Veci, ktoré nikto nevie - Alessandro D‘Avenia, buk, 2022

14,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Veci, ktoré nikto nevie - Alessandro D‘Avenia, buk, 2022
Veci, ktoré nikto nevie - Alessandro D‘Avenia, buk, 2022

Veci, ktoré nikto nevie

Margherita má štrnásť rokov a prechádza životným obdobím plným očakávaní, ale aj obáv: začína sa pre ňu prvý rok na lýceu... Čítať viac

4,8 28 hodnotení
Vydavateľstvo
buk, 2022
344 strán
5-6 hodín čítania

Margherita má štrnásť rokov a prechádza životným obdobím plným očakávaní, ale aj obáv: začína sa pre ňu prvý rok na lýceu... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

14,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 18 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024
Veci, ktoré nikto nevie - Alessandro D‘Avenia, buk, 2022
14,90 €

Viac o knihe

Margherita má štrnásť rokov a prechádza životným obdobím plným očakávaní, ale aj obáv: začína sa pre ňu prvý rok na lýceu. Cíti sa ako každý dospievajúci človek – ako povrazolezec kráčajúci po tenkej niti zavesenej vo vzduchu. Jedného dňa si na telefónnom záznamníku náhodou vypočuje nečakanú správu. Jej otec oznamuje, že už viac nepríde domov. Pod nohami sa jej náhle roztvorí priepasť a Margherita má pocit, že ju pred pádom nik nedokáže zachytiť. Impulzívne sa preto rozhodne, povzbudená pradávnymi slovami Odysey, hľadať svojho otca na vlastnú päsť. Ocitá sa tak vo víre nečakaných a nebezpečných situácií, ktoré ukrývajú množstvo výziev, ale i odhalení. A hoci si to spočiatku neuvedomuje, práve prekonaním tejto bolestnej skúsenosti postupne dozrieva v ženu…
Čítať viac
Originálny názov
Cose che nessuno sa
Počet strán
344
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
136×204 mm
Hmotnosť
353 g
ISBN
9788097402747
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1749477
Vydanie
1
Štýl
psychologický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Taliansko
Vydavateľstvo
buk
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

28 hodnotení

22
6
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

11

Som vášnivý čitateľ čo číta aj 4 knižky naráz. Žijem knhami. Milujem knihy. Už od 10 yeas som začala chodiť do knžnice a požičiavala si aj 11 knih.

Lover Love
Overený zákazník
9.10.2023
Každý máme v sebe bolesť. Sme ľudia a sme zložitý. Každý z bolesťou ináč bojujeme.
To nám aj kniha ukazuje.

Na autorov štýl si musíte zvyknúť. Nemusí každému sadnúť. Ale mne sadol keďže som čítala aj jeho predošlú knihu a bola na plný počet.
Autor píše citátovo, tak básnicky. Že si miniete skoro všetky lepíky ktoré máte po ruke. Nechá Vás precítiť.

Opisy a prirovnania sú písané zaujímavo. Ani mňa by to takto nenapadlo. V podstate to bolo aj v predošlej knihe. Ale táto je vyspelejšia. Iná.
Ja si myslím že by sa malo o autorovi viac písať a aby o ňom viac ľudí vedelo. Jeho dielo je cítiť že je precítené.
Keď niekomu niekto odíde zo života je to ťažké. Hlavne pre tínedžera. Ako je naša postava Margherita.
Spoznáva nový svet školy ale aj ľudí.

Kniha je písaná aj z pohľadu učiteľa. Tiež ma zaujímavé myšlienkové pochody. Ale skôr ma bavilo čítať o Margherite.
Spoznávame jej rodinu. A určite si tam obľúbite jedného člena rodiny. Ktorý je taký vzor.

Nieje to klasická kniha o problémoch ale skôr dielo ktoré treba pochopiť.
Mne to prišlo sem tam trochu naťahované. Ale to je môj názor.
Má v sebe veľa. A odporúčam ju prečítať.

