V údolí motýľov - Diana Marcum, Cosmopolis, 2022

15,44 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

V údolí motýľov

Dobrodružný príbeh o hľadaní nádeje v lone nádhernej džungle plnej úchvatných stvorení

V dažďovom pralese v Belize, vedľa ruín zaniknutej civilizácie, sa na vrchole kopca nachádza miesto plné očarujúcich motýľov Morpho menelaus. Spočiatku katastrofálna dovolenka... Čítať viac

Vydavateľstvo
Cosmopolis, 2022
232 strán
3-4 hodiny čítania

V dažďovom pralese v Belize, vedľa ruín zaniknutej civilizácie, sa na vrchole kopca nachádza miesto plné očarujúcich motýľov Morpho menelaus. Spočiatku katastrofálna dovolenka Diany Marcumovej tu zakrátko naberie celkom iný smer po tom, čo objaví jednu... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina

15,44 €

Cena v kníhkupectve: 15,99 €
Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 17 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024

Viac o knihe

V dažďovom pralese v Belize, vedľa ruín zaniknutej civilizácie, sa na vrchole kopca nachádza miesto plné očarujúcich motýľov Morpho menelaus. Spočiatku katastrofálna dovolenka Diany Marcumovej tu zakrátko naberie celkom iný smer po tom, čo objaví jednu z najstarších motýlích fariem na svete. Podmanivé okrídlené tvory ju očaria tak, že sa o nich bude chcieť dozvedieť čo najviac. V honbe za poznaním sa zoznámi s Cliveom, húževnatým britským milionárom, a so Sebastianom, manažérom farmy s prísnou tvárou, no veľkým srdcom. Spolu s partnerom Moodym sa presťahujú do opusteného domu v džungli, kde okrem motýľov stretávajú netopiere, škorpióny, tukany či leguány. Nadšenie a radosť však netrvajú večne. V Belize sa schyľuje k hurikánu, svet trápi pandémia a globálne otepľovanie si začína vyberať svoju daň.
Čítať viac
Počet strán
232
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
145×205 mm
Hmotnosť
355 g
ISBN
9788080904135
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1738783
Štýl
romantický, dobrodružný
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Cosmopolis
Originálny názov
The Fallen Stones: Chasing Butterflies, Discovering Mayan Secrets, and Looking for Hope Along the Way
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,2 / 5

4 hodnotenia

2
1
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

21
V korunách stromov - Richard Powers, 2020
Práve čítam
V korunách stromov

Nadšená knihomoľka, ktorá píše o knihách aj na Instagrame → @citam_citas.

Lea Vasková
Overený zákazník
11.3.2023
„Krídla sa začali postupne "rozvíjať", aj keď tento výraz nie je úplne trefný, pretože sa konštantne nezväčšovali. Kde-tu sa akoby nadýchli a rozrástli, roztvárali sa kúsoček po kúsku.
Vedci nazývajú liahnutie motýľa „eklózia”. Botanická záhrada vo Virgínii označuje tento proces aj výrazom básnika Marka Nepa, „čarokrásne riziko”. Nepovi v tridsiatke diagnostikovali rakovinu, preto vo svojich básňach písal o tom, ako si užíva život naplno aj napriek tomu, že jeho budúcnosť je neistá.”

Diana Marucm nás svojou knihou vťahuje do pestrofarebného sveta motýľov, ktorý sa ukrýva v hlbinách dažďového pralesa v Belize. Ukazuje nám nielen krásy krajiny, ale najmä čaro motýlich krídel a ľudí, ktorí ich starostlivosti zasvätili svoje životy. Samozrejme nezabúda ani na úskalia života v pralese a nevyspytateľnosť divokej prírody, ktorá absolútne neberie ohľad na to, že sa v jej okolí nachádzajú nejakí ľudia očakávajúci komfort alebo nedajbože sprchu bez škorpiónov...

Milujem knihy, z ktorých na prvú vyžaruje magický pokoj. Keď som zistila, že autorka už má na konte Pulitzerovu cenu, tušila som, že to nebude obyčajné čítanie. A potom prišli motýle... Veľmi ma bavilo objavovať tajomnú chovnú stanicu ukrytú v džungli, každý nový spomenutý druh som si googlila a nadchýnala sa neskutočnou krásou tých malých jemných krídel. A preto sa ani nečudujem, že mi stránky pod rukami prebehli tak rýchlo (pokojne by som ich uvítala oveľa viac).

