Preskočiť na hlavný obsah

Fjaka
E-kniha

Chorvátska sezóna

Chytáte sa do Chorvátska? Veď viete, to je tam, pri slovenskom mori. Áno? Tak si rozhodne nezabudnite pribaliť túto knižku! Spoznáte v nej nielen rôzne mestá a ich špecifiká,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Absynt, 2024
352 strán
5 hodín čítania

Chytáte sa do Chorvátska? Veď viete, to je tam, pri slovenskom mori. Áno? Tak si rozhodne nezabudnite pribaliť túto knižku! Spoznáte v nej nielen rôzne mestá a ich špecifiká, ale aj chorvátske vojny a chorvátske traumy... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

12,50 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Frost Kay: Ohař a liška. Mystery Press, 2024

Viac o e-knihe

Chytáte sa do Chorvátska? Veď viete, to je tam, pri slovenskom mori. Áno? Tak si rozhodne nezabudnite pribaliť túto knižku! Spoznáte v nej nielen rôzne mestá a ich špecifiká, ale aj chorvátske vojny a chorvátske traumy. Fjaka je povinné čítanie k moru i do vnútrozemia.

Tvrdenie, že v Chorvátsku máme svoj kúsok slovenského mora už takmer zľudovelo. Čo však v skutočnosti vieme o krajine, ktorá sa z komunistického impéria vykúpila krvou? Poľská novinárka a prekladateľka Aleksandra Wojtaszek je rovesníčkou nezávislého Chorvátska. Dlhé roky venovala snahe o pochopenie zložitého chorvátskeho organizmu, v ktorom sa miešajú mimosezónna lenivosť, dovolenkový zhon i celkom
nedávne krvavé dejiny.

Aleksandra Wojtaszek sa pozerá aj do špinavých a zabudnutých kútov minulého i súčasného Chorvátska. Vo svojej knihe rozpráva o histórii futbalového tímu Hajduk Split, nespokojných vojnových veteránoch, bývalých šičkách zo sprivatizovaných
fabrík, ktoré vzali veci do svojich rúk, o väzňoch z chorvátskych koncentračných táborov, obyvateľoch jadranských ostrovov, obetiach transformácie, juhoslovanskej popkultúre i chorvátskej fantasy, upíroch, vymretých jazykoch, chorvátskom
nacionalizme a iných -izmoch, o niekoľkých prezidentoch a jednom sedliackom kráľovi. V neposlednom rade sa, prirodzene, dotýka aj turizmu, najmä jeho odvrátenej strany. Vďaka Aleksandre Wojtaszek sa o obľúbenej „slovenskej“ dovolenkovej destinácii dozvieme čosi viac. A začať môžeme hoci názvom – viete, čo to znamená „fjaka“? Je to stav ducha, keď sa človek túži len pozerať do diaľky a rezignovať z akejkoľvek formy aktivity, rozplynúť sa v priestore. A to sa v Dalmácii rovná životnému štýlu. Kniha Aleksandry Wojtaszek Fjaka s podtitulom Chorvátska sezóna vychádza v preklade Karola Chmela.
Čítať viac
Naše katalógové číslo
2541475
Originálny názov
Fjaka. Sezon na Chorwację
Počet strán
352
Rok vydania
2024
Edícia
Prekliati reportéri
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Poľsko
Vydavateľstvo
Absynt
Pre koho
pre ženy, pre dospelých, pre mužov
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

18 hodnotení

9
8
1
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

cassone
Neoverený nákup
4.10.2024
Vážne písanie o Chorvátsku
Od tejto knihy som dostal niečo úplne iné ako som čakal. Čakal som ľahké, letné, oddychové čítanie, ale dostal som hĺbkovú sondu do nie obzvlášť veselej minulosti Chorvátska a do tmavých kútov duší miestnych obyvateľov. Pawel asi málo prízvukoval, aby kniha bola aspoň trochu zábavná :) Lebo zábavná je veru málo...ale je poučná a donúti vás zamyslieť sa. Odporúčam skôr na dlhé tmavé zimné večery... Čítať viac
44

