Preskočiť na hlavný obsah
Cleopatra a Frankenstein - Coco Mellors, Literárna bašta, 2024
Pahltné - Lukáš Polák, Vydavateľstvo Príbeh, 2024

19,36 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Pahltné - Lukáš Polák, Vydavateľstvo Príbeh, 2024
Pahltné - Lukáš Polák, Vydavateľstvo Príbeh, 2024

Pahltné

Prijmite pozvanie do Pahltného: Vitaj v dedine Pahltné. V obci, kde sa obyvateľom začali meniť chute. Nejde však o drobné zmeny, ale o riadne desivé. Ľudia dostávajú chuť na... Čítať viac

4,2 33 hodnotení
Vydavateľstvo
Vydavateľstvo Príbeh, 2024
192 strán
3-4 hodiny čítania

Prijmite pozvanie do Pahltného: Vitaj v dedine Pahltné. V obci, kde sa obyvateľom začali meniť chute. Nejde však o drobné zmeny, ale o riadne desivé. Ľudia dostávajú chuť na domácich miláčikov, kôru stromov, zhnité ovocie, alebo dokonca... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

19,36 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Pahltné - Lukáš Polák, Vydavateľstvo Príbeh, 2024
19,36 €

Viac o knihe

Prijmite pozvanie do Pahltného:
Vitaj v dedine Pahltné. V obci, kde sa obyvateľom začali meniť chute. Nejde však o drobné zmeny, ale o riadne desivé. Ľudia dostávajú chuť na domácich miláčikov, kôru stromov, zhnité ovocie, alebo dokonca na samých seba. Jediný, kto dokáže čeliť hrozivým udalostiam, je otec Karol. Zvládne sa postaviť nepochopiteľným skutočnostiam, ktoré postihli jeho dedinu?
Lukáš Polák predstavuje tajomný príbeh plný bodyhororových scén, mysterióznej atmosféry, dávky brutality, ale aj hľadania samého seba v malej dedine na Slovensku.
Máš odvahu navštíviť Pahltné?
Čítať viac
Naše katalógové číslo
2459799
Počet strán
192
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
120×185 mm
Hmotnosť
205 g
ISBN
9788097423520
Rok vydania
2024
Štýl
filozofický, duchovný, napínavý, dobrodružný, historický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Vydavateľstvo Príbeh
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,2 / 5

33 hodnotení

10
20
3
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

12

Ryšavá knihomoľka milujúca fantasy, ktorá ale nepohrdne žiadnou skvelou knihou.

Jana Mikušíková
Overený zákazník
pred týždňom
Pahltné
V malebnej dedinke Pahltné, ktorá sa nachádza tak trochu na konci sveta, si ľudia žijú bežný dedinský život.
Starosta starostuje, Cukeťák predáva zeleninu, babky tliachajú na rohoch, farár Karol rozdáva rozhrešenia.
Všetko funguje priam idylicky, kým sa ľuďom nezačnú meniť chute. Najprv tak nenápadne, zľahka.
Miesto maslového chleba trošku trávy, ale veď čo, ono je teraz celkom to vegánstvo v móde, že áno. Miesto krásne zrelej cukety krásne prezretá až nahnitá, ale veď v pohode, nie všetci užujeme tuhú stravu, že áno.
Počula som už aj o ľuďoch, čo žili z čistej lásky, ale o ľuďoch, čo žili z tmy?
Tu už aj farárovi Karolovi začne dochádzať, že tu nie je všetko nie že s kostolným, ale so žiadnym poriadkom. A o to viac prekvapený je, keď zistí, že sa to nedeje prvýkrát...

Okej, tu som sa viac bála, že obgrckámknižku, ktorá nie je moja, než nejakých démonov. Celkovo ma napína zo slova cuketa, takže moje chuťové poháriky sa tu prekotili jak pokojný život v dedinke.
Keď som čítala o jedení vlasov, myslela som pri tom na svoj večne upchatý odtok, a vlastne jeden obyvateľ Pahltného by sa mi na pomoc celkom hodil.
Ale potom som sa dostala k pasáži o mačke či iných zvieratkách a vlastne som rada, že žiadneho obyvateľa doma nemám.
A aj mačka je rada. Veľmi som držala palce Karolovi, keď sa ako jediný relatívne normálny superhero vydal na misiu s názvom záchrana Pahltného.
Neviem síce, prečo mu predchodcovia nepovedali niečo ako "hej bacha, je možné, že sa tu začnú diať čudné veci a ľudia začnú žrať sami seba" ale zasa, aspoň si užil moment prekvapenia.
Nedúfala som v nejaký klasický knižný happyend, ale som spokojná s tým, ako knižka skončila.
Čítať viac
2.6.2024
Spočiatku sa len zoznamujete s dedinou Pahltné a postavami. Nebudem sa tváriť, prišlo mi to zdĺhavé, no zároveň potrebné. Pomedzi riadky môžeme sledovať podivné udalosti, ktoré sa diali v dedinke už dávno pred tým. Veci začnú do seba postupne zapadať a zrazu sa dostaneme do kolotoča scén, pri ktorých musíte odložiť obed.