Za knihu ďakujem @bud.uchvateny.knihou

Hodnotenie: 4/5
Čítať viac
23.7.2023
Prechod z dievčaťa, na ženu je veľmi náročné. Priepasť medzi ľahkosťou bytia dieťaťa a ťažkým osudom dospelej ženy je veľmi hlboká a môžeme do nej kedykoľvek spadnúť. Navyše hormóny, puberta, rodina, okolie... No keď popri tom všetkom odíde človek, ktorý Vám je srdcu blízky, tak doba prechodu dospievania sa urgentne zrýchli a z dievčaťa je zrazu žena. Žena, ktorá sa bojí. Žena, ktorá má milión otázok. Nič nepomáha zmierniť to vnútorné utrpenie a nikto nevie odpovedať na jej otázky.
Knihy od Alessandra D´avenia vôbec nie sú jednoduché. Autor má rad hlboké myšlienky a ťažké zamyslenia nad životom – pretože „existujú veci, ktoré ti nikto nevysvetlí a sú veci, ktoré nikto nevie.“
Knihy od autora môžu naozaj čítať všetky vekové kategórie, každý si z príbehu niečo dokáže odniesť. Navyše ucítite všetky emócie. Radosť a smútok, lásku a nenávisť, odvahu a energiu žiť, nech sa deje čo, čo sa deje. Príbeh Vás jednoducho chytí za srdce. A pokiaľ Vás chytila za srdce aj kniha Biela ako mlieko, červená ako krv, tak to ani neváhajte. A pokiaľ je toto Vaša prvá kniha od autora, tak sa nebojte. Nebudete ľutovať.
Čítať viac
Klára
Neoverený nákup
5.7.2023
pútavý príbeh o živote - so všetkým, čo k nemu patrí :)
Rovnako ako Biela ako mlieko, červená ako krv, ani tento román nebude pre čitateľa sklamaním. Je síce písaný odlišným spôsobom, no aj tak v ňom cítiť autorovo umenie zachytiť ľudskosť takú, aká je: so všetkým krásnym i menej krásnym. Prežijete strach, bolesť, no i odpustenie, obetu a najmä lásku.
Ak nad knihou rozmýšľate, rozhodne ju odporúčam - určite sa k nej po čase aj sama vrátim - minimálne kvôli babke Terese a jej trefným sicílskym múdrostiam. :)
Čítať viac
10

Mám 33 rokov a som mamička dvoch detí.Cez deň nemám veľa voľného času, ale večer keď deti zaspinkajú príde môj čas a čítám niekedy aj do rána.

Beatrica Juráková
Overený zákazník
8.5.2023
Veci, ktoré nikto nevie
ALESSANDRO D'AVENIA - VECI, KTORÉ NIKTO NEVIE

V živote veľa vecí nechápeme a položíme milión otázok! Otázky, na ktoré hľadáme odpovede, otázky, ktoré ostávajú nezodpovedané, lebo sú to veci, ktoré nikto nevie alebo veci, o ktorých nikto nechce vedieť...

Jedine, čo je isté, že "láska a bolesť majú pamäť!"

Knižku som začala čítať s vedomím, že to bude znovu nesmierne hlboký a zaujímavý zážitok. Je to už moja druhá kniha od autora a musím povedať, že jeho štýl je jedinečný! Zameriava sa na hlboké myšlienky, ktoré opisuje rozsiahlym spôsobom plným úvahami a citátmi.

Kvôli tomu mi trvá dlhšie aj čítanie. Na začiatku som vôbec nerozumela, čo sa deje a komu sa to deje. Ale keď vás zahltí kniha a naberiete autorov rytmus, všetko sa pred vašimi očami krásne vyjasní.

Vždy bolí, keď stratíte svôjho blízkeho. Ale keď od vás odíde bez vysvetlenia, od toho nič horšie nie je. Toto sa stalo Margherite, keď od nich zo dňa na deň odišiel otec. Život je ako krásna skladačka, ale keď sa z tej skladačky stratí kúsok, tak sa stratí aj krása a zmysel.

Z pera autora aj bolesť rodiny bola napísaná ako krásna rozprávka. Určite ju ešte budem čítať, hlavne kvôli babičke, ktorá mi prirástla k srdcu. Škoda, že ju nemôžem poznať osobne.

