Ako nakŕmiť diktátora

Witold Szabłowski
Vrah z města meruněk - Witold Szabłowski
Vrah z města meruněk - Witold Szabłowski
Spravedliví zrádci - Witold Szabłowski

Witold Szabłowski (*1980), poľský novinár a reportér, od roku 2006 spojený najmä s denníkom Gazeta Wyborcza a jeho reportérskou prílohou Duży Format. Patrí medzi najvýraznejších predstaviteľov mladej generácie poľskej reportážnej školy. Vyštudoval žurnalistiku a politológiu na Varšavskej...

Okamžitý download
PDF
EPUB
MOBI
4 hodiny čítania
Vydavateľstvo
Absynt, 2020

Ďalšie formáty

Kniha
od 12,87 €

Nahliadnite pod pokrievku hrnca, v ktorom sa varia svetové dejiny! V jedinečnej reportáži, ktorá je zároveň tak trochu aj kuchárskou knihou. Že je takéto spojenie nemožné? Nie pre Witolda Szabłowského!

Čítať viac

Nahliadnite pod pokrievku hrnca, v ktorom sa varia svetové dejiny! V jedinečnej reportáži, ktorá je zároveň tak trochu aj kuchárskou knihou. Že je takéto spojenie nemožné? Nie pre Witolda Szabłowského!

Čítať viac

Ďalšie formáty

Odporúčané tituly a kolekcie

Viac o e-knihe

Nahliadnite pod pokrievku hrnca, v ktorom sa varia svetové dejiny! V jedinečnej reportáži, ktorá je zároveň tak trochu aj kuchárskou knihou. Že je takéto spojenie nemožné? Nie pre Witolda Szabłowského!

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. A možno niečo podobné platí aj o dejinách. Všetci predsa jeme. Niekoľkokrát denne. Bežní ľudia. Prezidenti. Aj diktátori. Núka sa teda otázka, čo raňajkoval Fidel Castro, keď priviedol svet na pokraj jadrovej vojny? Čo si dal na obed Pol Pot, keď dva milióny Kambodžanov zomierali od hladu? A na čom si pochutnával Saddám Husajn, keď vydal rozkaz otráviť plynom desaťtisíce Kurdov? Ovplyvnili kuchári diktátorov svojim kuchárskym umením chod dejín? A mali všetci radi najmä krvavé bifteky? Ani v okamihoch, keď sa rozhoduje o osude sveta, o vojne či o mieri, nesmú byť žalúdky prázdne. Uvedomil si to aj poľský reportér Witold Szabłowski, ktorý vyhľadal kuchárov najväčších diktátorov 20. storočia, aby sa prostredníctvom ich príbehov pozrel na moderné dejiny z celkom nového uhla.

Irak Saddáma Husajna, Kuba Fidela Castra, Albánsko Envera Hodžu, Uganda Idiho Amina či Pol Potova Kambodža. Čo meno, to iná diktatúra, čo krajina, to iná zaujímavá kuchyňa. Witold Szabłowski nám ponúka osudy piatich diktatúr, ale zároveň aj jedinečné osobné príbehy kuchárov, ktorí sa dostali celkom blízko tým najhrôzostrašnejším vládcom sveta – priamo do ich kuchýň. Výnimočná kniha Witolda Szabłowského Ako nakŕmiť diktátora vychádza v preklade Karola Chmela.
Čítať viac

Všetky formáty tohto titulu

Knihy

Kniha
čeština, Dokořán, 2021, pevná väzba
Na sklade, objednávajte však rýchlo
15,99 €
-2 %
Kniha
slovenčina, Absynt, 2020, brožovaná väzba
Posielame do piatich dní
14,90 €
Kniha
angličtina, Icon Books, 2022, brožovaná väzba
Dodanie môže trvať viac ako tri týždne
12,87 €
-5 %

E-knihy a audioknihy

E-kniha
slovenčina, Absynt, 2020
Okamžite na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?
PDF
EPUB
MOBI
10,40 €
Ďalšie
Našli ste v našom obsahu nejaké nepresnosti?
Dajte nám o tom vedieť.

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Originálny názov
Jak nakarmić dyktatora
Počet strán
2764 hodiny čítania
Rok vydania
2020
Naše katalógové číslo
818551
Téma
politici, politika
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Absynt

Recenzie

Ako sa vám páčila e-kniha?

4,6 / 5

48 hodnotení

34
9
4
0
1

5
25.1.2022
Oddychova kvalitna absyntovka
Kniha plna zaujimavych informacii, pikosiek, zazitkov a postrehov od kucharov, ktori varili pre diktatorov.

Velmi lahko citatelna, ziadne tazke fakticke pasaze z pozadia historie, politiky, len jednoducho podane, a pritom tak hodnotne rozpravana kucharov, ktori cely zivot zasvatili vareniu pre ich sefov. Kniha priam nabada cloveka, aby si potom dostudoval viac z biografii spominanych vodcov.

