po zosnulom otcovi, ktorého životným dielom bol práve dom, je silno emocionálny. Taký akurát ľudský, že sa v ňom hádam každý nájde. Predať či nepredať, to je otázka. Môžeme si dovoliť nechať si niečo, čo zosobňuje a obsahuje naše spomienky bez toho, aby sme sa o to starali?

Dom je jednoducho krásny, už teraz viem, že ma niekedy určite chytí silná túžba znova sa doň ponoriť pre hlboký pôžitok.

PS: Epilóg je pecka.

Čítať viac

Recenzie čitateľov

25.9.2023
Názor čitateľa
Nebudem vás presviedčať o tom, že tento grafický román vás vtiahne do deja od prvých strán. Mne samotnému trvalo hádam aj tretinu knihy, kým som sa do príbehu začítal. Príbeh je pomalší a melancholický. Je to vlastne pocta ilustrátora jeho otcovi. Každý z trojice súrodencov spomína na otca a spomína tak trochu po svojom a spomína na rôzne obdobia. Vzniká tak komplexná mozaika jeho života, miestami milé, miestami je cítiť istú horkosť. Autor nám ukazuje, že vzťahy nie sú vždy ideálne a komiks pôsobí o to skutočnejšie. Ilustrácie sú dosť jednoduché, osobne mám radšej trošku iný typ kresby, ale to je čisto subjektívna záležitosť. Podľa anotácie som čakal, že komiks bude mať trošku tajomnejšiu atmosféru, že z obrazov domu bude cítiť viac staroby a rozkladu. Grafický román Dom však nepochybne stojí za prečítanie. Myslím si, že sa skvele hodí na toto ročné obdobie. Človek si zaspomína na svojich blízkych a zároveň uvedomí, že nič netrvá večne. Odporúčam! Čítať viac
Adra
Neoverený nákup
5.9.2023
Nádherný grafický román ponímajúci stratu otca, vyrovnanie sa s tým a následnou rozlúčkou s ním, prostredníctvom prípravy domu na predaj. Táto kniha hovorí cez svoje ilustrácie a pár slov mnoho. Vyjadruje pocity a spomienky detí na to dobré, ale aj zlé. Fernando to v Epilógu vystihol trefne, a tak Vám tu prikladám aspoň jeho úryvok.

“Dostal ma i nádherný pocit z toho, že som počas čítania spoznal a obľúbil si muža, ktorý zomrel na prvej strane. Muža, ktorého som nikdy nepoznal, o to zvláštnejšie je, že som ho mal rád.

Čím som starší, tým viac cítim, že jedinou témou literatúry – a pravdepodobne aj všetkého ostatného – je plynutie času.”

Fernando Marias.
Čítať viac
15

Ako najlepšie začať svoj deň ? V posteli s dobrou knihou a čajom :) Nie vždy sa to dá, preto čítam, kde môžem :) •na instagrame píšem tiež o knihách, ak by ste sa chceli pozrieť @sue_knihomilka

Zuzana Hermanová
Overený zákazník
22.8.2023
Všetci starneme a časom prijatie faktu, že tu nebudeme večne je stále viac reálne, hoci pre mnohých to nikdy nebude asi úplne ľahké. Autobiografický román Paca Rocu sa zameriava na proces straty svojho otca, smútenie, opätovné prežívanie spomienok u troch súrodencov, ktorý sa stretli vo svojom rodičovskom dome, aby ho dali do poriadku pred predajom. Každé jedno miesto dýcha zážitkami, ktoré sa spájajú s rodinou.

Za mňa to bol veľmi intímny príbeh, do ktorého som sa s ľahkosťou ponorila od prvej strany. Dotkol sa môjho vnútra. Je úprimný, priam čarovný. Všetci traja súrodenci, spomínajú na svojho otca. Pracovitého muža, dobrého človeka, ktorému sa podarilo nájsť vnútorný pokoj. Bol dušou domu. Veľmi by som chcela vyzdvihnúť aj pár tichých momentov, ktoré o to viac stupňovali emotívny zážitok z príbehu.

Dielo o prijatí, vyrovnávaní sa so stratou blízkeho človeka, vyrovnávaní sa s minulosťou a v konečnom dôsledku opätovnom naviazaní spojenia medzi súrodencami.

Áno, veľmi sa mi páčilo.
Čítať viac
Monika
Neoverený nákup
15.7.2023
Dojímavý príbeh zo španielskeho prostredia
Zaujímavé komiksové dielko vo výbornom preklade zo španielčiny zanechá v čitateľovi škálu rôznych pocitov ešte dlho po dočítaní. (Myslím si, že tieto pocity budú ešte intenzívnejšie u tých čitateľov, ktorí už vo svojom živote riešili predaj nehnuteľnosti po zosnulých rodičoch, domu, v ktorom strávili detstvo...) Objavujú sa v ňom témy ako plynutie času, vzťah rodič-dieťa a súrodenec-súrodenec, spomienky, choroba a bolesť... Ako to už pri komiksoch býva, aby sme z príbehu vyťažili čo najviac, treba sa ponoriť nielen do textu a deja, ale aj do jednotlivých ilustrácií, vnímať všetky drobné detaily, ktoré utvárajú tento útly príbeh.
Knižku odporúčam a som rada, že uzrela svetlo sveta aj v slovenskom preklade :)
Čítať viac
3.7.2023
Dom bol pre mňa takým súkromným výletom do vlastného detstva, Paco Roca vo mne totiž vyvolal veľkú dávku nostalgie vďaka nádherným ilustráciám a ešte krajším slovám. Necelých 150 stránok tak pre mňa predstavovalo cestu spomienkami na tie najšťastnejšie chvíle plné úsmevov a radosti.

