Udalosť / Mladý muž
E-kniha

V roku 1963 si dvadsaťtriročná a slobodná Annie Ernaux uvedomí, že je tehotná. Zaplavuje ju hanba: chápe, že jej tehotenstvo poznačí ju a jej rodinu ako spoločenské zlyhanie, a... Čítať viac

Vydavateľstvo
Inaque, 2023
120 strán
2-3 hodiny čítania

V roku 1963 si dvadsaťtriročná a slobodná Annie Ernaux uvedomí, že je tehotná. Zaplavuje ju hanba: chápe, že jej tehotenstvo poznačí ju a jej rodinu ako spoločenské zlyhanie, a vie, že si to dieťa nemôže nechať... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

10,99 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

V roku 1963 si dvadsaťtriročná a slobodná Annie Ernaux uvedomí, že je tehotná. Zaplavuje ju hanba: chápe, že jej tehotenstvo poznačí ju a jej rodinu ako spoločenské zlyhanie, a vie, že si to dieťa nemôže nechať.

Udalosť je príbeh, napísaný o štyridsať rokov neskôr, o traume, ktorú autorka nikdy neprekonala. Vo Francúzsku, kde boli interrupcie nezákonné, sa márne pokúšala vyvolať spontánny potrat. V strachu a zúfalstve nakoniec vyhľadala lekára a skončila na pohotovosti v nemocnici, kde takmer zomrela.

Podľa knihy Audrey Diwan natočila rovnomenný film, ktorý získal Zlatého leva na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.

V novele Mladý muž Annie Ernaux na niekoľkých stranách v prvej osobe rozpráva o vzťahu s mužom mladším o tridsať rokov. Táto skúsenosť ju na niekoľko mesiacov zmenila a vrátila ku „škandalóznemu dievčaťu“ jej mladosti.

Tento text je kľúčom k čítaniu diela Annie Ernaux – k jej vzťahu k času a písaniu.
Čítať viac
Originálny názov
L’événement / Le jeune homme
Počet strán
120
Rok vydania
2023
Edícia
Pandora
Naše katalógové číslo
2253943
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Francúzsko
Vydavateľstvo
Inaque
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

4 hodnotenia

4
0
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

15
Connemara - Nicolas Mathieu, 2024
Práve čítam
Connemara

Experimentálna fyzička cez deň, večer vášnivá čitateľka a niekde medzi tým si dám rada dobrú kávu. Ó a ešte píšem o knihách na Instagrame: jaina_pise_o_knihach

Jana Hrdá
Overený zákazník
12.12.2023
Annie Ernaux napísala intímnu výpoveď o neplánovanom tehotenstve, ktoré ju postretlo v študentských časoch. Status slobodnej tehotnej ženy vo Francúzsku v 60tych rokoch predstavoval obrovskú hanbu a spoločenské zlyhanie. Nielen pre ženu, ktorej sa tehotenstvo prihodilo, ale aj pre celú jej rodinu. Annie si je však istá, že chce doštudovať vysokú školu, navyše nenachádza oporu u “otca” dieťaťa, a tak sa rozhodne pre interrupciu. Vydáva sa teda na strastiplnú cestu, pretože v tomto čase boli vo Francúzsku interrupcie nelegálne.

Autorka o Udalosti(ach) píše s takmer štyridsaťročným odstupom. Pomocou denníka robí rekonštrukciu vlastných pocitov, myšlienok a sledu bežných dní. Text je náročný, naturalistický, ale presne taký má byť. Je to potrebné čítanie, najmä do poslaneckých klubov, kde sa stále diskutuje sprísnenie interrupcii. Zákaz, ako možno čítať, nikoho neodradí, akurát zvýši šancu zbytočného úmrtia v dôsledku zle, resp. neodborne, vykonanej nelegálnej interrupcie. Annie sa sama dostala do nemocnice, v dôsledku príliš silného krvácania. Trauma, ktorou si musela prejsť bola úplne zbytočná a zákonom jednoducho odvrátiteľná. Pritom sama má dve deti, no mala ich vtedy, keď na nich bola pripravená a mala podporu životného partnera.

Novelka Mladý muž je o autorkinom vzťahu s o tridsať rokov mladším mužom, s ktorým bola v období na prelome milénií. Tento vzťah ju vrátil do spomienok na vlastnú mladosť a motivoval ju napísať Udalosť, urobiť podrobnú rekonštrukciu vlastného vnútra, vďaka čomu nám poskytla výborný, hoci bolestný a traumatizujúci, čitateľský zážitok.

Roky boli neosobnou autobiografiou, aj v nej sa dotýkala interrupcie, doby zákazov a pohľadu generácie jej rodičov. V tejto knihe sme však dostali plnú emocionálnu nálož, zážitok z prvej ruky. Zase raz výborné. A na záver za mňa len malé prianie - viac prekladov Annie Ernaux prosím!
Čítať viac
17.11.2023
Môže myť poviedka o hľadaní úniku pred nechceným tehotenstvom hororový nádych? Môže.
Môže rozpravánie o interrupcii spôsobiť, že sa začnete obávať o život rozprávačky? Môže.
.
“Praktická rola pani P.-R. sa tu končí. Dovŕšila svoju úlohu, spustila program na odstránenie nešťastia.”
.
Zimomriavky, hrôza, zhnusenie, ohromenie ….
.
Pochopenie.
.
Scéna bez mena, život a smrť zároveň.
.
Túto poviedku som čítala s veľmi znepokojivým ba až stiesneným pocitom. Slová, ktoré mi k tejto poviedke spontánne napadajú - drsné, surové, bezvýchodiskové, zúfalé, iba slabo vystihujú moje mentálne rozpoloženie počas čítania tejto poviedky, ktorej záver je síce prijateľný, ale i tak zanecháva pachuť bezradnosti hlavnej hrdinky. Poviedku som zhltla na jedno posedenie, ale rezonovať bude ešte dlho.
-
Hlavnou postavou druhej poviedky Mladý muž je tá istá rozprávačka z poviedky Udalosť. Tentokrát už ale nie je mladou slečnou, ktorá musí riešiť problém zvaný neželané tehotenstvo, ale potýka sa s iným “problémom”, na ktorý určitá časť populácie nazerá krivo: vzťah s oveľa mladším mužom.
Je zaujímavé, že ak si muž v zrelom veku (niekdy takmer až v dôchodkovom) “narazí” oveľa mladšiu ženu, tak je to v poriadku. Ale ak to zrazu urobí staršia žena, tak všetci moralisti majú plné ústa rečí.
.
“Oči všetkých, ktorí sedeli na betónovom múriku pozdĺž pláže, nás sledovali z jedného konca na druhý. A. ma upozornil, že sme neprijateľnejší ako homosexuálny pár.”
.
A čo povedať na záver? Že túto knihu odporúčam všetkým ženám, mladým či starým, jednoducho všetkým.
Čítať viac

Vydavateľstvo Inaque

Čítať viac

„When you are measuring life, you are not living it.“

The Time Keeper - Mitch Albom, 2013
The Time Keeper
Mitch Albom