Preskočiť na hlavný obsah
Cleopatra a Frankenstein - Coco Mellors, Literárna bašta, 2024
Otvorené nebo - Michala Ries, Slovenský spisovateľ, 2024

15,22 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Novinka
Otvorené nebo - Michala Ries, Slovenský spisovateľ, 2024
Novinka
Otvorené nebo - Michala Ries, Slovenský spisovateľ, 2024

Otvorené nebo
Novinka

Je nebo otvorené naozaj pre všetkých? Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad,... Čítať viac

4,9 82 hodnotení
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ, 2024
400 strán
6-7 hodín čítania

Je nebo otvorené naozaj pre všetkých? Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad, zimu aj strach... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

15,22 €

-15 %
platí do 4. 9. 2024
Pôvodná cena 17,90 €
Predobjednávka,
vychádza 28. 8. 2024
Ďalšie knižné vydania
Otvorené nebo - Michala Ries, Slovenský spisovateľ, 2024
Pevná väzba
Slovenčina, 2024
Na sklade > 5 ks

17,06 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o knihe

Je nebo otvorené naozaj pre všetkých?

Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad, zimu aj strach. Nikomu neverí a riadi sa teóriou prežitia z ríše zvierat – prežijú len tí najsilnejší. Jediným svetlým bodom v jej živote sú jej malí bratia, o ktorých sa od narodenia stará a ochraňuje ich.

Matej vyrástol v milujúcej rodine, v bezpečnom a podporujúcom prostredí. Nikdy nebol hladný. Nikdy mu nič nechýbalo. Jeho život je plný svetlých bodov.

Ich svety by nemohli byť odlišnejšie, no napriek tomu dve mladé srdcia zahoria vášňou i zakázanými citmi. V objatí prvej lásky Barborka sníva o lepšej budúcnosti. Na chvíľu si dovolí mať nádej. Ale naozaj len na chvíľu...

Hovorí sa, že v láske a vo vojne je dovolené všetko. Nikto ju však nevaroval, ako ľahko sa môže láska zmeniť na vojnu.
Čítať viac
Naše katalógové číslo
2575589
Počet strán
400
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
ISBN
9788055196893
Predbežný dátum vydania
28. 8. 2024
Vydanie
1
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ
Pre koho
new adult, pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,9 / 5

82 hodnotení

75
6
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

12

Ryšavá knihomoľka milujúca fantasy, ktorá ale nepohrdne žiadnou skvelou knihou.

Jana Mikušíková
Overený zákazník
pred týždňom
Otvorené nebo
Malá Baška pozná len život ako zo zlého filmu. V zime, v pivnici, hladná sa stará o svojich mladších bračekov, kým jej mama sa túla bohvie kadiaľ.

Zlom nastáva, keď Bašku a jej súrodencov začnú riešiť úrady, a konečne majú nádej na normálny život. Ibaže nie spolu. Každý žije v inej rodine, vidia sa málo. Keď sa Sebi začne chovať zvláštne, Baška vie, že musí zakročiť.

Že musia byť spolu, že ich musí chrániť ako kedysi. Pred dospelými, ktorým neverí a nikdy ani neverila.
A tak sa rozhodne obetovať všetko šťastie, ktoré kedy mala, rozhodne sa obetovať lásku, len aby boli jej súrodenci v poriadku.
Dokáže však jej konanie pochopiť jej náhradná rodina, dokáže ho pochopiť Matej?

Okej, tak tu ma rozrevala už prvá kapitola. Keby som mohla, Baškinu mamu (aj keď toto oslovenie si absolútne nezaslúži) by som kopala do riti od Bratislavy až po Sydney a vzala by som to s ňou cez Sibír, také som mala nervy.

Miestami mi bolo vyslovene fyzicky zle. Strany som otáčalarýchlosťou svetla, len aby všetko to zlé prešlo a aby Baška so súrodencami aspoň na chvíľu zažili aj niečo dobré.
A oni zažili, lenže nič netrvá večne. Úplne viem pochopiť Bašku, prečo urobila čo urobila, aj keď to zničilo nielen jej novú rodinu, ale aj ju samu.

