Detský mozog: Batoľa - Robert Krause, Ikar, 2022

16,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Detský mozog: Batoľa

Od druhého po koniec tretieho roku života

Po dovŕšení prvého roku života je dieťa motoricky schopnejšie, jazykovo zručnejšie a emocionálne vnímavejšie. Práve medzi začiatkom druhého a koncom tretieho roku života... Čítať viac

Séria
Detský mozog
Vydavateľstvo
Ikar, 2022
Počet strán
240

Po dovŕšení prvého roku života je dieťa motoricky schopnejšie, jazykovo zručnejšie a emocionálne vnímavejšie. Práve medzi začiatkom druhého a koncom tretieho roku života prechádza aj z pohľadu kognitívnej neuropsychológie významnými zmenami, ... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

16,90 €

Na sklade 2 ks
  • Osobný odber zajtra
  • Na vašej adrese zajtra

Osobný odber

Kníhkupectvá
Zajtra (objednajte do 13:00)
balíkovo
Zajtra (objednajte do 13:00)
AlzaBox
Zajtra (objednajte do 13:00)
Packeta
Zajtra (objednajte do 13:00)
Slovenská pošta
(na poštu)
Zajtra (objednajte do 13:00)
BalíkoBOX
Zajtra (objednajte do 13:00)

Doručenie na adresu

Kuriér Packeta HD
Zajtra (objednajte do 13:00)
Kuriér GLS
Zajtra (objednajte do 13:00)
Slovenská pošta
(na adresu)
Zajtra (objednajte do 13:00)

Dostupné v 14 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Divadlo na Tomovom jazere - Ann Patchett, Tatran, 2024

Viac o knihe

Trápia vaše dieťa zlé sny? Prežíva svoje prvé obdobie vzdoru alebo má azda problémy so socializáciou s inými deťmi?

Po dovŕšení prvého roku života je dieťa motoricky schopnejšie, jazykovo zručnejšie a emocionálne vnímavejšie. Práve medzi začiatkom druhého a koncom tretieho roku života prechádza aj z pohľadu kognitívnej neuropsychológie významnými zmenami, ktoré je dôležité zreflektovať a náležite k nim pristúpiť.

Neuropsychológ Robert Krause vo svojom pokračovaní o detskom mozgu opäť ponúka dvadsaťštyri nových situácií, s ktorými sa obyčajne stretáva každý rodič. Kapitoly sú tentoraz podrobnejšie vysvetlené, pretože interakcia dieťaťa s rodičmi, s inými deťmi i so spoločnosťou je v tomto citlivom veku oveľa užšia. Deti už nie sú len pasívnymi prijímateľmi informácií, ale samy sa aktívne zapájajú do situácií. V knihe Detský mozog – Batoľa vás autor prevedie všetkými dôležitými udalosťami, ktoré sa vo vnútornom svete vášho dieťaťa v tomto období odohrávajú.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť
Čítať viac
Počet strán
240
Väzba
pevná väzba
Rozmer
155×210 mm
Hmotnosť
588 g
ISBN
9788055186306
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1611283
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Séria
Detský mozog
Vydavateľstvo
Ikar
Účel knihy
na rozvoj dieťaťa
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

2,7 / 5

19 hodnotení

5
2
3
0
9

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Martina Minďášová
Neoverený nákup
5
3.1.2023
Skvelá užitočná kniha plná zaujimavostí, tipov a užitočných rád ako asi detský mozog funguje v konkrétnom období, ako sa vyvíja a ako sa deti na svet pozerajú a snažia sa ho pochopiť a v neposlednom rade ako neustále utriedujú všetky nové informácie pomocou vnemov. Fascinujúce poznania
Čítať viac
Adriana Kovalčínová
Neoverený nákup
1
7.2.2023
Ak chcete knihu napísanú skutočnými odborníkmi, tak odporúčam Psychológiu pre milujúcich rodičov. Je napísaná oveľa lepšie a poskytuje relevantné informácie. Táto kniha mi prišla ako pozbieraný text doplnený o fotku autora.
Čítať viac
Renáta Ondrašová
Neoverený nákup
28.8.2023
Odporúčam iné a určite kvalitnejšie zdroje, priamo z Martinusu. Túto knihu po prečítaní neodporúčam. Čítať viac
Adriana Kovalčínová
Neoverený nákup
7.2.2023
Ak chcete knihu napísanú skutočnými odborníkmi, tak odporúčam Psychológiu pre milujúcich rodičov. Je napísaná oveľa lepšie a poskytuje relevantné informácie. Táto kniha mi prišla ako pozbieraný text doplnený o fotku autora. Čítať viac
Milan Pospíšil
Neoverený nákup
25.1.2023
Uvedených 240 strán, reálne sotva tretina. Z hľadiska obsahu iba balast, vytrhnuté z kontextu a prevzaté myšlienky iných autorov. Čítať viac
6

Milujem čítanie kníh, ktorých dej ma unáša do knižného sveta. Nájdete ma aj ako knihomolky_spod_tatier na ig.

