Diktátorova múza - Nigel Farndale, Metafora, 2021

15,59 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Diktátorova múza - Nigel Farndale, Metafora, 2021
Diktátorova múza - Nigel Farndale, Metafora, 2021

Diktátorova múza

Leni Riefenstahlová, Hitlerův Berlín a olympijské hry

Když německá filmová historička Sigrun Meierová v roce 2005 objeví vystřižené a nikdy nezveřejněné záběry, je to začátek cesty k dlouho pohřbenému tajemství, v němž hlavní roli... Čítať viac

Vydavateľstvo
Metafora, 2021
360 strán
5 hodín čítania

Když německá filmová historička Sigrun Meierová v roce 2005 objeví vystřižené a nikdy nezveřejněné záběry, je to začátek cesty k dlouho pohřbenému tajemství, v němž hlavní roli sehrála sama Leni Riefenstahlová.... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština

15,59 €

Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Dostupné v štyroch knižniciach. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania
The Dictator’s Muse - Nigel Farndale, Doubleday, 2021
Brožovaná väzba
Angličtina, 2021
Vypredané

Naši škriatkovia odporúčajú

Dievča v orlích pazúroch - Karin Smirnoff, Ikar, 2024

Viac o knihe

Když německá filmová historička Sigrun Meierová v roce 2005 objeví vystřižené a nikdy nezveřejněné záběry, je to začátek cesty k dlouho pohřbenému tajemství, v němž hlavní roli sehrála sama Leni Riefenstahlová.

Píše se rok 1933 a Evropa tají dech. Hitler upevňuje svoji moc a začínají přípravy na berlínskou olympiádu. Leni Riefenstahlovou – filmovou průkopnici a svobodomyslnou hvězdu Třetí říše – sám Hitler pověřil úkolem zachytit olympijské hry na filmový pás. Leni však brzy zjistí, že přízeň mocných je vrtkavá a životem si nemohou být jisti ani ti nejbližší.

Kim Newlands, anglický atlet podporovaný Britskou unií fašistů, je celým srdcem oddaný své povrchní přítelkyni z vyšší společnosti Connie. Jeho touha získat olympijské zlato si však žádá svou daň a Kim je nucen zapřít, kým ve skutečnosti je.

Velšského komunistu Aluna Pryce zase pověřili, aby britské fašisty infiltroval. Když se spřátelí s Kimem a Connií, musí se sám rozhodnout, zda účel skutečně světí prostředky.

Leni dokáže prostřednictvím své kamery i pamětí manipulovat s pravdou. Ačkoli některé scény z vlastního života ráda ponechá na podlaze střižny, neznamená to, že jsou navždy ztraceny. Co se stane, když se osudy všech nevyhnutelně protnou právě v Berlíně, během olympijských her? Jaké tajemství Sigrun při svém pátrání odhalí?
Čítať viac
Originálny názov
The Dictator’s Muse
Počet strán
360
Väzba
pevná väzba
Rozmer
124×200 mm
Hmotnosť
470 g
ISBN
9788076252035
Rok vydania
2021
Edícia
Beletrizované životopisy
Naše katalógové číslo
1154213
Štýl
historický
Jazyk
čeština
Pôvod
Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Metafora
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

1 hodnotenie

0
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

3.1.2022
Leni Riefenstahl bola okrem iného kreatívna a talentovaná filmová režisérka, ktorej meno je spojené s filmami z norimberskej trilógie dokumentujúce zjazdy NSDAP a s filmom Olympia o olympijských hrách v Berlíne.

Napriek názvu sa však román Diktátorova múza viac zaoberá olympijskými hrami v roku 1936 a bojom komunistov proti fašistom v Anglicku ako Hitlerovou obľúbenou filmovou tvorkyňou. Nenaráža na dlhú kariéru Riefenstahlovej, na jej vášeň pre potápanie, ktorému sa začala venovať v sedemdesiatich rokoch, ani na jej život v Afrike, kde mapovala životný štýl domorodcov a na kameru zachytávala ich krásu pri bojoch, tancoch či pohrebných rituáloch.

Príbeh sa týka XI. letných olympijských hier v nemeckom Berlíne a zachytáva osudy troch mladých britských protagonistov. Kim Newlands je anglický atlét, ktorý dúfa, že získa zlatú medailu. Jeho spoločníkmi v Berlíne sú jeho priateľka Connie, dievča z vyššej triedy, a Alun Pryce, velšský komunista, ktorý sa infiltroval do Britského zväzu fašistov.

Príbeh sa odvíja cez výskumy Sigrun Meier, mladej reportérky magazínu Der Spiegel, ktorá je Riefenstahlovou priam posadnutá, a pri návšteve jej bavorského domu ukradne niekoľko starých kotúčov filmu obsahujúcich zábery neznámeho mladého Angličana.

Ide o rýchly, umne vystavaný román, v ktorom sa preplieta fikcia s realitou a kombinuje viaceré historické udalosti, postavy a časové línie. Dobový detail, či už sme svedkami mítingu BUF v Kensington Olympia, bitky o Cable Street alebo samotných hier v Berlíne, a pohľad na predvojnovú nemeckú spoločnosť na pokraji nenapraviteľných zmien je presvedčivý. Čo však chýba, je príbeh sľubovaný názvom. Diktátor ani jeho múza nehrajú v románe veľkú rolu, čo ma trochu sklamalo. Uprednostnila by som hlbší popis olympiády a Leninho života, osobnosti a filmov.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Mistrné vykreslení protichůdných (politických) přesvědčení. Dokonale vystižená dobová atmosféra na pozadí olympijských her v roce 1936. Přesně vykreslené postavy, atmosférické a naprosto strhující.“
– John Preston, autor románu The Dig

„Temný, působivý, nádherně napsaný román se skvělou atmosférou.“
– Jenny McCartney, autorka románu The Ghost Factory

„Román bohatý na historické detaily, tíhu dějin ovšem nese s lehkostí. Příběh, který stylem vyprávění připomíná Francouzovu milenku, s přirozenou elegancí propojuje přítomnost a minulost. Dnes, kdy ultrapravice opět posiluje a ohrožuje naši demokracii, tento román až nepříjemně předjímá možný vývoj.“
– The Irish Independent

„Pozoruhodné dílo.“
– Melvyn Bragg, autor knih Sedmá pečeť a Dvanáct knih, které změnily svět
„Skvělý, nezapomenutelný román.“

– The Times
„Krásné a povznášející.“

– The Sunday Telegraph
„Podmanivý a duchaplný román od nesmírně talentovaného spisovatele.“

– The Telegraph

Vydavateľstvo Metafora

Čítať viac

„Pobozkáme sa, dotkneme. Nechceme nič viac. Čo potrebujeme, je na dosah. Všetko ostatné je nepodstatné. Také jednoduché. Nenaplnení sú iba tí, čo nevedia, čo chcú.“

Cez noc - Stig Sæterbakken, 2014
Cez noc
Stig Sæterbakken