Prečo to Nemci robia lepšie - John Kampfner, mamaš, 2022

11,96 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Prečo to Nemci robia lepšie - John Kampfner, mamaš, 2022
Čítaná
Prečo to Nemci robia lepšie - John Kampfner, mamaš, 2022

Prečo to Nemci robia lepšie
Čítaná

Zápisky z dospeláckej krajiny

Robia to Nemci lepšie? Ak áno, prečo? Nemecko vzniklo len pred 150 rokmi z rozdrobených mestských štátov a štátikov. Žiadna iná európska krajina však nemala takú búrlivú... Čítať viac

Vydavateľstvo
mamaš, 2022
208 strán
3 hodiny čítania

Robia to Nemci lepšie? Ak áno, prečo? Nemecko vzniklo len pred 150 rokmi z rozdrobených mestských štátov a štátikov. Žiadna iná európska krajina však nemala takú búrlivú históriu a zároveň nedosiahla takú prosperitu v tak krátkom čase... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Výborný stav
  • Slovenčina
14,95 €

11,96 €

-20 %
Na sklade
Posielame ihneď

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Prekonajte úzkosť - Kirren Schnack, N Press, 2024
Prečo to Nemci robia lepšie - John Kampfner, mamaš, 2022
11,96 €

Viac o knihe

Robia to Nemci lepšie? Ak áno, prečo?

Nemecko vzniklo len pred 150 rokmi z rozdrobených mestských štátov a štátikov. Žiadna iná európska krajina však nemala takú búrlivú históriu a zároveň nedosiahla takú prosperitu v tak krátkom čase. Dnes, keď sa väčšina sveta približuje k autoritárstvu a demokracia je podkopávaná zo všetkých strán, Nemecko predstavuje maják slušnosti a stability. Britský autor John Kampfner sa v tematických kapitolách o vyrovnávaní sa s minulosťou, znovuzjednotení, multikulturalizme, nemeckom ekonomickom modeli či postcovidovej dobe pýta, prečo sa Nemecko napriek svojim chybám stalo vzorom hodným nasledovania. Je sčasti memoárom (autor pôsobil v Nemecku ako novinár), historickým exkurzom do moderných dejín krajiny aj cestopisom, a je bohatým a zábavným portrétom fascinujúcej krajiny v srdci Európy.
Čítať viac
Počet strán
208
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×210 mm
Hmotnosť
352 g
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1677965
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
mamaš
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

11 hodnotení

7
4
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

2.11.2022
Kniha Prečo to Nemci robia lepšie na mňa zapôsobila vlastne okamžite a to už svojím jedinečným názvom vyvolávajúcim zvedavosť. Priznám sa, čakala som nikdy nekončiace chválospevy na túto prosperujúcu a ekonomicky vyspelú krajinu, no, našťastie, som sa mýlila. Dúfala som, že sa v nej bude ukrývať niečo viac, už len vďaka tomu, že ju vydalo Mamaš vydavateľstvo, a moje túžby sa veru naplnili.

