Božskí rivali
E-kniha

Dvaja mladí novinári, ktorí medzi sebou súperia, nájdu vďaka magickému spojeniu lásku. Ich osud bude závisieť od toho, či budú čeliť hlbinám pekla... spoločne... Čítať viac

4,6 35 hodnotení
1. diel série
Začarované listy
Vydavateľstvo
Pandora, 2024
Počet strán
352

Dvaja mladí novinári, ktorí medzi sebou súperia, nájdu vďaka magickému spojeniu lásku. Ich osud bude závisieť od toho, či budú čeliť hlbinám pekla... spoločne... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

14,50 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Božskí rivali - Rebecca Ross, Pandora, 2024
E-kniha
14,50 €

Viac o e-knihe

NIJAKÝ BOH,
NIJAKÁ VOJNA,
NIKTO,
SA NEMÔŽE POSTAVIŤ MEDZI NICH.

Dvaja mladí novinári, ktorí medzi sebou súperia, nájdu vďaka magickému spojeniu lásku. Ich osud bude závisieť od toho, či budú čeliť hlbinám pekla... spoločne.

Po stáročiach spánku bohovia opäť bojujú...

Osemnásťročná Iris túži svoju rodinu udržať pohromade. Jej brat je nútený bojovať vo vojne v mene bohov a matka sa utápa v žiali a alkohole. Povýšenie v novinách Oath Gazette pre ňu preto predstavuje to najlepšie, čo sa jej môže stať.

Keď sa však listy, ktoré píše Iris bratovi, dostanú do nesprávnych rúk, do rúk príťažlivého, ale chladného Romana Kitta, jej konkurenta v novinách, vznikne medzi nimi zvláštne magické spojenie.

Obaja sú so svojimi magickými písacími strojmi zahnaní doprostred mystickej vojny ako spravodajcovia. Dokáže ich puto vydržať boj o osud ľudstva a o lásku?

Epický fantasy román plný nádeje, zármutku a nevídanej sily lásky.
Čítať viac
Originálny názov
Divine Rivals
Počet strán
352
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
2454581
Štýl
historický, romantický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Spojené štáty
1. diel série
Začarované listy
Vydavateľstvo
Pandora
Pre koho
young adult
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

35 hodnotení

26
6
2
1
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

13.4.2024
Recenzia
Božskí rivali sú prvou časťou dilógie Začarované listy. Úprimne poviem, že som vôbec netušila, o čom kniha je, nalákal ma na ňu zahraničný bookstagram a potom náš slovenský preklad s nádhernou oriezkou. A som rada, že som ju začala čítať naslepo.

Príbehom nás sprevádzajú novinári Iris Winnowová a Roman Kitt. Páčilo sa mi, že autorka zvolila striedanie pohľadov, pretože som mohla spoznať obe postavy. A teda boli božskí. Obaja si ma hneď získali, o tom nebolo pochýb, boli nežní, pracovití, cieľavedomí, plní slov a láskavosti. Ach, ako som sa len pri čítaní usmievala.

Keďže je kniha romantasy, dostávame pomenej fantasy prvkov, ale predsa len tam nejaké boli. Páčil sa mi koncept magických písacích strojov a listov. Na celej knihe ma asi najviac uchvátili listy, ktoré boli tak nádherne a čisto písané. Mala som z nich hrejivý pocit a usmievala sa cez stránky na Iris a Romana.

Autorka vymyslela a opísala zaujímavý fantasy svet s bohmi a prebiehajúcou vojnou. Veľmi sa mi páčil štýl písania, taký jemný, neustále som mala chuť ďalej čítať, ponoriť sa do víru vojny, písania správ a listov.

Koniec bol veľmi napínavý, bála som sa, čo sa stane, keďže bol nabitý napätím, akciou a strachom. Na záver som bola šokovaná, smutná a nahnevaná. Nahnevala ma jedna osoba, o ktorej neviem ešte, čo si myslieť. A zároveň som smutná, že neviem, čo bude s inou postavou a vôbec sa mi to nepáči. Nutne potrebujem druhú časť, dúfam, že bude čoskoro. Toto je zatiaľ adept na najlepšiu knihu, čo som tento rok prečítala.
Čítať viac
12.4.2024
Krásne napísaný príbeh s pekne vykreslenými postavami
Autorka ma nádherný štýl písania, ktorý vás skvele vnorí do deja aj do vnútra postáv a celkovo dodáva dielu jedinečnú atmosféru. A predovšetkým tento štýl si ma pri čítaní udržal, keďže sa príbeh pomerne rýchlo začal uberať k vojnovým tematikám pripomínajúcim svetové vojny, ktoré nepatria práve k oblasti, o ktorej rada čítam. Tento aspekt je však absolútne subjektívny a vôbec nie chybou knihy, len som nečakala, že sa až natoľko k vojne priblížime. Témy vojny, utrpenia a nádeje boli však pekne rozoberané a aj postavami prežívané a riešené. Väčšinu času máme skôr náhľad na to, aký ma vojna dopad na bežných ľudí, či už v blízkosti frontu alebo ďalej od neho, a bohovia, ktorí ich vedú, ostávajú v úzadí, čím sa teda zameriavame viac na utrpenie jednotlivca a nie na veliteľov a ich stratégie, ktoré predovšetkým ženú ľudí do záhuby.