Všetci sme v živote ako povrazolezcovia. Máme pred sebou dlhú niť, po ktorej musíme pomaly, ale isto kráčať - krok za krokom...veľakrát sa stane, že strácame rovnováhu (a k tomu stačí niekedy len jemný vánok), ale keď máš dosť motivácie a výdrži v sebe, tak nespadneš a na tej niti "tancuješ" a pokračuješ ďalej!

Odporúčam každému knihu prečítať! Sú v nej myšlienky, pri ktorých sa zastavíte a začnete rozmýšlať na veciach a vašich citoch, ktoré ste možno už dlhšie v sebe potlačili. Pri čítaní som mala všetky pocity na svete (naozaj všetky). Kniha mi veľa dala, hlavne pre moju dušu.

Nakoniec by som sem napísala krásnu myšlienku z knihy:
"Odvahu človek často nájde, až keď je príliš neskoro, pretože strach mu zabránil vidieť poza veci a namiesto toho v ňom vzbudzoval snahu mať pod kontrolou to, čo už vlastne stratil."
Čítať viac
Ildi
Neoverený nákup
6.5.2023
Príjemné prekvapenie
Milujem súčasnú taliansku literatúru a rada objavujem nových autorov. Netušila som, že za touto nenápadnou obálkou sa ukrýva takýto poklad. To čo bolo na vonkajšom vzhľade ubraté, autor bohato nahrádza obsahom knižky.
Alessandro D'Avenia sa zapísal do môjho knihožrútského srdca a získal si ma hneď prvou prečítanou knižkou.

Tak krásne s nádherným poetickým jazykom Alessandro prenikol do vnútorného života mladej štrnásťročnej Margerity, ktorá prežíva jedno z najkrajších a zároveň najťažších etáp života, kedy sa zakuklí, stiahne sa do seba a čaká na obdobie kedy vyletí do sveta ako sebavedomý motýľ.

"V štrnástich rokoch človek plače často, od radosti či bolesti, to je jedno. Slzy nie sú rozoznateľné a život je taký krehulinký, že sa rozpúšťa ako vosk v ohni, ktorý zrazu zvlečie z dievčenskej podoby a odhalí ženu."

Autor rozpráva o živote Margerity, ktorá si jedného dňa na telefonnom záznamíku vypočuje nečakaný odkaz od otca, ktorého nadovšetko miluje, že už viac nepríde domov.
Odkaz, ktorý jej svet prevráti naruby. Popritom prežíva strach a obavy pred nástupom na lýceum, ktoré zohrá v jej živote dôležitú úlohu.
Práve tam spozná svojrázného vreckára Giulia, ktorý vyrastal v detskom domove a ktorý sa jedným pohľadom do Margetiných očí bezhlavo zamiluje. Práve tam spozná svoju priateľku Martu, ktorá sa rozpráva so stromami, víta hostí tancom a práve tam spozná úžasného učiteľa, ktorý komunikuje s knihami.
Príbeh je plný krásnych myšlienok, ale aj bolesti, lásky, nádeje, múdrosti úžasnej babičky, ktorá ochotne poskytne dobrú radu a pomoc.
Som nadšená a naozaj odporúčam úplne každému.
Čítať viac
Peter
Neoverený nákup
4.5.2023
Chceme viac takýchto kníh do škôl
odporúčam vrelo našim deťom. Film je výborný a zaujme teenagerov. Veľmi im chýbajú takýto druh literatúry a filmu. Čítať viac
11
Hodiny chémie - Bonnie Garmus, 2023
Práve čítam
Hodiny chémie

Téma "obľúbení autori alebo knihy" ma, úprimne povedané, naozaj stresuje. :) Ja milujem knihy a čítanie, a asi len 3x sa mi stalo, že má kniha nebavila, respektíve ja som mala od nej iné očakávania. Ja mám asi šťastie na výber, lebo zbožňujem všetky, čo som prečítala. Takže tento výber nižšie je naozaj veľmi, veľmi orientačný :)

