Preskočiť na hlavný obsah
Demon Copperhead - Barbara Kingsolver, Motýľ, 2024
Umenie sovietskej kuchyne - Anya von Bremzen, Premedia, 2022

16,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Umenie sovietskej kuchyne

Sedem dekád Sovietskeho zväzu cez jedlo a politiku

Nové vydanie úspešnej knihy o siedmich dekádach Sovietskeho zväzu a jeho vzťahu politiky a jedla, doplnená o rodinné príbehy. Čítať viac

4,7 31 hodnotení
Vydavateľstvo
Premedia, 2022
336 strán
5-6 hodín čítania

Nové vydanie úspešnej knihy o siedmich dekádach Sovietskeho zväzu a jeho vzťahu politiky a jedla, doplnená o rodinné príbehy. Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina

16,95 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v piatich knižniciach. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania (2)
Umenie sovietskej kuchyne - Anya von Bremzen, Premedia, 2014
Pevná väzba s prebalom
Slovenčina, 2014
Vypredané

Mastering the Art of Soviet Cooking - Anya von Bremzen, Transworld, 2014
Brožovaná väzba
Angličtina, 2014
Na sklade 1 ks
-7 %

16,74 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Prekliata kniha (s podpisom autora) - Juraj Červenák, Slovart, 2024

Viac o knihe

Umenie varenia a prežitia v nedostatku vyrozprávané na pozadí dejín Sovietskeho zväzu, od boľševickej revolúcie cez medzivojnové hladomory, vojnu až po sovietsku spoločnosť za Chruščova a Brežneva a ruskú za Putina.

Anya von Bremzen, ktorá sa v emigrácii preslávila knihami o varení, sa pohybuje na pomedzí rodinnej histórie a veľkých dejín, so zvláštnym dôrazom na jedlo a jeho nedostatok – čo bol v danej krajine určujúci fenomén, ktorý stál za mnohými zvratmi. V tragikomických spomienkach zachytáva sedem dekád Sovietskeho zväzu, jeho úspechy aj trápenia, ako aj roky pred nástupom boľševizmu a rýchle zmeny po jeho páde.

Rozpráva napríklad, ako sovietsky potravinový trh oživili nápady opozerané pred vojnou v Spojených štátoch, ako udržiavali Leninovu múmiu aj Stalinov apetít, či aké dopady mala Gorbačovova nedomyslená prohibícia. Miestami smutná, inokedy veľmi vtipná kniha o veľkej krajine a ešte väčších problémoch a snoch.
Čítať viac
Naše katalógové číslo
1685087
Originálny názov
Mastering the Art of Soviet Cooking
Počet strán
336
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
150×230 mm
Hmotnosť
580 g
ISBN
9788082420893
Rok vydania
2022
Edícia
Civilizácia
Vydanie
2
Štýl
historický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Srbsko
Vydavateľstvo
Premedia
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,7 / 5

31 hodnotení

24
4
0
0
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

5

Rada čítam, snívam a popíjam kávu pri rozhovoroch odhaľujúcich duše. Recenzie píšem aj na instagram pod menom Knihomoľka z lesa

Patrícia R.
Overený zákazník
11.1.2023
Zaujímavé
Rodina autorky odišla v roku 1970 z Moskvy do Filadelfie a zistila, že v novej krajine je všetko akési iné. Trpké, groteskné a originálne rozprávanie o matke a dcére, ktoré popri varení spomínajú na to, ako sa žilo v Sovietskom zväze. Tak sa nám približuje sociálna a politická situácia Ruska, história krajín, či absurdnosti režimu veľmi príjemným spôsobom. Nájdeme tu také tri roviny: rozprávanie o rodine, o ruskej histórii, o jedle a Anye samotnej. Posledná kapitola je zbierka receptov, z ktorých niektoré určite chcem vyskúšať. Každá kapitola zároveň opisuje jednu dekádu a približuje jedlo, ktoré to obdobie najviac vystihuje. Dozvedáme sa tak teda veľa faktov.

Je to nostalgické, no zároveň nie príliš sentimentálne čítanie. Šokujúce aj objasňujúce. Zasiahne v tom najpozitívnejšom zmysle slova.

