Frankissstein - Jeanette Winterson, Lindeni, 2020

14,49 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Frankissstein

Príbeh lásky

Frankissstein je nekonvenčným príbehom lásky, v ktorom sa prepletajú dramatické životné osudy na pozadí tém ako transhumanizmus, umelá inteligencia a LGBT vzťahy. Ženevské... Čítať viac

Vek
15+
Vydavateľstvo
Lindeni, 2020
352 strán
5 hodín čítania

Frankissstein je nekonvenčným príbehom lásky, v ktorom sa prepletajú dramatické životné osudy na pozadí tém ako transhumanizmus, umelá inteligencia a LGBT vzťahy. Ženevské jazero, 1816. Devätnásťročná Mary Shelleyová píše príbeh o vedcovi, ktorý... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina

14,49 €

U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 4 – 6 dní

Dostupné v 30 knižniciach. Požičať v knižnici

Z kolekcie: Tipy vydavateľov

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

Príbeh lásky nominovaný na prestížnu Bookerovu cenu 2019

Frankissstein je nekonvenčným príbehom lásky, v ktorom sa prepletajú dramatické životné osudy na pozadí tém ako transhumanizmus, umelá inteligencia a LGBT vzťahy. Ženevské jazero, 1816. Devätnásťročná Mary Shelleyová píše príbeh o vedcovi, ktorý vytvorí novú formu života. V Británii po brexite sa mladý transrodový lekár Ry zamiluje do Victora Steina, uznávaného profesora, ktorý vedie verejnú diskusiu o umelej inteligencii a zároveň v rozsiahlej sieti podzemných chodieb vykonáva záhadné experimenty.
Čítať viac
Originálny názov
Frankisstein
Počet strán
352
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
130×200 mm
Hmotnosť
509 g
ISBN
9788056616765
Rok vydania
2020
Vekové odporúčanie
15+
Naše katalógové číslo
698931
Štýl
romantický, historický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Vydavateľstvo
Lindeni
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

5 hodnotení

3
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Frankissstein je ohromné dielo, tak nekonvenčné. Inteligencia, telo, či duša majú niečo spoločné alebo ozaj nedokážu jestvovať samostatne? Pred nami je čudesná budúcnosť, ale história je nevyhnutne súčasťou akejkoľvek budúcnosti. A tiež pokrok, niekedy nás desí, že sa všetko mení, ale keď život na hviezde znie tak fascinujúco. Kniha plna? nezvyčajností. I o tom, aké je dôležité tolerovať, aj keď všeličo nechápeme. Veď inakosť je príťažlivá a niekedy taká náročná. No zlomené srdce bije ďalej, tak preto je nutná láskavosť, ku všetkým a bez rozdielu. Potom aj táto kniha mala by byť čítaná všetkými a bez rozdielov.

Čítať viac

Frankissstein je ohromné dielo, tak nekonvenčné. Inteligencia, telo, či duša majú niečo spoločné alebo ozaj nedokážu jestvovať samostatne? Pred nami je čudesná budúcnosť, ale história je nevyhnutne súčasťou akejkoľvek budúcnosti. A tiež pokrok, niekedy nás desí, že sa všetko mení, ale keď život na hviezde znie tak fascinujúco. Kniha plna? nezvyčajností. I o tom, aké je dôležité tolerovať, aj keď všeličo nechápeme. Veď inakosť je príťažlivá a niekedy taká náročná. No zlomené srdce bije ďalej, tak preto je nutná láskavosť, ku všetkým a bez rozdielu. Potom aj táto kniha mala by byt? čítaná všetkými a bez rozdielov.