Nádherne opísaná nielen súrodenecká láska, ale láska celkovo. Pretože niekedy stačí málo na to, aby sme lietali v oblakoch. A niekedy stačí málo na to, aby sme z tých oblakov zleteli dole hubou. A takisto málo stačí na to, aby sa nezhody vyriešili, niekedy naozaj stačí len vypočuť toho druhého.
Alebo sa spoľahnúť na to, že to zariadi medveď.

V knihe ma veľmi potešilo opätovné stretnutie s Ninou, Dominikom a Štedrákom. Najviac ma však potešil epilóg.

Urevaných 5* z 5ticha musím napísať, že kniha je jedna z najlepších, čo som tento rok čítala.
Čítať viac
16
Gangréna - Cilla Börjlind, Rolf Börjlind, 2019
Práve čítam
Gangréna

Knižky milujem od detstva, keď mi otec čítal rozprávky na dobrú noc. A už som s čítaním nikdy neprestala. Prečítala som Štyria pátrači, všetko dostupné od Julesa Verna, knihy o Winnetuovi som prečítala viac krát, v škole pod lavicou a doma pod perinou dlho do noci som hltala historické romány ako Gričská čarodejnica. Nasledovalo vela romantických príbehov o láske. Dnes je v ponuke množstvo výborných kníh, dávam prednosť kriminálkam, severským trilerom, historickým románom....jednoducho vždy mám nejakú knihu rozčítanú a dobrovolne sa priznávam, som knihomolka.

Julka M.
Overený zákazník
13.7.2024
Otvorené nebo
Ďalší skvelý príbeh Mišky Ries, často som pri ňom siahala po vreckovke.
Hlavnou postavou príbehu je 9 ročná Barborka. Je dcérou matky ktorá ju nenávidí od narodenia, vyhadzuje jej na oči, že sa nikdy nemala narodiť. Nestará sa o ňu, je špinavá a často hladná. Postupne sa jej narodia dvaja bratia a keďže matka sa o nich vobec nezaujíma, sú špinaví, hladní, až skončia v plesnivej starej pivnici bez okien, kúrenia, vody, na jedinom starom špinavom matraci. Barborka chlapcov miluje ako sestra, aj ako ich mama a snaží sa ako len dokáže, aby spolu prežili. V cukrárni kradne balíčky s cukrom, potom ich rozpustí v teplej vode a to dáva maličkému Jankovi vypiť. V škole vyberá z košov nezjedené vyhodené chleby a to zje ona aj so starším Sebim. Nemá kamarátov, učitelia jej opakujú že je neschopná, lenivá, na hodinách často zaspí od únavy, šikanujú ju. Keď má 13 rokov, skončia všetci v detskom domove, kde bratov a ju od seba oddelia. Barborka bojuje celý svoj mladý život o to, aby bola spolu s bratmi aj so sestrou Belou, ktorá sa im narodí. Bojuje a chráni ich aj za cenu, že príde o všetko. Nedokáže doverovať nikomu, ani luďom ktorí ju majú radi, nikoho k sebe nepustí. Nakoniec ju však milovaný Matej a jeho otec Milan presvedčia, že nebo je otvorené pre všetkých, aj pre ňu.
Krásny, smutný príbeh, určite odporúčam prečítať si ho.
Čítať viac
15

21 yo | bookstagram: @jankina.kniznicka ♡ | books: 2020: 58 | 2021: 80 | 2022: 47 | 2023: 22 | 2024:

Janka Magicová
Overený zákazník
6.7.2024
Chytí za srdce <3
Moje pocity ako smútok, radosť, sklamanie i nadšenie sa pri žiadne inej knihe nestriedajú tak intenzívne ako keď siahnem po Miškinej tvorbe. Asi aj preto je to vždy stávka na istotu a očakávam od nej stále príbeh, ktorý mi rozštvrtí srdce. Otvorené nebo ma vďaka svojej silnej téme opäť utvrdilo v tom, že schopnosť vedieť písať originálne príbehy je dar.

