Toxická láska - Saskia Noort, Metafora, 2022

12,46 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Toxická láska - Saskia Noort, Metafora, 2022
Toxická láska - Saskia Noort, Metafora, 2022

Toxická láska

V patnácti by člověk neměl hledat matčina vraha.

Patnáctiletá Lies se jednoho dne probudí s neodbytným pocitem, že se její matce Jetě něco přihodilo. V noci odešla z domu a nevzala si s sebou kabelku ani telefon. Lies moc... Čítať viac

Vydavateľstvo
Metafora, 2022
272 strán
4-5 hodín čítania

Patnáctiletá Lies se jednoho dne probudí s neodbytným pocitem, že se její matce Jetě něco přihodilo. V noci odešla z domu a nevzala si s sebou kabelku ani telefon. Lies moc dobře ví, že by je matka nikdy neopustila.... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština

12,46 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v troch knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024

Viac o knihe

Patnáctiletá Lies se jednoho dne probudí s neodbytným pocitem, že se její matce Jetě něco přihodilo. V noci odešla z domu a nevzala si s sebou kabelku ani telefon. Lies moc dobře ví, že by je matka nikdy neopustila. Nevěří ani otcově verzi, že mamka trpí depresí a utekla, protože se nevyrovnala s rozvodem. S tím se ale potýká především Lies, jelikož otcovu novou partnerku, krásnou a mladou Lauru, nemůže ani vystát.

Lies, která věří, že svou mamku zná nejlépe ze všech, objeví v jejím počítači stopu po úplně neznámé stránce své matky – její účet na seznamce. Podle jména muže, s nímž matka komunikovala, najde i soubor s deníkovými záznamy o jejich milostném vztahu. Soubor si naštěstí stáhne k sobě, protože do druhého dne někdo matčin telefon i počítač zablokuje.

Když rodina po dvou dnech konečně zkontaktuje policii, Lies se rozhodne, že deník by mohl být pro mamku natolik kompromitující, že o něm radši zatím pomlčí a zkusí z něj něco vypátrat sama.

Podaří se jí odhalit totožnost tajemného muže, na němž si její maminka psycholožka vytvořila prapodivnou závislost? A dokáže se poprat se všemi nástrahami, které její pátrání přinese? Nic totiž není takové, jak se na první pohled zdá.

Toxická láska je napínavý thriller plný překvapivých momentů. Popisuje nejen problematické rodinné vztahy, všudypřítomnou povrchnost, ale především touhu po lásce a tělesné blízkosti, ať to stojí co to stojí.

Očima patnáctileté Lies věcně a střízlivě vykresluje pocity osamocení a ohrožení dospívající dívky při ztrátě nejbližšího člověka, a především pak chaos, ve kterém se ocitají děti z rozvedených rodin, toužící po běžném rodinném životě plném lásky.

Autorka bravurně udržuje a stupňuje napětí až do poslední stránky a úspěšně skrývá totožnost skutečného pachatele. Volba mladistvého vypravěče a jeho nezkažený pohled na svět dodává knize na syrovosti.
Čítať viac
Počet strán
272
Väzba
pevná väzba
Rozmer
129×206 mm
Hmotnosť
376 g
ISBN
9788076252141
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1385665
Štýl
dobrodružný
Jazyk
čeština
Pôvod
Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Metafora
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

7 hodnotení

3
4
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

4

Knižné tipy a prostý názor jednej knihomoľky, ktorá čítaním uniká z vyčerpávajúcej reality dospeláka. IG: @girlwiththebooks

girlwiththebooks _
Overený zákazník
4.7.2022
Najskôr som nemala slov. Nevedela som, čo napísať. Kniha sa mi dostala hlboko do podvedomia.

Bola surová, smutná i napínavá. Chvíľkami som mala úsmev na tvári, inokedy som bola znechutená a napokon som autorku preklínala a skončila som fatálne rozčúlená. Ako mi to len mohla urobiť? Ale čo po mne. Ako to mohla urobiť tým dvom nevinným dušiam? Akoby si Lies a Luuk nevytrpeli už dosť.
Keď sa nad tým teraz spätne zamyslím, furt mi niečo nesedelo. Nejak som nevedela plne veriť žiadnej postave a aj napriek náznakom som sa nechala úplne zmiasť.
Skutočne skvele napísaný triler.