Monika Jamborová
Overený zákazník
16.3.2023
Dokonalosť pre všetkých
Alesandro D'Avenia sa minulý rok hlboko vryl do môjho srdca svojím absolútne prekrásnym literárnym skvostom Biela ako mlieko, červená ako krv.
A som veľmi šťastná, že som čítala aj jeho druhé rovnako fantastické dielo preložené do slovenčiny.
Čo k tomu napísať... Toto sú knihy, ktoré by mali čítať všetky vekové kategórie.
Je až neuveriteľné, ako vie tento autor preniknúť do vnútorného prežívania mladého dospievajúceho človeka, rovnako ako aj pochopiť a precítiť trápenie či lásku rodiča, a dokonca nám v tejto knihe odhaľuje krásne myšlienky o zmysle života, a dôležitosti lásky aj bolesti prostredníctvom múdrych slov starej mamy našej protagonistky Margerity...
Opäť fenomenálne dielo, ktoré radím medzi naj knihy.
Nebudem vám prepisovať dej či anotáciu. Táto kniha je dokonalá vo všetkých smeroch a odporúčam ako dar pre mladých aj starších, pre všetky vekové kategórie. S mladými hlavnými hrdinami sa zosobní nejeden dospievajúci mladý človek a staršie vekové kategórie si zase zaspomínajú na svoju mladosť a viac si užijú a precitia či pochopia konanie dospelých v tomto diele...
Pri čítaní vami prejdú snáď všetky emócie. Nemám prečítaných veľa kníh, hoci sa snažím veľa čítať, ale naozaj som sa ešte nestretla s tak krásne kompozične spracovanou knihou, akou je táto aj prechádzajúca od Alessandra.

Kniha, ktorá vás očarí, rozsmúti, motivuje a dodá odvahu a energiu v situáciách, kedy si myslíte, že ju nenájdete. Obrovské množstvo nádherných myšlienok o živote, túžbach, snoch a odhodlaní, láske, bolesti, smrti a ďalších...
Čítať viac
12.3.2023
Túto knihu som čítala dlhšie ako je u mňa zvykom. Nie preto,že by ma nebavila, ale autorov štýl písania je úplne iný než na aký som zvyknutá a táto kniha sa nedá jednoducho prečítať za jeden večer.

Toto je presne tá kniha,ktorú je potrebné čítať pomaly a srdcom ,aby ste ju pochopili a dokonale si ju vychutnali.
Musíte byť na jednej vlne s autorom,aby ste vyťažili čo najviac z opisov a myšlienok, ktoré do knihy vložil.

Obdobie dospievania je asi najťažšia a zároveň najkrajšia životná etapa,v ktorej všetko zlé aj dobré prežívame tak akosi intenzívnejšie. Inak tomu nieje ani v živote 14-ročnej Margerity.

Samotný nástup na strednú školu je pre ňu veľmi ťažký životný krok. Nepochopenie u spolužiakov strieda bolesť z náhleho odchodu otca od rodiny. Porozumenie hľadá u profesora literatúry.Oporu nachádza u kamarátky Marty. Radosť a povzbudenie do nej vlieva babka Teresa svojimi životnými príbehami a optimizmom.
Spozná aj čaro a krásu prvej lásky vďaka Giuliovi.
Jedného dňa sa rozhodne otca za každú cenu nájsť a priviesť domov a práve Giulio ju na tejto ceste bude sprevádzať.
Čo všetko sa môže počas ich hľadania stať a ako to všetko nakoniec dopadne sa dozviete,keď siahnete po tejto knihe.
Čítať viac
Ja(nka)
Neoverený nákup
10.3.2023
Citlivý príbeh o láske a o zraneniach, ktoré sa jej snažia stáť v ceste.
“Chceš milovať a nevieš, ako na to. Chceš byť milovaná a nevieš, ako na to. Chceš byť sama a nevieš, ako na to. Chceš ženské telo, ale nemáš ho a keď sa konečne tvoje telo stane ženským, už ho viac nechceš. Existujú veci, ktoré ktoré ti nikto nevysvetlí. Sú veci, ktoré nikto nevie.”