Keby som mohla túto knihu porovnať poviem len, že mi vzala dych rovnako ako Celý život. Ale je tak originálna, že porovnať ju s inou by bola škoda. Otvorené nebo mi otvorilo pohľad do života Bašky, ktorá nikdy nemala ustlané na ružiach a zhodilo mi pomyselné ružové okuliare o tom, aké trápenie mnohé deti v živote zažívajú. Prečo to prehliadame a snažíme sa na to neupozorňovať aj keď sa to deje? Odpoveď podľa mňa ani my sami netušíme, no čítať, vidieť a počuť o ťažkých životných osudoch je pre nás bolestivé. Je to asi taká rana ako keď hlavná hrdinka vidí zlo v každom človeku, ktorému nie je schopná dôverovať. A srdce vás zabolí aj napriek tomu, že sa stará o mladších súrodencov a dáva im viac ako len sesterskú lásku. Je pre nich milujúcim rodičom, opatrovateľkou a bojovníčkou za to, aby sa mali lepšie než ona sama. Jej zanietenosť zvládať všetky životné udalosti je naozaj hodná pochvaly!

Svetlý bod v živote Bašky by nemohol byť lepšie naplánovaný ako s príchodom Mateja. Práve od tejto časti som spolu s hrdinkou dúfala, že všetko zlo pominie. Baška si proste zaslúžila len to najlepšie. Príbeh obsahuje niekoľko častí a striedanie kapitol od oboch postáv, čo mi umožnilo lepšie nazrieť na situácie, ktoré som potrebovala pochopiť. Musím to vyzdvihnúť ako vždy, ale Miška je úžasná rozprávačka a pri jej monológoch sa nudiť nedá.

Táto kniha nie je pre každého. Na jej pochopenie je potrebný súcit, empatia a schopnosť otvoriť sa problémom, zlu a nenávisti. Vždy oceňujem ako autorka dokáže narábať s opismi a slovami. Ona má k tomu taký cit. Dáva do príbehu lásku až máte pocit, že to píšete spolu s ňou a maximálne jej rozumiete. Asi len toľko, že ďakujem (aj za tých, ktorí si tým prechádzajú), že sa dá písať aj o ťažkých témach, ktoré sa týkajú detí a ich najzraniteľnejšieho miesta v psychike. Pretože tam prebýva ich bolesť, ktorú si v sebe nosia.
Čítať viac
Dominika
Neoverený nákup
24.6.2024
Odporúčam
Boli miesta v knihe, kde mi vypadla aj slza. Na konci som už bola taká spätá s hlavnými hrdinami Baškou a Matejom, že som strašne chcela, aby sa všetko na dobre obrátilo a nevedela som si predstaviť, čo bude ak sa kniha skončí nie podľa mojich predstáv. Kniha na 90 % bola skvele napísaná, v jednej časti som sa akurát troška "nudila", resp. som si pripadala ako pri čítaní románu pre násťročných, ale potom autorka nejakým štýlom pozmenila štýl písania a opäť ma to "vcuclo" do deja. Taktiež sa mi páčilo opätovné čítanie o postavách z inej knihy (Dominik a Nina) - hoci neviem, ako by som to poňala keby nečítam predtým knihu, kde vystupovali práve tieto postavy - asi by som ostala trošku zmätená. Každopádne knihu odporúčam, silný príbeh. Čítať viac
12

Mám 33 rokov a som mamička dvoch detí.Cez deň nemám veľa voľného času, ale večer keď deti zaspinkajú príde môj čas a čítám niekedy aj do rána.

Beatrica Juráková
Overený zákazník
15.6.2024
Otvorene nebo
MICHALA RIES - OTVORENÉ NEBO


"Si ako kvet, dievčatko. Potrebuješ pozornosť, lásku, starostlivosť a rozkvitneš. Vidím tvoju krásu aj teraz. A ak mi dovolíš, budem tu pre teba, aby tvoju krásu uvideli všetci. Aj ty sama."

