Šéfkuchár a gurmán Xavier Kieffer miluje kulinárske výlety do Toskánska, kam každoročne cestuje so svojím dodávateľom vína Alessandrom. Ten však tentokrát vyrazí sám a zmizne... Čítať viac
Vychádzame z priemerného údaju o rýchlosti čítania 230 slov za minútu, od knihy ku knihe a čitateľa ku čitateľovi sa to však môže líšiť.
Šéfkuchár a gurmán Xavier Kieffer miluje kulinárske výlety do Toskánska, kam každoročne cestuje so svojím dodávateľom vína Alessandrom. Ten však tentokrát vyrazí sám a zmizne bez stopy. Sympatický Luxemburčan ... Čítať viac
Túto knihu sme vykúpili cez Knihovrátok a je mierne opotrebovaná.Na tejto knihe už síce poznať, že ju niekto čítal, môže jej chýbať prebal, nie je však poškodená tak, aby to akokoľvek znižovalo zážitok z jej obsahu. Knihu sme označili nálepkou, ktorá môže na niektorých obaloch zanechať stopy.
Slovenčina
6,80 €
Cena novej knihy 14,24 €
Na sklade Posielame ihneď
Tento produkt síce máme aktuálne na sklade, máme však už iba posledné kusy a ďalšie už nemá ani distribútor, preto je možné, že bude onedlho úplne vypredaný. Ak ho chcete mať, ponáhľajte sa!
Túto knihu sme vykúpili cez Knihovrátok a je vo výbornom stave.Rozdiel medzi touto knihou a novou by ste asi ani nespoznali. Knihu sme označili nálepkou, ktorá môže na niektorých obaloch zanechať stopy.
Slovenčina, 2024
Na sklade
Tento produkt síce máme aktuálne na sklade, máme však už iba posledné kusy a ďalšie už nemá ani distribútor, preto je možné, že bude onedlho úplne vypredaný. Ak ho chcete mať, ponáhľajte sa!
7,60 €
Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!
Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.
Tento produkt síce máme aktuálne na sklade, máme však už iba posledné kusy a ďalšie už nemá ani distribútor, preto je možné, že bude onedlho úplne vypredaný. Ak ho chcete mať, ponáhľajte sa!
Šéfkuchár a gurmán Xavier Kieffer miluje kulinárske výlety do Toskánska, kam každoročne cestuje so svojím dodávateľom vína Alessandrom. Ten však tentokrát vyrazí sám a zmizne bez stopy. Sympatický Luxemburčan sa opäť proti svojej vôli stáva detektívom a vyberie sa ho hľadať. Namiesto kamaráta nájde iba opustený mlyn, nádrže plné podozrivého oleja a ozbrojených mužov, ktorí ho odčerpávajú do nákladných áut. Xavier sa vydáva za ďalším dobrodružstvom, ktoré ho takmer stojí život. Do čoho sa jeho priateľ zaplietol? Dá sa mu pomôcť? A čo odhalil o olivovom oleji, ktorý možno máte vo svojej kuchyni aj vy?
Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.
Áno, áno, áno ani neviem povedať, aká som šťastná, že sa mi dostala pod ruky ďalšia časť mojej milovanej kulinárskej krimi. Veď kto by nejasal, že môže vyšetrovať zločiny s postarším, technicky nezdatným kuchárom, ktorý si ulietava na luxemburských špecialitách? A hoci som v Luxembursku nikdy nebola a neochutnala žiadne kačacie niečo, táto séria ma baví stále viac a viac.
Tentokrát sa Xavier priplieta do obchodu s olivami - pričom sa iba snaží pomôcť známemu. Ako vždy sa však niečo pokazí a odrazu len sledujeme spád nevysvetliteľných udalostí, ktorý smeruje k čoraz väčšiemu nebezpečenstvu.
Páči sa mi, že hoci nie som fanynkou olív, autor ma do príbehu vtiahol tak, že pri opise kvalitných olejov s chlebom som ľutovala, že nemám nejaký poruke. Rovnako, nahliadnutie do tohto druhu biznisu a štatistiky boli zaujímavým aspektom, ktorý sa autorovi podarilo do knihy dostať - na čo som už, samozrejme, pri Hillenbrandových knihách zvyknutá.
Za mňa opäť skvelé čítanie, po ktorom idem netrpezlivo čakať na ďalší diel.
Taliani milujú olivový olej a ročne skonzumujú až 600 000 ton domáceho oleja čo najlepšej akosti. Vyprodukovať však dokážu len 300 000 ton ročne, a to ho ešte (ako inak, v extra panenskej podobe), dodávajú do sveta.
Počkať, to mi nevychádza… Nuž, to, že niečo je zle, si všimne aj luxemburský šéfkuchár Xavier Kieffer, ktorý sa opäť raz zhodou náhod nie úplne z vlastnej vôle stane detektívom. Popri riešení prípadu nám tento sympatický, technicky nie veľmi zdatný gurmán, ktorého si nejde neobľúbiť, poodhalí aj rôzne gastronomické zaujímavosti. Rovno vravím, hladní knihu do rúk ani neberte. Sliny budú tiecť potokom, nehovorte, že som vás nevarovala.
Smrtiace olivy ale ponúkajú viac, ako len pútavú kulinársku krimi dajú facku vašej romantickej predstave o lokálnom oleji z idylického olivového hája rodinnej farmy v slnkom zaliatom Taliansku. Tom Hillenbrand príbeh síce vystaval na fiktívnej kriminálnej zápletke, no nezaprie v sebe ekonomického novinára, vytvoril veľmi realistickú schému celosvetového podvodu s olivovým olejom, takže vás donúti trochu popremýšľať nad tienistými stránkami gastronómie.