V jednej dejovej línii spoznávame pohľad iba 15r. Lies. Tínedžerky z rozpadnutej rodiny, kt. prišla o matku. Nevie sa zmieriť s finálnym tvrdením polície a tak sa na vlastné riziko vydáva hľadať pravdu o smrti jej matky.
V druhej dejovej línii (čo je v podstate denník jej mŕtvej maminky) sa dozvedáme, kým bola Jet. Nešťastná žena, kt. si hľadala miesto na zemi. Milovala svoje deti, rovnako ako milovala svoje potreby a jedného nemenovaného sociopata. Akonáhle pri sebe nemala svoje slabosti, bola ako mŕtva. Potrebovala cítiť lásku, aby dostávala pravidelnú dávku kyslíka.
Ten sociopat nebol prekliatím len pre Jet, ale aj pre mňa. Stelesňoval láskavého Diabla. Bol toxický a pohlcujúci. No jeho postava sa mi brutálne páčila. Stretnúť toho muža - zblázni sa takmer každá. Kto by nemal slabosť pre psychopata so sklonom k ľudskosti, kt. do Vás vidí, ako keby ste boli priesvitná ako hodvábny papier?
A ten koniec a spojenie dvoch dosť podstatných postáv? Neskutočná energia a strach z toho, čo bude a či vôbec niečo bude. Brilantné.

Väčšina kníh sa číta očami, no v dnešnom prípade postúpila o úroveň vyššie. Len máloktorá kniha pohltí moje srdce a Toxická láska ho úplne otrávila.

Čitatelia moji, som si istá, že menovaná kniha stojí za Váš drahocenný čas. Verím, že Vás tento nezvyčajný stret dvoch úplne odlišných protichodných svetov emocionálne zničí.
Čítať viac
29.3.2022
Nešlo sa odtrhnúť
Niektoré vtáčiky môžu mať otvorenú klietku, ale aj tak z nej nedokážu vyletieť. To je Toxická láska v jednej vete.

Dva rozrozprávane príbehy, ktoré nakoniec spojí rovnaká osoba. Jeden žije 15 ročná Lies a o druhom si číta. Ani jeden nerozpráva o šťastí, zato sú plné bolesti, sklamania a lásky. V čiernych slovách, z ktorých sa stali predstavy, chýbali farby, ktoré by im dali silu zahojiť sa. Stretávam sa so súrodencami s dvoma domovmi, jedným psom a strachom väčším, ako by sa mal v ich detských očiach odrážať.

Napísať triler na 270 stranách si vyžaduje poriadnu dávku dialógov s vynechaním opisov, silu presvedčenia mysle Lies, aby kráčala len po jednej cestičke prehliadnuc všetky odbočky a aby dokázala urobiť nemožné. Taktiež potrebuje psychickú vyrovnanosť, ktorú podľa mňa nemala, aby sa dotýkala mŕtvoly a mala vlastnú reč na pohrebe.

Dopady rozvodu, nástrahy sociálnych sietí a napredujúci dej s pomerne prekvapivým koncom robia z knihy príjemný bestseller pre každého, kto chce vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a začať s trilermi, pre oddych mysle skúsených trilerových profíkov a aj pre nečitateľov, ktorých nebude pri čítaní zastavovať opis oblečenia a farba kachličiek v kúpeľni. Nie je to pekné čítanie, citlivým ľuďom môže spôsobiť bolehlav a zovretie srdca. So všetkým šťastím sveta a ak by za postavami stála ešte aj Svätá Trojica, by som snáď dokázala uveriť absurdite niektorých činov (povedala tá, ktorá čaká na svoju sovu z Rokfortu). Lepší (čítaj možno aj ako horší) koniec by z nej v mojich očiach urobil viac.
Čítať viac
23

Milujem knihy. Verím, že nie čitateľ si vyberá knihu, ale každá kniha nás osloví a príde k nám práve vtedy, kedy potrebujeme. A ak nie, ešte nedozrel jej čas :) Hovorí sa: "Povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si!" :) https://knihujeme-s-veron.webnode.sk/