Mišku síce osobne nepoznám, ale vždy sa na ňu môžem spoľahnúť! Ako? Vďaka jej príbehom. Keď sa mi chce smiať, dokáže ma rozosmiať. Keď som smutná a potrebujem sa vyplakať, dokáže ma rozplakať. Keď potrebujem zažiť tú energiu, čo zažívajú dvaja (čerstvo) zaľúbení, ona mi tú energiu dá. A keď potrebujem, aby sa mi zlomilo srdce, ona mi ho zlomí. A všetko toto dokáže aj v jednom príbehu! Ďakujem Ti, že si, že píšeš!

"Každý príchod domov je neistota."

Už samotný názov ma zaujal a chytil za srdce a sľúbil silný príbeh. A nesklamal! Od začiatku som mala slzy v očiach a cítila som tú dobre známu hrču v hrdle. Neskutočné! Miška nám naservírovala krutú realitu! Bez servítky na ústach bez zbytočných omáčok! Koľko detí hladuje? Koľko z nich je týraných? A koľko z nich zachránia? Koľko z nich sa bojí požiadať o pomoc?

"Vedela som, že ma nezlomí, pretože som mala cieľ - ochrániť svojich súrodencov."

Baška...ach dieťa moje zlaté...toľko trápenia a strachu, ktoré niektorí dospelí ani nevydržali. Ďalšia silná osobnosť z pera autorky, ktorá síce bola zlomená, ale nevzdala sa. A to kvôli svojim malým bratom, ktorých musela ochrániť. A to aj za každú cenu! Aj keď tá cena mala byť jej šťastie a šťastie ľudí, ktorý im pomáhali.

"Ja som spodina. A Matej nie je. A tak bude vždy. Aj keby bol so mnou, ja nikdy nebudem viac, než som."

U náhradnej rodiny spozná Mateja, ktorý mal úplne iný život ako ona. Mal milujúcich rodičov, ktorí ho podporovali a nikdy nepoznal temnú stránku života. Napriek tomu sa pomaly začali zbližovať, kým sa nakoniec do seba zaľúbili. Matej mi bol od začiatku sympatický, mal dobré srdce. Srdce, do ktorého pustil Bašku a ktoré mu potom zlomila na milión kusov.

"Nenávisť a túžba. Obe pálčivé, lomcujúce a nesmierne silné."

Príde nečakaná zrada, sklamanie...a my sa ocitneme už v ich dospelom živote. Život ich rozdelí na viac rokov, ale ako už vieme, svet je malý a znova sa stretnú. A tu musím spomenúť aj to, ako veľmi ma potešili už známe charaktery z predošlých kníh. Neskutočne veľa som sa nasmiala.

"Pochybnosti. Sú ako jed, ktorý ničí pomaly a premyslene. Krok za krokom, deň za dňom. Sú ako obruče, ktoré človeka zvierajú a nedovolia mu dýchať a hýbať sa. A ak na okamih pobolia, je to len ilúzia a potom sa znova zovrú."

Podarí sa Baške vysvetliť Matejovi prečo ho vtedy zradila? Aké škody spôsobila jej zrada? Dá sa vôbec odpustiť jej činy? Môžu mať svoj vytúžený happy end napriek toľkému zlu čo sa im stalo?

"odpusť nám naše viny, ako aj my odpúšťame svojim vinníkom"...ale je to ľahké? A aj keď odpustíme dá sa zabudnúť a znova veriť?

"Nie som dokonalá postava z románov. Som žena, ktorá prežila. Som žena, ktorá ochránila svoju rodinu. Som tiež žena, ktorá dodnes máva zlé sny. Nie pre to, čo sa mi stalo, ale pre vlastné skutky."

Neskutočne silný príbeh! Odporúčam tak isto ako všetky knihy od Mišky! Mňa ten koniec šokoval! Ja som ani netušila na koho tá zrada bola mierená! Vauu..

"Nie som zlý človek. Nie som ani dobrý človek. Som niekde na pomedzi a zmierila som sa s tým."

