Jeremjáš - Franz Werfel, Vyšehrad, 2006

16,74 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Jeremjáš - Franz Werfel, Vyšehrad, 2006
Jeremjáš - Franz Werfel, Vyšehrad, 2006

Jeremjáš

"...Slyšte, slyšte slovo... Neboť takto mluví k vám Pán..."

Životní příběh starozákonního proroka Jeremiáše byl a zůstává stále i naléhavým varováním před všemi podobami osobního a společenského násilí. Tak jej chápal i slavný pražský... Čítať viac

Vydavateľstvo
Vyšehrad, 2006
505 strán
7 hodín čítania

Životní příběh starozákonního proroka Jeremiáše byl a zůstává stále i naléhavým varováním před všemi podobami osobního a společenského násilí. Tak jej chápal i slavný pražský rodák Franz Werfel (1890–1945) ve svém románu... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Čeština
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v troch knižniciach. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania
Jeremjáš - Franz Werfel, Vyšehrad, 2016
Pevná väzba
Čeština, 2016
Na sklade 2 ks

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

Životní příběh starozákonního proroka Jeremiáše byl a zůstává stále i naléhavým varováním před všemi podobami osobního a společenského násilí. Tak jej chápal i slavný pražský rodák Franz Werfel (1890–1945) ve svém románu o těžké úloze této velké biblické postavy.

Román vznikal pod vlivem tíživých událostí v Německu roku 1936, a to umocňovalo působnost dávného Jeremiášova poslání. Přestože již v roce 1933 byly v Německu spáleny všechny Werfelovy spisy, neváhal se svým novým dílem postavit sílící totalitní nacistické praxi a vůbec všem, pro něž byla vždy prvořadou jejich vlastní moc. Ve Werfelově pohledu se tak postava babylonského krále Nabukadnezara stávala snadno srovnatelnou s osobou Adolfa Hitlera, utrpení proroka Jeremiáše s utrpením Židů či zničením Jeruzaléma a jeho Chrámu roku 586 př. Kr., apokalyptickým obrazem budoucnosti Evropy ohrožené nacismem.

I dnes si vynikající Werfelovo dílo zachovává svou aktuálnost. Vždyť totalitní myšlení nijak nevymizelo ze světového dění, jen jeho metody mění svou tvář.
Čítať viac
Originálny názov
Jeremias - Höret die Stimme
Počet strán
505
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
135×205 mm
Hmotnosť
662 g
ISBN
8070218045
Rok vydania
2006
Edícia
Světová próza - Vyšehrad
Naše katalógové číslo
26726
Štýl
filozofický, duchovný
Jazyk
čeština
Pôvod
Česko
Vydavateľstvo
Vyšehrad
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

12

Viete o mne vela podla zakupenych knih v Martinuse za niekolko rokov. Myslim si, že je málo citatelov, ktori si rocne kupuju tolko knih, co ja. Mam 64 rokov, citam od detstva a je to najkrajsia a najzmysluplnejsia cinnost v mojom zivote. Vybudovala som základ kvalitnej kniznice aj u mojej dcery a zata v Nemecku.

Vlasta Novohradská
Overený nákup
11.6.2022
Nikto nie je doma prorokom
Čo by bola história bez takýchto príbehov? Len letopočty, vojnové besnenia, opäť vojny a medzi tým zopár rokov pokoja, aby sa doplnili kráľovské komory obilím, vodou, olejom a vínom.
Príbeh starozákonného proroka Jeremiáša nás zavedie do obdobia poslednej generácie judských kráľov, pred odvlečením starovekých Židov do babylónskeho zajatia. Tu sa v plnej farbe, vďaka autorovi, história stáva oživujúcou, hmatateľnou a veľmi aktuálnou. Tvrdohlavý židovský národ, ktorý si ich jediný Boh určil za vyvolený, má mocných susedov. Z jednej strany ríša západu, ríša faraónov, kde život po smrti je viac ako život sám. Na východe ríša boha Marduka, ríša noci a tajomných hviezd, ríša Babylónska. A nad to všetko ich jediný, nijako nespodobňovaný Boh, ktorý má tvrdé nároky na svoj národ. Neustále k nemu prehovára "ústami prorokov". Tie tvrdé nároky, dnes by sme povedali etické pravidlá, pravidlá spolužitia v rodine, v obci, v kráľovstve i medzi národmi. Ale ten jediný, nesmierne náročny Pán nenabáda len k zmierlivosti, striedmosti, On aj vyhrozuje a predpovedá svojmu národu nie vždy optimistickú budúcnosť.
Tak sa stáva Jeruzalem mestom plným prorokov, pravých i falošných. Jedni slovo božie sprostredkujú, druhí sa snažia o vlastné, mylné interpretácie. Nie je Vám to dáke povedomé? Osud Jeremiáša je strastiplný, nepochopený, doráňaný, len s nepatrnými chvíľami svetskej slávy. Nenadarmo sa hovorí, že doma nie je nikto prorokom.
Toto krásne, aj keď dosť ťažké čítanie odporúčam všetkým, ktorých neustále lákajú a priťahujú príbehy, krajiny, postavy zo starozákonných textov.
Čítať viac

Franz Werfel

Čítať viac

„Nakoniec, stručnosť je jediná cnosť netalentovaných autorov.“

Ruzká klazika - Daniel Majling, 2017
Ruzká klazika
Daniel Majling