Pierko na vode - Jane Lindsay Ashford, Cosmopolis, 2023

17,33 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Pierko na vode

Silný povojnový príbeh o tom, že nádej na lepší život nikdy nezomiera

Rok 1945 je pre tri ženy v povojnovom Nemecku časom nádeje. Po skončení 2. svetovej vojny prichádzajú z rôznych kútov sveta, aby viedli tábor pre vysídlencov. Túžia im pomôcť... Čítať viac

Vydavateľstvo
Cosmopolis, 2023
320 strán
4-5 hodín čítania

Rok 1945 je pre tri ženy v povojnovom Nemecku časom nádeje. Po skončení 2. svetovej vojny prichádzajú z rôznych kútov sveta, aby viedli tábor pre vysídlencov. Túžia im pomôcť obnoviť zničené životy – vrátane svojho vlastného... Práca v tábore je pre... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina

17,33 €

Cena v kníhkupectve: 17,98 €
Na sklade 3 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024

Viac o knihe

Rok 1945 je pre tri ženy v povojnovom Nemecku časom nádeje – stratenej i objavenej.
Len niekoľko týždňov po skončení 2. svetovej vojny prichádzajú do Nemecka tri ženy z rôznych kútov sveta, aby viedli tábor pre vysídlencov. Túžia im pomôcť obnoviť zničené životy – vrátane svojho vlastného... Pre Martu je odchod do Nemecka príležitosťou uniknúť pred Brooklynom a násilníckym manželom. Z Anglicka prichádza osirelá Kitty. Dúfa, že práca v tábore ju priblíži k jej rodičom, ktorých naposledy videla pred začiatkom vojny. Pre Delphine je Paríž po smrti manžela a syna v Dachau mestom duchov. Práca v tábore je pre ňu šancou znovu nájsť zmysel života tým, že pomôže ďalším obetiam Hitlerovho režimu. Poverené starostlivosťou o viac ako dvetisíc obyvateľov tábora, Martha, Delphine a Kitty nasávajú jedna z druhej silu vydržať a odovzdávať nádej aj v momentoch, kedy sa všetko zdá byť stratené. Medzi týmito cudzími ľuďmi a preživšími nájdu lásku a zahojenie starých rán, ktoré potrebujú, aby si vyliečili srdcia a nechali svoju pohnutú minulosť za sebou.
Čítať viac
Originálny názov
Feather on the Water
Počet strán
320
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
145×205 mm
Hmotnosť
459 g
ISBN
9788080906177
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2081101
Štýl
romantický, dobrodružný
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Cosmopolis
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,5 / 5

4 hodnotenia

0
2
2
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

29.10.2023
Pierko na vode. Kniha, ktorá je inšpirovaná druhou svetovou vojnou, ale predsa je témou iná ako ostatné. Aspoň ja osobne som sa nestretla s tým, aby nejaký autor zameral svoju knihu na tábor vysídlencov po roku 1945.

Práve v tomto období sa stretávame s tromi ženami z rôznych kútov sveta, ktoré sa snažia pomôcť vysídlencom začať odznova žiť a zároveň aj oni samy potrebujú pomôcť obnoviť život poznačený nie len vojnou. Kniha sa vliekla od začiatku pomaličky, ale postupne sa rozbehla, aj keď by som postavám asi venovala viac priestoru na ich vlastný príbeh. Prijala by som si ísť viac do hĺbky a knihu by som precítila o to viac. Aj napriek tomu bola emočná, čítala sa naozaj dobre a určite sa budem tešiť na viac kníh s touto tématikou z vydavateĺstva @grada_sk

Pozitívne hodnotím zaujímavú tému, originálnu a to som si myslela, že už nikto s ničím novým prísť nemôže, ale príbeh bol príjemným spestrením pre každého, kto rád číta vojnovú literatúru a osudy ťažko skúšaných ľudí.
Čítať viac
20.10.2023
Povojnový príbeh o nádeji, nových začiatkoch a hľadaní lásky v tej či onej podobe je rozprávaný z pohľadu troch žien, ktoré hneď po 2. svetovej vojne odchádzajú pomáhať do tábora pre vysídlené osoby v rámci organizácie UNRRA pôsobiacej v okupovanom Nemecku. Každá z týchto žien má vlastné dôvody, prečo sa prihlásili ako dobrovoľníčky a ich jedinečné silné a slabé stránky im umožňujú prekonať výzvy spojené s vedením tábora. A prostredníctvom pomoci traumatizovaným vysídlencom sa všetky tri ženy snažia vyliečiť z vlastných životných tráum.

Autorka odviedla dobrú prácu pri poukazovaní na záležitosti, ktoré zariaďovali správcovia táborov. Vo vojnou zničenom, dobytom Nemecku bolo všetkého nedostatok, správcovia museli zabezpečiť prístrešie, postele, jedlo, vodu, drevo, zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie pre deti a Nemci neboli veľmi ochotní vysídlencom pomôcť.

Písanie a dialógy sú jasné a ľahké na sledovanie a aj keď je história táborov pútavá, samotný príbeh nie je spracovný až tak zdarne. Vykreslenie hlavných postáv je trochu stereotypné, plytké a statické, existuje tu len málo skúmania alebo zobrazovania vysídlencov ako trojrozmerných jednotlivcov a autorka podáva len obraz všeobecného utrpenia, napriek očakávaniam z príbehu nepresakuje veľa emócií, zápletka sa vinie od incidentu k incidentu a od výzvy k výzve, pričom všetky sa zdajú byť relatívne ľahko vyriešené, vďaka čomu príbehu chýba istá dávka naliehavosti a napätia a záver je vcelku predvídateľný.

Každopádne ide o zaujímavú knihu o období, o ktorom sa v beletrii často nepíše, poukazujúcu na následky vojny, stratu blízkych, rozdeľovanie rodín a prináša svedectvo o odolnosti, vytrvalosti a vynaliezavosti ľudského ducha.
Čítať viac

Vydavateľstvo Cosmopolis

Čítať viac

„A najdôležitejšia vec, ktorú by ste si mali zapamätať: pravidlá neexistujú.“

Sila podvedomia - Kimberly Friedmutter, 2020
Sila podvedomia
Kimberly Friedmutter