Vydaj sa na cestu knižnými svetmi
a vyhraj kopu kníh!
Knižné putovanie - Vyraz na cestu knižnými svetmi, Martinus, 2024
Čo sa varí v Kremli - Witold Szabłowski, Absynt, 2022

17,42 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Čo sa varí v Kremli

Po úspešnej knihe Ako nakŕmiť diktátora prichádza poľský reportér Witold Szabłowski s jej voľným pokračovaním. Tentoraz vo svojej kulinársko-reportážnej knihe nazerá pod... Čítať viac

4,4 23 hodnotení
Vydavateľstvo
Absynt, 2022
412 strán
6-7 hodín čítania

Po úspešnej knihe Ako nakŕmiť diktátora prichádza poľský reportér Witold Szabłowski s jej voľným pokračovaním. Tentoraz vo svojej kulinársko-reportážnej knihe nazerá pod pokrievku Ruska a bývalého Sovietskeho zväzu. Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina
17,90 €

17,42 €

-3 %
Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 21 knižniciach. Požičať v knižnici

Z kolekcie: Pre hltačov faktov a reportáží

Naši škriatkovia odporúčajú

Teória lásky - Ali Hazelwood, Lindeni, 2024

Viac o knihe

Prečo s posledným ruským cárom Mikulášom II. zastrelili aj jeho kuchára? Čo sa varilo prvým likvidátorom černobyľskej katastrofy? A kto dal Gagarinovi pred odletom do kozmu vypiť pohár mlieka? Spoznajte Rusko cez kuchynské dvere vo vynikajúcej kulinárskej reportáži Witolda Szabłowského!

Po úspešnej knihe Ako nakŕmiť diktátora prichádza poľský reportér Witold Szabłowski s jej voľným pokračovaním. Tentoraz vo svojej kulinársko-reportážnej knihe nazerá pod pokrievku Ruska a bývalého Sovietskeho zväzu. Szabłowského kniha Čo sa varí v Kremli vám prezradí, čo jedával Stalin na svojej tajnej dači neďaleko Moskvy, čo sa pieklo v peciach obliehaného Leningradu či aké bolo prvé jedlo vodcov Ruska, Ukrajiny a Bieloruska po rozpade ZSSR. Szabłowski nám však ponúka aj niekoľko „receptov“ z obdobia veľkého ukrajinského hladomoru a v špeciálnom predslove k slovenskému vydaniu nás pozýva „do kuchyne“ v obliehanej mariupoľskej fabrike Azovstaľ.

Spoznajte Rusko, krajinu, ktorá buduje svoju moc nožom, naberačkou, vidličkou a... hladom. Asi nie je náhoda, že v krajine, v ktorej sú ľudia zo všetkého najviac kŕmení propagandou, je prezidentom a neobmedzeným diktátorom práve vnuk kuchára – Vladimir Putin.
Čítať viac
Počet strán
412
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
132×205 mm
Hmotnosť
461 g
ISBN
9788082033802
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1611599
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Poľsko
Vydavateľstvo
Absynt
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

23 hodnotení

16
4
0
1
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Skvelé voľné pokračovanie knihy Ako nakŕmiť diktátora. Autor nás tentokrát pozýva nahliadnuť pod pokrievku kuchárov v bývalom Sovietskom zväze a súčasnom Rusku. Kniha je plná spomienok ľudí, kt. boli priamo zapojený do procesu prípravy jedál pre politických predstaviteľov. Ukazuje nám akú dôležitú funkciu kuchári zastávali. Kniha nie je presýtená faktami z jednotlivých období, naopak, ponúka nám veľa zaujímavostí, ktoré sa v bežnej historickej faktografii nedočítame.   Bonusom sú niektoré recepty jedál, ktoré sa pripravovali pre cára, Stalina, Gagarina ale aj súčasného prezidenta Putina. 

Čítať viac

Recenzie čitateľov

Soňa Vančová
Neoverený nákup
18.1.2023
Čo sa varí v Kremli.
Kniha zaujme tých, ktorí majú radi dejiny, ale z pohľadu obyčajných ľudí. Poučná svojim spôsobom, ale nenásilná. Zobrazuje časti života vládcov Ruska od čias cára Mikuláša až po Putina, očami ich kuchárov. Veľmi dobre sa čítala. Autora poznám, čítala som aj knihu Ako nakŕmiť diktátora. Odporúčam. Čítať viac
37

