Nočný expres - Karin Erlandsson, Peter Bergting (ilustrátor), Stonožka, 2022

16,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Nočný expres

Začítajte sa do magického príbehu, ktorý vás v 24 kapitolách pripraví na Vianoce... Čítať viac

4,6 22 hodnotení
Vek
7+
Vydavateľstvo
Stonožka, 2022
224 strán
3 hodiny čítania

Začítajte sa do magického príbehu, ktorý vás v 24 kapitolách pripraví na Vianoce... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

16,90 €

Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 23 knižniciach. Požičať v knižnici

Z kolekcie: Hrejivé Vianoce

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024
Nočný expres - Karin Erlandsson, Peter Bergting (ilustrátor), Stonožka, 2022
16,90 €

Viac o knihe

Začítajte sa do magického príbehu, ktorý vás v 24 kapitolách pripraví na Vianoce

Danja s rodičmi a staršou sestrou trávia celý december u babičky v starej staničnej budove, aby si užili jeden druhého a pripravili sa na Vianoce. Jedenásťročná Danja sa na toto obdobie vždy tešila, len tento rok je to trochu zvláštne. Babička je akási zábudlivá, občas rozpráva nesúvisle, spomína nejaký kľúč. Danja jej napriek tomu robí spoločnosť, a preto ju veľmi zasiahne, keď zrazu v jeden večer záhadne zmizne. V ten istý večer začuje Danja prichádzať vlak – na stanici, ktorá už nefunguje a na železničnej dráhe, na ktorej vlak už roky nepremával. V magickom Nočnom exprese začína neobyčajné dobrodružstvo: cestuje spolu s tými, čo stratili niekoho, koho kedysi milovali, a veria v ich objavenie. Podarí sa jej s novým kamarátom Konradom vyriešiť záhadu vlaku? Zistí, čo má spoločné kľúč s Nočným expresom? Stretne sa znova s babičkou?
Tajomstvá Nočného expresu čakajú na svoje odhalenie!

Čarovný príbeh fínskej autorky Karin Erlandssonovej s expresívnymi ilustráciami Petra Bergtinga chytia za srdce nielen mladých, ale aj tých starších čitateľov. Hranica reálneho sveta so svetom fantázie je tenká a magický predvianočný čas len umocňuje atmosféru dobrodružnej cesty Nočným expresom s jasným cieľom – nájsť stratených blízkych.
Čítať viac
Počet strán
224
Väzba
pevná väzba
Rozmer
170×240 mm
Hmotnosť
740 g
ISBN
9788055185767
Rok vydania
2022
Vekové odporúčanie
7+
Naše katalógové číslo
1683915
Ilustrácie
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Fínsko
Vydavateľstvo
Stonožka
Pre koho
pre deti
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

22 hodnotení

13
8
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

26.6.2023
Danja trávi Vianoce s rodičmi a staršou sestrou u babičky v staničnej budove. Vždy sa na toto obdobie vždy tešila, len tento rok je to trochu zvláštne. Babička je akási zábudlivá, občas rozpráva nesúvisle, spomína nejaký kľúč. Danja jej napriek tomu robí spoločnosť, a preto ju veľmi zasiahne, keď zrazu v jeden večer záhadne zmizne. V ten istý večer začuje Danja prichádzať vlak – na stanici, ktorá už nefunguje a na železničnej dráhe, na ktorej vlak už roky nepremával. V magickom Nočnom exprese začína neobyčajné dobrodružstvo. Danja cestuje spolu s tými, čo stratili niekoho, koho kedysi milovali, a veria v ich objavenie.

Prečo vôbec existuje Nočný expres?Kto nechce aby fungoval a prečo? Podarí sa jej s novým kamarátom Konradom vyriešiť záhadu vlaku?...
Zistí, čo má spoločné kľúč s Nočným expresom a kde patrí? Stretne sa znova s babičkou? Tajomstvá Nočného expresu čakajú na svoje odhalenie!
Čítať viac
21
Cyntoryn zvieratiek - Stephen King, 2019
Práve čítam
Cyntoryn zvieratiek

Malá knihomoľka z Bratislavy :) zbožňujem knihy, ale nie sú viac ako skutočný život, tak nezabúdajme žiť a zažívať! <3 IG: mercinkaa

Marcela Kurajdová
Overený zákazník
28.4.2023
Krásna kniha!
Fínska prvotina Karin Erlandssonovej, ktorá inak píše po švédsky je pre mňa veľkým vianočným prekvapením.