“Kedykoľvek s matkou varíme, rozpráva mi o svojich snoch.”
Čítať viac
20.11.2022
Vynikajúca kniha
Toto je jedna vynikajúca knižná delikatesa, z ktorej si budete pahltne ujedať, aj keď neraz natrafíte na pachuť krutosti a absurdnosti komunistického režimu, genocídy, či hladomoru ...
"... Vodca sa vôbec osobne zaujímal o mnoho vecí. Ak práve nebol zaneprázdnený podpisovaním rozkazov na popravy alebo cenzúrovaním kníh, prípadne premietaním filmu Volga, Volga, vychutnával si Vlajkonosič komunizmu ryby alebo sovietské šampanské..."
.
Anya Von Bremzen poňala svoju výpoveď o živote v Sovietskom zväze, ale aj v exile, veľmi citlivo, presvedčivo a aj vskutku originálne. Sedem desaťročí života v krajine (ne)obmedzených možností totiž zachytáva aj prostredníctvom jedál, ktoré boli pre tú dobu a krajinu typické. Dozviete sa, na čom si pochutnávali mašketné jazýčky tých privilegovaných, alebo čo si počas extrémneho hladomoru a vojny mohli "dopriať" kŕčami stiahnuté žalúdky vojakov a zbedačeného ľudu ...
A ako inak, nebude chýbať ani téma alkoholu ...
.
Rozprávanie o histórii krajiny prepletá so spomienkami na svoju rodinu, kde najväčší priestor venovala svojej mame a ich vzťahu.
Cez smutné a aj vtipné fragmenty zo svojho života krásne formulovala napríklad aj to, ako u nás ľudí funguje taký ten spomienkový optimizmus a možno že podvedomá snaha idealizovať si niečo, čo za to rozhodne nestojí. Obzvlášť sa mi páčilo, ako Anya rozprávala o potravinovom patriotizme a jej rozčarovaní pri zistení, koľko rýdzo "sovietských" pochúťok vlastne prišlo spoza veľkej mláky ...
.
Nájdete tu recepty a aj množstvo zaujímavostí. Ak ste ešte nepočuli napríklad o tom, ako umieral Stalin, či o tom, aký komfort si užíval Lenin resp. jeho múmia aj po smrti, alebo ako to fungovalo v Rusku, keď z pultov predajní zmizol alkohol, určite po knihe siahnite. Veľmi odporúčam.
Čítať viac
21
Môj zelený pes - Kathrin Hartmann, 2023
Práve čítam
Môj zelený pes

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
17.10.2022
Nájde sa aj u vás v okolí niekto, kto stále s nostalgickou iskrou v oku básni o tom, aký bol život v ZSSR úžasný a kiež by sme sa tak vrátili do starých dobrých čias? Dajte mu prečítať túto knihu, lebo ak by mu náhodou zlatá rybka splnila prianie, je dosť možné, že by len naprázdno preglgol…

Nie je to kuchárska kniha, ale recepty v nej nájdete (a určite ich vyskúšam!). Ani učebnica dejepisu, ale o tom, ako sa žilo v Sojúze, najmä obyčajným ľuďom, sa z nej dozviete naozaj veľa. Anna von Bremzen v Umení sovietskej kuchyne šikovne kombinuje rodinnú históriu so siedmimi dekádami veľkých dejín Sovietskeho zväzu cez pokrmy symbolizujúce každé obdobie a výsledkom je originálne, tak akurát sentimentálne rozprávanie, ktoré osvetlí vzostupy, zvraty a pády tejto obrovskej krajiny veľmi sympatickým spôsobom.

Autorka s matkou pripravujú kulebiaku, bliny, botviňu („Ona fakt existuje mimo literatúry?”) a mnohé ďalšie jedlá z obdobia od boľševickej revolúcie, medzivojnových hladomorov, rokov vojny cez sovietsku spoločnosť až po tú ruskú a na pozadí gastronómie odhaľuje spoločensko-politické súvislosti naozaj pútavým štýlom.

Sami sa rozhodnite, či sa pri čítaní budete smiať alebo plakať, najmä pri opisoch komunálnych bytov so spoločnou kuchyňou pre mnohé rodiny či časoch, keď boli potraviny na prídel. Čo sa pre priemerného obyvateľa Moskvy zmenilo dnes?

