Skupinová terapia
E-kniha

Ako mi jeden psychoterapeut a skupina neznámych l’udí zachránili život.

Nekonvenčný terapeut a jeho vynaliezavé postupy. Odvážny, láskavý, úprimný, bolestivý, ale aj vtipný príbeh plný vážnych tráum, zápasov o duševné zdravie, dysfunkčných vzťahov... Čítať viac

4,4 25 hodnotení
Vydavateľstvo
Grada, 2023
328 strán
5-6 hodín čítania

Nekonvenčný terapeut a jeho vynaliezavé postupy. Odvážny, láskavý, úprimný, bolestivý, ale aj vtipný príbeh plný vážnych tráum, zápasov o duševné zdravie, dysfunkčných vzťahov a nekonvenčných terapeutických ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

14,87 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Z kolekcie: Reportáž a biografia

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Nekonvenčný terapeut a jeho vynaliezavé postupy.

Odvážny, láskavý, úprimný, bolestivý, ale aj vtipný príbeh plný vážnych tráum, zápasov o duševné zdravie, dysfunkčných vzťahov a nekonvenčných terapeutických postupov. Pripomína, že je dôležité nebáť sa byť zraniteľný a starať sa o svoje medziľudské vzťahy.

Nezišla by sa každému z nás občas nejaká terapia?
Christie bola úspešná študentka, ktorú však prepadávali pocity hlbokej úzkosti, osamelosti a trápila ju porucha príjmu potravy. Keď jej psychoterapeut odporučil navštevovať skupinovú terapiu a zverovať sa so svojimi problémami úplne neznámym ľuďom, bola spočiatku veľmi skeptická. Postupne sa však presvedčila o tom, akú veľkú liečivú silu môže mať ľudská spolupatričnosť.
Čítať viac
Originálny názov
Group: How One Therapist and a Circle of Strangers Saved My Life
Počet strán
328
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1885207
Štýl
romantický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Grada
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

25 hodnotení

13
8
4
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

12

Všetky recenzie nájdete na mojom bookstagrame: papierovy_svet :)

Nella Kubišová
Overený zákazník
30.11.2023
Kniha "Skupinová terapia" od autorky Christie Tate je dojemným a otvoreným pohľadom na cestu sebapoznania, uzdravenia a rastu v rámci terapeutickej skupiny. Táto memoárová kniha nás zavádza do vnútra autorkiných najhlbších emócií a skúseností, čím nám poskytuje cenný náhľad do sveta terapie a medziľudských vzťahov.

Kniha začína autorkiným opisom jej dospievania, kedy jej psychické problémy a závislosť na jedle ju tlačili k hľadaniu pomoci. Základným bodom jej terapeutickej cesty sa stala skupinová terapia, ktorá sa ukázala ako prelomový moment v jej živote. Tate nám podáva pútavý a upřímný popis svojich stretnutí so skupinou a inými pacientmi, pričom zdôrazňuje dôležitosť podpory a solidarity v procese uzdravenia.

Jedným z najvýraznejších aspektov tejto knihy je autorkina schopnosť vyjadriť svoje pocity a myšlienky s úprimnou ranosťou a odvahou. Jej príbeh nám pripomína, že každý z nás má svoje vnútorné boje a že otvorená komunikácia a spolupráca s inými ľuďmi môžu byť kľúčom k duševnému uzdraveniu. Tateova schopnosť vnímať a spracovávať svoje emocionálne bariéry sa stáva inšpiráciou pre čitateľov, ktorí možno prechádzajú podobnými ťažkosťami.

Je však potrebné poznamenať, že táto kniha môže byť pre niektorých čitateľov náročná, pretože autorka sa nebojí pohľadať do hĺbky svojich osobných problémov a zranení. Pre niekoho to môže byť príliš otvorené a emocionálne náročné čítanie. Avšak pre tých, ktorí hľadajú inšpiráciu a pochopenie v oblasti duševného zdravia a terapie, je táto kniha pravdepodobne cenným zdrojom.