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
12.1.2023
Veľmi dobré čítanie
Chcete sa dozvedieť niečo z histórie ZSSR a Ruska? Tak kľudne siahnite po tejto knihe. Prostredníctvom rôznych chronologických príbehov sa dozviete nielen to, ktorý vodca čo rád jedol, ale aj prečo sa v histórii udiali niektoré udalosti. Všetko je okorenené rôznymi pikoškami a zaujímavosťami, pričom určite nebudete so všetkým súhlasiť, ale dostanú sa vám informácie z rôznych uhlov pohľadu.
Kniha je písaná skvelo, je pútavá, dynamická, vtipná, s množstvom historiek (aj neuveriteľných) a doplnená je fotografiami a viacerými receptami z každej doby. Vyberte si z 18-ich tanierov, ktoré vám naservírujú rôzni kuchári a vychutnajte si jedlá, ktoré chutili vodcom. Ale pozor! Neochutnáte len lahôdky, ale budete sa môcť zoznámiť s jedlami, ktoré pomohli prežiť vojnu i hladomor, a že od názvu ,,jedlo" budú mať mnohé ďaleko, je viac než isté. Alebo čo si tak zamaškrtiť na bajkonurskom boršči, Stalinovom orechovom džeme, alebo fašírkach po cársky? A čo všetko je pravda o Spiridonovi Putinovi?
Pre mňa to bolo veľmi zaujímavé čítanie a i vám knihu odporúčam, určite nebudete sklamaní.
Čítať viac
13
Zlá štvrť - Marek Vadas, Daniela Olejníková, 2018
Práve čítam
Zlá štvrť

Aktuálne recenzujem, "oprašujem" a revidujem po veľmi dlhej dobe svoju knižnicu.

Marek Ščamba
Overený zákazník
11.1.2023
Červená kuchyňa
Naozaj. Čo sa varí a varilo v Kremli?
Odkedy sú dochované zápisy kuchárov a spôsob varenia v Kremli, tak až po súčasné udalosti siaha reportáž autora. Možno sa aj vie, čo sa varilo pre cárom Mikulášom II., ale od revolúcie v Rusku je kulinárskych informácii do dnešnej doby omnoho viac. Čo jedol cár Mikuláš, Lenin, Stalin, Chruščov, Brežnev, Gorbačov, Jeľcin, čo sa varilo v Afganistane, pre kozmonautov ruského vesmírneho programu či ľuďom po jadrovej havárii v Černobyle?
Recepty jedál a spôsoby ich prípravy sú len okorenením podstatnejších príbehov zo zákulisia kuchyne. Najmä z pohľadu kuchárov a kuchárok komunistického režimu. Boli to nie veľmi známe tváre, ktoré však dozaista boli svedkami dejinných udalostí globálneho charakteru.
Od taniera číslo I. až po tanier XVIII. ochutnáte spôsob, štýl vládnej kuchyne a tiež nezmyselnosť bezhlavých skutkov, ktoré sa v minulom režime diali.
Kuchárov a kuchárky z tejto knižky som si zamiloval. Je až na neuverenie, čoho boli svedkami a ako dokázali pozdvihnúť, zmeniť vzťahy či zamútiť vodu v dobe aparatčikov.
Áno. Opäť je tu zopár dobrých receptov, ale neviem či by ich čitateľ chcel vyskúšať úplne všetky a podľa nich variť. Pre mňa mali skôr informačnú hodnotu. Klobúk dolu pred autorom, ktorý spísal možno posledné svedectvá žijúcich kuchárskych osobností. Tí, ktorí boli aj hrdinami svojej doby. Kuchárska vynaliezavosť zasahovala a zasahuje do diania na Ukrajine, Kryme, Gruzínsku a v samotnom Rusku. Kniha vychádza v pohnutej dobe a cítiť, že výpovede svedkov akoby teraz boli viac úprimnejšie. Avšak aj tu má propaganda svoje chápadlá a nie všetko čo je predostreté „ľudu“, musí byť pravda, čo bolo zistené aj samotným autorom.
Tento titul je však unikát. Knižne nebolo reportážnym spôsobom asi nič podobne zosumarizované, viac menej z „prvej ruky“. Skôr filmovo. S odstupom času, budeme všetky súvislosti hodnotiť s chladnejšou hlavou a sebaistejším postojom. Kniha má čo povedať súčasníkom a perspektívne aj generácii nepoškvrnenej železnou oponou.
A prečo treba spievať kysnutému cestu? Dočítate sa aj túto „pikošku“.
Čítať viac
2.1.2023
Čo sa varí v Kremli bola posledná kniha prečítaná v roku 2022. Lepšiu knižnú spoločnosť som si na sviatky vybrať asi nemohla. Lebo keď počas vianočných dní hojnosti a pri misách plných jedla a koláčov čítate o miliónoch ľudí, ktorí umierali od hladu a vymýšlali nepredstaviteľné kombinácie, len aby aspoň niečo mohli dať do žalúdka, rozhodne vám to otvorí oči. A uvedomíte si aké máte šťastie, že sa ráno zobudíte, v bezpečí a teple domova si môžete dať hocičo, na čo máte chuť.

Kuchári a kuchárky významných vodcov boli pri zrode aj zániku režimov, zažili udalosti meniace dejiny - stáli v pozadí a robili všetko pre to, aby uspokojili rozmanité chúťky ľudí, ktorí svojimi rozhodnutiami prepisovali históriu. Niektorí žili v krajine hlbokých kontrastov. Zatiaľ čo v práci servírovali bohato prestreté stoly preplnené všakovakými pochúťkami, domov sa vracali s pár zvyškami medzi susedov, ktorí trieli biedu.