Vynikajúce čítanie, vtipné a smutné zároveň, ktoré ma bavilo viac, ako som čakala.
Čítať viac
44

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
13.10.2022
Výborná a zaujímavá kniha
,,Zo spätného pohľadu bol rok 1987 skvelým rokom na návštevu. Všetko sa zmenilo. A predsa nič."
Takto vnímala autorka svoju návštevu domoviny po emigrácii do USA, kam odišla ako dievča spolu s matkou. Táto kniha nie je kuchárska. Je v nej podaná história Sovietskeho zväzu prostredníctvom rozprávania a spomienok ochutených rôznymi národnými jedlami. Clivota, ťažký život a nádej sú vyvážené ruskou gastronómiou a čitateľ má pocit odľahčeného čítania ťažkých tém, ktoré prechádzajú dekádami od cárskeho Ruska a hladovania, cez prídelový systém 2. sv. vojny, komunizmus až po súčasnosť. Miestami humorné situácie vám navodia úsmev na tvári, ale niekedy zas budú s trpkou príchuťou. Celistvosť knihy dopĺňajú recepty na konci podľa dekád 20. stor. a bliny z 21. stor.
Od tejto knihy som nemala očakávania, preto som z nej milo prekvapená. Je výborne spracovaná a skvelo sú v nej skĺbené klasická história so sovietskou (Ruskou) gastronómiou. Ja som sa z nej dozvedela veľmi veľa, pre mňa nových, informácií a určite po nej ešte niekedy siahnem. Skvelý počin táto kniha a ja vám ju vrelo odporúčam.
Čítať viac
22.3.2022
Autorka vniesla čitateľa do jej každodenného života v Sovietskom zväze. Mnohí si socializmus pamätajú, ale pre mladších ročníkov (ako aj ja), je to svet poznaný iba na základe ľudských príbehov tých, ktorí socializmus prežili (či už v Rusku alebo na území iných postsovietskych krajín) alebo z učebníc. Kniha je pútavo napísaná, komické situácie striedajú tie menej veselé. Dôležité je, že podáva skutočný (autobiografický) obraz jedinca a spoločenskej vrstvy do ktorej patrí, počas éry vládnutia jednotlivých vodcov režimu. Čítať viac
Darina Berková
Overený zákazník
10.1.2018
Umenie sovietskej kuchyne
Tato kniha je vyborne napisana, na osudoch niekolkych generacii jednej rodiny je vyrozpravany pribeh jej clenov a zaroven dejiny Sovietskeho zvazu. odporucam. Čítať viac
bandi
Neoverený nákup
28.12.2015
Názor čitateľa
Pozoruhodná kniha aj vďaka skvelému prekladu. Poznámky prekladateľa boli prínosom. Pre mňa osobne bolo prekvapením, že napriek tomu, koľko do nás v detstve hustili o našom najväčšom priateľovi Sovietskom zväze ako málo sme o reálnom živote v ňom vedeli. Zaujmavá informácia bola o Mikojanovi, ktorý napriek svojmu vysokému postaveniu už za Stalinovej éry, dokázal preplávať všetkými politickými zmenami až do úspešného dôchodku... Čítať viac
bandi
Neoverený nákup
28.12.2015
Názor čitateľa
Pozoruhodná kniha aj vďaka skvelému prekladu. Poznámky prekladateľa boli prínosom. Pre mňa osobne bolo prekvapením, že napriek tomu, koľko do nás v detstve hustili o našom najväčšom priateľovi Sovietskom zväze ako málo sme o reálnom živote v ňom vedeli. Zaujmavá informácia bola o Mikojanovi, ktorý napriek svojmu vysokému postaveniu už za Stalinovej éry, dokázal preplávať všetkými politickými zmenami až do úspešného dôchodku... Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Nájdete len málo lepších kníh o jedle, rodine, exile a sovietskej tragédii – a žiadnu, ktorá tieto témy tak úžasne kombinuje. Zábavná, vášnivá, chytrá a dojemná.” – A. D. Miller

„Striedavo vtipná, tragická a nostalgická, je to úžasná, fascinujúca kniha, ktorá dáva ľudskú tvár ponurým stránkam učebníc histórie.“ – The Lady

„Dojímavá a temne komická.“ – The Sunday Times

Vydavateľstvo Premedia

Čítať viac

„A já doufám, že jednou na hřišti nebo v reklamní agentuře s panoramatickými okny pochopíš, že odvážný není ten, kdo se pouští do rvačky a neví, jestli vyhraje, nebo prohraje. Odvážný je ten, kdo ví, že by vyhrál, ale nechá to být. “