Kniha sa nečítala ľahko, ale napriek tomu rýchlo. Nevedela som ju odložiť z rúk, boli časti, keď som asi ani nedýchala. Prežijeme v nej všetky emócie sveta. Krutosť, strach, nádej, lásku, zradu, pochybnosti, odpustenie.

"Viem, že na Teba v nebi čakajú. S otvoreným náručim a vrelými úsmevmi. Tvoje čisté srdce tam patrí viac ako sem na Zem, kde je toľko zla a bolesti."
Čítať viac
9.6.2024
Oddychovka
Ja som po nej siahla z ošialu ostatnych. Musim sa priznat,ze som mala asi velke očakavania,ale v konecnom dôsledku nebola zla,je to oddychové citanie,smutne,napinave a tajomne. Miestami som mala dojem,ze citam knihu pre “násťrocnych” preto lebo sa citala rychlo lahko a vety boli kratke a jasne. Celkovy dojem je spokojnost az na moje naroky z osialu. Smutne to bolo veru,mala som zazitok tiez z tej knihy,ale nepadla slza.hodnotim 3,5* Čítať viac
8.6.2024
Smutný a zároveň krásny príbeh
Kniha ma veľmi zaujala. Páčilo sa mi odhodlanie hlavnej hrdinky - Bašky, nevzdať sa a bojovať za svoju rodinu. Počas celého príbehu sa niečo dialo, ani jedna stránka nebola nudná, žiadne zbytočné zdĺhavé opisy vecí a dejov. V knihe sa nachádzajú pekné myšlienky na zamyslenie. Taktiež oceňujem prelínanie osôb z predchádzajúcej knihy autorky, bolo to milé zaspomínanie na minulý príbeh. Určite odporúčam prečítať každému. Zanechala silný dojem. Miška má naozaj talent :) Čítať viac
18

Som mamina na materskej ktora miluje čítanie kníh. Uprednostňujem romany alebo young adult.

Slávka Beňáková
Overený nákup
30.5.2024
Odporúčam
Po tejto knihe som pokukovala odkedy sa objavila na IG informácia, že bude vydaná. Plánovala som si ju kúpiť, no priznám sa, že ma stále pri kúpe niečo brzdilo. Tou “brzdou” bolo to, že v recenziách som často čítala aká je kniha smutná a koľkí sa pri nej naplakali. Nemám veľmi rada smutné príbehy. Nakoniec, ale nastal čas a ja som si knihu objednala. Keď som sa do nej začítala tak hneď mi napadla otázka “Prečo som tu knihu až teraz začala čítať?”, ale asi to tak malo byť. Kniha bola pre mňa úžasná. Autorka si opäť u mňa nasadila látku vyšie. A áno aj keď bol príbeh smutný (mňa ten plač nejak obišiel), ale zároveň to bol úplne krásny príbeh. Autorka tak svelé všetko napísala a tak opísala niektoré situácie, že som to vedela prežívať s postavami. Po dočítaní knihy som mala veľmi krásny pocit aj keď trošku som bola smutná, že ten príbeh už skončil. Hlavnú hrdinku som obdivovala za to čo všetko zvládla aj keď áno možno niektoré jej rozhodnutia neboli správne, ale človek je neomylný tvor a v danej situácii nikto nevie ako by sa zachoval. A hlavného hrdinu som si tiež zamilovala, síce niekedy ma trošku rožčúlil svojim konaním tiež.