Podarilo sa mi dokonale sa vcítiť do postáv, nielen že som s nimi večerala pod hviezdnou oblohou a stavala dlho vysnívanú pergolu , prežívala som aj ich smútok, ich stratu a ich znovu nájdenie samých seba v minulosti.

Dom odzrkadľoval egoizmus a ignoranciu každého jedného z nás, no zároveň poslúžil ako vzácna pripomienka – vážme si to, čo máme, kým to ešte máme. Nečudo, že tento grafický román získal niekoľko prestížnych ocenení, zaútočil na tie najcitlivejšie struny, vyvolal pocity eufórie ale aj dychberúcej prázdnoty, pripomenul nevyhnutnú realitu a vyčaroval úsmev na tvári. Čo viac?
Čítať viac
26
Overený zákazník
15.6.2023
famozne dielo!
Grafický román v ktorom hlavným ukazovateľom je plynutie času.

Ďalšia kniha, ktorú mi zavial sám osud. Som za ňu veľmi vďačná, lebo je tak reálna, až mi počas čítania behali zimomriavky po tele. Je to totiž presne typ príbehu, čo vám zoberie srdce. Čo vám vnukne silnú myšlienku, okupujúcu vašu myseľ. Tlieskam ku dokonalému literárnenu dielu.

Toto si myslím, že nie je kniha, ktorá bude lámať bookstagram, ale svojich čitateľov si nájde. A ten čitateľ, ktorý ju prečítať ju ocení. Presne tak ako rok čo rok po svete získava tento komix kopec ocenení.
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
12.6.2023
Veľmi pekné
Rok po otcovej smrti sa stretávajú traja súrodenci v dome, ktorý postavil ich nebohý otec. Ani jeden z nich tam nechce bývať, preto sú rozhodnutí ho predať. Lenže spomienky nespia, DOM je ich centrom a každý jeden z nich si spomína na to krásne i menej pekné. Čo ak robia chybu?
Autor na základe vlastných skúseností napísal knihu - grafický román o rodine, jej tajomstvách, spomienkach a vzťahoch v nej. Čítanie je miestami emotívne, viac smutné než radostné, ale realistické a tak živo pravdivé. Všetci sa raz za čas zamýšľame nad pominuteľnosťou, mávame výčitky svedomia a pochybnosti. Veď stále je tu niečo, čo sme mohli urobiť lepšie, správať sa s väčšou láskou k nebožtíkovi, kým žil. Lenže čas plynie a nedá sa vrátiť späť. Autor v tomto krásnom smutnom príbehu nastavuje zrkadlo nám - ľuďom a počas čítania sa určite každý zamyslí nad svojím životom. Nebudem sa tu rozpisovať, knihu si prečítajte sami a určite sa každého nejako dotkne. Je veľmi pekne spracovaná po obsahovej aj grafickej stránke. Určite vám ju odporúčam si prečítať.
Čítať viac
4.6.2023
Dom
Moja prvá komixovka! :)

Nevyhľadávam tento typ kníh, ale bola to hĺbavá tematika..
Príbeh sa odohráva v prímorskej oblasti, začína smrťou otca troch detí.
Potomkovia sa vyrovnávajú so stratou otca naozaj statočne, prvotne plánovali toto jeho sídlo predať. Trávia spolu na dome veľa času, prerabaju, spomínajú... myšlienkou, ktorá ma celý čas priťahovala, bolo to, že v materiálnych veciach nesmú naše spomienky utkvieť. Tie si nosíme v sebe..

Autor túto knihu venoval svojmu zosnulému otcovi a je to naozaj veľmi pekný odkaz.. môžem odporučiť.
Čítať viac
Natália z nathalysreading
Neoverený nákup
3.6.2023
Táto novinka je plná pocitov. Netušila som, že aj komiks vie človeka rozcítiť, no práve to sa stane, keď ho otvoríte. Kombinácia pravdivých dialógov a kresieb, ktoré uvidíte, vás určite očarí. Akoby hlavní hrdinovia skutočne žili. Dotkne sa vás to, pretože každý človek si už nejakou stratou prešiel. Všetci sme sa už museli vyrovnávať so smrťou blízkeho človeka. Asi to vami zamáva viac, ako by ste predpokladali, takže sa na to pripravte. Ja som spomínala na milovaných ľudí, ktorí tu už nie sú, a čudovala som sa, akú nostalgiu vo mne aktivoval tento počin. Nedokázala som sa tomu ubrániť. Bolo mi smutno. Miesto v príbehu si našli ale aj humorné situácie a tie nás zachraňujú, aby sme sa neutopili v smútku. Predstavujú pomyselný nádych nad hladinou, no vzápätí sa znova ponoríme. Takto to ide dokola.

Teším sa, že som si tento grafický román prečítala. Je veľmi citlivo napísaný. Nájde sa v ňom každý. Je ako sám život – smutný a zároveň veselý. Autor vybral určitý fragment nášho bytia a položil ho na papier. Urobil to tak majstrovsky, že som zostala bez slov. Príbeh je nesmierne ľudský a reálny. Toto je prvý komiks, ktorý sa mi dostal do rúk. Rada som s ním strávila tie tri hodiny. Určite si poviete: „Čo robila tri hodiny, keď sú tam väčšinou obrázky?“ Niekedy text netvorí základ. V takýchto dielach sa musíte pozerať na mimiku postáv, aby ste pochopili tiež to, čo sa nedá vyjadriť slovami.
Čítať viac

Vydavateľstvo Absynt

Čítať viac

„Záleží na tom, čo sa naozaj stalo. Každý má potenciál urobiť niečo zlé - keby nás niekto podľa toho posudzoval, nikto by nebol dosť dobrý. Záleží však na tom, ako sa napokon zachováme.“

Road trip - Beth O'Leary, 2022
Road trip
Beth O'Leary