Spočiatku to bolo také ,,light", asi aby nás autor len pripravil na to, čo príde. Neraz som si povedala, že by som zniesla viac. Lenže už o pár strán ďalej to prišlo.
Lukáš skvelo opisuje prerod ľudí, ich chtíč po niečom inom, ako len obyčajné jedlo. Ak máte riadnu predstavivosť, dokážete si ľahko privodiť nevoľnosť.
Mne je úprimne ťažko aj teraz, pri spomínaní na určité riadky.

Neskutočne sa mi páčilo, ako miestny farár nie je taký svätý a vlastne vďaka tomu dokáže bojovať so zlom.
Tiež musím vyzdvihnúť nápady na chute, ktoré posadli ľudí. Najradšej by som vám ich tu všetky vymenovala, no zároveň vás nechcem pripraviť o zážitok.

Vlastne autora naozaj obdivujem. Bála som sa, že slovenský horor nebude úplne top. Ale pri Lukášovi sa nie je čoho báť. Nápady, opisy, vývoj príbehu, postavy a zápletka sú neskutočné a síce mi na úvod trvalo sa začítať, ani neviem ako prišiel koniec a ja som len pozerala pred seba, čo sa to sakra stalo.

Ak máte radi tieto nadprirodzené knihy plne nechutnosti, nemôžete si Pahltné nechať ujsť. Za mňa je to úplne skvelé! Neviem, či to ešte niekedy budem čítať, pri pomyslení na to ma doslova naplo. Ale berte to ako pochvalu!!

Lukášovu tvorbu odporúčam všetkými desiatimi a ak budete chcieť v lete pocítiť zimomriavky, viete aká kniha je na to vhodná
Čítať viac
Jana Lásková
Overený zákazník
1.6.2024
PAHLTNÉ | Lukáš Polák

Vždy mě potěší, když vyjde nový horor a Pahltné mě moc bavilo. Body horor s dávkou kosmického hororu načtený tolik nemám a tohle byla řádná jízda.

Musím uznat, že v hodně scénách mi nebylo dobře (yesss moc chválím za super nechuťácké popisy) někde se mi hnul až žaludek a některé části byly tak dokonale děsivě nepříjemné až jsem měla husí kůži (scény v lese) a ano mám na mysli roztomilé srnky, které v Lukášově podání už moc miloučké nebyly.

Moc se mi líbil celý nápad o tom jaká tužba posedne nebohé obyvatele, Lukiho fantazie mě fakt dostala a neskutečně jsem se bavila při objevování co kterého obyvatele posedne. Nu nebyl ušetřen nikdo. Co se týče postav tak mě bavil Cukeťák a fandila jsem knězi Karolovi.

Zacítila jsem krom Lovecrafta i Itóa a to mě moc těší, páč Itóovu mangu miluju.
Bylo to parádní a už teď se těším na další knihu.