Tento príbeh je úžasný a ja ho odporúčam úplne každému.
Čítať viac
30.5.2024
k slovenskej tvorbe pristupujem opatrne, no už som si v nej postupne našla obľúbených autorov. a po Otvorenom nebi k nim môžem zaradiť aj Michalu Ries. Otvorené nebo bolo mojou prvou knihou od nej, ale určite nie poslednou. neviem či to čo napíšem v nasledujúcich riadkoch bude dávať zmysel, ale táto kniha bola pre mňa jedným veľkým emočným zážitkom. Otvorené nebo je totižto krásnym a silným príbehom.

hlavnou hrdinkou knihy je Baška. mladé dievča, žena, s ktorou sa osud nehral. a to ju formovalo, zanechalo na nej jazvy, ktoré nie sú viditeľné. až keď sa dostane do rodiny Aleny a Milana začína zisťovať, že predsa len môžu byť na svete ľudia, ktorí ju majú radi. avšak stále ostáva obozretná a tehly zo steny, ktorú okolo seba vybudovala odstraňuje pomaly. keď teda konečne nachádza isté šťastie a uverila v to, že môže byť šťastná, buuum príde rana, ktorá ju z toho vychýli. pre svoju rodinu, svojich súrodencov, je ochotná urobiť všetko. dokonca obetovať aj vlastné šťastie, len aby sa oni mali dobre. možno nereaguje v tom momente správne a možno by sa našlo aj iné riešenie, len ona ho v tej chvíli nevidí, pretože neverí, žeby to mohlo byť inak a tak ju tomu naučil život. spoliehať sa hlavne na seba, nikomu a ničomu neveriť.
Udalosti v knihe by sa dali rozdeliť na PREDTÝM a POTOM. Tie PREDTÝM tnú do živého, rovnako aj tie potom. Ide o emócie v ich najsurovejšej podobe. Podobe ktorá boli zraňuje a zanechá vo vás ťaživý pocit. aj vďaka nej som si uvedomila aké mám šťastie, že môžem vyrastať v milujúcej rodine. ona ho bohužiaľ nemala. Budú sa vo vás byť všetky emócie. bude sa vám chcieť smiať a plakať, kričať a nadávať, tešiť sa ale zároveň sa aj schúliť niekde do kúta, budete cítiť radosť a bolesť, lásku a hnev. prejdete si jedným veľkým kolotočom emócií.

Keď sa začal vyvíjať vzťah medzi Baškou a Matejom áno hovorila som si toto nie. Toto sa mi nepáči, ale potom som si uvedomila, že to bol len vnútorný obranný mechanizmus, ktorý má len chcel ochrániť predtým čo príde. Predtým ako ma udalosti v knihe zničia a rozbijú na drobné časti. Rovnako ako Bašku a jej krehké šťastie, ktoré sú dúfa mat. detstvo ktoré prežila ju nikdy neopustilo, vždy v nej bolo, mlčalo, zakrádalo sa a keď si dovolila čo i len jednu šťastnú myšlienku tak vycerilo a zaťalo svoje zuby.
aj napriek všetkému som dúfala v happy-end. ale bol vôbec možný? po tom všetkom čo sa odohralo? vrátiť sa k tomu čo bolo PREDTÝM? bolo možné odpustiť, pochopiť všetko čo bolo povedané a vykonané? aj keď uplynul nejaký čas od tých udalostí, ktoré poznačili oboch, Matej s Baškou neboli schopní zabudnúť jeden na druhého. aj keď možno teraz k sebe cítili niečo iné, niečo čo načas prebilo to krásne a krehké čo medzi sebou mali. budú musieť ešte prejsť dlhú cestu, ale odpustenie a nádej sú prvými krokmi k vzájomnému uzdraveniu.

táto kniha a tento príbeh budú vo mne ešte chvíľu rezonovať. knihu môžem jedine a jedine odporúčať. ide o naozaj krásny ale aj smutný, silný ale aj krehký príbeh, ktorý vás donúti zamyslieť sa nad vlastným šťastím. síce má kniha takmer 400 strán, prečítate ju veľmi rýchlo, pretože budete potrebovať vedieť ako to celé dopadne. či Baška s Matejom nájdu svoje šťastie a či je naozaj nebo otvorené pre všetkých.
Čítať viac

Michala Ries

Čítať viac

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ

Čítať viac

„Život pozostáva z malých rozhodnutí, ktoré robíme, z jednotlivých momentov, ktoré majú moc všetko zmeniť.“

Kniha stratených mien - Kristin Harmel, 2021
Kniha stratených mien
Kristin Harmel