Citlivý príbeh o láske a o zraneniach, ktoré sa jej snažia stáť v ceste. A veru aj vyzerajú ako silné zátarasy...kým človek nezačne tú lásku hľadať a bojovať za ňu.
Stredná škola a svet okolo nej - tínedžerka Margherita kráča akoby po črepoch, lebo jej milovaný otec, oporný stĺp jej sveta, už nemiluje jej mamu. A zároveň - je tu ten chlapec, ku ktorému ju niečo ťahá, jeho oči? A asi by ju nemalo, lebo Giulio je týpek, s ktorým to možno aj zle skončí - on pre zmenu ten oporný stĺp v živote nemal, mama ho nechcela, a tak rebeluje proti celému svetu. Ich profesor by naopak mohol aspoň trochu rebelovať - je to “snílek” až po uši ponorený v kráse starovekej literatúry, silu ktorej chce naplno odovzdať svojim študentom - až kým nie je vyzvaný na to, aby prekročil vlastné hranice a postavil sa svojmu strachu zo života. Margheritina mama, ktorej sa svet rozpadol pod rukami. A múdra babka Teresa, ktorá už čo-to zažila a vie, čo je podstatné a čo sa takým len zdá byť. Ale asi ani táto múdra žena neráta s tým, o čo sa pokúsi jej vnučka, inšpirovaná antickou Odyseou...

Je to prekrásne napísaný príbeh, lyricky, s bohatosťou jazyka a obrazov. A aj obsah Vás má kde zasiahnuť! Mňa najviac oslovil príbeh profesorka (možno menej alebo aj viac príbeh samotného autora, ktorý je tiež stredoškolským profesorom?), ktorý sa trápne moce v tom, ako sa vlastne otvorene postaviť tomu, že jeho milovaná chce od života viac ako jeho štvorročné dvorenie - že s ním chce zdieľať život. A milý chlap je zrazu k smrti vyplašený, lebo to znamená riskovať vychodené chodníčky a zabehanú rutinu, v ktorej sa vlastne skrýva pred realitou bolesti. Taký ňuňo - ale, pravdu povediac, spoznávam sa v ňom.

Tá autenticita v tejto knihe je to, čo odlišuje priemerné knihy od tých zaujímavých. Odporúčam.
Čítať viac
Monika
Neoverený nákup
1.2.2023
Kniha, ktorú by mal čítať každý
Alesandro D'Avenia sa minulý rok hlboko vryl do môjho srdca svojím absolútne prekrásnym literárnym skvostom Biela ako mlieko, červená ako krv.
A som veľmi šťastná, že som dočítala aj jeho druhé rovnako fantastické dielo preložené do slovenčiny.
Čo k tomu napísať... Toto sú knihy, ktoré by mali čítať všetky vekové kategórie.
Je až neuveriteľné, ako vie tento autor preniknúť do vnútorného prežívania mladého dospievajúceho človeka, rovnako ako aj pochopiť a precítiť trápenie či lásku rodiča, a dokonca nám v tejto knihe odhaľuje krásne myšlienky a zmysel života, a dôležitosť lásky aj bolesti prostredníctvom múdrych slov starej mamy našej protagonistky Margerity...
Opäť fenomenálne dielo, ktoré radím medzi naj knihy roka 2022.
Nebudem vám prepisovať dej či anotáciu. Táto kniha je dokonalá vo všetkých smeroch a odporúčam pre mladých aj starších, pre všetky vekové kategórie.
Pri čítaní vami prejdú snáď všetky emócie. Nemám prečítaných veľa kníh, hoci sa snažím veľa čítať, ale naozaj som sa ešte nestretla s tak krásne kompozične spracovanou knihou, akou je táto aj prechádzajúca od Alessandra.

Kniha, ktorá vás očarí, rozsmúti, motivuje a dodá odvahu a energiu v situáciách, kedy si myslíte, že ju nenájdete. Obrovské množstvo nádherných myšlienok o živote, túžbach, snoch a odhodlaní, láske, bolesti, smrti a ďalších...
Čítať viac

„Láska, povedal, je ako tá najjasnejšia galaxia, ktorá nikdy nezhasne! “

Ryby nemajú nohy - Jón Kalman Stefánsson, 2016
Ryby nemajú nohy
Jón Kalman Stefánsson