Nie že by som o knihe Nočný expres pochybovala, práve naopak, intuícia mi našepkávala, že obal knihy neklame a skromná, no pútava anotácia nezavádza (vydavateľstvo Stonožka to robí krásne, priam s čistou detskou dušou!). Čítanie som si užívala počas celých vianočných sviatkov. Pre tento kúzelný čas to bola najlepšia a najnapínavejšia nočná jazda vlakom, v ktorého existenciu jednoducho musíte veriť! :)
Ani som si neuvedomila, že ide o 24 kapitol. Môžeme ich poňať ako adventný kalendár, ktorým si spríjemníme nedočkavé čakanie na najkrajšie sviatky v roku. Krásne ilustrácie dodali knihe ešte väčšie čaro a čítanie tak bolo pastvou aj pre oči. Moje doterajšie skúsenosti so škandinávskymi autormi sú výborné.
Plná pozitívneho očakávania som sa vydala na svoju prvú jazdu Nočným expresom, a teda poviem vám, bolo to fakt super!

Som šťastná, že máme na trhu ďalšiu svojou témou výnimočnú rozprávku, ktorá ani zďaleka nie je iba pre deti. Cítiť v nej decembrovú zimu plnú nezastaviteľného nadšenia, zasnežených chodníkov a koľajníc, vôňu vanilkových šišiek a čaju, ale tiež zmes pocitov, ktoré patria do každej rodiny. Nie je to len radosť zo stretnutia, more nákazlivého smiechu a zarosených dojatých očí, ale aj smútok zo straty milovanej osoby a viera v nádej, ktorá, ako sa vraví, zomiera posledná. Stavím sa, že každý z nás by chcel mať možnosť aspoň raz naskočiť na nočný vlak, ktorý brúsi svoju železnú trať cestou tam, kde sa naši najbližší „zatúlali“. Ako je možné, že nevedia nájsť cestu späť? Ak radi zotrvávate vo vianočnom opare aj po sviatkoch, táto kniha vám ho privedie späť.

Škandinávci to proste vedia! Majú to v pere, ktoré poháňa inteligentná hlava sršiaca nápady a témy, ktoré sú zaujímavé, potrebné a v prípade rozprávok prudko originálne. Túžba po hľadaní a sila, ktorá dopomohla malej Danji nevzdať sa ma ťahali ku knihe každú voľnú minútu. Už od začiatku mi pripomínala starý dobrý Polárny expres, kde vám s besným nasadením cvakal lístky samotný Tom Hanks. :)

Oba príbehy majú veľa spoločného, aj keď cieľ hľadania je trošku iný, no stále obalený rúškom tajomna a záhady, ako funguje svet na trati, ktorá spája ostatné nefunkčné staničné budovy. Aj do Nočného expresu naskakujú iba deti, pretože rodičia v neho neveria, a teda nepočujú jeho príchod. Pátranie po milovaných tak ostáva v rukách tých najmenších, ktorých ešte nepohltil vážny svet dospelých a racionálne zmýšľanie.
Pripravte sa na úžasné a láskavé dobrodružstvo, ktoré vám bude objímať srdce ako horúci čaj stuhnuté telo a šepkať, že nikdy nie je neskoro začať opäť veriť...