Ráda bych vyzdvihla ještě krásnou obálku a ilustrace od Alexandry Power Art, jsou úžasné a krásně doprovází děj.
Čítať viac
30.5.2024
Dedinka Pahltné má za sebou záhadnú minulosť a keď sa história začne opakovať, Pahltčanom sa začnú meniť chute. Ale nie len tak hocijako...
Jediný človek tu však ostáva nedotknutý a to otec Karol, ktorému kedysi dávno alkohol vypálil chuťové poháriky. Otec Karol začne pátrať po príčine nevysvetliteľných udalosti, no podarí sa mu niečo nájsť?
Dej sa stále viac a viac zamotáva. Príbeh je akčný a napínavý. Nedalo mi inak, ako prečítať ho za pár hodín
Opisy, ktorými nám autor predstavil dedinu a jej obyvateľov sú dokonalé. Podrobné, ale nie prehnané.
Dominujúcou postavou príbehu je otec Karol, ale viacero postáv tu dostáva priestor na dostatočné rozvitie a aj vďaka tomu sa čitateľ nenudí. Prechádzame od postavy k postave a každá scénka nám prináša iné chute, iné objavy a zvrátenosti. To som ešte len pri chutiach a tie premeny? Žasnem nad autorovou schopnosťou tak reálne vykresliť situácie Miestami som bola naozaj znechutená a najviac ma dostali scény s dážďovkami.
Ak ste fanúšikom hororov, knižku rozhodne odporúčam a pokiaľ ešte len plánujete vstúpiť do týchto vôd, knižka je vhodná aj pre začiatočníkov tohto žánru
Čítať viac
26.5.2024
V knihe vás bude chuť sprevádzať od začiatku až dokonca. V dedinke Pahltné sa totiž jej obyvateľom zrazu rapídne zmenia chute. Ale nejde o jemné zmeny, dá sa povedať, že sú to zmeny fatálne. Jediný, kto ostane imúnny je kňaz Karol, ktorý v mladosti stratil chuť a mal teda šťastie v nešťastí. Teda no, či ho mal sa dočítate, keďže ktovieaký šťastný život neviedol. Postava Karola bola dobre vykreslená, celkovo mi spisovateľský jazyk autora vyhovoval. Žiadne zbytočné omáčky, krátke kapitoly, páčili sa mi najmä opisy zmien obyvateľov a ja tlieskam autorovej fantázii Bolo to nechutné, bizarné, pre mňa aj fascinujúce a sama sa divím, že som sa v tých najodpornejších veciach najviac vyžívala
Pahltné nie je v žiadnom prípade kniha pre slabé žalúdky, ale kto ho má odolný, tak si ozaj zgustne Páčilo sa mi prevedenie, čiernobiele ilustrácie boli vymakané, kniha bola krátka a kľudne by som prijala aj o sto strán viac. Ukončenie bolo za mňa uspokojúce ( to, čo sa nakoniec stalo s dedinou), avšak Karolova dobrodružná výprava za záchranou Pahltného bola za mňa už trošku príliš scifi ( toto je však skôr môj problém, keďže scifi nie je moc moja šálka - zatiaľ ) Na knihu ma nalákala audioukážka, ktorá bola výborná a celkovo sa mi najviac páčila presne táto časť aj v knihe - Dom sĺz, to bolo vau. Zároveň za mňa prekvapivo najodpornejšie boli chute Cyrila, ktorý sa vyžíval v hnilobe, to bolo riadne odporné Pre mňa viac ako tma, chuť obžrať sám seba či Cirbusovej chute na tvorov ešte zaživa bolo to výborné čítanie
Čítať viac
6.5.2024
Kládli ste si niekedy otázku: "Čo najnechutnejšie by človek mohol zjesť?" Ak áno, odpovede sú ukryté práve v knihe Pahltné!

Dedinka obklopená lesmi s obyvateľmi, ako sa na pravú slovenskú dedinu patrí, a veľmi dôležitým jubileom prechádza zmenami vďaka jednej hlbokej chybičke z minulosti. A minulosť má veľkú tendenciu sa opakovať.

Krvavé, lepkavé, nechutné, ale aj vtipné a groteskné scény tejto knižky prinášajú jedinečnú atmosféru, ktorú dokáže vykresliť iba myseľ Lukáša Poláka.

Eufória chutí, záhadné zmiznutia ľudí, tajné spolky, či neopätované lásky - to všetko je tu...a omnoho viac!

Zahryznite sa do knižky s rovnakou vášňou, ako sa postavy tejto knihy zahryzli do...
Čítať viac
4.5.2024
Chuťovečkaaa! :D

Knihomoli, verte mi, táto kniha vám tak zlepší apetít, že nebudú treba ani vyhrážky vašej mamy, že kým to nezješ, neodídeš od stola... Pri tejto knihe vám bude chutiiiiiiť samo od seba! :-P

Tsssss, kam sa hrabú brokolica, hríby, kuracie pečienky, huspenina, a podobné srandy (doplňte si), ktoré nedáte do úst :D

Tuto pekne krásne si pochutnajte na svojich vlastných hedenšoldersových vláskoch, pokochajte sa lahodnou chuťou práve chytenej mačky na dvore, ktorá je najlepšia surová, ešte keď sa myyykááá (Glum vajbs) a ako dezert vám odporúčam nejaké fajné chrumkavučké uhlíky, riadne prepečené :D

Ujo Mňačko raz napísal knihu "Ako chutí moc".
V tomto prípade by sa pahltňančančania mohli inšpirovať a napísať knihu "Ako chutí tma" :D

