Malá vojnová knižnica - Kate Thompson, Ikar, 2023

12,53 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Malá vojnová knižnica - Kate Thompson, Ikar, 2023
Čítaná
Malá vojnová knižnica - Kate Thompson, Ikar, 2023

Malá vojnová knižnica
Čítaná

Strhujúci príbeh na motívy skutočných udalostí

Londýn, 1944. Vo svete zúri vojna a hlboko pod zemou v nedostavanej stanici metra vzniká úkryt pre tisíce ľudí. V tuneloch sa hromadia trojposchodové postele, v útrobách zeme si... Čítať viac

Vydavateľstvo
Ikar, 2023
424 strán
6 hodín čítania

Londýn, 1944. Vo svete zúri vojna a hlboko pod zemou v nedostavanej stanici metra vzniká úkryt pre tisíce ľudí. V tuneloch sa hromadia trojposchodové postele, v útrobách zeme si obyvatelia ... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Výborný stav
  • Slovenčina

12,53 €

Cena novej knihy: 17,90 €
Na sklade
Posielame ihneď

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024

Viac o knihe

Londýn, 1944. Vo svete zúri vojna a hlboko pod zemou v nedostavanej stanici metra vzniká úkryt pre tisíce ľudí. V tuneloch sa hromadia trojposchodové postele, v útrobách zeme si obyvatelia budujú škôlku, divadlo aj kaviareň, ktoré im poskytujú útechu a ochranu pred zhadzovanými bombami. Práve tam v podzemí vznikne aj unikátna malá knižnica. Bývalá knihovníčka Clara Buttonová s najlepšou priateľkou Ruby Munroeovou z nej postupne vytvoria srdce celej komunity. Učia sa v nej nevzdelané deti z robotníckej triedy a ženy si tam požičiavajú pokrokovú literatúru. Lenže vojna sa vlečie a odhodlanie žien vytrvať vo svojom úsilí osud trpko pokúša. Smrť je všadeprítomná a ľudí pred ňou neochráni ani podzemný úkryt.

Kniha Malá vojnová knižnica vznikla na motívy skutočných udalostí. Ide o strhujúci príbeh, ktorý nám na pozadí viacerých osudov pripomína jednu z najdôležitejších historických udalostí.
Čítať viac
Originálny názov
The Little Wartime Library
Počet strán
424
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
Hmotnosť
472 g
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1928351
Štýl
vojnový, historický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Ikar
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,8 / 5

6 hodnotení

2
3
0
0
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Katarína
Neoverený nákup
30.10.2023
Nadherny pribeh
Prekrasny pribeh kniznice a jej knihovniciek a ludi ktory miluju knihy ,velmi sami pacil mozem iba odporucat , citala som doteraz cize vnoci nakolko sa nedalo prestat citat Čítať viac
5

Milujem čítanie kníh, ktorých dej ma unáša do knižného sveta. Nájdete ma aj ako knihomolky_spod_tatier na ig.

Jana Imrichova
Overený zákazník
21.10.2023
Knižnica v čase vojny
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Kate Thomson vo svojej knihe Malá vojnová knižnica zachytáva vojnové roky, no snaží sa nám hlavne prezentovať, ako sa ľudia snažili nevzdať žiť život počas vojny plnohodnotne a spríjemniť si ho, ak sa to dá. Ústredným priestorom na zhromažďovanie ľudí a oddych i vzdelávanie sa je aj malá vojnová knižnica v Bethnal Green, ktorá vyrástla v netradičnom priestore, útrobách metra, kde vznikol „nový svet vo svete“. Autorka v knihe zachytáva organizáciu, fungovanie, no predovšetkým jej „život“, ktorý je pomyselným majákom vo svete, kde vládne čierna tma.

Vo vojnovom Londýne vzniká úkryt pre tisícky ľudí aj hlboko v podzemí, na mieste nedostavanej stanice metra – predstavuje úkryt i útechu. Priestory sa menia na nocľaháreň, kaviareň, divadlo, sobášnu sieň, škôlku i knižnicu. Práve knižnica sa počas vojny stáva priestorom, kde ľudia hľadajú nielen knihy, ale aj spoločný čas s inými. Ponúka vzdelanie deťom z robotníckej triedy, ale i pokrokovú literatúru pre ženy. Je to aj jedno z mála miest pre nájdenie vnútorného pokoja. Je to akési srdce celej komunity.
Kniha Malá vojnová knižnica nám pomôže nazrieť do jednej unikátnej malej knižnice v podzemí metra, kde sa oduševnené knihovníčky a nerozlučné priateľky Clara Buttonová a Ruby Munroeová stávajú nielen tými, ktoré požičiavajú a prezentujú knihy, ale aj terapeutkami a organizátorkami voľného času ľudí i detí. Práca je pre nich vášeň, no ťažké vojnové časy ich vytrvalosť a odhodlanie neraz trpko skúšajú. Zvládne knižnica s jej knihovníčkami zdolať všetky nástrahy, ktoré vojna denno -denne prináša?
Kniha je historickým románom, ktorý vznikol na motívy skutočných udalostí. Nezachytáva len jednu z najdôležitejších historických udalostí, ale zachytáva aj silu priateľstva, lásky a ľudskosti. Dokazuje nám, že knihy boli a sú veľmi dôležitou súčasťou našich životov. Ohromujúce na knihe sú aj Poznámky autorky v závere knižného titulu, kde nám Thompson detailne dovysvetlí pozadie zbierania faktov ku vzniku Malej vojnovej knižnice.
Čítať viac

Vydavateľstvo Ikar

Čítať viac

„Sklouzla rukou k srdci a spočinula na něm dlaní. Zde se skrývá síla, na níž záleží, řekla její matka neskutečně dávno. Ať jsi kdekoli, ať se ocitneš jakkoli daleko, zavede tě domů.“

Království popela - Sarah J. Maas, 2019
Království popela
Sarah J. Maas