Matky a dcéry - Erica James, Tatran, 2023

19,77 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Matky a dcéry

Pôsobivý príbeh o starých tajomstvách a nových začiatkoch

Vila Kotva je krásny dom na morskom pobreží južného Anglicka. Naomi s manželom Colinom tu vychovali dve dcéry. Po Colinovej náhlej smrti si Naomi začne budovať život odznova,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Tatran, 2023
368 strán
5 hodín čítania

Vila Kotva je krásny dom na morskom pobreží južného Anglicka. Naomi s manželom Colinom tu vychovali dve dcéry. Po Colinovej náhlej smrti si Naomi začne budovať život odznova, najmä keď sa do susedstva prisťahuje Ellis, jej dávna známosť z mladosti... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina

19,77 €

-9 %
Pôvodná cena: 21,90 €
Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 37 knižniciach. Požičať v knižnici

Z kolekcie: Knihomoľky knihomoľkám

Zobraziť viac kolekcií

Z kolekcie: Top 10 kníh roka podľa laska_ku_kniham

Zobraziť menej kolekcií

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024

Viac o knihe

Vila Kotva je krásny dom na morskom pobreží južného Anglicka. Naomi s manželom Colinom tu vychovali dve dcéry. Po Colinovej náhlej smrti si Naomi začne budovať život odznova, najmä keď sa do susedstva prisťahuje Ellis, jej dávna známosť z mladosti. Stará iskra vzbĺkne a vzkriesi v nich radosť a túžbu po spoločnom živote. Problémom je, ako túto novinu prijmú Naomine dcéry, najmä staršia Martha, ktorá otca zbožňovala a nerada by videla niekoho iného na jeho mieste. Mladšia Willow je tomuto vzťahu oveľa viac naklonená, lebo svojho otca vnímala celkom inak.

Matka s dcérami sú si blízke, no napriek tomu si nehovoria všetko. Naomi sa nikdy nepriznala, že jej manželstvo s Colinom nebolo také harmonické, ako vyzeralo navonok, a aj Willow skrýva tajomstvo, o ktoré sa s nikým nepodelila, lebo by naň najradšej zabudla. Román Matky a dcéry je hlbokou psychologickou sondou do rodinných vzťahov a hovorí o problémoch, aké sa vyskytujú v nejednej rodine. Zároveň prináša pozitívne posolstvo, že vďaka láskyplným vzťahom, ktoré vytvára predovšetkým milujúca matka, možno prekonať aj najťažšie chvíle.
Čítať viac
Originálny názov
Mothers and Daughters
Počet strán
368
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
140×210 mm
Hmotnosť
528 g
ISBN
9788022214162
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1891287
Štýl
romantický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Tatran
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Kúpte spolu
Matky a dcéry - Erica James, Tatran, 2023
Sedem sestier - Lucinda Riley, Tatran, 2019
36,47 €
Ušetríte 4,33 €

Hodnotenia

4,2 / 5

16 hodnotení

6
7
3
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

3.2.2024
Prijemne prekvapenie
Po knihe som siahla na zaklade kladnych recenzii na internete. A musim s nimi suhlasit. Roman ma vtiahol do deja hned od zaciatku, a svoj naboj zaujmu ma drzal skoro az ku koncu. Zial, koniec mi prisiel velmi rychlo a stroho ukonceny. Ale nic to nemeni,ze urcite siahnem po dalsej knihe od autorky. Čítať viac
9.11.2023
Od knižky som očakávala jeden príjemný spoločenský román, v ktorom rodina rieši svoje problémy, nezhody a všetko to, čo na to nadväzuje. A veru, čítanie ma bavilo, priam som dychtivo chcela vedieť, ako to všetko skončí.

Kniha sa začala dobre, hneď som sa do nej začítala a spoznala hlavné hrdinky, sestry Marthu a Willow.
Priznám sa, Marthu som v prvej tretine knihy neznášala. Bolo mi na nej nesympatické jej správanie, to ako vnucovala iným svoje názory a chýbalo jej pochopenie voči druhým.

Na druhej strane jej sestra Willow chápala matkinu situáciu a nevyjadrovala svoje názory tak okato, ako Martha, no za to bola veľmi naivná a občas sa stalo, že zabudla, kto je na ňu dobrý a kto nie.
Obe sestry boli ako oheň a voda, ako to bolo tiež podobne spomenuté v knihe.

