Ruža a bodliak
E-kniha

V roku 1715 vo Veľkej Británii vyhlásia otca lady Blythe Hedleyovej za vlastizradcu, pretože sympatizuje s jakobitmi. Mladá žena preto nemá na výber a musí napochytre utiecť zo... Čítať viac

Vydavateľstvo
i527.net
448 strán
6-7 hodín čítania

V roku 1715 vo Veľkej Británii vyhlásia otca lady Blythe Hedleyovej za vlastizradcu, pretože sympatizuje s jakobitmi. Mladá žena preto nemá na výber a musí napochytre utiecť zo svojho domova v severnom Anglicku. V tajnosti ju ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

12,59 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

V roku 1715 vo Veľkej Británii vyhlásia otca lady Blythe Hedleyovej za vlastizradcu, pretože sympatizuje s jakobitmi. Mladá žena preto nemá na výber a musí napochytre utiecť zo svojho domova v severnom Anglicku. V tajnosti ju ubytujú vo veži Wedderburnského hradu v Škótsku, kde v tichosti čaká na korunováciu nového kráľa. Avšak v hrade, kde žije sedem bratov a početné služobníctvo, jej prítomnosť rýchlo odhalia.

Lady Hedleyová prichádza aj so svojou spoločníčkou tesne po tom, čo Everard Hume prišiel o otca. On má svoje vlastné problémy: prchkého brata s nebezpečnými politickými názormi, majetky, ktoré musí spravovať, a malého brata, ktorý potrebuje útechu a zároveň vzor. Pre každého by bolo najlepšie, keby mohli túto nepohodlnú dedičku poslať kadeľahšie, a to čo najskôr.
V tejto búrke intríg, ctižiadostivých plánov a nestálych spojenectiev Blythe túži po niekom, komu by mohla dôverovať. Avšak hrozí, že sily, ktoré ich s Everardom ťahajú k sebe, ich navždy od seba odtrhnú.
Čítať viac
Originálny názov
The Rose and the Thistle
Počet strán
448
Naše katalógové číslo
2256833
Štýl
romantický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
i527.net
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

19 hodnotení

7
7
3
1
1

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Martina Kašová
Neoverený nákup
14.4.2024
Na knihu som sa tesila,nedocitane ani na treti pokus. Mam rada historicke romany zo Skotska, tu som sa nic nove nedozvedela Dej bol rozvlacny nemal zapletku, oproti ostatnym kniham tejto autorky sklamanie. Čítať viac
Viki
Neoverený nákup
7.3.2024
Ruža a bodliak - "oddaní až do konca"
Po prečítaní tohto románu od Laury Frantz som rozmýšľala, prečo nemôžem dať päť hviezdičiek, napriek tomu, že kniha obsahuje všetko, čo dobrý historický román musí mať a napriek tomu, že kniha bola zaradená medzi finalistou ceny Christy Awards 2023. Názov knihy korešponduje s vojenskými nepokojmi, ktoré prebiehali medzi Anglickom a Škótskom a hlavní hrdinovia napriek nenávisti, ktorá medzi Angličanmi a Škótmi vládla, dokázali nájsť k sebe cestu a zaľúbiť sa. Kniha sa rozbieha pomaly, trvalo cca 100 strán, než som sa dostala do deja. Na začiatku knihy sa objavila „pivničná reštaurácia“, čo začiatkom 18 storočia neexistovala, no v knihe sa potom objavil hostinec a zájazdný hostinec. Myslím si, že to asi bola „mylka“ prekladateľky, ale pozastavila som sa nad tým. Pri čítani tejto knihy sa mi stalo, to čo pri čítaní Večného puta. Pritom tieto knihy majú spoločné, že autorka čerpala z histórie svojej rodiny a Škótska. Na obe knihy sú výborné recenzie, ale pre mňa to až také výborné nebolo. Rozmýšľala som, čím to asi je. Akosi som tej veľkej láske medzi hrdinami neuverila. To isté sa mi stalo s Večným putom. Pre mňa zostáva najobľúbenejšia kniha od autorky Boj o srdce Morrow Littleovej. Od tej som sa neodtrhla. Tu sa mi stávalo, že som sa do čítania v niektorých pasážach musela nútiť. Pritom rozhovory medzi hlavnými hrdinami boli vtipné, zábavné. Hrdinovia vykreslení takí, akí by v tej dobe mali byť. Žena jemná, veriaca, napriek tomu hrdá na svoj pôvod, bojujúca o svoju hrdosť, vzdelaná, ovládajúca viacero jazykov. S hrdosťou znášajúca svoj údel, väzenie. Muž vojak, bojujúci za svoje práva, ochránca a nápomocný ženám, ktoré sa ocitli v neľahkej situácii. Napriek tomu, to čo malo medzi nimi vzniknúť -puto lásky, ma nepresvedčilo. I to, že v čase odlúčenia ako mysleli na seba, autorka to tam viackrát spomenula, ale necítila som to s nimi. I list, ktorý žena mužovi v čase odlúčenia napísala, nepôsobil. Žena v tej dobe by ho asi formulovala inak. No napriek tomu musím povedať, že autorka si dala záležať na napísaní románu, držala sa historických faktov, názov knihy veľmi výstižný, veľmi pekné a trefné citáty pred každou kapitolou. Dokonca použila motto jej rodu, z ktorého pochádza : „Oddaní až do konca“. Každopádne sa kniha môže páčiť milovníkom historických románov a obdivovateľom „clean books“. Čítať viac
8

