Neprebudíme sa
E-kniha

Všetky cesty vedú na Island

V slovenčine vychádza už tretia kniha jedného z najoriginálnejších autorov severskej krimi, čerstvého držiteľa Rivertonovej ceny 2022 za najlepšiu nórsku detektívku roka, ktorú... Čítať viac

3. diel série
Thorkild Aske (SK)
Vydavateľstvo
Premedia
320 strán
4-5 hodín čítania

V slovenčine vychádza už tretia kniha jedného z najoriginálnejších autorov severskej krimi, čerstvého držiteľa Rivertonovej ceny 2022 za najlepšiu nórsku detektívku roka, ktorú získal za román St. Avenger... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

9,90 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

V slovenčine vychádza už tretia kniha jedného z najoriginálnejších autorov severskej krimi, čerstvého držiteľa Rivertonovej ceny 2022 za najlepšiu nórsku detektívku roka, ktorú získal za román St. Avenger.

Bývalý vyšetrovateľ Thorkild Aske sa musí vrátiť k svojim koreňom na Islande, keď jeho otec Ulfur, environmentalista s pohnutou minulosťou, ochorie na rakovinu. Ulfur je však aj vo väzení: obvinili ho z vraždy jeho mladej milenky. Otec trvá na tom, že je nevinný. Thorkild a jeho sestra začnú pátrať po pravde a skutočnom vrahovi. Ich cesta vedie naprieč Islandom a do temných hlbín minulosti – ich vlastnej, ako aj Ulfurovej radikálnej environmentálnej skupiny – a hrozí, že odhalí temné tajomstvá, na ktoré je najlepšie zabudnúť. Cena za pravdu sa bude počítať v ľudských životoch.
Čítať viac
Originálny názov
Vi skal ikke v?kne
Počet strán
320
Edícia
Labyrint
Naše katalógové číslo
1702731
Štýl
dobrodružný
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Nórsko
3. diel série
Thorkild Aske (SK)
Vydavateľstvo
Premedia
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

8 hodnotení

6
2
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

5

Rada čítam, snívam a popíjam kávu pri rozhovoroch odhaľujúcich duše. Recenzie píšem aj na instagram pod menom Knihomoľka z lesa

Patrícia R.
Overený zákazník
1.12.2022
Preveľmi sa teším, že som sa po dlhom čase pustila do detektívky. Ešte viac, že sa odohrávala na Islande a hlavnou postavou bol veľmi sympatický bývalý policajt.

Thorkild, s ranami a poznačeniami na duši z minulosti, prichádza spolu so sestrou na Island za uväzneným, chorým otcom, ekologickým aktivistom. Sedí za vraždu ženy, svojej milenky. Otec celý život bojuje za lepšiu klímu a nikdy mu nerobilo problém porušiť kvôli tomu zákony. Rodinné vzťahy nemajú ideálne, ťaží ich minulosť. A tak okrem putovania Islandom a hľadania pravdy, Thorkild putuje aj do hlbín vlastnej minulosti a svojho vnútra. Veď ako môže niekoho nájsť, ak ešte nenašiel sám seba ?