Každá kapitola obsahovala príbeh jedného kuchára. Dozvedela som sa mnohé o ich súkromí aj o živote bežných ľudí. Ocitla som sa na rôznych miestach - súkromných loveckých chatách, veľkých kuchyniach v období tesne po výbuchu v Černobyle, vo výskumnom centre pred prvým letom človeka do vesmíru. Ale aj v zničených bytoch bez najmenšej stopy po jedle a takmer ľudoprázdnych uliciach, kde sem tam ležal človek, lebo od hladu nevládal ďalej.

Och, aké to len bolo zaujímavé čítanie! Už kniha Ako nakŕmiť diktátora od rovnakého autora bola nevšedná, toto voľné pokračovanie sa mi páčilo ešte viac. Pre mňa je to jedna z najpútavejších kníh, aké som za posledné obdobie prečítala.
Čítať viac
25.11.2022
Opäť úžasná
Ako najlepšie spoznať históriu národa? Cez kuchyňu. Je to ten najviac zaujímavý, originálny a jedinečný spôsob, ako sa dozvedieť o kultúre a predkoch. A autor Witold Szabłowski to dobre vie.

Čo sa varí v Kremli bola rovnako skvelá ako kniha Ako nakŕmiť diktátora. A možno ešte lepšia. Tentoraz sme sa zamerali na Rusko - od čias cára Mikuláša II. až po súčasného prezidenta Putina. Autor v knihe opisuje nielen skvelé pokrmy, ktoré dávni vládcovia obľubovali, ale aj politickú situáciu, ktorá v danom období panovala. Za každým mocným človekom stál kuchár, ktorý svojím talentom mohol zlepšiť alebo zhoršiť náladu osobe, ktorá rozhodovala o osude miliónov ľudí. A to vôbec nie je jednoduchá práca.

Talent a spôsob, akým Szabłowski napísal túto knihu je nenahraditeľný. Autor píše o takých, na pohľad, banálnych veciach, akými sú pokrmy, hostiny a aj samotní kuchári, ale v jadre to má veľké posolstvo a možno je to aj také uvedomenie a otvorenie očí pre tých, ktorí majú ruskú politiku zidealizovanú. Najviac ma zasiahli kapitoly o hladomore, či už úmyselný hladomor na Ukrajine, alebo obliehanie Leningradu. Autor si všimol, že ľudia, ktorí prežili hladomor sú najviac pohostinní a to vo mne spustilo ešte väčšiu ľútosť k ľuďom, ktorí takúto traumu museli prežiť.

Kniha je písala pomocou rozhovorov, či už priamo s kuchárom, alebo s niekým, koho predok varil pre významného človeka. Na konci každej kapitoly nájdete aj recepty, ktoré sa počas knihy spomínajú (sú tam aj recepty z hladomorov). Ak sa zaujímate (a aj nie) o históriu Ruska, táto kniha by vás mohla zaujať svojou originalitou, ľudskosťou, ktorá vychádza z osôb, ktorí mali možnosť pracovať pre najviac dôležitých ľudí daného obdobia. Ja túto knihu musím len odporúčať a určite ju zaraďujem medzi to najlepšie, čo sa mi tento rok podarilo prečítať.
Čítať viac
Danka Kopalová
Overený nákup
24.11.2022
čo sa varí v Kremli
Nečakala som,že táto kniha mi podá toľko informácií z rôznych oblastí života. Je to veľmi zaujímavá kniha a podnetná,som veľmi rada,že som ju čítalaOdorúčam,ľudia sa dozvedia
množstvo informácií,ktoré boli doposiaľ neznáme.
Čítať viac
21.11.2022
Čo sa varí v Kremli
Čo sa varí v Kremli, voľné a veľmi vydarené pokračovanie knižky Ako nakŕmiť diktátora, ponúka možnosť nahliadnuť do kremeľských, ruských, kozmonautských či černobyľských kuchýň. Jeden by neveril, čo všetko sa dá o krajine, jej dejinách a ľuďoch dozvedieť zo stravovacích zvyklostí. Ako bonus pár obľúbených cárovych a Stalinovych receptov a štipka dejín. Čítať viac
Miroslava
Neoverený nákup
9.11.2022
Knihu som darovala mojej dcére k meninám. Knižkám z Absyntu sa vždy poteší. Ani by človek neveril, že jedlo a politika majú k sebe tak blízko. Čítať viac

Witold Szabłowski

Čítať viac

Vydavateľstvo Absynt

Čítať viac

„Keby sa človek mohol pobaliť do neba, urobil by to presne tak. Všetkého by sa dotkol a nezobral by si nič... “

Nestrácajte vieru - Mitch Albom, 2010
Nestrácajte vieru
Mitch Albom