Garantujem vám, že na červenú sviečku sa odteraz budete pozerať inak – už to nebude iba voskový valček, ktorý horí. V magickom svete plnom kúziel, pokojne ho nazývajme detský svet, bude červená sviečka vstupenkou a žiarivým svetlom, ktoré privolajú Karinin expres s vôňou nálady rušňovodiča (občas to bude deťmi neznášaná hrachová polievka alebo aj obľúbené mäsové guľky a koláčiky). :)

Jop, a nezabudnite na teplé papuče, huňatý šál, pyžamo je OK a hor sa do mrazu pred staničnú budovu. Možno vás prekvapí, že niekto zapálil červenú sviečku skôr ako vy. :)
Na záver už len skromne - Nočný expres je jazda, na ktorú nikdy nezabudnete, a na ktorú budem nahovárať všetkých, ktorí veria v zázraky bez očakávania prehnane sladkého a sentimentálneho konca. :)
Čítať viac
19.2.2023
Tento príbeh je iný
Táto detská kniha patrí vďaka svojmu príbehu medzi vianočné, ba dokonca adventné, pretože 24 kapitol môžete využiť ako knižný adventný kalendár.
Je to príbeh plný záhad, do ktorých sme sa zamotali spolu s jedenásťročnou Danjou, ktorej posledné Vianoce zmizne, mysľou už dávno stratená babička. Je teda aj plný smútku a zúfalstva, ale všetky pochmúrne myšlienky idú bokom, pri objavení Nočného expresu, ktorým sa Danja dostáva do úžasných vlakových staníc, plných zákuskov, zvierat alebo všakovakých kolotočov, kde zažíva neuveriteľné dobrodružstvá.
Niekoľkonočná vzrušujúca výprava vlakom, ktorý vidí len ten, kto verí v jeho existenciu, so sebou prináša strach z nepoznaného, odvahu postaviť sa tajomnu, ale najmä nádej. Deti si užijú obrovské množstvo napätia, vďaka ktorému bude problematické prečítať len kapitolu denne (pokiaľ by ste sa tak rozhodli), ale rozsiahly text doplnený o krásne ilustrácie vám zabezpečí dostatočnú dávku fantastického výletu Nočným expresom.
Čítať viac
18
Overený zákazník
1.2.2023
Nočný expres hodnotím ako priemernú detskú knižku…

Obálka ma hneď očarila, tam nemám čo vytknúť! Je fakt prenádherná… no ako sa stáva, niekedy pod povrchom sa nenachádza to, čo práve čakáme a očakávame…

Možno aj preto mi trvalo napísať pár viet k tejto knihe, lebo… koniec koncov nebolo to zlé… ale nebolo to tak čarovné ako som čakala…

Miestami mi to pripomínalo Polárny expres (ale to len kvôli tomu vlaku - ďalej podobnosť nehľadajte)

Zo začiatku som naozaj nechapala, ako som aj u iných čítala, prečo rodina necháva starú bezvládnu babičku osamote celý rok a prečo iba na Vianoce si na ňu spomenú… pre deti to možno nie je do očí bijúce, ale dospelý sa nad tým už zamyslí…

Možno preto je toto dobré čítať práve v detstve, ako spolu s deťmi.. neviem…

Kniha je rozdelená na 24 kapitol a je to skvelé spestrenie Adventu, keď si každý deň deti prečítaju 1 kapitolu… no ak sa nad každou hlbšie zamyslia, možno aj im budú takéto nejasnosti divné…

Babička zmizla.. nikto nevie kam… treba ju ísť hľadať…

Deti sa potulujú kade tade von z domu a dospelí si nič nevšimnú?! No… rozprávka a tam je všetko možné…

Mňa napríklad v knihe ani tie ilustrácie veľmi neoslovili… nepáčili sa mi… mám radšej jemnejšie črty a trošku detskejšie… tieto miestami pôsobili desivo

Každopádne knihu odporúčam skôr detským očiam, možno 9-10 ročného čitateľa kniha viac osloví ako dospelého… On totiž nebude rozoberať dospelácke vidiny ohľadom knihy a bude si čítať svoj magický príbeh o Nočnom exprese, ktorý sa zjaví zakaždým, keď vidí horieť správny plameň
Čítať viac
17

A book is a dream, that you hold in your hands. Bookstagram - @mdnight.reads

Midnight reads
Overený zákazník
15.1.2023
Adventný kalendár s krásnym odkazom
Odporúčam : deťom od siedmych rokov, ktorým sa tento príbeh snaží citlivo priblížiť stárnutie či stratu blízkych

Neodporúčam : menším deťom, ktoré by obsah nemuseli pochopiť

Danja ako každý rok aj tento trávi sviatky u babičky. Tento rok je to však trochu iné. Babička sa jej zdá akoby zmätená, rozprávajúca v hádankách o tajomnom kľúči . Všetko sa to ale zhorší, keď babička zmizne. Danja sa ju rozhodne hľadať, no po nej akoby sa zľahla zem. Na opustenej trati, na ktorej už roky nič nepremávalo sa z ničoho nič objaví vlak. Nočný expres jazdí iba v noci a vezie iba tých, čo veria v jeho kúzlo. Danja teda nastupuje a dobrodružstvo sa môže začať.

