Krvavé Považie - Kolektív autorov, Hydra, 2023

20,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Krvavé Považie - Kolektív autorov, Hydra, 2023
Krvavé Považie - Kolektív autorov, Hydra, 2023

Krvavé Považie

  • Autorský kolektív

Od tajomného hradu Strečno až po starodávne trnavské opevnenie prerýva krajinu rieka Váh. Tam sa rozprestiera územie od dávnych čias opradené strašidelnými legendami... Čítať viac

Vydavateľstvo
Hydra, 2023
302 strán
4-5 hodín čítania

Od tajomného hradu Strečno až po starodávne trnavské opevnenie prerýva krajinu rieka Váh. Tam sa rozprestiera územie od dávnych čias opradené strašidelnými legendami... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

20,00 €

Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024
Krvavé Považie - Kolektív autorov, Hydra, 2023
20,00 €

Viac o knihe

Od tajomného hradu Strečno až po starodávne trnavské opevnenie prerýva krajinu rieka Váh. Tam sa rozprestiera územie od dávnych čias opradené strašidelnými legendami. Obávané rímske légie na čele s Marcom Auréliom zvládli stráviť na Považí len jedinú zimu. Kedysi ho obývali Kelti, je teda posiate zvyškami kultúry druidov a ich magických rituálov, vďaka ktorým možno ešte stále pôsobia v povodí Váhu prastaré nadprirodzené sily. Rozsiahlej časti Považia kedysi vládol krutý Matúš Čák Trenčiansky. Zrodil sa tam strašidelný prípad krvavej grófky Alžbety Bátoryovej. A tiež týchto štrnásť hororových príbehov. Vyrozprávajú vám ich autori, ktorí Považie dokonale poznajú, pretože sa tam narodili, alebo si túto oblasť zvolili pre svoj život. Priblížia vám temné zákutia miest, nehostinnosť lesov aj nemilosrdnosť rieky Váh.
Prijmite pozvanie a zavítajte na Považie spolu s nami. Hneď pri Strečne vás privíta mýtická bytosť z Váhu, v Žiline narazíte na židovskú kliatbu a zahráte si únikovú hru. Ak sa vám ju podarí prežiť, pri Považskej Bystrici budete môcť obdivovať vlčie maky, na Veľkom Maníne zahliadnete nezvyčajný kŕdeľ, pri Púchove narazíte na opustenú farmu a v Trenčíne si dohodnete rande s plachým dievčaťom. Ak sa vám nezapáči, nezúfajte. V Novom Meste nad Váhom vás už túžobne očakáva vlastníčka starodávneho domu, ktorá ukrýva desivé tajomstvo, a v Trnave zas papierový kamarát, ku ktorému vás dovedie miznúci a opäť sa objavujúci kanál. Dajte si dobrý pozor na to, čo do neho vhodíte.
Vitajte na Krvavom Považí!
Čítať viac
Počet strán
302
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
124×195 mm
Hmotnosť
348 g
ISBN
9788069017160
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2329297
Vydanie
1
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Hydra
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,4 / 5

5 hodnotení

0
2
3
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

5.3.2024
Zbierka, obsahujúca 14 temných, ponurých príbehov a doplnená ilustráciami Andreja Práznovského, má za svoj primárny cieľ vytvoriť znepokojujúcu a nepoznateľnú atmosféru, ktorá prebúdza tie najzákladnejšie hrôzy. Prináša rozmanitosť tém, štýlov a štruktúr a každý z autorov vykresľuje miestne reálie a spracúva zaujímavý námet jemu blízkym a originálnym spôsobom, no s rozličnou mierou čitateľského zážitku. Jednotlivé poviedky sú svojou vlastnou entitou, nechýba im predstavivosť, líšia sa však v jazykovej vycibrenosti, štylistickej obratnosti, rozvinutosti, vystavaní zápletky a vyvrcholení príbehu. Celkový dojem z textov navyše narúša množstvo chýb a preklepov.

Zvýšenú pozornosť si zaslúžia nasledovné kúsky:

Zámotok výborne napísaná, komplexne vystavaná a vygradovaná poviedka s nečakaným zvratom a mrazivou atmosférou, v ktorej reportérka Klaudia, snažiaca sa preraziť do národnej televízie, prenasleduje chovateľa zajacov na jeho farmu, kde sa deje niečo podozrivé.