Celkovo povedané, "Skupinová terapia" od Christie Tate je knihou, ktorá nám ponúka hlboký pohľad do procesu uzdravenia a rastu prostredníctvom terapie a podpory skupiny. Svojou úprimnosťou a emocionálnou hĺbkou oslovuje čitateľov a núti ich zamyslieť sa nad vlastnými vzťahmi a psychickým zdravím. Je to príbeh o nájdení svetla v temnote a o tom, ako otvorená komunikácia a empatická podpora môžu mať moc zmeniť život.
Čítať viac
knihyainé
Neoverený nákup
3.11.2023
surové a úprimné a smutné. ľudské. a občas aj vtipné.
prostredníctvom Christie nahliadneme do sveta porúch príjmu potravy a skupinových terapií. môže sa zdať, že je to ťažké čítanie, ale nie je. príbeh vás vtiahne a vy celý čas držíte palce Christie, aby si svoju zranenú dušu vyliečila a našla pokoj, stabilitu a radosť. bude potrebné mať v sebe trochu empatie voči hlavnej postave, robí stále tie isté chyby, cyklí sa, stagnuje, hnevá sa. ako občas každý z nás.

príbeh nám hlavne chce povedať, aké je dôležité starať sa o svoje mentálne zdravie a vpúšťať si do života ľudí, deliť sa o svoje pocity s inými, aby sme vedeli pocítiť spolupatričnosť. lebo najdôležitejšie v živote, aby sme boli “šťastní”, je mať dobrý vzťah k sebe a dobré vzťahy s ľuďmi.
Čítať viac
22.10.2023
Skupinová terapia
Priznávam, že počas čítania som viackrát upadla do bezútešnej melancholickej depresie.
Autorkin skutočný príbeh skutočne nebol oddychovým čítaním a vyžadoval si dávku trpezlivosti a pochopenia.
Roky stretávania na terapiách, pády a vzlety a pády a veľa mužov v nádeji že toto je ten pravý..
No úzkosť ma chytala.
Keď sa kniha blížila ku koncu, pristihla som sa pri konštatovaní- tohto si už vezme, alebo ostane navždy sama.

Kniha dobrá, príbeh inšpiratívny, ale myslím, že najbližšie sa ponorím do niečoho vzdušnejšieho, aby som predýchala posledné dva kúsky.
Čítať viac
19.9.2023
Skupinová terapia
Táto knižka ma bavila od začiatku do konca aj preto, že už prvé vety boli ako keby vytiahnuté z mojej hlavy. Pre mňa to bola tiež terapia, ktorú som absolvovala prostredníctvom hlavnej hrdinky, ktorá riešila podobne pocity ako riešim ja sama. Pri čítaní som sa zúčastňovala prostredníctvom nej skupinových terapii, ktoré boli plné emócií. Psychologických kníh je veľa, no táto je trochu iná, vtipná, autentická. Hodnotím ju ako skvelý nielen čitateľský, ale aj terapeutický zážitok. Čítať viac
35
Sexkomiks - Philippe Brenot, 2017
Práve čítam
Sexkomiks

Som knihomoľka, ktorá číta súčasne aj 5 kníh. Ako prvú knihu som prečítala Pána prsteňov a odvtedy milujem fantasy a čítam, čítam a čítam. Najviac milujem fantasy a non-fiction, ale čítam všetky žánre. Rôzne prečítam 120-160 kníh. Tak ako to ja hovorím, každá kniha má svojho čitateľa len si ho musí nájsť, preto píšem odporúčania, nie recenzie. Viac z môjho sveta nájdeš na Instagrame @denny_medziriadkami @_dennyto

Denisa Tomíková
Overený zákazník
15.7.2023
Knihe "Skupinová terapia" dávam 3,5/5.
Kniha je ľahká, vtipná, zaujímavá a v mnohom aj poučná. Hlavná hrdinka je úprimná a opisuje detaily zo zákulisia terapie a všetky svoje pocity. Píše aj o tom, keď jej cesta za zlepšením nešla, tak ako si predstavovala. Nuž, niektoré veci v živote sa nezmenia len tak lúsknutím prstov. Okrem toho terapeut je pomerne sympatický chlapík, ktorý sa bude páčiť mnohým čitateľom.

Ak sa do knihy pustíš, nehľadaj odborné psychologické informácie. V knihe nájdeš osobný príbeh ženy, ktorá sa rozhodla zlepšiť svoj život, starať sa o svoje duševné zdravie a priebeh jej terapie. Áno, aj tej skupinovej terapie, po ktorej má knižka názov. Knihu zaručene prečítate za chvíľku, autorka ju napísala čítavo a svižne. Odporúčam prečítať, ak ťa zaujíma terapia, psychológia, duševné zdravie a chceš si prečítať o tejto téme vo forme oddychovej beletrie/biografie.