Osobne si myslím, že tento príbeh nechytí za srdce iba deti, ale aj dospelých . Naplno si ho však vychutnáte, keď budete knihu čítať detskými očami.

V 24 kapitolách sa vydáte spolu s Danjou po trati a zastávkach nočného expresu. Spoznáte veľa zaujímavých ľudí a ich osudy, ktoré veľakrát chytia za srdce. Kniha sa dá chápať aj ako adventný kalendár, ktorý svojimi kúzelnými príbehmi vrcholí práve na Vianoce.

Okrem iného, kniha v sebe ukrýva naozaj krásny odkaz. Staroba je prirodzená súčasť života a je normálne , ak sa časom blízky zmení. Takisto že strata môže byť bolestivá, ale pokiaľ máme blízkeho v srdci, nikdy o neho neprídeme.

Vydajte sa spolu s vašimi deťmi po trati Nočného expresu. Zistite, či sa Danje podarí nájsť babičku a nechajte sa unášať čarom tejto knihy.
Čítať viac
jankarich
Neoverený nákup
2.1.2023
o ceste za blízkimi, čo zmizli
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Danja, 11-ročná protagonistka knihy, sa so svojou staršou sestrou a rodičmi tak ako každý rok pár dní pred Vianocami vyberie na dlhšiu návštevu k ich babičke. . Všetko sa zamotá v jeden večer, keď rodičia tradične organizujú večierok pre svojich priateľov a počas neho babička zmizne. Celá rodina i polícia ju usilovne hľadajú, no jej vnučka Danja začne svoje pátranie sama. Danja sa náhodne ocitne v nočnom exprese, vlaku, do ktorého nastúpi v deň zmiznutia babičky, hoci na stanicu už žiadne vlaky roky nechodia. Nočný expres vodí stopárov k ich zmiznutým príbuzným. Danju a jej kamaráta Konrada však čaká počas ich večerných jázd vlakom ťažká úloha, a to vyriešenie niekoľkých záhad ohľadom premávania vlaku. Uveria rodičia aj Danjina sestra v existenciu nočného expresu? Nájde Danja svoju babičku? Ako súvisia babičkine odkazy na kľúč s nočným expresom?
Kniha fínskej autorky Karin Erlandssonovej Nočný expres pozýva svojich čitateľov nasadnúť spolu s hlavnými hrdinami do nočného vlaku a prejsť si s nimi všetky zaujímavé stanice s ešte zaujímavejšími ľuďmi. Vítať vás pri čítaní budú stanice plné koláčov, zvláštnych predmetov, stanica plná zvierat, stanica pod vodou a iné. Čitatelia nespoznávajú len nevšedné stanice, ale i ľudí a ich životné príbehy, ktoré vyvolávajú mnohé emócie, o ktorých sa počas čítania môžu rodičia s deťmi rozprávať.
Kniha krásnym spôsobom vysvetľuje deťom, že v živote sa stáva, že sa niekto zmení, obsah knihy pritom naráža na zmenu staršieho človeka, babičky, ktorá viac zabúda, nesúvisle rozpráva, nie je taká, aká bývala. Deti kniha učí, že je to normálna súčasť života a že nemáme začať s odcudzovaním, ale že títo ľudia ešte viac potrebujú našu pozornosť. Posolstvo knihy odkazuje na ľudí, ktorí ešte sú medzi nami a napriek tomu akoby zmizli, lebo sú uväznení vo svojich myšlienkach alebo ich pamäť už unáša čas.
Na druhej strane kniha poukazuje na naozajstnú stratu ľudí, v knihe ide o zmiznutie babičky, no rovnako by mohla predstavovať aj smrť človeka, keď niekoho navždy odveje čas. Kapitoly knihy deťom ukazujú kam sa mohli stratiť zmiznuté osoby z ich okolia. Príbeh rozdúchava nádej, že možno sú len unášaní časom na trati nočného expresu a že možno sa raz vrátia, alebo ich čas na trati nočného expresu navždy odvlečie preč. Nočný expres je vlastne symbolom straty a viery v nájdenie, hoci len symbolické: ponúka nádej tým, čo stratili milovanú osobu a veria, že raz sa s ňou ešte stretnú. Nočný expres nás pri čítaní knihy učí, že v našich spomienkach ľudia neodchádzajú a nezomierajú, naopak, môžu ostať s nami a pomyselným nočným expresom sa s nimi dokážeme stretávať v našich myšlienkach aj každý deň. Čo je však dôležité, cestovať ním môžu len tí, čo v neho skutočne veria.
Príbeh je rozdelený do symbolických 24 kapitol, ktoré nám ako adventný kalendár môžu krásne pomôcť denným čítaním kapitol odrátavať dni blížiacich sa Vianoc. Okrem napínavého čítania prinesú kapitoly aj moderné ilustrácie a iste aj mnoho námetov na diskusiu s rodičmi alebo zamyslenia sa.