Veronika Posová
Overený zákazník
14.3.2022
Nemám slov
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Výborne napísaná kniha, ktorá vo vás zanechá nepokoj, šok, zhrozenie, no veľmi silné uvedomenie.
Kniha okrem zaujímavej zápletky priniesla predovšetkým dve veľmi dôležité témy - vplyv drsného rozvodu rodičov na deti a vplyv toxického vzťahu na človeka ako takého.
Jedna časť rozpráva o Lies a jej bratovi, ktorí bojujú s rozvodom rodičov, po ktorom si dvaja dospelí ľudia doslova nevedia prísť na meno, vyčkávajú na chybu toho druhého, aby ju využili vo svoj prospech, bojujú o priazeň detí dokazovaním toho, ktorí z dvojice je lepší rodič, kontrolujú sa navzájom a nedbajú urážať a osočovať toho druhého pred deťmi. Pasáže, kde Lies opisovala ako ťažko znášala hádky medzi rodičmi, ako im sama musela neraz hovoriť, že už stačí, ako kryla vlastnú mamu pred vlastným otcom len aby jej opäť nenadával sa čítali ťažko. Autorke sa naozaj dôverne podarilo opísať pocity, ktoré teenager prežíva v takomto ťažkom období.
Oveľa ťažšie sa však čítali pasáže, ktoré sme čítali z pohľadu Liesinej matky - Jet. Teda vlastne - Lies ich čítala z pohľadu svojej matky, čo tomu všetkému dodáva ešte väčšiu hrôzu. Jet si totiž vplyvom samoty a opustenosti vytvorila profil na známej zoznamovacej platforme, netúžila však po vzťahu, išlo jej čisto o fyzické uspokojenie. Ponuka sa stretla s dopytom a po prvotných neúspešných stretnutiach sa stretáva s chlapíkom, ktorý si hovorí God. Vzťah sa doslova stáva toxickým, kedy máte pocit, že čítate výpoveď narkomana, ktorý potrebuje svoju potrebnú dávku a je mu jedno, čo pre to obetuje - odíde na víkend od detí, klame, uzatvára sa pred svetom, lebo presne vie, čo by jej okolie povedalo. Najmä táto časť bola písaná surovo, živočíšne, bez akéhokoľvek tajomstva. Hrozné, toto sa ani nedá porovnať s erotickým románom, lebo toto všetko sa síce odohráva medzi dospelými. no dozvedáme sa o tom očami dieťaťa.
Napätie sa doslova stupňuje každou kapitolou, ktoré sú inak krátke. Autorka sa ani nenamáhala vyšperkovať text nejakým zložitým textom, vety sú krátke, často ich tvorí len pár slov.
Šok však prišiel v samotnom závere, kedy jedna kapitola zmenila úplne všetko, a verím, že keby som si čítala knihu opäť, na jednotlivé postavy sa pozerám už úplne inak. To vám bol taký "mindfuck", že som sama ostala s otvorenými ústami, očami, neschopná chvíľu čítať ďalej.
Kniha vo mne zanechala veľmi silný dojem, no nie je pre každého, určite nie pre slabšie povahy, a ľudí, ktorí si podobným vzťahom už prešli. Ak vás však zaujíma skúmanie ľudskej povahy aj z tejto strany, určite po knihe siahnite.
Knihe dávam 4,5/5, pretože nie som stotožnená so záverom, resp. by som si želala trochu širší rozbor dôvodov a odpovedí, ktoré by mi zodpovedali otázku "Prečo?" No viac vám povedať nemôžem, pretože by som vám vyzradila dôležité momenty, ktoré by vám prekazili čítanie.
Čítať viac
knizny_blond
Neoverený nákup
13.3.2022
Odporúčam :)
Nenechajte sa oklamať názvom “Toxická láska” pretože ide o premyslený psychologický triler…

Tento príbeh je niečo viac ako ponúka upútavka na obálke (V pätnástich by človek nemal hľadať matkinho vraha), pretože sa tu dostáva aj téma rozvodu a jeho vplyvu na deti, ktorý som si až priveľmi pri čítaní uvedomovala.

Do hlavnej línii sa dostáva Lies- dcéra zmiznutej matky, ktorá sa nechce vyrovnať s tým, že jej matka by ich len tak opustila. Rozhodne sa preto pátrať na vlastnú päsť.

