Domov - Judith Hermann, Ľubomír Kellenberger (ilustrátor), Artforum, 2021

12,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Domov

Nový román Judith Hermann je príbeh ženy, ktorá začína nový život na novom mieste. Jej manželstvo sa skončilo, jej dcéra odcestovala. Opustila veľkomesto a v starom dome na... Čítať viac

Vydavateľstvo
Artforum, 2021
120 strán
2-3 hodiny čítania

Nový román Judith Hermann je príbeh ženy, ktorá začína nový život na novom mieste. Jej manželstvo sa skončilo, jej dcéra odcestovala. Opustila veľkomesto a v starom dome na severnom pobreží sa usiluje vzdorovať neprajným okolnostiam aj drsnej krajine, ... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

12,00 €

U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 4 – 5 dní

Dostupné v 25 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac o knihe

Nový román Judith Hermann je príbeh ženy, ktorá začína nový život na novom mieste. Jej manželstvo sa skončilo, jej dcéra odcestovala. Opustila veľkomesto a v starom dome na severnom pobreží sa usiluje vzdorovať neprajným okolnostiam aj drsnej krajine, postihnutej klimatickou katastrofou. Spomína na to, čo prežila a pokúša sa ešte raz zvrátiť svoj osud. Nanovo objavuje lásku, priateľstvo aj niečo v dnešnom svete také nesamozrejmé ako domov. Kniha nadchla kritiku aj čitateľov a považuje sa za kľúčové dielo súčasnej nemeckej prózy.

Judith Hermann patrí medzi najslávnejšie spisovateľky svojej generácie. Narodila sa roku 1970 v Berlíne, kde žije dodnes. Viaceré jej knihy sa stali bestsellermi a boli preložené do mnohých jazykov.
Čítať viac
Originálny názov
Daheim
Počet strán
120
Väzba
pevná väzba
Rozmer
150×195 mm
Hmotnosť
278 g
ISBN
9788081503337
Rok vydania
2021
Edícia
-klad
Naše katalógové číslo
840505
Ilustrácie
Štýl
filozofický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Nemecko
Vydavateľstvo
Artforum
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,8 / 5

12 hodnotení

4
3
4
1
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

21

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
15.8.2023
Domov od Judith Hermann je pokojná, melancholická, pomalým tempom plynúca hĺbavá kniha o žene, ktorá po odchode dcéry z domu a rozvode uzatvára jednu životnú etapu a otvára druhú, no zároveň hľadá samu seba. Núti vás premýšľať, čítať medzi riadkami a hľadať to dôležité, presne ako hlavná postava.

„Otis tvrdí, že deti v človeku prebudia pocity, potom odídu a ponechajú ho s emóciami pod odkvapom. (...) Prvý večer bez nej, keď si zbalila pár svojich vecí a rozlúčila sa s nami. Slušne sa poďakovala a zrazu bola preč. Obaja sme sa na ňu dívali z okna, zhodli sme sa na tom, že má peknú, slobodnú, rovnú, sebavedomú, dokonca trocha vyzývavú chôdzu. Potom zahla za roh a zmizla. Sadli sme si ku kuchynskému stolu, ktorý nám pripadal príliš veľký, otvorili sme si fľašu vína a neskôr Otis vyslovil tú vetu – nie zatrpknuto, skôr zarazene.”

Začína odznova v starom dome na pobreží na neznámom mieste, doslova v sparťanských podmienkach, no slobodná. Dialógy sú stručné, často veľa neodhalia a dotvárajú zvláštnu atmosféru, ktorá sa vinie celým dielom. Svoj príbeh rozpráva prostredníctvom vĺn spomienok pretkaných existenciálnymi otázkami o vlastných koreňoch, ich dôležitosti, úvahách o domove, rodine, vzťahoch.