Za mňa parádne, neokukané čítanie! :)
Čítať viac
3.5.2024
Pozvánka do dediny Pahltné
Pahltné je slovenská dedinka ako každá iná. Má svojho starostu, kňaza, tetku a.k.a kamerový systém obce ktorá všetko vie, mladú krásavicu, krčmára ktorý pozná tajomstvá dedinčanov, zeleninára, šikovného chlapca, opilca či bezdomovca. Blížia sa oslavy výročia obce a dedina je v plnom prúde príprav na slávnosť. Avšak niečo sa jedného dňa po krádeži v kostole riadne pokazí a ľudia v obci sa začnú správať zvláštne.
Ich chute sa od základov zmenia a občanom robia pôžitok tie nadivnejšie veci. Pahltčanom začnú chutiť ich domáci miláčikovia, kôra stromov, zhnité ovocie či dokonca dostanú chuť na časti vlastného tela. Jediný, kto je voči tejto zmene imúnny, je otec Karol a teda sa stáva aj človekom, ktorý je schopný týmto hrozivým udalostiam čeliť. Dokáže však prísť nepochopiteľným udalostiam na koreň a nájsť riešenie, alebo sa dedina zrúti do zatratenia?
Doslova pozvánku do dediny Pahltné som dostala priamo od autora, ktorý ma s jeho príbehom oslovil. Po krátkom obsahu som si povedala, tak toto môže byť naozaj dobré! A veru že aj bolo! Nechutné opisy ma nútili tváriť sa ako dieťa z "chloe meme" väčšinu času a napriek tomu som knihu hltala. Bola akčná, dej mal niekoľko zvratov a skvelé opisy. Každá postava dostala dostatočný priestor na to, aby si o nej čitateľ spravil obraz a aby zapadla do príbehu. Ja som si žiaľ vzťah k nim nevytvorila a boli mi celkom lahostajné ich osudy, ale možno Vám sa to podarí. Koniec prišiel presne taký, aký som ho čakala, čo nehodnotím ani ako plus ani ako mínus diela, skôr taký neutrál. Lukáš Polák má rozhodne skvele podchytené opisy a popisy v knihe. Originálny nápad a prevedenie vytvorili skvelé dielo, ktoré však odporúčam len tým, ktorí majú silný žalúdok.
Čítať viac
2.5.2024
4*
Mnam! Extra chilli x4 = Dobra pizza a rovnako hodnotim aj knihu od dalsieho dobreho slovenskeho autora.
Uvod trosku pomalsi - s horrormi kniznymi sa len zoznamujem, som zvyknuty na filmy, ale potom.... Velmi ma pribeh zacal bavit cim viac sa clovek zoznamoval s postavami a ich "gastro uchylkami". Nechty, zhnita cuketa, ale tma uz bola aj na mna ze....what? A potom uz dej pomaly, ale zato iste gradoval.
Co musim pochvalit boli kratke kapitoly (na to si proste potrpim sorryjako) a celkom sirsi zaber postav, ze dej sa netocil len okolo jedneho ci dvoch a tocili sa v kruhu medvedku daj labku, sme v horrore, skap a nehraj trapku.
Originalita tiez nechybala, ved uz len samotny nazov a anotacia napovedia...
Aj ked som u niekoho zachytil, ze koniec mohol byt iny, mne sa praveze pacil! Skoda len, ze kniha bola taka kratucka, kludne este 50-80 stran by sa uzivilo. A rozhodne nebudem klamat ked poviem, ze sa tesim na dalsiu z autorovho repertoaru.
Čítať viac
22
Overený zákazník
2.5.2024
Oplatí sa prečítať
Lukáš Polák prišiel na slovenský trh s ďaľšou knihou, ktorá rozšírila žáner hororu. Pahltné predstavuje malú dedinu s desivou minulosťou. Keď jej niekto opäť prepustí moc, obyvatelia začnú pociťovať atypické chute a neutíchajúci hlad, ktorý sa časom úplne vymkne spod kontroly…

Kniha NIE je vhodná pre citlivé povahy, resp. slabé žalúdky, pretože autor vytvoril od začiatku až do konca degustácie, ktoré vyvolávajú odpor. Celý príbeh tak sprevádza znechutenie a hnus, no na druhej strane fascinovanosť nad autorovou kreativitou. Vnímam ju veľmi originálne.

Degustačné scény obyvateľov strieda mysterióznosť. Veľmi dobre zvládnutá postava, v príbehu dominujúca, je otec Karol, ktorý sa snaží zistiť, čo sa stalo a akým spôsobom to zvrátiť.
Aj vďaka tomuto som, ako milovníčka hororov, naozaj spokojná. Napätie v deji správne graduje a je ťažké knihu neprečítať na jedno posedenie.

Jediné, s čím však nie som úplne stotožnená a znížilo moje hodnotenie, je zakončenie príbehu. Od autora som čakala väčšiu sofistikovanosť, s ktorou vytrie čitateľom a autorským kolegom zrak.
Čítať viac

Lukáš Polák

Čítať viac

„Nikdy som nestratil zo zreteľa, čo znamená byť civilizovaný človek. Vedel som, že prežitie by nemalo zmysel, keby som sa musel stať podliakom...Viete, jedlo na prežitie nestačí. Neexistuje liek na morálne zásady. Ak ich človek stratí, príde aj o seba.“