Úniková hra vstúpte do únikovej hry Pekelná veštiareň, stačí vyriešiť zadané úlohy. Všetko sa zmení, keď sa partii 4 ľudí podarí nájsť vstupenku do bonusového kola, v ktorom víťaz môže byť len jeden. Autor ponúka živé obrazy, psychologický náhľad do mysle hlavnej hrdinky Kláry a nečakané rozuzlenie.

Kŕdeľ začína ako romantická jarná prechádzka, no autor nás promptne vyvedie z omylu kliatbou Veľkého Manína, lietajúcimi monštrami v lovecraftovskom štýle a krvavým kúpeľom. Štylistická stránka síce pokrivkáva a poviedka by si žiadala plynulejšiu stavbu viet, ale príbeh je premyslený a zarámovaný dostatočne dobre, aby ste mali pocit, že ste práve vstúpili do sveta vytvoreného mimoriadne živou predstavivosťou, a ponúka zaujímavú zmes tvrdého kúska s nadprirodzeným postapokalyptickým hororom.

Poludňový kanál poviedka v skľučujúcom tóne vyvoláva plíživý pocit hrôzy zlovestným klokotaním nesúcim sa z temných hlbín kanála a žiadajúcim o ďalšie jedlo. Nebyť absencie predložky k/ku v texte, zážitok by bol ešte jedinečnejší.
Čítať viac
Martin Kuruc
Neoverený nákup
12.2.2024
Skvelá zbierka poviedok
Slovenské Vydavateľstvo Hydra pokračuje vo veľmi zaslúžnej práci vydávania pôvodných hororových poviedok. Po výbornom Slovenskom temne tu máme "pokračovanie" Krvavé Považie.
Ako v každej antológii nájdu sa tu poviedky, ktoré vám nesadnú, ale dá sa povedať, že každá poviedka "má niečo do seba. " Občas mi to škrípalo štylisticky, niekedy som si povedal, že super pointa, ale zdĺhava cesta k nej. Občas práve naopak: skvelý začiatok, horší stred a záver.
Z poviedok, ktoré ma zaujali naozaj viac by som vyzdvihol poviedku "Zrasty" od Leony Štiblaríkovej s výbornou "rozpravkovou" pointou a krvavým záverom, "Dvere" od Ivana Kučery, ktorý pekne stupňuje atmosféru a dávkuje neznámo a spomienky hlavného "hrdinu", až do prekvapivého záveru. Ďalej krvavý a rázny "creature feature" "Kŕdeľ" od Lukáša Poláka(normálne vidim, ako si pri písaní peckuje nejaký skvelý death metal), "Poludňový kanál" od Antona Stiffela, ktorý z nostalgického "oparu" a spomínania vytiahne naozaj desivý príbeh. Gore aj napätie vypeckuje Radoslav Kozák v "Zámotku." Chvíľu mi to atmosférou pripomínalo "Texas chainsaw massacre", potom sa to prehuplo do brutálneho sf hororu. Každopádne skvelá vec!
Ale ako som písal, každá poviedka mala niečo, čo ma zaujalo, záleží na vkuse čitateľa. Každopádne dúfam, že vydavateľstvo bude vo vydávaní takýchto skvelých antológií pokračovať a už teraz sa teším na ďalší "zárez". Krvavé Považie naozaj stojí za pozornosť.
Čítať viac
12
Overený zákazník
12.1.2024
Antológia strachu, krvi a beznádeje
Antológia obsahuje štrnásť temne ladených poviedok, z ktorých mnohé uspokoja chladné srdcia hororových fajnšmekrov, konzumentov temnejšieho fantasy, alebo aj krimi.
Krvavé Považie sa rovnako ako Váh, tiahne z temných údolí ponad vysoké kopce, preteká cez nádherné meandere a rozlieva sa na úrodných nížinách, plných slnečného svitu a života.
Kvalita poviedok kolíše ako vlny Váhu vo vetre, no každá jedna má čo ponúknuť. Nájdeme tu aj diela, ktoré ako horor neohúria, ale zato sa vám v tme pred spaním budú zjavovať zvláštne veci.
Moju pochvalu si určite zaslúži pätica autorov, ktorých diela vo mne zanechali najviac pozitívnej temnoty, strachu alebo autentického smútku – Zuzana LaKiRi Droppová, Ivan Kučera, Lukáš Polák, Radoslav Kozák a Patrik Slanina (zoradení v poradí, ako sú uvedení v knihe).
Čítať viac

„Neopúšťať planétu Zem je ako byť stroskotancom na pustom ostrove a nepokúšať sa odtiaľ uniknúť.“