Rada čítam, okrem práce v záhrade. Vyberám si knihy, ktoré má prenesú do krajiny, ktorú z opisu poznávam. Následne si robím zoznam, ktorú pôjdem navštíviť ????. Zaujímajú ma knihy z obdobia vojny, a pre mňa neznámych krajín, alebo netradičných činností hrdinov.

Janka Buška
Overený nákup
13.2.2024
Dvojité prekvapenie
Úprimne priznávam, prvých 85 strán trápenia, ani som nemohla uveriť, že čítam obľúbenú Lauru Frantz. Potom sa dej rozbehol, bol pútavý a veľmi pekný. Zaujímavé myšlienky a citáty sú v celej knihe. O to viac ma mrzí zvláštny preklad, ktorý kazí slovenčinu, mnohé výrazy sa objavujú v českom jazyku a nie jeden krát. Za všetky spomeniem stajne/ stáje, väzenky) namiesto väzenkyne a pod. Toto mi pokazilo celkový dojem, preto 3*???? Knihy nás majú vzdelávať po každej stránke ale som trpela z pohľadu rodného jazyka. Čítať viac
Ivana
Neoverený nákup
14.1.2024
Je to ozaj Laura Frantz?
Milujem knihy Laury Frantz, ale túto som niekoľkokrát odložila. Prvých 100 strán ma vôbec nezaujalo, je tam priveľa historických detailov, množstvo ťažko zapamätatelnych postáv.
Keby toto bola prvá kniha od mojej obľúbenej spisovateľky, ktorú by som čítala, určite by som si ďalšiu nekúpila. Číta sa ťažko, chýba jej ľahkosť ktorú majú iné knihy L. Frantz.
Čítať viac
Ivana Gabrišová
Overený zákazník
7.1.2024
odporúčam
Môžem povedať, že Laura Frantz si ma touto knihou získala na svoju stranu. Po dvoch knihách, ktoré som od nej čítala a veľmi ma neoslovili (z toho dôvodu, že nie som veľmi na romány s takou bohatou historickou scenériou), ma tento román prekvapil.
Samozrejme, ako to je u autorky známe, dej sa odohráva v dávnejšej minulosti - začiatok 18. storočia a je zasadený do obdobia náboženského prenasledovania v Anglicku. Ale napriek tomu ma veľmi oslovil a nemala som pokoj, pokiaĺ som ho za dva prečítala.
Je napísaný naozaj pútovo, a napriek ťaživej situácii, v ktorej sa hlavné postavy - Ruža a Bodliak - Blythe a Everard - nachádzajú, mnohé z ich stretnutí a rozhovorov sú úsmevné. Názov knihy je naozaj trefný. Nájdu k sebe cestu? Ak áno, čo všetko na nej prežijú? Pri čítaní ma prekvapili mnoho zvratoy v deji, ktoré som nečakala. V knihe je naozaj všetko - smútok i radosť, smrť i nový život, vojna i túžba po pokoji. Román vskutku vhodný na dlhé a ponuré zimné večery.
Čítať viac
5.1.2024
Ruža a bodliak
Historická fikcia založená na reálnych udalostiach.
1715 Škótska vysočina, Jakobitské povstanie, kráľ Gordie vs "Kráľ za morom". Autorka pôvabne opisuje škótsku prírodu i dané obdobie. Príbeh je plný intríg a moci pričom romantická zápletka je čiastočne v úzadí. Síce za mňa trošku trvalo kým sa dej rozbehol (cca prvých 100 strán). No, neviem kedy som sa naposledy tak smiala pri knihe ako pri scéne, keď Everard vítal Blythe na zámku.
