Vojenka
E-kniha

Malí uprchlíci, malí vojáci, malí vězni lágrů. Děti v místech, kam nepatří. Ze všech zvěrstev války jsou tato nejhorší. Ochránit nejslabší, nenechat jim ublížit. To je pohled... Čítať viac

Vydavateľstvo
Absynt, 2022
368 strán
5 hodín čítania

Malí uprchlíci, malí vojáci, malí vězni lágrů. Děti v místech, kam nepatří. Ze všech zvěrstev války jsou tato nejhorší. Ochránit nejslabší, nenechat jim ublížit. To je pohled dospělých. Jak ale válku vnímají děti? ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

11,30 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Malí uprchlíci, malí vojáci, malí vězni lágrů. Děti v místech, kam nepatří. Ze všech zvěrstev války jsou tato nejhorší. Ochránit nejslabší, nenechat jim ublížit. To je pohled dospělých. Jak ale válku vnímají děti?
Magdalena Grzebałkowska se rozhodla vypátrat pamětníky, kteří by jí dokázali vyprávět o tom, co zažili v době druhé světové války, když jim bylo pár let. V době, kdy by si měli hrát a chodit do školy. Místo toho se z nich stali sirotci, museli nahradit rodiče v péči o mladší sourozence, opustit svůj bezpečný domov, stanout po boku vojáků. Nebo zjistit, že jejich milující otec je zločinec a vrah, jako to pochopil Niklas Frank. Každé z dětí se muselo vyrovnat s nespravedlností a traumaty, překonat překážky, které by byly náročné i pro dospělého. Zkušená reportérka si zároveň dobře uvědomuje, že vzpomínka není historická pravda, a ukazuje na různých osudech, jak se osobní příběhy mohou lišit od skutečnosti. Někteří hrdinové jí sami vyprávějí několik verzí své „vojenky“. A možná že právě to je na knize nejzajímavější – citlivá, reportérská zpráva o tom, jak funguje lidská paměť v okamžiku, kdy se vám před očima zhroutil celý váš svět.
Čítať viac
Originálny názov
Wojenka
Počet strán
368
Rok vydania
2022
Edícia
Prokletí reportéři
Naše katalógové číslo
1762067
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Poľsko
Vydavateľstvo
Absynt
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,9 / 5

7 hodnotení

6
1
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie Martinusákov

7. januára 2023

Keď hovoríme o vojnových konfliktoch, v drvivej väčšine prípadov sa na tieto udalosti pozeráme cez optiku dospelých ľudí. Áno, existujú niektoré historické udalosti úzko späté s účasťou detí, čo ale nebýva príklad druhej svetovej vojny. Práve „Vojenka“ prináša nemenej dôležitý diel historickej skladačky. Poľská reportérka vytvorila kaleidoskop príbehov detí dospievajúcich počas zúriacej vojny. Namiesto očakávaného nástupu do školy sa od jesene 1939 zmenilo ich bytie na boj o prežitie. Niektoré bojovali statočnejšie než dospelí, pridávali sa dobrovoľne do odbojov či armády. Iné sa museli vyrovnať s tým, že ich rodičia sú nacistickí vojnoví zločinci. Mnohé boli masovo deportované naprieč Európou a Áziou, buď dočasne z bezpečnostných dôvodov, alebo v rámci nútených prác v koncentračných táboroch nacistov ako aj sovietov. Často v týchto podmienkach nasilu dospievali, mnohé stratili svojich rodičov, navyše ich museli nahradiť svojmu mladšiemu súrodencovi. Ďalej sa dozvedáme sa aj o rasizme domácich obyvateľov USA voči japonským predvojnovým imigrantom. A neskôr títo dospelí Japonci bojovali dobrovoľne v kórejskej vojne na strane USA. Druhá svetová vojna sa vtedy dotkla každého na zemi, nevynímajúc deti. 12 rôznych príbehov ale spája nebojácnosť, húževnatosť a odvaha ktorá vtedy často aj dospelým chýbala. Zároveň z knihy ide mráz po chrbte, ako trpeli ľudské bytosti ktoré boli uprostred svetového konfliktu tie najnevinnejšie.