Kniha je naozaj dobrodružná, ponúka napínavý dej, otvára v čitateľovej mysli spolucítenie s protagonistami a vzbudzuje v ňom veľa emócií.
Erlandsson poukazuje na silné väzby blízkych ľudí, ktoré si musíme vážiť a pre ktoré sa oplatí bojovať. Autorka vyzdvihuje odvahu a vytrvalosť, snahu bojovať o dobro iného, nevzdať sa pri prekážkach.

Kniha je určená pre čitateľov od 7 rokov. Vďaka svojmu dobrodružnému deju však iste zaujme aj oveľa starších čitateľov. Dušu príbeh iste pohladí aj dospelým čitateľom.
Čítať viac
31.12.2022
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Každý si niečo želá, a nielen na Vianoce. Danja si najviac zo všetkého praje, aby sa našla jej milovaná príbuzná.

Ako každý rok, aj tento - spolu s Nandou a ich rodičmi, cestuje k babičke. Rodinná tradícia sa predsa musí dodržať - stoj, čo, stoj!
Bývala železničná stanica je jedno magické miesto. Škoda len, že už roky cez ňu žiadny vlak nepremáva.

Babička je akási zvláštna - ako keby to ani nebola ona. A keď ju ide Danja skontrolovať - zisťuje, že sa vo svojej izbe nenachádza. Pátranie sa začína.

Danja sa v noci prebudí na povedomý zvuk. Zdá sa jej, akoby prichádzal vlak. Ale, veď to nemôže byť možné!

A ak aj Vás prebudí piskot vlaku a vydáte sa na jazdu spolu s ,,Nočným Expresom" – tak si, nezabudnite na nohy obuť aspoň papuče, možno sa Vám budú hodiť.
Koniec-koncov, hľadanie stratenej osoby môže byť veľmi vzrušujúca úloha.
Čítať viac
23

Milujem knihy. Verím, že nie čitateľ si vyberá knihu, ale každá kniha nás osloví a príde k nám práve vtedy, kedy potrebujeme. A ak nie, ešte nedozrel jej čas :) Hovorí sa: "Povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si!" :) https://knihujeme-s-veron.webnode.sk/

Veronika Posová
Overený zákazník
23.12.2022
Nočný expres jazdí iba v noci a vezie len tých, ktorí v neho veria. Pomáha ľuďom znovu stretnúť tých, ktorých stratili. Čarovný príbeh je síce pre deti, no svoju krásnu myšlienku predostiera aj dospelým. Príbeh však musíte naplno vnímať detskými očami, aby ste pochopili jeho odkaz, nerozmýšľajte nad ním ako dospelý, ktorý potrebuje ku všetkému logické odôvodnenie.