Ak ste narocnejsi citatel a v istom momente potrebuje trosku odlahcit svoje citatelske zazitky, a mate potrebu sa zacitat do niecoho "lahsieho", a pritom nie plytkeho, tak toto by mohla byt ta spravna volba.
Čítať viac
Jarmila
12.1.2022
Vynikajuca kniha
Tak polska reportazna skola je znama svojou kvalitou. Vdaka nej sa citatel vyda na cestu a dostane sa takmer do kazdeho kuta sveta. A Witold je jednym z najlepsich sprievodcov na tejto ceste. Vdaka za super knihu. Čítať viac
14
23.11.2021
Netradičná téma
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Kniha nabombovaná zaujímavosťami zo života diktátorov, ich rodinných príslušníkov, iných štátnikov a významných hostí. Autorom je oceňovaný poľský novinár Witold Szablowski. Keď bol mladý, pracoval v kuchyni u šéfkuchára, ktorý mu rozprával pikošky zo života jeho slávnych hostí. Tak sa v ňom skrsla myšlienka na túto výbornú knihu.

Pri každom kuchárovi opisuje nie len jeho zážitky z práce, ale aj samotného kuchára, jeho príbeh, ale aj to, ako ho autor hľadal a rozprával sa s nimi pri varení. Títo majstri svojho remesla spomínajú ako sa dostali do služieb vládcov, ich život ale aj ich koniec. Autor sa zameriava na Saddáma Husseina, Idi Amina, Envera Hoxhu, Fidela Castra a Pol Pota.

Krásne napísana kniha s geniálnou myšlienkou. Obdivujem autora, že mu to napadla takáto téma, ktorá ma mimoriadne zaujala. Jediné, čo ma mrzelo, že je kniha pomerne krátka.

Ochutnávka z knihy:
Keď Saddámovi nechutilo, prinútil kuchára vrátiť peniaze za mäso do štátnej pokladnice.

Idi Amin bol posadnutý všetkým britským. Nie nadarmo mal prezývku Posledný škótsky kráľ. Btw výborný film s Forestom Whitakerom. Všetci jeho zamestnanci museli byť obrezaní.

Pol Pot povzbudzoval ľudí, aby sadili plodiny v džungli, kdekoľvek sa dalo.

Fidelovi miloval zmrzlinu a mimoriadne záležalo na výžive obyvateľstva. V televízií bežali kuchárske programy ako variť pri nedostatku surovín.
Čítať viac
12
12.11.2021
Witold Szablowski mal naozaj zaujímavý a originálny nápad, vyspovedať kuchárov slávnych diktátorov. Veď kto o vás môže vedieť viac ako kuchár, ktorý vám dennodenne pripravuje poživeň? Ktorý musí často strpieť výkyvy nálad a tŕpnuť, či vám svojim jedlom ulahodil? A títo kuchári to rozhodne nemali ľahké. Aj napriek tomu, že mohli patriť k obľúbeným zamestnancom, často žili v každodennom strachu o svoj život. Čo ak by napríklad Hodža trpiaci na cukrovku, zjedol viac kalórii ako mal dovolené? Okamžite by ich popravili a nikto by ani brvou nemihol. Na druhej strane im každodenne mohli poskytnúť ten moment, kedy sa z krutých diktátorov aspoň na malú chvíľu stali obyčajní ľudia so záľubou v dobrom jedle.

Kniha ma veľmi prekvapila. Už len tým, že to nie je žáner, ktorý zvyčajne čítam, ale napriek tomu ma nesmierne bavila. Dokonca boli časti, ktoré som prečítala skoro na jeden nádych. Príbeh obsahuje množstvo informácii o obľúbených a tradičných jedlách, občas pikošiek, pár receptov a pohľad na známe historické fakty z trochu iného uhla. Často ma zarazilo, ako si ľudia idealizujú svet a sú dobrovoľne slepí k tomu, čo sa okolo nich deje. Aj keď v obave o seba a svojich blízkych by sa asi nikto nezachoval inak.
Čítať viac
5
10.9.2021
Výborná kniha, tzv page turner. Dozviete sa v nej aké je zákulisie diktátorského života a hlavne o tom, aký je život služobníctva- kuchárov diktátorov. Autor zozbieráva autentické príbehy kuchárov, za ktorými aj cestuje. Zaujímavosťou sú aj recepty od kuchárov. Knihu maximálne odporúčam. Čítať viac
Valéria
14.5.2021
Pre fajnšmekrov
Vitold namiešal skvelé ingrediencie, s kľudným svedomím mu dávam päť michelinských hviezdičiek ako punc kvality. Pohľad na diktátorov z „kuchyne“ bol skvelý nápad, hoci ma obálka knihy nezaujala, obsah bol lahôdkou. Kniha je odpoveďou, prečo autor patrí medzi najvýraznejších predstaviteľov poľskej reportážnej školy, on jednoducho vie ako na nás - čitateľov. Čítať viac
12
6.4.2021
Výnimočná, úžasná
Keď som videla knihu prvý krát, vravela som si, že akože čo? Nejaké recepty? Ale nie, sú to príbehy o najväčších diktátoroch 20. storočia, vďaka ktorým my a ďalšie generácie mame možnosť lepšie pochopiť ich osobnosti aj z inej perspektívy. Je skvelé, že autor dokázal vyhľadať ešte žijúcich kuchárov diktátorov, aby nám rozpovedali ich príbehy. Čítať viac

Čítať viac
Čítať viac

„Literatúra už existuje. Úlohou spisovateľa je vymyslieť realitu.“

Kniha, ktorá sa stane - Daniel Hevier
Kniha, ktorá sa stane
Daniel Hevier