Postupne prijíma nové prostredie, púšťa si do života nových ľudí, skúša, zisťuje, koľko voľnosti človeku treba k spokojnému životu, o čo sa môže oprieť, keď sa život preklopí do záverečnej fázy.
Čítať viac
14.2.2022
Nesadla mi :-(
Knizku som si kupila za zaklade recenzie, spisovatelku Judith Hermann nepoznam. Sice citam vseliake knihy,ale tato na mna posobila akosi negativne,zial, nesadla mi. Bola naturalisticka a taka nemecky chladna ;-) Jedine, co ma tesilo, boli opisy pobrezia a mora,kedze posediet si v Strandkorb-e na plazi v inom rocnom obdobi, ako v lete, je moj dlhorocny sen.Tymto nechcem odradit od jej kupy a citania. Kolko ludi-tolko chuti.Posuniem ju dalej.A mozno, ze v originale nemecky by vyznela uplne inak...
PS:...obcas ma udivovali zjavne gramaticky chyby a hrubice v preklade ;-)
Čítať viac
Petra Rosinčinová
Overený nákup
24.11.2021
Splnila očakávania
Kniha bola kupovaná ako darček, ale obdarovaná vášnivá čitateľka knihu ohodnotila ako výbornú a ja sa neviem dočkať, kedy mi ju posunie :) Samotná anotácia a recenzia knihy na webe bola veľmi presvedčivá. Čítať viac
13.11.2021
Keď dom nie je domovom...
Hovorí sa, že medzi domom a domovom je veľký rozdiel. Domov nie je len miesto z materiálneho hľadiska. Je to miesto, s ktorým sme emočne spätý a predstavuje vzájomne väzby medzi jednotlivými jeho členmi. Hrdinka tohto príbehu o toto miesto prišla. Aj keď, ťažko povedať, či doposiaľ vôbec nejaké mala.

Hlavná postava, 47 ročná žena, sa po neúspešnom manželstve utiahne do osamelého schátraného domu na pobreží. Začne pracovať v slabo prosperujúcom podniku svojho brata a jediným jej rozptýlením počas zdĺhavých dní je susedka Mimi. Postupným spoznávaním monotónneho okolia a ľudí v ňom, nadviaže vzťah s Miminým bratom Arildom, majiteľom farmy so stovkami ošípaných. Prostredíctvom jej spomienok sa ocitáme v časoch, keď ešte žila so svojím manželom, chronickým zberateľom zbytočností, a s dcérou ktorá dospela, osamostatnila sa a teraz cestuje. Celý príbeh teda plynie veľmi pokojne, bez výrazných zvratov, no niečo priam magické vás núti obracať stránku sa stránkou a chcieť vedieť viac.

Román Judith Hermannovej hovorí o opustení, nových začiatkoch, spomínaní a hľadaní, o nájdení nových priateľoch, ktorí prinášajú našej hlavnej hrdinke aspoň čiastočnú predstavu o tom, čo ostatní nazývajú domovom. Tempo knihy je melancholické a jemné ako vlny na pobreží krajiny, v ktorej teraz žije. Spoznáva ľudí okolo seba, no snaží sa načrieť do svojho vnútra a spoznať tak samú seba, nájsť domov, ktorý jej manžel či dcéra nevedeli poskytnúť. Alebo ho nevedela vytvoriť práve ona? Okrem sledovania posunu našej hrdinky v prítomnosti, ktorý je poprepletaný spomienkovou retrospektívou, sme svedkami bohatých opisov severskej prírody.

Román Domov je napísaný štýlom veľmi realistickým, približujúcim životy nás všetkých, a ktorý sa nám hlboko vryje do duše a zostáva. Zostáva v našich myšlienkach rovnako ako neustála potreba hľadať zmysel svojho života a miesta, ktoré možno nazvať domovom. Útla kniha, ktorá nadchne najmä tých čitateľov, ktorí radi čítajú medzi riadkami a zamýšľajú sa nad hlbším významom zdanlivo jednoducho podaného príbehu. Opäť veľká spokojnosť.
Čítať viac
Katarina
Neoverený nákup
3.12.2021
Chcela som "lajknut" vasu recenziu, omylom som klikla zastavku, ospravedlnujem sa :-( Čítať viac

Vydavateľstvo Artforum

Čítať viac

„Napokon, ak sa sústredenie meria minútami a disciplína hodinami, jednotkou nezlomnosti musí byť rok.“

Džentlmen v Moskve - Amor Towles, 2018
Džentlmen v Moskve
Amor Towles