Samotná zápletka je zaujímavá, páčili sa mi rozdielne názory postáv, ako sa k situáciám stavali a nie len kvôli tomu vznikali škriepky a nezhody.
Priebeh deja nestál, pri čítaní som sa nenudila, práve naopak, bolo to zaujímavé čítanie a stále som bola zvedavá, ako dopadne tá alebo iná vec.

Veľmi sa mi páčil koniec, ktorý bol krásny ale zároveň trochu smutný. V knihe bola poukázaná sila rodiny, ako sa na ňu vieme kedykoľvek spoľahnúť, a že vlastne naša rodina a naši blízki by mali byť najdôležitejšou súčasťou nášho života.
Knihu odporúčam, ak máte chuť na nejaký rodinný príbeh, pri ktorom si radi oddýchnete a možno sa aj trochu zamyslíte nad udalosťami v deji.
Čítať viac
4.10.2023
Príbeh Naomi, jej dvoch dospelých dcér Marthy a Willow, a ich partnerov, je príbehom rôznorodosti rodinných vzťahov a takisto neuveriteľnej sily materskej lásky.

Martha a Willow sú úplne rozdielne, až sa ich mama v duchu pýta ako len dve sestry vychované rovnakými rodičmi môžu byť. Úplne som sa s tým dokázala stotožniť. Rodičia viacerých detí, máte to tiež tak?

Autorka ale v knihe krásne vykresľuje, prečo je to tak. Sestry, tak odlišné povahou a postojom k životu, majú totiž odmalička aj iný vzťah s mamou aj (už nebohým) otcom, iné spomienky na detstvo a úplne iné životné skúsenosti, ktoré ich formovali.

Kniha zrkadlí aj nebezpečenstvo nálepkovania detí od útleho veku (ona je tá priebojná, tá sa v živote nestratí… ona je tá nepraktická, tá sa nebude vedieť o seba postarať), čo je pomerne bežná a naoko nevinná praktika v našej spoločnosti. V skutočnosti výrazne ovplyvňuje, akú si človek o sebe utvára mienku a aké životné rozhodnutia robí.

Kniha sa čítala sama a už od prvých strán som ju nevedela odložiť. Príbeh je vcelku nekomplikovaný, rozprávaný z pohľadu viacerých postáv. Je tu kopa lásky v rôznych podobách - tej materskej, ktorá je schopná akejkoľvek obety pre dobro detí (kde je ale jej hranica?), tej tajnej nenaplnenej, tej logickej, rozumnej (vie ale láska byť iba rozumná a logická?) aj tej oddanej, ktorá má potrebu ovládať a kontrolovať. Páčilo sa mi, že tu nebola žiadna prehnaná dráma, pri ktorej by som prevracala oči, aj keď viacero zvratov a odhalených tajomstiev som vôbec nečakala.

Keď k tomu pridám, že sa väčšina knihy odohráva v malebnej anglickej dedinke, v peknom dome na pláži, kde lietajú čajky a počuť rozbíjanie vĺn, je jasné, že ide o ideálne letné čítanie.

PS Keďže som Matky a dcéry čítala hneď po Čistej, dosť výrazne som cítila rozdiel v prekladoch. Tento preklad mi prišiel tak trochu zastaralý, čo samozrejme aj vychádza z veku postáv. Napríklad keď niekto použije frázu: “Dnes by to mladí ľudia povedali takto…” tak by som naozaj očakávala nejakú frázu zo súčasného slovníka. Ale povedať: “Dnes by ho mladí ľudia nazvali fešáčiskom…” To naozaj nie, to by som sa aj ja prepadla od hanby, ak by som také slovo mala použiť.
Čítať viac
31.7.2023
Podmanivá
Jedna matka, dve dospelé dcéry odlišné ako deň a noc a staré tajomstvá, ktoré vyplávajú na povrch. Autorka sa zamerala na nedokonalý obraz rodiny, v ktorej ale existuje silná väzba matky a jej detí.