Hlavná hrdinka Iris je jednou z najodolnejších a zároveň najcitlivejších hrdiniek, o akých som kedy čítala. Pevne sa drží svojich zásad a hodnôt, neľahko, ale predsa sa snaží pokračovať aj v najtemnejších situáciách a pre svojich najbližších by riskovala čokoľvek, pretože o nikoho z nich nechce prísť.

V niektorých častiach som však mala dojem, že napätie nie a nie poľaviť, až ma to začalo stresovať. Veľmi by som dopriala postavám, aby si vydýchli. Ale postavy žiaľ žijú v napätých a neistých časoch, ktoré dajú aj čitateľom pocítiť. Zároveň nám pripomínajú, že aj v ťažších časoch si môžeme dúfať v lepšiu budúcnosť a žiaden dobrý čin či prejav náklonnosti nevyjde nazmar.

Autorka skvele vyvážila dej s rozvíjaním postáv a na pozadí nechala jemne bežať aj romantickú linku, a v konečnom dôsledku do seba všetky aspekty krásne zapadajú. Nebola som vždy stotožnená so vzťahom postáv, ale hodili sa mi k sebe a ich dynamika dávala zmysel. Prostredie má základ v reálnom svete s jemným nádychom mágie a tým vytvára dojem niečoho známeho a predsa fantasticky nadpozemského.

Pokiaľ vás oslovila táto knižka, určite neváhajte dať šancu aj iným od Rebeccy Ross. Mne neuveriteľne učarovala River Enchanted, jej škótske prostredie, štýl písania a prepracované postavy.

audiokniha • angličtina

4/5
Čítať viac
11.4.2024
4,5/5
Božskí rivali boli totálne božskí!

Ja som naozaj úprimne nadšená každou stránkou v tejto knihe. Čítalo sa to úžasne a ľahko. Strany naozaj padali jedna za druhou a keby som nemala deti tak ju prečítam na jeden záťah.

Ďalším veľkým plusom sú postavy či už hlavné alebo vedľajšie. Až na pár záporných postáv si ostatných zamilujete a ja som len tŕpla aký osud pre ne autorka pripravila. Iris, Marisol, Attie a dokonca aj Keegan mali v sebe tú iskričku, ktorá vás k nim bude priťahovať a zaujímať. A potom je tu Roman ( Romein) … on je láska. Mňa okúzlil veľmi rýchlo už v prvej časti a po všetkých bad boyoch bol príjemnou zmenou. Tie ich chvíľky a slová… ach

Fantasy je tu pomenej ale mne to nakoniec ani neprekážalo. Celá tá linka s vojnou a láskou bola pre mňa prvoradá a tie jemné fantasy prvky boli za mňa vzhľadom na ostatok príbehu dostačujúce. Akurát dúfam, že sa v druhej časti stretneme viac s bohmi, keďže zatiaľ sme ich viac-menej sledovali len skrz minulosť.

Tretia časť knihy, najmä ku koncu, bola pre mňa zdrvujúca. Čakajú vás veľmi pekné ( a zároveň pre čitateľa, ktorý nemá pokračovanie totálne hrozné) zvraty pri ktorých som miestami prestávala dýchať a nemohla som prestať čítať.

