Ďatelinka - Nela Nezábudková, Elist, 2021

6,27 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Ďatelinka - Nela Nezábudková, Elist, 2021
Čítaná
Ďatelinka - Nela Nezábudková, Elist, 2021

Ďatelinka
Čítaná

Ďatelinka je pokračovaním unikátneho autobiografického románového debutu Dievčatko z kláštora. Trojlístok ďatelinky symbolizuje Boha, ľudskú dušu a okolitý svet, v ktorom človek... Čítať viac

2. diel série
Dievčatko z kláštora
Vydavateľstvo
Elist, 2021
224 strán
3 hodiny čítania

Ďatelinka je pokračovaním unikátneho autobiografického románového debutu Dievčatko z kláštora. Trojlístok ďatelinky symbolizuje Boha, ľudskú dušu a okolitý svet, v ktorom človek musí žiť... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Výborný stav
  • Slovenčina

6,27 €

Na sklade
Posielame ihneď

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024

Viac o knihe

Ďatelinka je pokračovaním unikátneho autobiografického románového debutu Dievčatko z kláštora. Trojlístok ďatelinky symbolizuje Boha, ľudskú dušu a okolitý svet, v ktorom človek musí žiť. Štvrtý lístok je vraj lístkom šťastia a harmónie, vyváženia všetkých zložiek a okolností života. Ďatelinka je aj názov školy, v ktorej po strastiplnej ceste životom hlavná hrdinka románu Dievčatko z kláštora Nadežda začne pracovať ako samostatná pedagogická asistentka.

Fascinujúci román o mladej rómskej Mary Poppinsovej, ktorá stále hľadá svoju identitu, Boha, lásku, oporu, objatie, pracovnú sebarealizáciu a nachádza iba rasizmus, vzťahový chlad, chorobu a chudobu rómskych osád otvára témy, o ktorých sa mlčí a neriešia sa. Táto žena sa však nevzdáva a každý deň nachádza silu meniť v školskom prostredí nielen svoj život, ale aj životy detských zverencov a ich rodín zo segregovaného prostredia.
Čitateľ je fascinovaný, kde toto útle žieňa berie silu, a zároveň si čoraz viac uvedomuje, aké dôležité je dennodenne dávať šancu a nádej tým najzraniteľnejším v našom vzdelávacom systéme. Úžasný príbeh s hlbokou filozofickou a humanistickou pridanou hodnotou sa môže stať inšpiratívnym návodom, ako pristupovať k výchovno-vzelávaciemu procesu rómskych detí. Odvážne totiž hovorí o stránkach nášho života, ktoré majoritná spoločnosť nevidí a nechce vidieť – o neprekonateľnom rasizme a xenofóbii, ktoré zapustili v slovenskej spoločnosti hlboké korene nenávisti. A nevyhýba sa im ani školské prostredie. Dá sa s tým niečo robiť?
Čítať viac
Počet strán
224
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
135×205 mm
Hmotnosť
268 g
Rok vydania
2021
Naše katalógové číslo
1259031
Štýl
filozofický, duchovný
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
2. diel série
Dievčatko z kláštora
Vydavateľstvo
Elist
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

3 hodnotenia

0
3
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
30.12.2022
Veľmi dobré čítanie
Voľné pokračovanie autobiografického románu Dievčatko z kláštora prináša príbeh Nadeždy, ktorá sa zamestná ako pedagogická asistentka v ZŠ Ďatelinka. Čitateľ je ohromený Nadinou dobrotou a ústretovosťou. Je pre žiakov vzorom, motiváciou a hlavne veľkou oporou. Neraz sa jej však vybavia spomienky na nie peknú minulosť a krivdy, ponižovanie, neprávosť a nevraživosť kolegýň ju stretávajú aj na škole. Bojuje o spravodlivosť a svojím prístupom si vytvorí nádherný vzťah hlavne so žiakmi. Dokáže si na škole nájsť svoje miesto a zotrvať tam?
Autorka nám jednoduchým úprimným jazykom prináša príbeh, ktorý je jedným z mnohých zo súčasnej doby. Diskriminácia, rasizmus a mnohé iné sú súčasťou našich životov. Viem, že niekedy je veľmi ťažké prevychovávať tam, kde sú hlboko zapustené korene, ale treba podať ruku tam, kde je túžba zmeny. Nehádžme všetkých do jedného vreca. I keď má Naďa odlišnú farbu pleti, dokázala na svoju stranu získať tých najzraniteľnejších. A to je veľmi veľa. Aj vy sa okolo seba obzrite. Možno tam niekde tiež je nejaká Naďa, ktorá potrebuje pochopenie. Len škoda, že som sa v tejto časti nedozvedela skoro nič z jej súkromia. Tak veľmi by ma to zaujimalo. Odporúčam prečítať si obe časti.
Čítať viac
Katarína
Neoverený nákup
4.9.2021
Silný príbeh o aktuálnej téme. Kniha čitateľovi ponúka množstvo emócií a zobrazuje pravdu o rasizme na Slovensku. Dej ma pohltil natoľko, že som knihu prečítala v jeden deň. Kniha obsahuje množstvo krásnych myšlienok. Myslím si, že každý si po prečítaní tejto knihy položí otázku o tom, v akej spoločnosti vlastne žije. Odporúčam! Čítať viac
24

"Čo ma vie dostať je kniha, ktorú keď dočítate, tak si želáte, aby jej autor bol vaším najlepším priateľom, ktorému môžete zavolať, keď by ste chceli." (J. D. Salinger)

Mária Morosková
Overený zákazník
13.6.2021
Ďatelinka je voľným pokračovaním knihy Dievčatko z kláštora, ktorú som taktiež tento rok prečítala. Tak ako pri prvej časti sa mi veľmi páčil štýl, akým autorka píše. Je síce jednoduchý ale uveriteľný a cítila som sa, akoby mi niekto rozprával svoj príbeh. Veľmi sa mi páčilo veľké množstvo priamej reči v knihe. Svoj príbeh aj teraz rozpráva hlavná postava Naďa. Tentokrát sa však príbeh odohráva v škole, v dedinke Ďatelinka, kde je Naďa pedagogickou asistentkou. Sama je Rómka, ale deti v škole miluje rovnako, bez ohľadu na to, či ide o rómske alebo nerómske deti. Otvára im svoje srdce a dáva im pocítiť lásku, ktorá niektorým doma chýba. Ale ani tu sa nevyhne ohováraniu a občasnými útokmi na jej osobu a to len kvôli jej farbe pleti. Znova sa snaží takéto reči ignorovať, ale zapisujú sa jej hlboko do duše. Problémy a útoky nerieši ale venuje sa naplno deťom a pomáha im s učením, alebo vypĺňaním voľného času. Autorka sa v knihe snaží búrať všeobecné predsudky voči Rómom a aj vďaka Nadi poukázať na to, že aj rómske deti sú iba deti a často sú zbytočne odsudzované a odstrkované na okraj spoločnosti. Čítať viac

Vydavateľstvo Elist

Čítať viac

„Osud nechystá prekvapenia. Robí prípravy, dáva znamenia a vysiela aj zvedov, no len málokto má oči, ktoré to vidia, uši, ktoré to počujú, a um, ktorý to chápe.“

Štyri hostiny - Meir Shalev, 2012
Štyri hostiny
Meir Shalev