Štvrtý prípad so skvelým šéfkuchárom Xavierom Kiefferom ho nečakane navedie na stopu podozrivého olivového oleja a nebezpečných mužov po tom, ako záhadne zmizne jeho kamarát Alessandro, s ktorým mal odcestovať do Toskánska. Xavier sa opäť ocitne v nebezpečenstve a stopy ho zavedú za ďalším dobrodružstvom. Podarí sa mu nájsť Alessandra a zistiť, do čoho všetkého sa namočil? Xavier sa zas doslova vykúpe v olivovom oleji, ale určite bude chcieť ostať nažive. Lenže čas sa kráti...
Príbehy s originálnym šéfkuchárom mám veľmi rada, pretože majú istý náboj a nechýbajú v nich humor a svieže doťahovanie sa. I keď nejde o krváky, príbehy sú stále veľmi dobre premyslené a aj napriek obšírnejším opisom sú dynamické. Nemusíte z nich padať na zadok, ale sú ozaj takými sviežimi krimi oddychovkami. Zároveň sa odvíja aj súkromný život Xaviera, ktorého si určite obľúbite. Možno si poviete, že niektoré situácie sú nereálne, ale v tomto prípade to vôbec nevadí, práve naopak, pasujú ku Kiefferovi. Tak sa nezdráhajte siahnuť po týchto kulinárskych krimi knihách, pretože sú príjemnými a sviežimi oddychovkami. A bonusom sú krásne obálky a prebaly. 7*/10*
Vitajte vo svete luxusných reštaurácií ocenených Michelinskou hviezdou a pripravte sa na lahodné jedlá, úžasné vône...ale aj podvody, klamstvá, jedno záhadné zmiznutie a nebezpečné situácie.
Ďalší diel z kulinárskej krimi série o šéfkuchárovi Xavierovi Kiefferovi Smrtiace olivy.
Opäť vynikajúca detektívka, ktorej nechýba napätie, kulinárske zaujímavosti a zábavné situácie. Naozaj veľmi chutná a dobre stráviteľná kombinácia.
Dozviete sa veľa zo zákulisia vysokej kuchyne. Autor nás zároveň zavedie do rôznych krajín, takže píše aj o regionálnych špecialitách. Postavy tiež pochádzajú z rôznych kútov sveta, čo dáva príbehom dobrú dynamiku.
Budete si užívať aj dialógy, ktoré sú svižné, vtipné, najmä medzi Xavierom a jeho fínskym priateľom Pekkom Vatanenom, alebo francúzskou priateľkou Valerie.
V príbehu Smrtiace olivy sa všetko točí okolo olivového oleja, o jeho výrobe a označovaní, o tom, čo sa nám snažia výrobcovia povedať...a o tom, ako to je v skutočnosti. Zber olív, jeho spracovanie, prevoz na lodiach, pančovanie oleja...
Tom Hillenbrand ponúka veľa zasvätených faktov a zaujímavostí, takže si pri detektívke nielen oddýchnete, zabavíte sa, ale aj sa veľa dozviete.
Navyše je to uveriteľné. Xavier nie je nejaký dokonalý super-detektív, je to stále amatér, ktorý si však vie veci pospájať, má dobré kontakty a pomoc na tých správnych miestach. Prípady rieši s humorom, nadhľadom, neraz mu pomôže šťastie, no stále je to autentické.
Xavier je mimoriadne talentovaný a šikovný šéfkuchár, ktorý mohol variť haute cuisine, dostať michelinské hviezdičky...ale neurobil nič z toho, čo sa očakávalo. Miluje varenie, prehnane extravagantné špeciality ho vždy otravovali a nudili a tak radšej varí regionálnu kuchyňu vo svojej malej luxemburskej reštaurácii. Poctivé jedlá bez pozlátky, jedlo pre dušu, ako vraví.
Smrtiace olivy je už štvrtý diel série a skvelé je, ako si autor vyberá podvody s jedlom a potravinami.
Napríklad keď v prvej knihe Diabolský plod zrazu reštauračný kritik zomrie chvíľku po ochutnávke jedla a samotný Xavier je podozrivý z vraždy, no postupne odhalí veľký kulinársky škandál.
Alebo otrava rybím mäsom a tuniaky v druhej knihe Červené zlato.
V trojke Ukradnutá úroda ide o špekulácie s potravinami, ktoré vedú k problémom s ich dodávkami, najmä do chudobných krajín.
No a v najnovšom príbehu Smrtiace olivy je to svet olivového oleja, toho pravého aj falošného.
Peter Matula
Overený nákup
12.12.2024
Len pre ženy
Od tejto knihy som očakával oveľa viac. Očakával som, že autorka viac priblíži región, prostredie, viac sa povenuje pestovaniu olív, navodí nám chuť a atmosféru Talianska. Bol to ale len slabý odvar. Ďalším mínusom bolo, že kniha je písaná pre ženy a mužské publikum je vyradené na druhú koľaj. Ak ste žena a od knihy neočakávate nič sofistikované a príjemné, tak je to ok.
Poznáte nový čitateľský profil?
Máte chuť pozrieť si všetky svoje recenzie na jednom mieste a podeliť sa o ne aj s ostatnými používateľmi? Aktivujte si čítateľský profil, kde môžete okrem iného zbierať knihomoľské odznaky, či zvyšovať si svoju knihomoľskú úroveň.