Čítanie je to tajomné, dynamické, svieže. Drží v napätí. Nie je to však žiadne ľahké krimi. Na pozadí hlavného príbehu totiž autor odhaľuje vnútra postáv a vnímala som tiež potrebnú, enviromentálnu stránku príbehu. Island a jeho nepoznané miesta robia dokonalé pozadie pre krimi. Hoci je to už tretí diel, nie je potrebné čítať predchádzajúce. Počula som, že je napísaný už aj štvrtý! Teším sa už teraz na preklad. Čítanie som si v prvé pochmúrne jesenné večery skvele užila. :)
Čítať viac
20.11.2022
Bakkeid vytvoril parádnu a veľmi výživnú zmes, kde sa príjemne, možno až priam ukážkovo striedajú chute severskej krimi, rodinného tajomstva a aj environmentálnej otázky, ktorá sužuje Island. Thorkild je sám o sebe veľmi zaujímavým a nevšedným typom detektíva, ale aj človeka, na ktorého jazyku sa otočí viac sarkastických poznámok, ako jedla ... Bakkeid je skvelý aj vo vyobrazení vzťahov v rodine, či už medzi súrodencami, alebo medzi deťmi a ich rodičmi. A určite sa vám vryje do pamäti aj prirovnanie rakoviny k industrializácii a nadmernému čerpaniu prírodných zdrojov. Pri krimi si nezvyknem niečo značiť v knihe, no toto som si poznačila...
.
Pri čítaní som sa cítila ako šteniatko, ktoré čaká, kým mu niekto hodí kosť. Nemala som ani potuchy, kto je vrah a len som čakala, kedy sa Bakkeid zľutuje a podhodí mi ďalšiu nápovedu. A aj to mi bolo prd platné. Nula bodov, vraha som neodhalila a rozuzlenie bolo pre mňa veľkým prekvapením. Takže veľmi chválim, ako to celé vymyslel a aj zakončil ...
.
Fakt zaujímavá a najmä svojím hlavným hrdinom aj nevšedná krimi.
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
2.11.2022
Veľmi milé prekvapenie
Thorkild je bývalý vyšetrovateľ a so svojou sestrou sa vracajú na rodný Island, keď ich otec ochorie. Ten je však vo väzení za vraždu mladej milenky. Thorkildovi neostáva nič iné, len sa vrátiť spomienkami do minulosti a pomaly vyťahovať kostlivcov zo skrine. Lenže pomaly z nej začnú vypadávať ozajstné mŕtvoly a on bude čeliť nielen vlastným démonom, ale aj odhaleným tajomstvám a pravde. Dokáže otcovu nevinu, alebo zomrie vo väzení ako vrah?
S Thorkildom som sa zoznámila iba v tejto časti a musím skonštatovať, že sa kľudne dá čítať aj bez prečítania predchádzajúcich. Príbeh s dejovými linkami z minulosti a súčasnosti je plný tajomstiev, zápletiek a zaujímavých odhalení. Je od začiatku dostatočne dynamický a celý dej je prepracovaný. To sa týka aj samotnej hlavnej postavy, ktorá je zvládnutá výborne. Nechýba ani sarkastický humor, ktorý ale nie je prehnaný. Musím uznať, že sa jedná o veľmi kvalitné krimi, i keď nie je príliš ,,krvavé", čo sadne citlivejším povahám. Ja osobne som niečo v príbehu uhádla, ale že tá postava bude zrovna vrahom mi prišlo na um dosť neskoro. Akurát mi niečo vadilo na autorovom štýle písania, ale určite kvôli tomu nekončím s jeho knihami a nejaké hviezdičky si nechávam na jeho ďalšie. Odporúčam!
Čítať viac
21

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
26.10.2022
Thorkild Aske je vynikajúco napísaná postava, ktorá rozdáva sarkastické poznámky na počkanie, takže si ho veľmi ľahko obľúbite. Možno ho už poznáte z predchádzajúcich dielov (Zajtra mi budeš chýbať, Stretneme sa v raji), no ak aj nie, v krimi románe Neprebudíme sa sa mu pozriete na zúbok a nepochybujem o tom, že si získa aj vás.

Bývalý vyšetrovateľ s pohnutou minulosťou má čo robiť s vlastnými démonmi, a aby toho nemal na pleciach náhodou málo, so sestrou (čo mala doma s manželom tiež trošku konflikt) sa vracia na rodný Island, kde jeho otca, fanatického bojovníka za panenskú islandskú prírodu s podobne zaujímavou minulosťou, odsúdili za vraždu mladej milenky. Jednoducho rodina na pohľadanie :D

Aby Thorkild prišiel na to, či je otec vinný, bude sa treba trošku pohrabať aj v dávnych tajomstvách, ktoré niektorí v záujme svojho psychického zdravia radšej zamkli na desať zámkov. Ako príbeh graduje, mŕtvoly začnú doslova vypadávať zo skríň, takže môžete v mysli rozpletať poriadne klbko, ak chcete odhaliť vraha. Ten sa vám občas provokatívne pripomenie v kapitolách písaných kurzívou.

Pochmúrna, melancholická atmosféra Islandu šikovne dopĺňa dejovú líniu, vnútorný svet postáv a medziľudské vzťahy. Vtipné poznámky len tak lietajú vzduchom, silné environmentálne posolstvo románu dodáva vážnosť. Príjemné čítanie do jesenných dní.

A tá obálka!
Čítať viac

Vydavateľstvo Premedia

Čítať viac

„Ukradomky som sa naňho pozrela. Takto to funguje? Zaľúbite sa, už nemáte z ničoho strach a život je jedna veľká príležitosť?“