Jana Imrichova
Overený zákazník
17.1.2023
odkryvanie zakuti detskeho mozgu
„Preto ak ste pripravení ponoriť sa do zrkadlenia svojich detí a očakávate prvú „úrodu“, pokojne sa usaďte a pozrite sa so mnou v prvom kroku na to, ako prebieha ontogenéza vývinu detského mozgu od začiatku druhého roku života až po koniec tretieho roku života.“

Kniha je voľným pokračovaním jeho predošlého titulu Detský mozog – novorodenec. Kým v prvej knihe sa venoval dieťaťu od narodenia po prvý rok života, v tejto publikácii sa zameral na vek od druhého po koniec tretieho roku života. Vek dvoch až troch rokov pritom označuje za kľúčové obdobie z hľadiska dozrievania detského mozgu. Ako Krause uvádza, v knihe chce prepojiť svoje odborné znalosti prepojené s najnovšími celosvetovými výskumami a publikáciami, ale i svojimi praktickými skúsenosťami rodiča dvoch detí, čo prináša knihe zaujímavý a lákavý podtón pre čitateľov.

V knihe sa autor zameriava na dieťa vo veku dvoch až troch rokov, ktoré je v porovnaní s vekom novorodenca do prvého roku života, ktorému sa venoval v prvej knihe, motoricky schopnejšie, jazykovo zručnejšie a emocionálne vnímavejšie.

Kniha je rozdelená na 24 kapitol, ako to bolo i v predošlej publikácii. Krause pritom vyberá oblasti, ktoré sú vo veku batoľaťa pre rodičov najbežnejšie a pomerne kľúčové na ich poznanie. V porovnaní s prvou knihou je táto viac zameraná prakticky, čo vyplýva aj z toho, že s dieťaťom sa už môže rodič viac porozprávať a paleta jeho správania je pestrejšia.

Informácie pritom podáva odborne i jednoducho, všetko sa snaží podať aj vedeckým, aj laickým jazykom, v ktorom pokračuje už z predošlej časti publikácie, pričom pokračuje v prirovnaniach k stavbe domu. Kým v období do roka išlo o hrubú stavbu, vo veku 2-3 rokov ide o vybavenie interiéru. Jeho obrazný jazyk je pritom veľmi výstižný, po prečítaní odborných častí pôsobí nielen osviežujúco, ale hlavne veľmi názorne a pochopiteľne. Knihu dopĺňajú aj Krausove vyvrátenia už zaužívaných stereotypov, ktoré mnohokrát prekvapia nejedného čitateľa.

Každá kapitola knihy obsahuje odborné informácie, ktoré sú nasledované modelovými situáciami s praktickým návodom pre rodičov v jednotlivých situáciách. Na konci každej kapitoly sa nachádza prehľadné zhrnutie v bodoch s najdôležitejšími informáciami, súhrnom z celej kapitoly.
Čítať viac
Erika Majcherová
Neoverený nákup
17.1.2023
Za mňa musím povedať, že po prečítaní veľké sklamanie. Čakala som oveľa viac. Len myšlienky z iných kníh. Čítať viac
5

Rada čítam, snívam a popíjam kávu pri rozhovoroch odhaľujúcich duše. Recenzie píšem aj na instagram pod menom Knihomoľka z lesa

Patrícia- Knihomoľka z lesa
Overený zákazník
11.1.2023
Prínosná
Tak ako v prvej časti, aj tu Dr. Krause opisuje situácie, s ktorými sa u detí vo veku 2-3 rokov najčastejšie stretávame. Dozvedáme sa okrem typických a často riešených tém napríklad aj o snoch a nočných desoch, o smrti blízkeho, o žiarlivosti, odlúčení, klamstvách detí, či sexualite.

Prehľadné členenie pomôže vrátiť sa späť k téme, ktorú práve potrebujete riešiť, bez toho aby ste si museli informácie niekde zapisovať, či podčiarkovať, keďže sa každá z kratučkých kapitôl venuje len jednej téme a graficky je skvele spracovaná.