Príbeh rozdelený na 24 kapitol, ktorý si s deťmi môžete čítať postupne počas celého adventu (ale aj neskôr) pomôže pochopiť deťom dve veci:
1.) Že ľudia postupne starnú, a je v poriadku, ak na niektoré veci časom zabúdajú. Deťom treba vysvetliť, že treba mať k ním úctu a hlavne im pomáhať spraviť život ľahším.
2.) Že nikto sa nestratí naveky, a ak nás aj opustí fyzicky, v našich spomienkach môže ostať večne živý a pomyselným nočným expresom sa s ním vieme stretávať v našom srdci každý deň.

Kniha je vhodná pre staršie deti, ktoré pri čítaní nepotrebujú toľko obrázkov a naplno vedia využiť svoju predstavivosť. Obsahuje síce ilustrácie, ale nie na každej strane. Tiež by som ju odporučila deťom, ktorých starí rodičia možno rovnako, ako Danjina babka postupne zabúdajú, rodičom to pomôže deťom vysvetliť, čo sa to vlastne s babkou, či s dedkom deje.

A my dospelí, my si aspoň pripomenieme detský svet fantázie, ktorý občas úplne vylučujeme z našich životov (pretože detská fantázia sa s tou našou nemôže porovnávať). Nehľadajme v každom príbehu súvislosti, nepýtajme sa, prečo nekonali postavy tak, či onak? Prečo boli dospelí v príbehu na oko bez záujmu k vlastným deťom? Toto sú všetko veci, ktoré detská myseľ nerieši, pretože sa naplno zameria na hľadanie babičky a cestovanie kúzelným Nočným expresom.

Pointu hľadajme skutočne tam, kde je, nie tam, kde by podľa nás mala byť :)

Knihe dávam 4,5 /5.
Čítať viac
23.12.2022
Dnes si dáme dva pohľady na tuto knižku - môj niekdajší detský, ktorý bude viac ako pozitívny a môj dospelý, ktorý ma značné výhrady k obsahu. Poďme nato.

Moje staré detské ja by si Nočný expres zamilovalo a nezvládlo by ju čítať ako adventný kalendár. Veď uznajte - vlak (Nočný expres), ktorý nevidí len tak hocikto a jazdí len v noci, plus chodí na také špeciálne miesta, ako stanica pod vodou, stanica plná balónov, stanica plná maškŕt a máte šancu nájsť vašich blízkych príbuzných a prietokov, ktorí sa stratili - toto značí výnimočný príbeh. Plus sa Vám stratila babička a vy môžete byt zatiaľ jediný, kto ju privedie domov. Pre detské oči je toto krásny, dobrodružný, vianočný príbeh so šťastným koncom a veľmi peknými, aj keď temnejšími ilustráciami.

Môj dospelý pohľad je však skeptický, pretože mi vyvstalo strašne veľa otázok. Nekontrolujú rodičia svoje deti, kam v noci chodia? Nechávajú bývať samu svoju chorú babku? Bol vývoj Nočného expresu dôležitejší ako výchova vlastného dieťaťa? Prečo sme po chorobe nechali utiecť z domu mamu jedného malého chlapca, to sme jej doma nedokázali poskytnúť väčšiu podporu? Bohužiaľ, mne takéto veci prekážali. Ale vidím aj pozitíva tejto knihy, ako diétný adventný kalendár (z jeho čítania po jednej kapitole denne určite nepriberieme ), krásne ilustrácie, pointa príbehu a happy end.

Knižku určite odporúčam mladším čitateľom, my starí chuji tam budeme vidieť isté nezrovnalosti, a možno, ako mňa, vás to bude rušiť. Ale deckám sa to podľa mna bude páčiť veľmi, pretože vlak, ktorý cestuje len v noci a zastavuje na špeciálnych staniciach, by bolo zaujímavé čítanie.

A hej, hej mala som ju dočítať až zajtra, ale ten koniec sa už nedal davkovať. A teším sa, keď raz budem knihu čítať svojim deťom.

3,5/5
Čítať viac

„Láska, povedal, je ako tá najjasnejšia galaxia, ktorá nikdy nezhasne! “

Ryby nemajú nohy - Jón Kalman Stefánsson, 2016
Ryby nemajú nohy
Jón Kalman Stefánsson