Toto nie je kuchárska kniha - Jozef Koleják, Slovart, 2019

17,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Toto nie je kuchárska kniha

Čítanka pre hladných, maškrtných a gurmánov

Autor písal príbehy základných plodín a surovín pre časopis .týždeň. V tejto knižke je výber textov, ktoré sú o jednotlivých surovinách: rastlinných aj živočíšnych, bežných aj... Čítať viac

Vydavateľstvo
Slovart, 2019
288 strán
4 hodiny čítania

Autor písal príbehy základných plodín a surovín pre časopis .týždeň. V tejto knižke je výber textov, ktoré sú o jednotlivých surovinách: rastlinných aj živočíšnych, bežných aj netradičných, európskych aj exotických, hipsterských aj klasických... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

17,95 €

Na sklade 3 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 13 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024

Viac o knihe

Autor písal príbehy základných plodín a surovín pre časopis .týždeň. V tejto knižke je výber textov, ktoré sú o jednotlivých surovinách: rastlinných aj živočíšnych, bežných aj netradičných, európskych aj exotických, hipsterských aj klasických. Dozvieme sa, že slovenská národná surovina vlastne nie je vôbec slovenská, a aj to, ktoré potraviny a prečo sa spájajú s erotikou.

Zaujímavé čítanie nielen pre tých, čo s chuťou varia, ale aj pre tých, čo radi jedia.
Čítať viac
Počet strán
288
Väzba
pevná väzba
Rozmer
170×225 mm
Hmotnosť
826 g
ISBN
9788055639420
Rok vydania
2019
Naše katalógové číslo
462367
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Slovart
Ostatné
darčekový
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

9 hodnotení

9
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

30. decembra 2019

Myslím, že všetci poznáme príbeh jablka sváru, ale tušili ste že aj obyčajné jahody doma v záhrade skrývajú bohatú minulosť? Taktiež sa v knihe napríklad dozviete, že hurmikaki je ovocie pre trpezlivých pôžitkárov a dobrodruhov zároveň. Prečo? Nedozreté plody totiž môžu spôsobiť zdravotné problémy, ale tí, čo si vyčkajú na dozretie si ho môžu dosýtosti užiť naložené v rume a ako bonus s ním môžete odplašovať tigre v Kórei. Alebo pod slovíčkom „mišpuľa“ nemyslíme nadávku, ale ovocie, populárne hlavne v stredoveku, z ktorého by ste si ale aj dnes mohli pripraviť chutný džem. Všetky tieto pikošky o tom, čo máte v kuchyni (nielen mnou ovocie) vychádzali postupne v časopise, ale teraz ich autor spojil do jednej publikácie ktorá patrí ako do police v knižnici, tak aj na kuchynský stôl, kde bude ladiť svojim vizuálnym spracovaním s poriadnym kusom slaniny.

Čítať viac

Recenzie čitateľov

Monika
Neoverený nákup
17.12.2021
Kniha je veľmi zaujímavá, dobre sa číta a má skvelé grafické prevedenie. Kniha je ideálna pre milovníkov jedla, ktorí chcú rozšíriť svoje obzory a chcú niečo viac ako recepty. Čítať viac
5

Viac knižných recenzií aj s doplňujúcimi info nájdeš na mojom Instagrame @marecek.hudak

Marek Hudák
Overený zákazník
28.3.2021
Množstvo nových informácií a zaujímavých faktov o potravinách
Veľmi pekne napísaná kniha s množstvom humorných príbehov a odkazov na pôvod rôznych potravín. Ani len som netušil, že aký má pôvod taký vlašský orech či bežne dostupné ovocie. To isté platí aj pre mnohé iné kusy zeleniny a ovocia.
.
+++Kto podľa mňa knihu ocení:
Tí, ktorí radi varia a zaujímajú sa viac o potraviny a ich pôvod či využitie.
.
---Najväčšie nedostatky podľa mňa:
Nepostrehol som žiadne.
.
Zaujímavý opis:
,,Zjesť marhuľu je ako dostať pohladenie od tej najnežnejšej krásavice. "
.
Tipy a zaujímavosti:
-Novozélanďania dumali a dumali a napokon sa v roku 1959 rozhodli, že z týchto chlpatých divokých vajec urobia svoje národné ovocie. A pomenovali ho rázne a nekompromisne po svojom národnom vtákovi kivi.
-Mak je v mnohých krajinách výrazne regulovaný.
-Mandarín bol v Číne najvyšší štátny úradník, rovnako ako mandarínka bola najvyššie ceneným ovocím.
-Mišpuľa sa stala na dlhé storočia symbolom padlých žien, necerníc - dievčat, ktoré sa na povrchu zdajú nevinné, no vo vnútri sú skazené až do špiku kosti.
-Pistácie patrili a ešte stále patria medzi najdrahšie orechy. Je to najmä preto, že sa zbierajú ručne.
-Špargľa: V stredoveku ju zakázali jesť. Predovšetkým v ženských kláštoroch sa vyslovene stratila z tanierov, pretože už obyčajný pohľad na ňu mohol vzbudiť u dievčat hriešne myšlienky. Jej podávanie bolo dokonca považované za priamu výzvu k milostný hrám.
Čítať viac
Terézia
Neoverený nákup
4.6.2020
Odporúčam ako soľ
Knižka obsahuje mnoho poznatkov o ovocí a zelenine, obilninách a strukovinách, autor opisuje zauímavú históriu plodín, ich spracovanie a mnoho dalších rád ako tieto ingrediencie kombinovať. Je veľmi príjemne napísaná a nenáročná na čitateľa. Čítať viac
9.3.2020
Slovník kuchynských pojmov
Ja tieto článočky sledujem ako stĺpčeky v týždni a vždy si ich so záujmom prečítam. To, že vyšli všetky pekne pokope knižne je super, podľa mňa to patrí do výbavy každej domácnosti. Nedá sa to čítať na jeden šup ako román, ale treba si v tom postupne listovať a pravidelne sa k tomu vracať, inšpirovať sa a zaradiť aj nezvyčajné potraviny do kuchyne. Čítať viac
Katka
Neoverený nákup
21.1.2020
Knižka je super, čakala som na ňu pár rokov. Čítala som články v časopise, sú vtipné, zaujímavé, poučné aj užitočné. Čítať viac

Vydavateľstvo Slovart

Čítať viac

„Šľachetným skutkom by nemal stáť v ceste chladný rozum.“