Neskutočný slovenský preklad, pripodobňujúci škótčinu slovenskými archaizmami. S čím som stretla prvý krát. Od autorky mám prečítane skoro všetky diela a toto je jedno z jej najlepších. Vrelo odporúčam všetkým milovníkom kresťanskej fikcie či historickej fikcie.
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
5.1.2024
Príjemná oddychovka
Otec lady Blythe Hedleyovej sympatizuje s jakobitmi, preto je vo Veľkej Británii vyhlásený za vlastizradcu a prenasledujú ho. Aby zachránil svojej dcére život, pošle ju v tajnosti do Škótska na hrad kmotrovcov. Tí sú však po smrti a ona sa ocitá v obklopení bratov Humovcov, z ktorých je každý iný. Avšak kým David je pre rodinu nebezpečný, Everard sa snaží udržať jej česť a ochrániť Blythe. Až kým sa do toho nezapletú city a ešte väčšie nebezpečenstvo...
Málokedy čítam takéto knihy, ale v tomto prípade sa mi zapáčila anotácia. Priznávam, čakala som väčšiu dynamiku, ale nakoniec mi pomalé tempo príbehu nevadilo. Dej je prepletený historickými udalosťami, nechýbajú nebezpečenstvá, zajatie a hlavne láska. Autorka vykresľuje postavy realisticky k dobe, v ktorej vystupujú. Možno nebudete chcieť všetkému veriť, ale na začiatku 18. storočia boli život a konania ľudí iné, než v dnešných časoch. A mne sa postavy ozaj páčili, ani jedna nebola taká, že by som ju neznášala. I keď v knihe nie sú markantné zvraty a emočne ma príliš nezasiahla, je príjemná a prišla mi veľmi vhod, v ten správny čas. Veľmi som si pri nej oddýchla po čítaní náročných kníh a odporúčam vám ju na vypnutie mysle. Mne pomohla a veľmi milo ma prekvapili autorkine poznámky.
Čítať viac
3.1.2024
Dobré čítanie
Dobre napísaný historický román.Opäť sa potvrdilo známe:,, Nesúď knihu podľa obalu." Čakala som niečo z kategórie Červenej knižnice. Musím uznať, že prekladateľka sa úspešne popasovala s prekladom škótskeho dialektu,ale super, že ponechala aj pôvodné slová,kt.čitateľa naozaj vtiahli do škótskej Nížiny či Vysočiny. Veľmi sa mi páčili citáty na začiatku každej kapitoly alebo aj úryvky zo Shakespeara.Hviezdičku dole dávam, pretože na môj vkus tam bolo priveľa modlenia a málo ,,pikantností." Toto je však naozaj subjektívne hodnotenie a autorka skvelo popísala dobu začiatku vladnutia Hannoverskej dynastie v Anglicku. Čítať viac
Gabriela Hupková
Neoverený nákup
15.12.2023
Ruža a bodliak
Príbeh dvoch mladých ľudí na pozadí škotskej historie, ktorých nútene spojilo blížiace sa jakobitské povstanie, napriek rozdielnym náboženstvám. Kniha má pútavý dej a núti vás čím skôr sa dostať ku koncu, ako to dopadne. Čítať viac