Je veľká škoda, že sa niektorým témam autor nepovenoval hlbšie, ale to sa pri takom rozsahu asi ani nedá. Množstvo vedeckých publikácií z ktorých autor čerpal, a tiež osobné skúsenosti, vytvorili ľahko čitateľný odborný obsah, ktorý bude prínosný nielen pre rodičov.
Čítať viac
9.1.2023
Nedávno som vám písala o novej sérii Detský mozog od slovenského dr.Krause. V decembri vyšiel druhý diel Batoľa, ktorý pokračuje tam, kde prvá kniha Novorodenec skončila. Venuje sa vývinu detského mozgu od začiatku druhého do ukončeného tretieho roka života dieťaťa.

Cieľom tejto série kníh je odhaľovať rodičom zákonitosti vývinu detského mozgu a poskytnuť vedecký základ, ktorý nám pomôže byť lepšími a vedomejšími rodičmi.

Prvá stručná časť opäť dáva teoretický základ a prirovnáva vývin mozgu k stavbe domu. (Po prvom roku už máme hrubú stavbu, a začíname pracovať skôr na vnútorných priestoroch. Na konci tretieho roka už máme stavbu, v ktorej sa svieti, a ktorú už postupne zariaďujeme nábytkom…)

Druhá časť, ktorá tvorí väčšinu knihy, je praktická. Obsahuje konkrétne “situácie”, špecifické pre tento vek, ktoré si vyžadujú pozornosť mnohých rodičov. Je tu 12 najbežnejších otázok ohľadom druhého roka (socializácia, odlúčenie od matky, agresívne prejavy, cumlík…) a 12 z tretieho roku života (príprava na škôlku, hyperaktivita, zvládanie hnevu, lateralita,…).

Každa kapitola obsahuje teoretický úvod a potom modelovú situáciu, kde sú konkrétne rady, ako sa zachovať, čo je dôležité v našej interakcii s dieťaťom, čomu sa naopak vyhnúť. Dokonca sú tu presne formulované vety, ktoré môžu rodičia použiť. Na záver každá kapitola obsahuje stručné zhrnutie.

Niektoré kapitoly sú relevantné pre všetky deti v tomto veku, ako rozvoj reči, digitálne technológie, socializácia, lateralita…. Niektoré sú špecifickejšie, napríklad búchanie hlavou, apnoe, dvojjazyčnosť. Z mojich skúseností čím viac detí máte, s tým širšou paletou situácií sa budete vedieť stotožniť.

Poskytnuté informácie a rady sú všetky založené na vedeckých poznatkoch, výskumoch, štúdiách. Vedecké poznatky opäť prepája aj so skúsenosťami dvojnásobného otca - v čase, kedy vznikala táto kniha obe autorove dcérky boli práve v tomto veku a tak sa často priamo odvoláva na to, ako tú či inú situáciu riešila ich rodina.

Niektoré témy boli pre mňa spracované moc stručne a zaslúžili by si viac priestoru. Také obdobie vzdoru, žiarlivosť, krik a hnev dieťaťa, by potrebovali oveľa viac, ako len pár modelových príkladov. Na tieto témy existujú aj celé samostatné knihy.

V knihe sa opakuje zopár veľmi dôležitých myšlienok. Vyzdvihnem najmä tieto tri:

“Cieľom (výchovy) nie je, aby sme vytvorili superhrdinu, ale aby dieťa objavilo v sebe superhrdinu.”

“Prevencia je lepšia ako intervencia.”

“U detí je väčšina správania dočasná, a preto si ju užime, pokiaľ je prítomná.”

Postupne by mali pribudnúť ďalšie pokračovania - najbližšie o veku 3-6 rokov.
Čítať viac
Kristína
Neoverený nákup
5.4.2023
Už len tie citáty čo ste vybrali výborne ilustrujú, že kniha je plná totálneho klišé... Čítať viac
Kristína
Neoverený nákup
5.1.2023
Úžasná kniha
Veľmi ma kniha potešila, a už teraz sa teším na ďalšie.
Odporúčam ju rodičom, taktiež aj ako odbornú knihu študentom,prípadne učiteľkam.
Čítať viac

Vydavateľstvo Ikar

Čítať viac

„Co se stane nyní a za chvíli není důležité - dokud je den po zítřku stejný jako den před včerejškem.“

Na západ od ráje - Harry Harrison, 2019
Na západ od ráje
Harry Harrison