Kto z nás - Claudia Pineiro, Artforum, 2021

12,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Kto z nás

Claudia Piñeiro podáva vo svojich poviedkach svedectvo o tom, aké zúfalé činy sú ľudia schopní vykonať pod vplyvom nepriaznivých okolností a nešťastných náhod.... Čítať viac

Vydavateľstvo
Artforum, 2021
168 strán
2-3 hodiny čítania

Claudia Piñeiro podáva vo svojich poviedkach svedectvo o tom, aké zúfalé činy sú ľudia schopní vykonať pod vplyvom nepriaznivých okolností a nešťastných náhod.... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

12,00 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 27 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac o knihe

Claudia Piñeiro podáva vo svojich poviedkach svedectvo o tom, aké zúfalé činy sú ľudia schopní vykonať pod vplyvom nepriaznivých okolností a nešťastných náhod. Stačí jej len pár strán na to, aby čitateľom naservírovala silné, odvážne a nekompromisné príbehy plné napätia, pôsobivých scén, prekvapujúcich, niekedy až absurdných zápletiek a nečakaných koncov.
Čítať viac
Počet strán
168
Väzba
pevná väzba
Rozmer
150×195 mm
Hmotnosť
333 g
ISBN
9788081503306
Rok vydania
2021
Edícia
-klad
Naše katalógové číslo
905025
Štýl
filozofický, napínavý
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Artforum
Pre koho
pre dospelých
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Kúpte spolu
Kto z nás - Claudia Pineiro, Artforum, 2021
Život sa so mnou pohráva - David Grossman, Artforum, 2020
24,00 €

Hodnotenia

4,3 / 5

7 hodnotení

4
1
2
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

22.9.2021
Mrazivo surové, miestami šokujúce, napriek tomu skvelé!
Zbierka "Kto z nás" od argentínskej spisovateľky a držiteľky literárnych ocenení - Claudie Pineiro obsahuje šestnásť poviedok, ktoré autorka písala v priebehu pätnástich rokov a boli uverejňované v rubrikách literárnych časopisoch. Niektoré poviedky sú svojím rozsahom dlhšie, iné o čosi menej, no každá vám prinesie veľmi zaujímavý, v niektorých prípadoch až šokujúci, literárny zážitok.

V zbierke sa stretávame s rôznorodou spleťou medziľudských vzťahov, ktorými si možno prešiel nejeden z nás. Autorka píše napríklad o vzájomnom partnerskom odlúčení, bolestnej strate blízkej osoby, o komplikovaných vzťahoch medzi rodičmi a ich deťmi, pocitoch nedocenenia, dvojtvárneho života, nevery... Stávame sa svedkami udalostí, ktoré sa na začiatku javia ako jednoznačné a nespochybniteľné, no postupným odkrývaním tajomstiev zistíme, že veci sa majú úplne inak, než sa nám na prvý pohľad môže zdať.

Hlavnými postavami každej poviedky sú obyčajní ľudia, ktorí sa dostávajú do zložitých životných situácií. Ich riešenie však berú akosi po svojom. Takmer vždy konajú impulzívne a skratovo, s cieľom niekoho usmrtiť. Vytiahnu na daného človeka pištoľ alebo nôž, či niekedy len tak pustia plynový sporák v zatvorenej miestnosti a odídu, zatiaľ čo plyn syčí v dome so spiacimi ľuďmi. K zločinom ich často doženie vyhrotená krízová či emocionálna deštruktívna udalosť, ktorá hlboko zasiahne ich životy.

Základ jednotlivých poviedok, respektíve zbierky ako takej, pozostáva z výborného budovania pochmúrnej až mrazivej atmosféry a stupňovania napätia, keď čitateľ, v niektorých prípadoch tuší, v iných zasa nie, šokujúcu pointu celého príbehu. Pineiro vo svojich poviedkach naozaj majstrovsky zachytila ľudské emócie, neduhy a myšlienky, ku ktorým sa uchyľuje ľudská myseľ v momentoch smútku, zúfalstva, krivdy či trápenia. Odhaľuje jadro človeka, jeho dobré, no hlavne tie zlé vlastnosti tak, až z toho občas behá mráz po chrbte.
Čítať viac
24.8.2021
Pri poviedkových knihách dávno platí zaužívané pravidlo – niektoré sú fantastické, iné poslabšie a celkový dojem zo zbierky závisí od pomeru týchto dvoch premenných. Nuž ale juhoamerická autorka Claudia Pinera dokazuje, že výnimky existujú – v jej podarenej knižke som nenašla jediný príbeh, ktorý by mi vyslovene nesadol a ktorý by som mohla označiť za podpriemerný.

Každá z poviedok sa vymyká konvenčnému zmýšľaniu a núti čitateľa nahliadnuť pod pokrievku danej problematiky, čítať medzi riadkami a v domyslieť si záver podľa vlastného uváženia, vďaka čomu má každý jedinečný a neporovnateľný zážitok hodný podnetnej diskusii. Claudia síce šetrí slovami, no rozhodne nie emóciami, z jej kratučkých viet prekypuje cit a zmysel pre detail, schopnosť pozorovať okamihy, ktoré sú všednému oku skryté. Šikovne sa pohráva s psychikou postáv, vykresľuje ich tak, aby nebolo ľahké nájsť si k nim cestu, no o to viac si neskôr vážiť vzájomné porozumenie.

Jej hrdinovia si prechádzajú neľahkými životnými skúškami, trápi ich faloš, beznádej, zúfalstvo, kríza stredného veku a mnoho malicherností, ktoré z nich robia obyčajných no i tak významných ľudí. Ak máte chuť nahliadnuť do sveta, aký sa javí ako dávno preskúmaný, no to len na prvý pohľad, neváhajte a vychutnajte si najnovší po -klad z pera skúsenej novinárky.
Čítať viac
15.8.2021
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Poviedky sú písané jednoduchým, prístupným jazykom, takže sa dobre čítajú. Vyrušovalo ma však, že pointa polovice z nich bolo to, že niekto niekoho zabil/zabije/chce zabiť. Po asi tak piatej takejto poviedke to prestane byť prekvapivé aj zaujímavé. Čítať viac

Vydavateľstvo Artforum

Čítať viac
Kúpte spolu
Kto z nás - Claudia Pineiro, Artforum, 2021
Život sa so mnou pohráva - David Grossman, Artforum, 2020
24,00 €

„Pokiaľ ide o mňa, síce nechápem svoju mamu a oca a niekedy mi ich je ľúto, ale nemôžem si pomôcť, mám ich veľmi rád.“

Charlieho malé tajomstvá - Stephen Chbosky, 2016
Charlieho malé tajomstvá
Stephen Chbosky