Čítať viac

Kníh s témou druhej svetovej vojny máme na trhu veľa, ale začítať sa do spomienok detí bolo niečo iné. Tento hrozný konflikt ovplyvnil životy miliónov detí, ktoré boli prinútené vyrastať a dospievať počas prebiehajúcej vojny. Museli opustiť svoje domovy, rodiny, priateľov. Niektorých presunuli do väčšieho bezpečia, iných poslali do táborov v Európe alebo Sovietskom zväze. Stratili rodičov a neraz sa sami stali rodičmi pre mladších súrodencov a hlavou rodiny. Niektorí sa pridali do armády a bojovali po boku dospelých. Samostatnou kategóriou boli deti vysokopostavených nacistov, kt. boli súdený za vojnové zločiny. Jedny ich podporovali a ospravedlňovali ich zločiny, iní svojich rodičov za ich nacistickú kariéru odsudzovali.
Začítajte sa do príbehov týchto odvážnych detí, ktoré sa popasovali s neľahkým osudom a rozhodli sa vyrozprávať svoj príbeh.  

Čítať viac

Recenzie čitateľov

21.8.2023
Názor čitateľa
Vojenka predstavuje súbor dvanástich kratších reportáží zachytávajúci život detí počas druhej svetovej vojny z rôznych krajín sveta. Okrem krutej, všeobecne známej téme koncentračných táborov sa venuje aj oveľa menej známym udalostiam. Nájdete v nej reportáž o transporte španielskych detí do Sovietskeho zväzu, o životoch japonských prisťahovalcov v USA, o živote dieťaťa jedného z najvýznamnejších nacistov v Poľsku či príbeh ženy, ktorá kvôli vojne nevie odkiaľ pochádza ani ako sa skutočne volá. Chcel by som vás upozorniť, aby ste sa pri čítaní nenechali odradiť hneď prvou reportážou. Tá sa mi vôbec nepáčila a prišla mi divná. Myslím, že pri nej ešte sama autorka nevedela, ako chce zbierku koncipovať. Tiež si myslím, že by bolo dobré niektoré reportáže skrátiť. Inak sa jedná o naozaj silnú, emotívnu knihu ukazujúcu koľko zla je človek schopný napáchať. Vojenka je kniha, ktorá otvára oči, rozširuje vedomosti a ja ju všetkým odporúčam. Čítať viac
17.4.2023
Vojenka
Vojenka je ďalšia vydarená knižka z môjho obľúbeného vydavateľstva. Tento raz Absynt vydal spomienky detí na to, čo zažili počas vojny. Ako správna reportáž, aj Vojenka ponúka pohľad z rôznych uhlov a núti premýšľať, a to nie len nad tým, aké veci sa diali/dejú, ale aj nad tým, ako funguje ľudský mozog, čo všetko sú naše spomienky a čo si naozaj pamätáme. Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
7.2.2023
Iné a zaujímavé
Táto kniha vám ukáže vojnu z trošku inej strany, než na akú ste z kníh zvyknutí. Hlavnými hrdinami sú tu deti, z ktorých väčšina musela príliš skoro dospieť. Poniektoré dlho o druhej svetovej vojne nemali ani páru, pričom iné boli do nej vtiahnuté a ocitli sa v centre diania. Autorka približuje osudy viacerých ľudí, počas vojny ešte ako detí, z rozličných európskych krajín, ktoré boli vytrhnuté z rodinného hniezda kvôli náboženstvu alebo nacistickému príslušenstvu ich rodičov, v USA zas prenasledovali a likvidovali Japoncov.
Ťažké rozličné osudy, často veľmi emotívne, pričom jedno mali deti spoločné - rozdelenie rodín a odcudzenie sa s rodičmi, s ktorými sa buď už nestretli, alebo až po mnohých rokoch. City však často ochladli a príbuzní si v niektorých prípadoch už nevedeli k sebe nájsť cestu.
Veľmi zaujímavá kniha, ktorá by však mohla čitateľa zasiahnuť omnoho viac, nebyť fragmentárnosti v písaní jednotlivých príbehov. Mne osobne to nevadilo, ale čítala som názory, kedy to čitateľom nesadlo. Každopádne ide opäť o skvelú knihu, z ktorej sa mnohé dozviete.
Čítať viac

Vydavateľstvo Absynt

Čítať viac

„Úlohou rozprávača nie je povedať ti, ako máš myslieť, ale dať ti otázky, o ktorých máš premýšľať.“

Cesta králů - Brandon Sanderson, 2012
Cesta králů
Brandon Sanderson