Ak hľadáte knihu, pri ktorej si maximálne oddýchnete, alebo sa chcete dozvedieť niečo viac o (krátkom, ale farebnom) živote motýľov, alebo iba hľadáte niečo dobré na čítanie, určite siahnite po tejto knižke. Neoľutujete…
Čítať viac
24

"Čo ma vie dostať je kniha, ktorú keď dočítate, tak si želáte, aby jej autor bol vaším najlepším priateľom, ktorému môžete zavolať, keď by ste chceli." (J. D. Salinger)

Mária Morosková
Overený zákazník
29.12.2022
Pri tejto knihe som bola veľmi na vážkach, aké jej dám konečné hodnotenie. Na jednej strane sa mi páčila ale na druhej v nej bolo veľa vecí, ktoré mi prekážali.

Asi najväčší problém bol chaos. Nevedela som sa zorientovať v akom čase, alebo období som. Nevedela som tak s autorkou držať krok a často som sa strácala.

A strácala som sa aj v postavách, ktoré znenazdajky prišli. A tak ako rýchlo prišli, tak aj odišli. Nejako som si nevedela nájsť cestu ani k jednej z postáv.

Čo však na knihe bolo nádherné bolo práve to prostredie v ktorom sa príbeh odohrával. Ono to nebolo písané ako príbeh, ale skôr mi to pripadalo, že čítam nejaký prírodný dokument.

Nádherná džungľa dookola, kvety, rastliny a živočíchy. Poprave, ja sama by som do džungle nešla, keďže sa bojím skoro všetkého živého, ale na takú motýliu farmu kde sa ocitla autorka by som sa šla pozrieť.

A práve časti kde rozprávala o motýľoch, o ich životnom cykle a to ako sa o nich treba starať od vajíčka, cez húsenicu a kuklu až k dospelému motýľu som čítala najradšej. Navštívila som už pavilón motýľov a bola to krása, ale vidieť ich takto v ich prirodzenom prostredí musí byť nádhera.
Čítať viac
19.12.2022
Vydajme sa po stopách chovu motýlov.
Od malého vajíčka. Cez husenice a pošlime ich ako kukly lietadlom. Docestujú práve načas a v novej destiácii už vyletia ako dospelé. V Belizé sa nachádza najväčšia motýlia farma na svete s nádhernými Morpho menelaus. Autorka Diana s partnerom ju najskôr navštívia spontánne počas dovolenky.
Po návrate na Harvard Diana stále myslí na motýle a rozpráva o nich. Zoznamuje sa s majitelom farmy. A onedlho na neho svojím neutíchajúcim zaujmom urobí taký dojem, že jej ponúkne bývat v džungli v blízkosti motýlej farmy. Ďungla je nádherné miesto, ale taktiež sa v nej pohybuje množstvo podivnýcb stvorení. Škorpióny v kuchynskej skrine aj v sprche, pavúk nesúci svoje mláďatká popod postel. Prírodné katastrofy. A aj začínajuce šialenstvo s pandémiou.

Diana sa profesne zaoberá novinárčinou a príbeh je prerozprávaním faktov. Občas sa čitatel stratí v množstve mien, návštev prichádzajúcich do Belizé. Príbeh je podaný faktograficky. Podla názvu som očakávala opisy lesknúcich sa motýlov lahko poletujúcich okolo ruky autorky. Dychberúve opisy maiských dedín oblopené dažďovým pralesom.
Kniha mi poskytla nový pohlad do toho, aký krehký vie byť ekosystém akú úlohu v ňom zohrávaju (prekvapivo) odolné motýle.
Čítať viac

Vydavateľstvo Cosmopolis

Čítať viac

„Neustále sa hýbeme namiesto toho, aby si na chvíľu sadli, započúvali sa do zvuku dažďa, vypili kávu, zohriali niekomu prsia. A nikdy nepíšeme nikomu listy. “

Letné svetlo a potom príde noc - Jón Kalman Stefánsson, 2014
Letné svetlo a potom príde noc
Jón Kalman Stefánsson