Eva Chocholackova
Overený nákup
9.11.2023
ideálne jesenné čítanie
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Skvelý román, pri ktorom nebudem šetriť chválou.
- Výstižný názov. Snáď neprezradím veľa, keď napíšem, že nejde len o krásnu ružičku – hlavnú hrdinku Blythe a prvotnú nevrlosť bodliaka – hlavného hrdinu Everalda. Aj Blythe vie mať ostrý jazyk, ako keď sa pichnete o tŕň ruže.
- Nádherná obálka prepracovaná do najmenších drobností (symboly ruže a bodliaka, vresoviskami posiata škótska vrchovina, jemná línia ornamentov ohraničujúca meno autorky Laury Frantz...). Jednoducho srdce každého detailistu ako ja pri pohľade na ňu spieva a priam volá, aby ste si tú knihu prečítali.
- Autorka Laura Frantz miluje históriu a tentokrát si zobrala na mušku rebelujúcich jakobitov, ktorí sa v 18. storočí snažili dosadiť na anglický trón Stuartovcov. To samo o sebe stačí, aby ste si predstavili tajné schôdzky, špicľovanie, podozrievanie, intrigy, skrývanie a aj zradcov. Živná pôda pre správnu dávku napätia.
- Vďaka použitému archaickému jazyku, onikaniu so škótskymi slovíčkami sa prenesiete do roku 1715 na stredoveký Wedderburnský hrad. Skvelé dialógy medzi hlavnými postavami, z ktorých cítiť najprv hmatateľné nepriateľstvo, pohŕdanie, hnev i napätie, sa postupne menia na slová povzbudenia, obdivu a lásky.
- Milovníkov dramatického umenia potešia citáty zo Shakespeara.
- Pochváliť musím aj pani prekladateľku Janu Nagypálovú. Nepopierateľný talent Laury Frantz je zvečnený na riadkoch knihy, ale zachytiť ho aj v iných jazykoch, si tiež vyžaduje majstrovskú schopnosť.
- V neposlednom rade by som chcela vyzdvihnúť aj duchovný rozmer románu Ruža a bodliak. Kniha obsahuje viacero momentov, ktoré nás nútia k reflexii. Pre mňa k najsilnejším patrí Blythino odpustenie svojej mame – kurtizáne kráľa. Dokážem sa aj ja pozrieť na verejného hriešnika, na toho, kto mi ublížil, pohľadom Boha? Hľadať na ňom niečo dobré. Strhnúť nálepku, ktorú som mu dala. Začať žiť naplno bez obviňovania a dusenia sa v zatrpknutosti a pocite menejcennosti?
Túto knihu si určite ešte viackrát prečítam. Vrelo odporúčam všetkým milovníkom romantiky, starých hradov a histórie.
Čítať viac
Jana Nagypálová
Overený zákazník
21.11.2023
Milá Evka, ďakujem Vám za krásne slová. Ani neviete, ako ste ma potešili. Laura Frantz je vynikajúca autorka a pre mňa bolo nesmiernou cťou prekladať túto nádhernú knihu. Čítať viac

Vydavateľstvo i527.net

Čítať viac

„Nech sú naše duše z čohokoľvek, tvoja a moja sú jedno.“

After 2: Sľub - Anna Todd, 2015
After 2: Sľub
Anna Todd