Veľmi dúfam, že sa čoskoro dočkáme pokračovania, pretože ja sa už neviem dočkať.
Čítať viac
10.4.2024
Názor čitateľa
Toto bola jedna z mojich najočakávanejších kníh tohto roka, všetci okolo mňa ju milujú a ja som sa na ňu nesmierne tešil. Čakal som epický historický fantasy román s enemies to lovers, inšpirovaný svetovými vojnami v minulom storočí. Moje sklamanie nemohlo byť väčšie. Do príbehu som sa vôbec nevedel začítať. Dlho som nevedel prísť na to, čo presne mi vadí. Námet je originálny, prostredie určite zaujímavé a vo fantasy neokukané a kniha obsahuje aj veľmi veľa pekných myšlienok. Napriek tomu som sa strašne nudil. Až v poslednej tretine knihy som pochopil prečo. Keď z príbehu zoškrabete tenkú glazúru z fantasy, tak zistíte, že pod jej povrchom sa ukrýva romantika, ktorá je úplne mdlá. Medzi tými postavami nie je absolútne žiadna chémia. Ten vzťah nemá iskru a funguje iba preto, lebo autorka nás nasilu presviedča o tom, že má fungovať. Navyše, možno je to mnou, ale mám pocit, že v druhej polovici knihy sa charakter Iris vytratil. Zostala z nej plochá postava, ktorá proste miluje Romana. Viem, že do veľkej miery som si zážitok z knihy pokazil sám svojimi očakávaniami. Preto som sa rozhodol dať knihe aspoň tri hviezdy, hoci som si jej čítanie vôbec neužil a asi som ju mal v určitom momente radšej prestať čítať.
Ešte jedna poznámka na záver, nemyslím si, že by sa táto kniha mala radiť medzi fantasy alebo romantasy. Ja by som ju zaradil medzi obyčajnú YA romantiku
Čítať viac
3.4.2024
Táto knižka rozhodne zaujme svojím vzhľadom, rovnako ako zaujala aj mňa a som veľmi rada, že som si ju prečítala, pretože to bol veľmi pekný a magický príbeh.

Iris, hlavná hrdinka, mi bola od začiatku veľmi sympatická a rýchlo som si zvykla na jej povahu a myslenie. Mrzelo ma, že nebola na 100% šťastná a spokojná, aj keď si to zaslúžila, no pomalým rozbehom jej život naberal na obrátkach a vďaka jej konaniam a rozhodnutiam sa zaslúžila o veľmi pekný osud.

Romantická linka medzi Iris a Romanom, jej nie veľmi dobrým kolegom, sa začala skvelo, pomalší rozbeh patril k danému obdobiu a páčilo sa mi, ako si autorka na ich komunikácii dala záležať.
Takisto musím veľmi pochváliť takzvanú backstory, ktorá bola dôvodom, ako spolu hlavní hrdinovia komunikovali. Bolo to premyslené, jednoducho napísané a pochopiteľné.

Čo sa týka atmosféry, tá je v knihe tak trochu pochmúrna, kvôli prebiehajúcej vojne a nepekným udalostiam, no aj napriek tomu ma príbeh zasiahol a obľúbila som si ho.
Hral sa s mojimi pocitmi a vyvolal vo mne smútok, hnev, slzy, ale aj úsmev a radosť pri niektorých scénach.

Autorka do deja perfektne zakomponovala mágiu a fantasy prvky, vďaka ktorým to trochu vyzdvihla a pridala originalitu tomuto príbehu.
Ja môžem knihu len vychváliť a odporučiť ju vám všetkým, ktorí máte radi príbehy s pomalšou romantickou linkou zasadenou do historického obdobia.
Čítať viac
8

Volám sa Linda a to, že rada čítam knihy je asi každému jasné. Pokiaľ zrovna nemám chuť čítať tak rada pozerám nejaký seriál alebo film. Milujem dobrú hudbu a playlisty ku knižkám. A true crime podcasty. Som milovníčka psov a doma ich mám rovno dvoch. Taktiež som introvert, moji najlepší priatelia sú tí z kníh a knihy sú mojim únikom z reality. Hľadanie si kamarátov v realite je už vec druhá… Milujem ovocné čaje, sladkosti, jedlo a posteľ. Ešte aj rada plávam, behám a lyžujem. K YA ma priviedla Selekcia a k fantasy Sarah J. Maas. Moje kolekcie kníh sú zoradené podľa toho čo som za ten mesiac prečítala a ku všetkým sa snažím vždy napísať aj recenziu aj keď mi to väčšinou nejde, lebo radšej čítam než píšem recenzie. 2023- 114 read books Goodreads: _linduska

^ Linduskaa_ ^
Overený zákazník
2.4.2024
„Byť zraniteľný je sila, ktorej sa väčšina z nás bojí.”
5*
„Nestrácaj čas, trápením sa kvôli veciam, na ktorých nakoniec ani nebude záležať.”

