Pod pojmom Pápežská švajčiarska garda si asi každý predstaví vojaka v neprehliadnuteľnej farebnej uniforme renesančného vzhľadu, ktorého prítomnosť sprevádza Svätého Otca tak vo Vatikáne, ako aj na jeho cestách. Pápežova osobná stráž. Mladí muži zo Švajčiarska. Prísne podmienky prijatia. A to bude asi tak všetko, na čo si bežný laik spomenie pri pojme Švajčiarska garda. Ak by vám teda niekto povedal, že existuje kuchárska kniha z dielne švajčiarskych gardistov, asi by ste zostali trošku rozpačití... No pod týmito žlto-modro-červenými uniformami s bielym golierom sa skrývajú ľudia z mäsa a kostí, ktorí sa popri vojenskej službe venujú aj povolaniu, ktorému sa ešte pred slávnostnou prísahou do gardy vyučili. Niektorí sú dobrými futbalistami, iní manažérmi, ďalší zase členmi kapely, iní sa ľahko učia jazyky a niektorí... niektorí radi varia. A doslova z ich kuchyne prináša Vydavateľstvo don Bosco v týchto dňoch unikátnu Vatikánsku kuchárku Pápežskej švajčiarskej gardy. Autormi knihy sú traja muži. Zostavovateľom je mladý kuchár David Geisser, ktorý slúžil v jednotke Švajčiarskej gardy ako halapartník v rokoch 2013 - 2015. Kniha vznikla na základe spolupráce s jeho poddôstojníkom s vytrvalou podporou ich vtedajšieho veliteľa. Toto nevídané dielo prináša prierez 500 ročnej histórie tejto elitnej jednotky, predstavuje nám svojich dvoch patrónov - vojakov, vrchných predstaviteľov Švajčiarskej gardy a posledných troch pápežov. Keďže však ide o kuchársku knihu, autori nám ponúkajú recepty na obľúbené jedlá tak pápežov, svätých patrónov, ako aj najvyšších predstaviteľov gardy.
Vatikánska kuchárka je prehľadne členená do väčších tematických celkov. Prechádzame tak slávnostou prísahou nových členov, spoznávame dôstojníkov tejto najmenšej armády a niektorých vatikánskych cirkevných hodnostárov, posledných pápežov nevynímajúc. Cez obľúbené jedlá Jána Pavla II., Benedikta XVI. a Františka tak môžeme okrem skutočného gurmánskeho zážitku spoznať aj kúsok Poľska, Bavorska či Argentíny. Cez jedlá zažívame bežný deň, ako aj dni sviatočné, presne tak, ako sú servírované švajčiarskym gardistom. Ďalej sa zoznamujeme so svätými patrónmi týchto vojakov, ako aj s pozoruhodnými miestami v okolí Ríma či niektorými vybranými reštauráciami svätého mesta. Každému receptu je venovaná dvojstrana, pričom na jednej strane môžeme prostredníctvom fotografie uvidieť konečné dielo, ktoré môžeme aj my nasledujúc recept pripraviť. Niektoré recepty síce obsahujú ingrediencie, ktoré sa u nás nepoužívajú až tak bežne, ale zohnať ich nie je problém, len ich skrátka tak často v našej slovenskej kuchyni nevyužívame. Prevažnú väčšinu receptov je však možné pripraviť z bežne dostupných potravín, recepty sú písané stručne, no výstižne a sledujúc postup krok za krokom vieme pripraviť čokoľvek, na čo dostaneme listovaním tejto unikátnej kuchárky chuť. A na svoje si príde tak milovník sladkého, ako aj mäsa, polievok, omáčok, zeleniny či rýb. V závere knihy sa ešte nachádzajú v postupoch spísané prílohy, ktoré sú nám k jednotlivým jedlám v celej kuchárke odporúčané a taktiež rozličné modlitby pred jedlom.
Zoznámenie so Švajčiarskou gardou prostredníctvom knihy Vatikánska kuchárka a nakuknutia tak priamo do ich jedálne a kuchyne je veľmi príjemné a radostné. Zrazu si aj tých salutujúcich vojakov stojacich v uniformách pri pápežovi viete predstaviť, ako sa tešia, že si dajú na večeru pirohy. Alebo milánsky teľací rezeň či jablkový koláč. A možno trošku viac budeme tušiť, čo je za slovami Svätého Otca, keď nám každú nedeľu zaželá po modlitbe Anjel Pána k obedu po taliansky „buon pranzo“.