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
13.9.2024
Zaujímavé čítanie o Chorvátsku
Ja osobne som ešte v Chorvátsku nebola, ale raz sa tam určite vyberiem a skúsim navštíviť aj niektoré spomínané miesta z tejto knihy. Autorka prostredníctvom historických faktov, súčasnosti a názorov niektorých jednotlivcov približuje čitateľom krajinu, ktorú obmýva ,,slovenské more." Pokúša sa vysvetliť, prečo Chorváti zmýšľajú tak ako zmýšľajú, ako ich ovplyvnila krvavá minulosť a jej stigmy, ale zároveň píše aj o ich kultúre a tradíciách, láske k futbalu, gastronómii, hudbe či jazyku. Mňa osobne zaujal názor jedného domáceho, ktorý sa vyjadril, že Chorváti sa medzi sebou nemajú v láske. Z knihy sa dozviete aj rôzne pikošky a zaujímavé informácie, ako napríklad to, že Chorvátsko má 1244 ostrovov.
Táto kniha zaujímavo podáva informácie o krajine, kam v lete mieri veľké množstvo turistov a môže byť aj skvelým sprievodcom po jej zaujímavých miestach. Ešte keby kniha obsahovala fotografie a viacero mapiek, tak by mohla byť povinnou výbavou všetkých rekreantov v Chorvátsku. Mne sa síce čítala trošku ťažšie, ale niektoré informácie ma veľmi prekvapili. Prečítajte si túto zaujímavú knihu, a ak ste už v Chorvátsku boli, porovnajte si svoje vlastné názory s informáciami v knihe. Možno budete miestami priam žasnúť.
Čítať viac
28.8.2024
Na tuto knihu som sa tesila celu jar hned ako sa avizovalo jej vydanie. Musim povedat ze to nebolo vzdy jednoduche citanie a obcas som sa musela pekelne sustredit a obcas som sa aj trochu stratila ale vcelku som sa bavila a nasavala nove informacie a postrehy autorky. Mala som casto pocit akoby to nebolo len o Chorvatsku ale aj o nas, tolko podobnosti tam najdete teda okrem toho mora a pod. co im vsetci asi zavidime. Pocas celej knihy som mala pocit akoby sme s autorkou cestovali po krajine a spoznavali sladkotrpku prichut chorvatskych miest, zakuti, historie ale aj sucasnej situacie v krajine. Nakonci mi vyhrkla aj slzicka a bola aj husia koza a to byva dobrym znamenim. Čítať viac
22.8.2024
zaujimava kniha
Ja osobne mam velmi rada reportaznu literaturu. Prave tato knizka citatelom podava iny pohlad na krajinu, ktora je pre mnohych oblubenou letnou destinaciou. Ja som na nu osobne velmi tesila a musim napisat, ze splnila moje ocakavania.
Vrele odporucam precitat.
Čítať viac
9

Neznášam knihy a nerád čítam. Toto konštatovanie sa ma však netýka, nakoľko opak je pravdou. Milujem knihy a hru so slovami. Budem k Vám úprimný, neviem klamať. Iba ak sám sebe. Mám rád knihy, no nie všetky a len niektoré. Nebudem si klamať. Všetko je relatívne. Aj pravda, aj knihy, aj knihy o pravde, aj pravda o knihách. Ako hra so slovami. Ako láska ku knihám. Ako láska. Hory prenáša.

Michal Jokel
Overený zákazník
3.8.2024
Krajina večného leta ... alebo ?
Táto kniha je ako cibuľa krásna na povrchu, vrstvu po vrstve odlupuje hlbšie a zložitejšie témy, príbehy zo života obyčajných ľudí, dotýkajúc sa historických problémov, spoločenských otázok, kultúrnych osobitostí tejto malej veľkej krajiny, sem tam vženie do očí slzy, no v konečnom dôsledku obohatí a snáď aj uspokojí apetít čitateľa lačného po kompaktne komplexnej reportáži. Čítať viac
33
Overený zákazník
17.7.2024
Zhodou okolností sa mi Fjaka stala tematickým čítaním. Výborne dopĺňala moje dovolenkové vylihovanie pod borovicami a podnecovala rozjímanie o Chorvátsku. Kniha bola taká dobrá, že som po dočítaní ostal úplne sfjakovaný.

“Fjaka označuje stav ducha, keď sa človek túži len pozerať do diaľky a rezignovať z akejkoľvek formy aktivity, rozplynúť sa v priestore. Čím je teplejšie, tým je riziko fjaky vyššie…”
.
Reportáž Aleksandri Wojtaszek ponúka pohľad za dovolenkovú scénu tejto obľúbenej destinácie. Najmä mimo sezónu, keď sú okenice domácich zatvorené, terasy kaviarní a reštaurácii prázdne a slnko prestriedajú sivé veterné dni. Neváha odísť za centrá miest, do štvrtí, periférií a na vidiek. Umožňuje tak nazrieť do histórie bývalej juhoslovanskej krajiny vpísanej do sŕdc domácich, hrdých a veselých, ktorí sa po skončení leta roztrpčia a častejšie uzatvárajú do seba.
.
Pre pochopenie, kto sú Chorváti*ky a aká bola tvár Juhoslávie, nemožno obísť politické osobnosti, ktoré najvýraznejšie ovplyvňovali charakter krajiny a jej budúcnosť. Spomeniem juhoslovanského prezidenta Tita a jeho komunistickú ideológiu s vlastnou diktátorskou tvárou (tzv. titoizmus) a prvého prezidenta novodobého Chorvátska Tudmana, národného hrdinu (alebo skôr antihrdinu), ktorý pod záštitou demokracie odbáčal od komunizmu k pronárodnému vyhraňovaniu (rozošvávaniu zmiešaného srbsko-chorvátskeho obyvateľstva).
Dvaja velikáni, na pomyselných piesestáloch chorvátskych dejín 20.storočia, pre ktorých by som sa ja osobne do hrude nebil.
.
Veľmi ma zaujala rovina spájaného a vojnou rozdeleného juhoslovanského bratstva. Pri čítaní som sa nemohol ubrániť pocitu niečoho známeho. Nedávna minulosť a našliapnutá súčasnosť Chorvátska má v podstate podobný príbeh, ktorý žijeme aj u nás či pozorujeme v ďalších post-komunistických krajinách východnej časti Európy. Zjednodušene sa to dá vnímať ako premárnený a zneužitý socializmus, rozsiahle privatizácie a rozdúchavaný nacionalizmus.
“Chorvátsko je najkrajšia krajina na svete, ale vytvorili sme štát, v ktorom sa dobre žije iba politikom a zlodejom.”
.
Chorvátska sezóna otvára svoju náruč. Jej srdečnosť sa môže zdať trochu vypočítavá, no pod povrchom je vrúcna a pravdivá, až máte pocit, že jej rozumiete. Ostatne záleží na vás či objatie príjmete.
.
Super
Čítať viac
22