Láskavý historický román so štipkou fantasy, plný slov, nádeje, priateľstva, romantiky, listov a krásnych myšlienok.
Ľúbim túto knihu<3

„Kde sa stráca zmysel pre dobrodružstvo v dennodennom stereotype opatrnosti, ktorý žijeme?“

„Nechcem sa zobudiť, keď budem mať sedemdesiatštyri, len aby som si uvedomila, že som nežila.“

„Nie je zločin cítiť radosť, aj keď sa veci zdajú beznádejné.“
Čítať viac
30.3.2024
Úchvatný príbeh!
Konečne som tento rok prečítala knihu, od ktorej som sa nevedela odtrhnúť a prečítala som ju behom dvoch dní. Rebecca Ross napísala príbeh so štipkou mágie, súperiacimi bohmi, neľútostnou vojnou, ale aj príbeh plný nádeje, priateľstva a lásky.

Autorka dokonale pracuje so slovami, štýl jej písania je hravý, dokonca aj opis obyčajnej veci znie v jej podaní zaujímavo. Presne vie, ako opísať veci, situácie či pocity postáv tak, aby vo vás vyvolala emócie. Dokáže opísať vojnu tak, akoby ste mali pocit, že ste jej súčasťou, tak, aby sa vám tlačili slzy do očí. Opisuje prežívanie postáv tak, až máte pocit, že cítite to isté. Ich stratu, smútok, strach, odhodlanie, nádej aj lásku.

Vďaka autorkinej skvelej práci so slovami pôsobia postavy reálne. Konečne som mala po dlhej dobe pocit, že nečítam o bábkach, ale že ide o ľudí, ktorí konajú reálne, cítia presne to, čo by reálne cítili a nehrajú sa na niečo, čím nie sú. Vojna ľudí mení a presne tak sa formovali aj postavy v tomto príbehu. Keď sedeli v kancelárii boli súťaživí, ironický,... keď sa priblížili k vojne mali strach a obavy. Nestávali sa z nich hrdinovia, stále boli len obyčajnými ľuďmi, ktorých vpred poháňala iba nádej a sila priateľstva a lásky. Už dlho som nebola tak unesená, ako pri tejto knihe.

Božskí rivali si ma neopísateľne získali. Momentálne je to najlepšia kniha, akú som tento rok čítala. Toľko emócií, toľko myšlienok, nad ktorými som sa dlhšie zamýšľala. Knihe dávam päť hviezdičiek a nezostáva mi nič iné, ako netrpezlivo čakať na pokračovanie.

P.S.: nespomenula som, že má nádhernú obálku?!
Čítať viac
30.3.2024
Božskí, nie tak úplne rivali :)
Príbeh dvoch mladých duší, Iris a Romana, zasadený do vojnového sveta, ktorý je najprv len vzdialeným strašiakom. Obaja radi píšu, obaja majú dobré duše a obaja sú svojím spôsobom nebojácni. Autorka impozantne využila ich písacky potenciál a približuje nám ich pomocou dopisov, ktoré si navzájom posielajú. Dej postupne graduje, odhaľuje minulosť a tvorí prítomnosť príbehu. Na budúcnosť si musíme počkať v pokračovaní a ja sa veru neviem dočkať. Len dodám, že príbeh sa číta sám :). Čítať viac
Karolína Kocifajová
Overený zákazník
29.3.2024
Ja som sa do tejto knihy zamilovala. Už len obálka vie poriadne navnadiť každého čitateľa. Iris som si obľúbila od prvej stránky. Veľmi sa mi páčila jej osobnosť. Roman sa na prvý pohľad zdá ako namyslený sebec z bohatej rodiny. No v skutočnosti je to úplný opak. Roman je jeden veľký poklad. Zamilovala som sa doňho. Dej sa mi veľmi ľahko čítal a dobre plynul. Autorka má veľmi pekný štýl písania. Musím sa priznať, že som sa bála či sa mi kniha bude páčiť. Som však veľmi rada, že som si ju nakoniec kúpila, pretože je jednoducho dokonalá. Nemám jej, čo vytknúť. Momentálne by som dokázala o nej rozprávať celý deň. Koniec ma veľmi navnadil na ďalší diel. Dúfam, že čoskoro bude preložený. Čítať viac
24.3.2024
V prvom rade kniha má nádherný obal. V druhom rade si myslím, že je skvelá. Autorka dokázala veľmi dobre vykresliť hrôzy vojny a prepojiť to s malou dávkou fantasy. Niektoré pasáže som čítala so slzami na kraji. Myslím si, že aj napriek tomu, že v niektorých častiach cítiť smerovanie k Young Adult, tak je to kniha, ktorá stojí za prečítanie. Čítať viac

„Nie je podstatné, akí sme odolní voči cudzej sile. Dôležité je, akí sme silní voči vlastnej slabosti.“

Tam Tam Tri - Boris Filan, 1999
Tam Tam Tri
Boris Filan