John Kampfner Nemecko nielen ospevuje, ale aj zhadzuje, poukazuje na jeho chyby, omyly (a že ich teda bolo), ktorých sa za 151 rokov svojej existencie dopustilo, avšak všetko toto píše s veľkou dávkou rešpektu. Jeho slová sú potvrdené množstvami silných argumentov a príkladov, nesúdi, nefabuluje, len zoskupuje fakty a dáva do povedomia kopec súvislostí, ktoré spolu na prvý pohľad nemusia mať nič spoločné.
Čítať viac
26.10.2022
Celkom dobrá výpoveď o charaktere, prioritách, skúsenostiach a bolestiach nemeckého národa. Číta sa to ľahko, je tam veľa zaujímavých informácií.
Len by som povedal, že názov knihy mal skôr byť ,,Kto sú Nemci" alebo ,,Ako to robia Nemci". Pretože to, prečo to robia Nemci lepšie, je skôr také nevypovedané, resp. skôr to len vychádza z kontextu.
Čítať viac
16.9.2022
Kniha plná faktov a zaujímavostí o Nemecku
Kampfnerovo rozprávanie je veľmi pútavé (včera som čítala presne 83 strán 'už naozaj poslednú stranu' pred spaním). Píše o histórii a dôležitých míľnikoch, interných rozhodnutiach, dobrých aj tých zlých, ktoré formovali nielen Nemecko, ale aj celý svet. Pomedzi to vyťahuje rôzne pikošky, zaujímavosti a nechá nás nazrieť aj do 'vlastného hrnca', veď tam toho času žil a pracoval ... Otázku - Prečo to Nemci robia lepšie - nepoložil len sebe, ale aj mnohým známym aj neznámym, ktorých tam onoho času stretol. No schválne, čo myslíte, aké boli ich najčastejšie reakcie a odpovede?
.
Pre porovnania Kampfner zväčša nechodí ďaleko. Bohato mu vystačí jeho domovina, kde sa stále nájde hojné množstvo takých, ktorí si radi kopnú do Nemecka. Tak prečo im neukázať, že nie vždy ťahajú za dlhší koniec. Úsmevný (aspoň pre mňa) je kontrast - na jednej strane ostražitá Merkelová, na druhej - pre Nemca všetko čo nezosobňuje politik - svojský Johnson. Záujem o kultúru, pohľad na prisťahovalcov, zvládnutie situácie okolo COVID-u a dalo by sa pokračovať ďalej ...
.
Samozrejme, aj Nemecko má mnoho sfér, kde výrazne zaostáva za zvyškom sveta a kde potrebuje zabrať, nehovoriac o škandáloch a iných prehreškoch, ktoré naň vrhajú negatívne svetlo. Kampfner vám priblíži aj tie.
.
Knihu by som odporučila tým, ktorí sa aspoň okrajovo zaujímajú o politiku a históriu, chcú mať prehľad o dianí vo svete a radi nachádzajú nové súvislosti alebo informácie.
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
10.9.2022
Veľmi zaujímavá kniha
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
,,Schopnosti krajiny - či už inštitúcie alebo jednotlivca -, sa nemerajú ťažkosťami, s ktorými je konfrontovaná, ale tým, ako ich zvláda."
A Nemecko vo svojej 150-ročnej histórii prešlo viacerými míľnikmi, či už pozitívnymi, alebo negatívnymi. Druhá svetová vojna, Berlínsky múr, Merkelová, utečenci, ekonomická kríza, Covid a mnohé iné vplyvy formovali a formujú túto krajinu. Je Nemecko vinníkom alebo obeťou? Myslím si, že v dnešnej dobe by sme túto vplyvnú krajinu so silnou pozíciou vo svete nemali tak hodnotiť. Každá jedna má svoju históriu a Nemecko obzvlášť jednu veľkú stigmu z obdobia druhej svetovej vojny.
Autor, ktorého otec bol žid z Bratislavy, zároveň porovnáva Britániu s Nemeckom, pobrexitové obdobie a rôzne ich rozhodnutia, ktoré ako sa zdá, má Nemecko stále také, že sa dokáže vzchopiť a posúvať vpred. I keď nemusím s autorom vo všetkom súhlasiť, páči sa mi, s akou nebojácnosťou vyjadruje svoj názor, aj čo sa týka rôznych svetových mocností. Ja veľmi kvitujem jeho písanie o Angele Merkelovej a kľudne by som do tejto knihy pridala zopár fotografií, ktoré by ju spravili pútavejšou.
*
,,Krajiny, ktoré zápasia so zvládnutím prítomnosti, čerpajú útechu z nostalgickej spomienky na zašlú slávu, či už bola skutočná alebo iluzórna. Nemecko si to kvôli svojim dejinám dovoliť nemôže."
Musím úprimne priznať, že som čakala niečo úplne iné, kniha je prevažne politická, ale je podaná čítavo a zrozumiteľne. Čitateľ nemusí so všetkým súhlasiť, ale určite si do istej miery rozšíri obzory. Ja túto knihu odporúčam, pretože na trhu existujú väčšinou o Nemecku vo vojnovom období a toto je jedna z mála, ktorá píše prevažne o niečom inom.
Čítať viac
21

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
2.9.2022
„Rozhliadnite sa po vašom obľúbenom kníhkupectve – platí to prakticky v ktorejkoľvek krajine –, a zistite si, koľko o Nemecku jestvuje kníh, ktoré by sa nevenovali dvom svetovým vojnám.”
Veľa ich nebude, hoci nejaké lastovičky v poslednej dobe vyšli. Toto je jedna z nich a podľa mňa je veľmi dôležitá.

Americký komentátor George Will sa vyjadril, že dnešné Nemecko je vraj tým najlepším, aké kedy svet zažil, a ak sa pozrieme do jeho histórie, len ťažko by sme hľadali solídne protiargumenty. Za 151 rokov existencie minimálne v polovici obdobia Nemecko kvárili vojny, diktatúry, krajina nesie zodpovednosť za toľko hrôz, na ktoré neradno zabúdať, no napriek tomu sa za relatívne krátky čas dokázala postaviť na nohy a v mnohých oblastiach sa stala príkladom hodným nasledovania… Ako je to možné?

Prečo to Nemci robia lepšie nie je len kniha o Nemecku, venuje sa i situácii v pobrexitovej Británii. Práve na kontraste, ako obe krajiny postupujú pri riešení niektorých pálčivých problémov, ale aj ako k nim pristupujú politici a jednotlivci, výborne vykresľuje, kde má Nemecko navrch. Napríklad taký priemerný dospelý Brit sa môže „pochváliť” asi 4 300 librami v mínuse na kreditke, zatiaľ čo u Nemcov je to niečo nepredstaviteľné.

Nie je to však len mastenie nemeckého ega. Aj oni majú svoje muchy, škandály a chúlostivé záležitosti, ktoré treba riešiť. A v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa mnohí s nádejou pozeráme na Nemecko, že po úspešnom zvládnutí utečeneckej krízy, pandémie atď. pôjde príkladom aj teraz.

Kniha je i napriek vážnym témam úžasne napísaná, nabitá množstvom informácií, ľahko čitateľná a miestami i vtipná. Autor pútavým spôsobom opisuje povahu Nemcov a ich postoj k životu, zhrnul cestu Nemecka hlavne od pádu železnej opony, analyzuje a porovnáva jasne, stručne a výstižne – presne ako to mám rada. Veľmi ma zaujali aj časti o kancelárke Merkelovej a viaceré fakty ma prekvapili. Silno odporúčam!

Aj preklad je veľmi vydarený.
Čítať viac

„Úlohou rozprávača nie je povedať ti, ako máš myslieť, ale dať ti otázky, o ktorých máš premýšľať.“

Cesta králů - Brandon Sanderson, 2012
Cesta králů
Brandon Sanderson