Žijem si perfektný život, aj keď som ešte len na začiatku svojej cesty. Plním si sny a pracujem v knižnom vydavateľstve. Knihy sú a predpokladám, že už aj navždy budú, moja vášeň. Ľúbim ľúbiť, usmievať sa a cestovať. Popri knihách si vždy rada nájdem čas na prechádzky a dobré jedlo. O svoje knižné pocity sa delím aj na Instagrame na profile @adulkacitulka

Adriána Grečnárová
Overený zákazník
11.7.2024
4,5*

Vlastne ani neviem, kde po toľkých podnetoch začať. Bavilo ma to, veľmi. Autorka má chytľavý štýl písania, miestami vtipný. Na začiatku sa mi chvíľu zazdalo, že sú nám servírované náhodné príbehy. Až neskôr sa to pekne spojilo a došlo mi, že nás autorka týmto spôsobom len berie za ruku a vedie pod pozlátko. K pravej podstate hrdého čarovného Chorvátska. Priznám sa, chvíľu som bola aj skeptická - Poľka, ktorá píše o Chorvátsku... Napokon však musím uznať, že nik by to nenapísal lepšie. Len tak je zaručená objektívnosť a zachovaná autentickosť.

O samotnom Chorvátsku som sa toho dozvedela nesmierne veľa. Verím, že keby som čítala knihu druhýkrát, dozviem sa ešte viac. O jeho ostrovoch, o láske k futbalu, o nekončiacom boji za slobodu, o histórii, o významných predstaviteľoch, o nenávisti voči Srbom, o radostiach aj starostiach života, o gastre, hudbe, filme, jazyku - všetko pretkané v tuhej sieti autorkiných zážitkov, odbornej literatúry a životných príbehov vyspovedaných Chorvátov.

Fjaku - knihu o krajine, kde každý z nás už aspoň raz bol - vrelo odporúčam. Je to obohacujúce čítanie. :)
Čítať viac
6.7.2024
Chorvátska sezóna
Fjaka je názov novej "letnej" Absyntovky o súčasnom Chorvátsku z pera poľskej prekladateľky a novinárky Aleksandry Wojtaszek. Ola, ako ju prezývajú priatelia, je moja kolegyňa z fachu. Zo spoločného štúdia v Záhrebe si na ňu pamätám ako na zanietenú študentku, ktorá sa zaujímala o všetko, čo súvisí s krajinami bývalej Juhoslávie. Jej široké znalosti chorvátskeho jazyka a kultúry sa vďaka intenzívnemu štúdiu miestnych reálií rokmi znásobili. V knihe sa tak miešajú Oline vlastné zážitky a dojmy zo štúdií, výletov a dovoleniek, ako aj opis rôznorodých zvyklostí obyvateľov tejto krajiny a faktografia podložená množstvom vedeckých, publicistických či literárnych zdrojov. Ku knihe navyše existuje soundtrack, nájdete ho na Spotify. :) Slovenský preklad je vôbec prvý preklad tejto skvelej knihy. Autorka píše úsporným esejistickým štýlom - čo veta, to cenná informácia, žiadna vata navyše - ktorý je náročný na spracovanie, ale ktorý mám osobne veľmi rada. Dať dokopy toľko dát a zoradiť ich do logického a ľahko čitateľného celku si muselo vyžadovať množstvo poctivej práce. Fjaka je rozsiahla a cenná publikácia o krajine pri "slovenskom mori", kam sa mnohí chystáme aj počas tohtoročnej dovolenkovej sezóny. Čítať viac

Vydavateľstvo Absynt

Čítať viac

„Niektoré veci máme iba dovtedy, kým sú stratené. “

Sprievodca strácaním sa - Rebecca Solnit, 2019
Sprievodca strácaním sa
  • Rebecca Solnit