Čítať viac

Recenzie čitateľov

26.2.2021
Na knihu Frankissstein som natrafila úplnou náhodou, no hneď ma zlákala úžasne znejúca anotácia, ktorá sľubovala prepracovaný príbeh tvorený kombináciou zaujímavých prvkov: sci-fi, lgbt, robotiky, transhumanizmu..., a po prečítaní môžem povedať, že som sa zamilovala. Už z názvu je pravdepodobne zrejmé, že ide o moderný retelling kultového románu Mary Shelleyovej. A keď hovorím moderný, myslím tým MODERNÝ - presne tak, veľkým, tučným, lebo inak sa to ani nedá. Nie len že Frankissstein je príbeh mimoriadne aktuálny (a do istej miery až futuristický), no zároven je už na prvý pohľad jasné, že zastarané výstavbové prvky v ňom nemajú čo hľadať. Dalo by sa povedať, že kniha, ktorá je tvorená dvomi dejovými linkami, je bizár na bizáre - pre niektorých to môže byť too much a myslím, že nie každý bude schopný oceniť genialitu tohto diela, no ono také skutočne je. Klbi sa tu klasická Británia s ultramoderným svetom, v ktorom sa do popredia postupne posúva umelá inteligencia, nestále experimenty a túžba pozdvihnúť existenciu na ďalší level. Spoznávame sympatického transrodového doktora Ry (Mary) a prostredníctvom jeho vnútorného sveta a najtajnejších myšlienok sa dozvedáme o existencii výstredného vedca Victora Frankensteina, do ktorého je bláznivo zamilovaný. Nie len že hlavné postavy z oboch dejových línií nesú totožné mená, postupne sa dozvedáme, že jednotlivé prvky príbehu sú prepletené omnoho viac. S Victorom z 19. storočia - áno, s tou fiktívnou postavou - sa Mary jedného dňa stretne, a Victor z 21. storočia za podivuhodných okolností z ničoho nič zmizne. Čo je príbeh a čo realita? Dokedy je rozprávanie fiktívne a od akého momentu sa rozprávač stáva príbehom? Pre mňa bol ten príbeh dokonalý. Silný. Pútavý. Neuveriteľný a nesmierne krásny. Čítať viac
19.11.2020
Jeanette Winterson je láska
Z anotácie na mňa táto kniha pôsobila ako sci-fi a keby podobnú knihu napísal iný autor, pravdepodobne po nej nesiahnem. Do autorkinho poetického štýlu som sa však zamilovala už v jej knihe Vášeň a zamilovaná zostávam aj po Frankisssteinovi. V oboch prípadoch ma uchvátili témy, dialógy a myšlienky vložené do úst nekonvenčných postáv. Myšlienky, ktoré mi neraz priam vyrazili dych a bleskovo putovali do môjho zápisníčka. Myšlienky, ktoré možno nie sú vždy revolučné a prelomové, ale to, ako krásne sú napísané, robí z čítania autorkiných kníh umelecký zážitok. Čítať viac
10.11.2020
Odporúčam všetkým ľuďom s otvorenou mysľou.
Pre niekoho toto môže byť príliš. Príliš vulgáne, príliš otvorené, príliš odvážne. No ale keďže ja sa považujem za celkom open-minded človeka, ktorého zaskočí len máločo, pre mňa to bola mimoriadne nekonvenčná záležitosť. Ktorá si ma získala svojimi nesmierne hlbokými myšlienkami či neúnavnými dialógmi postáv. Autorka sa tu púšťa do rôznorodých tém, akou je napríklad transsexualita, otázka nesmrteľnosti či bytia samotného. Nechýba ani umelá inteligencia, ba dokonca sa tu niekde mihol aj feminizmus.
Inteligentne napísaný román s prijateľnou dávkou humoru a množstvom sexu, ktorý asi tiež nebude úplne pre každého...:-) Každopádne, som rada, že som mala možnosť prečítať si „Frankensteina v nových šatách“, pretože mi autorka ponúkla celkom nový pohľad na toto klasické dielo a ja ho chcem odporučiť všetkým. Ale radšej len všetkým nekonzervatívcom. Pre istotu.
Čítať viac
13

Ťažko sa vyberá päť diel a zopár obľúbených autorov. Milujem literatúru! Deň bez knihy je pre mňa neúplný. Aspoň stránku musím prečítať :-)

Ivana Zacharová
Overený zákazník
18.10.2020
Päť hviezdičiek mi nestačí :-)
Všetko sa začína na brehu Ženevského jazera v roku 1816. Mary Shellyová trávi dovolenku vo Švajčiarsku v spoločnosti milovaného manžela, básnika Percyho B. Shelly, Lorda Byrona, jeho osobného lekára a tiež spisovateľa, doktora Polidoriho a sestry Claire. Nepriaznivé počasie ich uväzní v chatách a prebudí chuť na písanie. Všetci dobre vieme, ako to dopadlo. Svetlo literárneho sveta uzrela postava Viktora Frankensteina a jeho monštra. Kapitoly popisujúce život spisovateľky sú fascinujúcim čítaním, plným skvelých myšlienok a vycibrených viet. Môžeme iba hádať, ako to bolo naozaj. V autorskej poznámke sa dočítate, že rozhovory sa možno odohrali, možno nie, no Wintersonová dúfa, že neurazila živých ani mŕtvych. Je to len príbeh. Zožrala som jej ho aj s navijakom. S jednou z postáv - s Ronom - sa nasmejete, to vám garantujem :-)))
V románe sa oživenie monštra z pera Mary Shelly preklápa do súčasnosti a otvára myšlienku na stvorenie umelej inteligencie, ktorá nielenže dokáže prežiť tvorcu, ale ho aj nahradiť. Román je úžasnou meditáciou o zodpovednosti za stvorenie, o možnostiach umelej inteligencie, o (ešte stále nie celkom spoločnosťou chápanej a tolerovanej) transsexualite a transhumanizme. Je pre čitateľov s otvorenou mysľou, ktorí sa nezľaknú možných oplzlých scén, vulgrizmov a otvorených sexuálnych narážok. Wintersonová ich štedro korení humorom. Nečakajte však lacnú komédiu! Vtip a nadsázka sú vyvážené výbornými, inteligentnými a novátorskými myšlienkami. Skvelý rozprávačský štýl zaručuje kvalitné čítanie. Nechýba zdravý feminizmus, autorka vkladá do úst postavám svoje názory na mužsko-ženský svet, ba dokonca sa nevyhýba ani kritike brexitu. Neuveriteľne vtipný, inteligentný, satirický a filozofický román pretkaný minulosťou nám dovoľuje nahliadnuť do budúcnosti, kde už netrpezlivo podupkáva umelá inteligencia. Dokážeme naše časovo obmedzené biologické telá nahradiť? Môžeme sa stať nesmrteľnými? Frankissstein je skutočný skvost.
Čítať viac

Vydavateľstvo Lindeni

Čítať viac

„Neopúšťať planétu Zem je ako byť stroskotancom na pustom ostrove a nepokúšať sa odtiaľ uniknúť.“