Síce som už čítala aj lepšie knihy, osobne sa však veľmi teším, že vychádzajú knihy s osobnými skúsenosťami s terapiou.
Čítať viac
15.5.2023
Skupinová terapia ma donútila smiať sa a zároveň plakať, pociťovať frustráciu a radosť v jednom, aj keď som doposiaľ netušila, že to vôbec je možné. Christie Tate sa podarilo veľmi hodnoverne zhrnúť súbory svojich myšlienok a dať ich do celku, ktorý dáva perfektný zmysel. Nič vám nasilu nevnucuje, nesúdi vás, ani zbytočne nenarieka nad rozliatym mliekom, pôsobí práveže ako človek, ktorý sa vie dať dokopy, uvedomiť si svoje silné stránky ale aj nedostatky a postaviť a im čelom, ba čo viac, napomôcť ostatným k podobnému výsledku.

Priznám sa, pri niektorých témach som sa necítila komfortne, prišlo mi zvláštne rozoberať ich pred cudzími ľuďmi a sama by som veru nikdy nič podobné neurobila ani za predpokladu, že by mi to pomohlo, no nehľadiac na tieto pasáže, čítanie som si nesmierne užila a o to predsa ide. V mnohom mi autorka otvorila oči, poukázala na dôležitosť sebalásky a zabŕdla do, bohužiaľ, stále aktuálnej témy – za fakt, že potrebujete pomoc, sa netreba hanbiť.
Čítať viac
15

Ako najlepšie začať svoj deň ? V posteli s dobrou knihou a čajom :) Nie vždy sa to dá, preto čítam, kde môžem :) •na instagrame píšem tiež o knihách, ak by ste sa chceli pozrieť @sue_knihomilka

Zuzana Hermanová
Overený zákazník
4.5.2023
•Skupina dokáže odhaliť veci,ktorých sa nedokážete zbaviť.

Knihou nás sprevádza Christie, úspešná študentka, ktorá je nešťastná vo svojom živote. Predovšetkým osamelá. Sledujeme jej vzostupy a pády, myšlienky a trápenia. Študovala právo, čo bola spoločensky akceptovateľná náplasť na jej život.
Koľkí z nás sa v živote zastavia a uvedomia si, že cítia neustály nepokoj a úzkosti, obavy, čo je to so mnou ? Keď zaspávate s nádejou, že sa ráno už nezobudíte.

Aké je náročné byť úprimný sám k sebe. Snažíme sa dosiahnuť “ideál”, ktorý v spoločnosti prevláda, počnúc výzorom, postavením, sociálnym statusom … Kto som ja ? Čo skutočne potrebujem ? Prijatie seba samého, objať svoje ja a všetko to dobre, a to zlé.

Kniha sa mi veľmi páčila, predovšetkým preto, že sme sa pozerali na chod skupinovej terapie a terapie ako takej, očami klienta. Mnohí pri terapii majú očakávania, že krivka na grafe pôjde stále hore. Takto, to ale nefunguje. Sledujeme dynamiku skupiny, ako sa aj so správnymi ľudmi vie bolesť premeniť na čistú radosť.
Každý napreduje svojim vlastným tempom. Christie to mala vo vzťahoch náročné. Koľko lásky dokáže uniesť srdce plné rýh?

Kniha sa mi veľmi páčila. Ak očakávate odbornú literatúru, sklamem vás, to tu nebude. Avšak, ak vás zaujíma cítenie a prežívanie ženy, ktorá sa odhodlala postarať sama o seba a začala sa starať o svoje mentálne zdravie, vrelo odporúčam. Kniha sa mi čítala jedným dychom.
Čítať viac
Berenika číta
Neoverený nákup
30.4.2023
Čoraz viac ľudí si dnes stráži nielen fyzické zdravie, ale aj to mentálne. A dúfam, že bude vychádzať čoraz viac kníh na tému “moja skúsenosť s terapiou”, lebo je to veľmi zaujímavé čítanie. Taká bola aj kniha Christie Tate “Skupinová terapia”. Hoci zo začiatku sa to číta trochu chaoticky, potom si uvedomíte, že to je odraz autorkinho života tesne pred začiatkom pravidelnej terapie - čistý chaos: porucha príjmu potravy, samota striedaná s partnermi “čudákmi” čúrajúcimi do skrine. Až prišiel Christie do života terapeut doktor Rosen, ako ho nazýva a skupina cudzích ľudí, s ktorými sa mala začať deliť o svoje ozajstné ja. A postupne prichádzajú uvedomenia, čo všetko je treba zmeniť. A že je to (sakra) ťažké.

