Pohľadnice z východu
E-kniha

V septembri roku 1943 sa mladá Ella dostane z Francúzska do koncentračného tábora Auschwitz. Vedúca ženského tábora Maria Mandelová, krvilačná esesáčka prezývaná Beštia, zistí,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Tatran, 2023
400 strán
6-7 hodín čítania

V septembri roku 1943 sa mladá Ella dostane z Francúzska do koncentračného tábora Auschwitz. Vedúca ženského tábora Maria Mandelová, krvilačná esesáčka prezývaná Beštia, zistí, že dokonale ovláda kaligrafiu, a tak ju prijme ako ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

18,95 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?
Ďalšie e-knižné vydania
Pohlednice z východu - Reyes Monforte, Kontrast, 2023
PDF EPUB MOBI
Čeština, 2023
Ihneď na stiahnutie

19,56 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

V septembri roku 1943 sa mladá Ella dostane z Francúzska do koncentračného tábora Auschwitz. Vedúca ženského tábora Maria Mandelová, krvilačná esesáčka prezývaná Beštia, zistí, že dokonale ovláda kaligrafiu, a tak ju prijme ako zapisovateľku do ženského orchestra. Vďaka jazykovým znalostiam začne Ella pracovať v skladoch Kanada, kde v batožine odobranej deportovaným nájde množstvo pohľadníc a fotografií a rozhodne sa na ne napísať ich príbehy, aby nikto nezabudol, kým boli. Zatiaľ čo si vytvára priateľstvá so spoluväzenkyňami, snaží sa prežiť zlo páchané na väzňoch a zároveň zabrániť, aby esesáci neprišli na jej osobitný odpor vyjadrený slovami, medzi väzňami vypukne vzbura, ktorá ešte viac ohrozí život Jožka, muža ktorého miluje a aj jej vlastný.

Takmer o štyridsať rokov neskôr dostane mladá Bella škatuľku plnú pohľadníc. „To sú pohľadnice, ktoré písala tvoja mama, keď bola na východe. Pohľadnice z východu: tak ich volala. Chcela, aby si si ich prečítala, keď dozrie čas. Teraz je ten správny čas.“

Kombináciou fikcie s historickými postavami, ako Josef Mengele, Heinrich Himmler, Irma Greseová, Rudolf Hoss, Anna Franková či Alma Roséová, sa Reyes Monforte vracia k žánru, ktorému sa ako autorka zasvätila. Potvrdila tak, že tento bohato zdokumentovaný, vášňou a emóciami nabitý príbeh, je jej najambicióznejšie dielo. Príbeh o oslobodzujúcej sile slov bol vydaný pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz.
Čítať viac
Originálny názov
Postales del Este
Počet strán
400
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2279827
Štýl
vojnový, životopisný, historický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Španielsko
Vydavateľstvo
Tatran
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,5 / 5

4 hodnotenia

0
2
2
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

20.1.2024
“Ak napíšem ich mená, udržím ich nažive. Svet musí vedieť, že tu boli.”

Na jeseň 1943 prichádza francúzska Židovka Ella do koncentračného tábora. Má šťastie. Pre jej pekné písmo a znalosť cudzích jazykov sa stáva privilegovanou väzenkyňou. Prepisuje notové záznamy väzenského hudobného orchestra a chodí do “Kanady” - skladov, kde triedi majetok väzňov.

“Keď sa v noci vrátila do svojho bloku, dostala nápad. Bude to robiť namiesto nich, naďalej bude písat ich mená, odkazy a príbehy. Jedno z prvých opatrení, ktoré esesáci vykonávali, bolo, že zbavovali väzňov identity, odoberali im mená a pridelovali číslo, ktoré im našili na odev a vytetovali na kožu. Robili to preto, lebo ich mená im naháňali strach.“

Tam narazí na fotky a písomnosti, ktoré sú často súčasťou batožiny väzňov, a dostane nápad tajne ich odkladať a zakopávať do zeme v plechovkách, aby uchovala spomienky na ľudí, ktorí prišli o život.