Veľa nezhôd v názoroch, veľa tichého trápenia, silná empatickosť a nové začiatky robia z knihy uveriteľný príbeh, ktorý môže žiť každá rodina. Nechýbala ani skvele vykreslená sila ženy, rozhodnutá obetovať sa pre svoje deti na úkor seba a vlny narážajúce na pobrežie pod vilou Kotva, ktorá sa nakoniec stala záchranným člnom pre ľudí, ktorí to potrebovali. A láska. Láska, ktorá nezostarla, hoci ľudia áno, láska, z ktorej vzišiel nový život a láska, ktorá viac brala ako dávala. Žiadne veľké romantické či sexuálne scény v knihe neboli, hoci v nej bolo veľa pocitov. Podmanivý štýl autorky, vďaka ktorému sa kniha číta sama urobili spolu s celkom krátkymi kapitolami svoje a ja som sa nevedela od nej odtrhnúť.

Možno som len čakala o trochu viac dramatickejšie prekvapenia ako aj záver, ktorý bohužiaľ chutil ako rozvarená ryža - dal sa “zjesť” ale nebola som z neho nadšená. Nenapomohlo tomu ani mätúce správanie istých postáv ako aj vyriešenie problému, o ktorý sa postaral osud, čo bolo pre mňa trochu prvoplánové a prijala by som viac drámy. Okrem príliš rýchleho konca nemám knihe čo vytknúť, pretože napriek nemu som si čítanie užila.
Čítať viac
Veronika S.
Neoverený nákup
21.7.2023
Odporúčam, príjemná pohodová kniha
Tento román mi spríjemnil dovolenkové dni pri mori. Veľmi ma bavil príbeh všetkých troch žien a vzťahy medzi nimi. Záver ma však úplne šokoval, to som ozaj nečakala..
Dúfam, že sa chystá preklad aj ďalších kníh od Jamesovej, pretože jej štýl mi veľmi sadol.
Čítať viac
Zuzka
Neoverený nákup
21.7.2023
Príjemný román
Toto je pôsobivý a skvelý príbeh o vzťahoch a živote a o tom, čo matky urobia, aby ochránili svoje deti. Od začiatku som si knihu zamilovala a s ťažkosťami odkladala. Život Naomi a jej dcéry Marty a Willow je dojemný a emocionálny. Čítať viac
16

Megamilovníčka Stephena Kinga ktorá sa pri knihách rada bojí, smeje alebo plače, pokojne aj všetko v jednej. O knihách sa rada vykecávam aj na IG profile @tyrky.sova

Lenka Miklášová
Overený zákazník
14.7.2023
Erica Jamesová sa sústredí na problémy svojich postáv, ich prežívanie jednotlivých okamihov, budovanie charakterov porovnávaním zážitkov z minulosti s reakciami v súčasnosti. Obsadenie je redukované na Naominu rodinu - nemusíte sa obávať návalu ako na koncerte Rammstein, v postavách sa orientuje ľahko. Autorka sa snažila dodať každému charakteru nejakú tú hĺbku a navzájom ich odlíšiť, no vo výsledku bolo tých kontrastov priveľa na to, aby to pôsobilo dôveryhodne a prirodzene. Martha je kontrolou posadnutá hysterická mrcha, jej manžel Tom je zlatíčko, čo žije spokojne pod papučou tak dlho, že hádam aj zabudol, ako vystrieť chrbát. Oproti tomu Willow by bola schopná stratiť hrubé črevo, keby ho nemala bezpečene namotané v útrobách, a jej partner Rick by jej najradšej kecal aj do toho, kedy má to črevo vyprázdniť.

Matky a dcéry by som zrhnula ako pohodové čítanie o nepohode. Rozoberá citlivé a náročné témy, ale takou tou okresanou, stráviteľnou formou. Napriek nepríjemným a ťažkým situáciám, ktorými si postavy museli prejsť, mi čítanie ani raz nevklinilo do krku guču veľkosti poctivej slivky.Príbeh je vo svojej podstate jednoduchý a hoci je priamočiary dej do istej miery vykompenzovaný hĺbkou, dojem mi pokazil zjednodušený a zrýchlený záver.
Čítať viac

Vydavateľstvo Tatran

Čítať viac
Kúpte spolu
Matky a dcéry - Erica James, Tatran, 2023
Sedem sestier - Lucinda Riley, Tatran, 2019
36,47 €
Ušetríte 4,33 €

„Podľa mňa si rozprávka. si očarujúca, statočná a prekrásna. a...a dúfam, že mi dovolíš, aby som bol súčasťou tvojho príbehu. “

Zasnený Neznámy - Laini Taylor, 2019
Zasnený Neznámy
Laini Taylor