Písanie Christie Tate by som nazvala hlavne jedným slovom: úprimné. Naozaj nemá problém podeliť sa s čitateľom o každý jeden ťažký či intímny detail svojho života rozoberaný na terapii. Páčilo sa mi aj, že opisovala svoje prežívanie terapie, ako veľmi bolelo niečo vo svojom živote zmeniť a ako veľmi ju hnevalo keď už mala pocit, že na tom má byť lepšie a ono to stále nešlo. Na vlastnej koži si vyskúšala, že na cestu k zmene nebedú žiadne skratky a je treba si to pomaly a ťažko odmakať.

A doktor Rosen? To je ten najväčší sympaťák od prvej strany, až mám problém veriť, že to je skutočný človek.

Kniha, napriek tomu, že je na tému duševného zdravia, sa číta veľmi ľahko a rýchlo. Odporúčam!
Čítať viac
29.4.2023
Skupinová terapia je jednou z tých kníh, ktoré ma chytili hneď od prvej strany, aj keď som od nej čakala úplne niečo iné, ale o to príjemnejšia ma prekvapila. Nenechajte sa zmiasť "vážnym" názvom knihy. Kniha nie je žiadnym odborným psychologickým "pitvaním" ľudskej osobnosti. Aj keď sa týka niečoho tak krehkého ako ľudská psychika nepochybne je, je poňatá vtipne a pútavo a mne sa autorkin štýl veľmi páči. Starostlivosť o psychické zdravie je veľmi dôležitá a netreba ju zanedbávať a už aj najmenší problém treba riešiť, lebo sa môže nabaľovať a sužovať človeka celé roky, čím je príkladom aj samotná Christie. Vyhľadať odborníka nie je hanba a kniha je skvelou osvetou, ktorá na to poukazuje. Autobiografia samotnej autorky je veľmi intímna spoveď o ceste za uzdravením. Bolo pre mňa zaujímavé sledovať progres v terapeutických skupinách a možnosti terapie, ktoré boli miestami poriadne nekonvenčné, pri ktorých autorka poodokryla poriadnu časť zo súkromia.
Aj napriek ťažkej a vážnej téme je kniha pohodovým a chytľavým čítaním, ktorá vás núti čítať ďalej a ďalej. Nebojte sa zdôveriť so svojim problémom blízkemu človeku, odborníkovi, vyrozprávať sa, lebo si možno ani neuvedomujeme, akým liekom vedia byť dobré medziľudské vzťahy a komunikácia. Starajme sa nie len o svoj zovňajšok, ale aj o vnútro. Lebo najkrajší človek je spokojný a vyrovnaný.
Čítať viac
21.4.2023
Zaujímavá
Príbeh Christie je naozaj veľmi intímnou, občas ale aj, možno to v tomto kontexte vyznie až divne, vtipnou výpoveďou ženy, ktorá trpela poruchou príjmu potravy, mala samovražedné myšlienky a cítila sa ako sám vojak v poli. Túžila si nájsť konečne niekoho, s kým to bude fungovať na tisíc percent psychicky a aj fyzicky. Neštíti sa preto hovoriť aj o rôznych sklamaniach a podivnostiach, ktoré zažila pri sexe, no keď je čím sa pochváli, dá o tom vedieť tiež :D
Christie a jej skupina sú dôkazom toho, aké dôležité je mať niekoho, o koho sa dá oprieť a povedať mu všetko, ale naozaj, naozaj všetko.
.
Túto knihu radím k oddychovkám, ktoré sa veľmi dobre a ľahko čítajú, no nezabudnete ma nich hneď ako zavriete knihu. Najmä ak ste už zažili taký ten dlhodobejší skľučujúci pocit osamelosti ...
Nečakajte teda nejakú odbornú analýzu človeka, ktorý potrebuje pomoc. Skôr po nej siahnite, ak máte radi príbehy inšpirované skutočnosťou, nevšedné postavy, podivné situácie a ak vám nevadí, že sa tam bude vo väčšej miere hovoriť aj o sexe (no nie tak, ako sa píše v knihách z červenej knižnice)
Čítať viac

Vydavateľstvo Grada

Čítať viac

„Celkom názorne som zistil, akú moc predstavuje pevná viera a aké jednoduché je vyvolať ju. Stačí, aby si ty vedel o niečo viac ako tí, čo majú veriť. Potom je ľahké robiť zázraky.“

Alamut - Vladimir Bartol, 2004
Alamut
Vladimir Bartol