Zaujímavou súčasťou príbehu je, keď Lies nájde správy svojej matky zo zoznamky, na ktorej bola registrovaná. Bola som až zdesená, že všetko sa dostáva do vedomia jej dcéry. Avšak, vďaka tomu sa dostáva na stopu mužovi, ktorý zaujal v matkinom živote určité miesto. V tomto vzťahu je nepriehladnuteľná toxicita, o ktorej treba hovoriť.
Tajomstvá ohľadom jej matky sú podané otvorene a surovo.
Autorka vedie čitateľa a čitateľky na jednu stopu, ktorá im môže prísť jasná a predvídateľná. Okolnostiam, týkajúce sa pravdy, autorka vyrazí, takpovediac, dych!

Dej v príbehu postupne graduje a tým sa stupňuje aj napätie. Ja som knihu prečítala na jedno otvorenie, nedala sa odložiť. Čtivým štýlom autorky a celkovým rozsahom knihy nie je vylúčené, že to nebude tak pri každom, kto chytí knihu do ruky.

S ukončením príbehu nie som úplne stotožnená a to nemyslím rozuzlením zápletky, ale jeho ukončením. No určite knihu každému, kto má rád tento žáner vrelo odporúčam!
Čítať viac
8.2.2022
Do rukou se mi dostal „NIZOZEMSKÝ BESTSELLER ROKU 2020“ Jako první co mě zaujalo, bylo motto na obálce „V patnácti by člověk neměl hledat matčina vraha.“

Kapitoly jsou vyprávěny střídavě z pohledu Lies a její matky Jet.

Linka Lies a její bratra Luukea ukazuje, jak si procházejí těžkým obdobím – jejich rodiče se rozvedli, ač jsou od sebe, neustále se hádají, a ke všemu tomu se tyto děti musí smířit s novou partnerkou táty. Drama začíná, když se Lies jednoho dne probudí a uvědomí si, že máma není doma a vše ostatní nasvědčuje tomu, že se muselo stát něco špatného. Nechce však uvěřit tomu, co se stalo, a co říká policie a s čím se spokojila rodina - sama na vlastní pěst začne pátrat…

Román má prvky psychologického thrilleru je čtivě napsaný, autorka má velmi surový styl nebojí se otevřeně popisovat erotické scény i drsnějšího kalibru. Za to by se nemusel stydět ani ten nejpeprnější erotický román… Tyto erotické scény se odehrávají v lince, kde hlavní hrdinkou je matka Jet. Celé je to, ale velmi pesimistické, smutné a velmi depresivní protože to téma, které se tam otevírá, vůbec není veselé, ovšem tím jak je to napsáno máte pocit extrémní tíživosti a přitom si čtení nějakým zvráceným způsobem užíváte a otáčíte jednu stránku za druhou, a i když mi bylo v některých chvílích slabo, prostě jsem musela číst dál!

Vůbec jsem neměla problém se začít, příběh mě vcucnul a už nepustil…pak přišel konec a musela jsem ho ještě dlouho rozdýchávat…

Ti co mají rádi něco trochu drsnějšího, budou určitě spokojeni.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Považujeme-li Karin Slaughterovou za americkou královou krimi, pak je Saskia Noortová její nizozemskou verzí.“
– De Morgen

„Nový thriller od Saskie Noortové vás dozajista nezklame.“
– Algemeen Dagblad

„Toxická láska přesvědčivě vykresluje, jak nebezpečný a toxický může být pro některé ženy vztah s mužem. Napínavé až do konce!“
– Viva

„Toxická láska je temná kniha napsaná stylem, který čtenáři od Saskie Noortové očekávají. Autorka zasadila své postavy do ošklivého, studeného světa, v němž každý bojuje jen za vlastní zisk, luxus a potěšení. V čem se však Toxická láska liší a co vám nažene husí kůži, je věk vypravěče. Kniha chytne čtenáře za srdce.“
– Trouw

Vydavateľstvo Metafora

Čítať viac

„Reťaz je vždy len taká pevná, ako je pevný jej najslabší­ článok. “

Slovenská mafia - Ján Petrovič, 2019
Slovenská mafia
Ján Petrovič