Autorka je novinárka a tému si pôsobivo naštudovala a zdokumentovala. Príbeh obsahuje toľko ohromujúcich detailov, až mi behal mráz po chrbte. Ella je fiktívnou postavou, symbolickým stelesnením všetkých žien, ktoré sa dostali do koncentračných táborov. Ostatné postavy sú ale skutočné, aj udalosti vlastne reálne, len zbeletrizované, ako píše sama autorka. Ella sa v tábore stretne aj s Annou Frankovou, ktorá jej porozpráva o svojom tajnom denníku aj sestre Margot ???? Na záver sa o väčšine historických postáv čitateľ dozvie, aký bol ich osud po oslobodení tábora.

Miestami som mala pocit, že dej mohol byť plynulejší, a že štýl písania ustupoval do pozadia v snahe poskytnúť čitateľovi faktické informácie. Ale aj tieto časti ma bavili. Napríklad nesmierne zaujímavá bola debata (príslušníkov SS) o postavení žien a ich citácie Hitlera o tom, že rovnosť pohlaví je marxistická pretvárka, pretože zaťahuje ženy do sfér, v ktorých budú “nevyhnutne podradné”.

Aj keď je to veľmi ťažké čítanie, je to v podstate oslava prežitia a sily slova, vďaka ktorému sa podarilo uchovať spomienku na mnohých ľudí, ktorí sa odtiaľ nedokázali dostať. Silná kniha o téme, ktorú by sme si mali neustále pripomínať, aby sa nezabudlo, čoho je ľudstvo schopné.
Čítať viac
4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Overený zákazník
22.2.2023
Ella, mladá Francouzka, se v září 1943 dostane do Osvětimi. Díky jejímu hezkému rukopisu ji Maria Mandlová obsadí do funkci kopistky v ženském orchestru a také do práce v tzv. Kanadě. Tam Ella objevuje fotografie a pohlednice, které už nemají své majitele. Rozhodne se zapisovat jejich příběhy, aby mohli žít pro další generace.

Opět jedna kniha z Osvětimi, ale zase jinak podaná. Autorčin styl je hodně bohatý. Její věty jsou plné a košaté. Vyžívá se v podrobných informacích a dlouhých popisech, ať už se jedná o osoby, místa, nebo třeba pocity. Tím je kniha pomalejší, ale rozhodně neztrácí na čtivosti. Některé věty jsou totiž opravdu nádherné, i když se jedná o velice kruté a smutné téma.

Ač je na knize uvedeno, že je podle skutečných událostí, musím říci, že mě trochu zklamalo, že skutečné události tu jsou brána jen obecně známá fakta a postavy, jako je Josef Mengele, Maria Mandlová či Gita Perlová. Nebo i známé situace typu výbuch krematoria, osvětimský orchestr a podobně. Ella tím pádem působí jako tichá pozorovatelka a jejíma očima vidíme hrůzy, které byly v Osvětimi běžné. Díky tomu je její osobní příběh poněkud upozaděn.

Na jednu stranu se mi kniha líbila, mám ráda příběhy z tohoto období. Doporučila bych ji i těm, kteří s touto tématikou začínají, neboť se dozvědí všechna základní fakta. Pro čtenáře, kteří již mají Osvětim načtenou, to může připadat zdlouhavé a opakující se. S čím jsem měla velký problém, tak to byl konec, který byl pro mě tak nereálný, že mi pokazil celý dojem z knížky.

Kniha si své čtenáře rozhodně najde a pokud chcete zkusit nějakou knihu z Osvětimi, tak Pohlednice z Východu nebude špatná volba.

3,5*/5*
Čítať viac

Vydavateľstvo Tatran

Čítať viac

„Pokiaľ ide o mňa, síce nechápem svoju mamu a oca a niekedy mi ich je ľúto, ale nemôžem si pomôcť, mám ich veľmi rád.“

Charlieho malé tajomstvá - Stephen Chbosky, 2016
Charlieho malé tajomstvá
Stephen Chbosky