Empúzion - Olga Tokarczuk, Premedia, 2023

16,15 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Empúzion

September 1913, Görbersdorf v Dolnom Sliezsku. Uprostred hôr stojí už pol storočia prvé sanatórium pre pľúcne choroby. Mieczysław Wojnicz, študent z Ľvova, dúfa, že nový druh... Čítať viac

Vydavateľstvo
Premedia, 2023
264 strán
4-5 hodín čítania

September 1913, Görbersdorf v Dolnom Sliezsku. Uprostred hôr stojí už pol storočia prvé sanatórium pre pľúcne choroby. Mieczysław Wojnicz, študent z Ľvova, dúfa, že nový druh liečby a krištáľovo čistý vzduch v kúpeľnom mestečku zastavia, ... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina
16,95 €

16,15 €

-5 %
Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024

Viac o knihe

Najnovší román Olgy Tokarczukovej – jej prvý po získaní Nobelovej ceny za literatúru.

September 1913, Görbersdorf v Dolnom Sliezsku. Uprostred hôr stojí už pol storočia prvé sanatórium pre pľúcne choroby. Mieczysław Wojnicz, študent z Ľvova, dúfa, že nový druh liečby a krištáľovo čistý vzduch v kúpeľnom mestečku zastavia, ak nie rovno vyliečia jeho chorobu. Mieczysław sa ubytuje v penzióne pre mužov. Schádzajú sa tam chorí z celej Európy a podobne ako na Čarovnom vrchu Thomasa Manna, aj oni spolu neúnavne diskutujú a filozofujú – s obľubou pri poháriku likéru so zvučným názvom „Schwärmerei“. Pánov zamestnávajú naliehavé otázky: Bude v Európe vojna? Ktorá forma vlády je najlepšia? Ale aj zdanlivo menej naliehavé otázky, napríklad či existujú démoni alebo či možno určiť, kto napísal text – žena alebo muž? A „otázkou žien“ sa táto chlapská družina zaoberá mimoriadne rada. Aj malý görbersdorfský svet im ponúka množstvo tém. Deň po Mieczyslavovom príchode spáchala  samovraždu manželka ich domáceho. A vôbec, v okolitých horách vraj často dochádza k záhadným úmrtiam. Mieczyslaw však netuší, kto môže byť ďalšou obeťou temných síl.
Čítať viac
Originálny názov
Empuzion
Počet strán
264
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
135×205 mm
Hmotnosť
439 g
ISBN
9788082421579
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1881409
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Poľsko
Vydavateľstvo
Premedia
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

8 hodnotení

4
2
1
0
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

9
Empúzion - Olga Tokarczuk, 2023
Práve čítam
Empúzion

Som povolaním ekonómka, žijem v Lučenci, spolu s partnerom pracujem v jeho prekladateľskej agentúre a vediem malé rodinné vydavateľstvo. Sama som autorkou šiestich kníh. Mám dve deti, starší syn Jakub má takisto literárne črevo. Písaniu sa venujem lod svojich 54 rokov, predtým som na to nemala čas.

Iveta Zaťovičová
Overený nákup
26.1.2024
Kniha sa mi páčila o niečo menej ako napríklad „Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď“. Dej plynie pomaly (zrejme v súlade s kúpeľným prostredím) a napriek zaujímavému námetu a atmosfére ponúka o niečo menej, než by sme čakali. Pre toho, kto neocení dominujúce opisy prírody a prostredia, či detailne spracované citové poryvy hlavnej postavy – mládenca s chorobou pľúc, môže byť kniha trochu nezáživná. Rovnako záver príbehu, ktorý vyúsťuje do fantastična (pri jeho čítaní sa mi mimovoľne vynoril infernálny koniec v Süskindovom Parfume) ma neoslovil. Napriek týmto výhradám a pripomienkam knihu určite nemožno – aj vzhľadom na Tokarczukovej brilantný jazyk – považovať za slabú. Čítať viac
Monika Karolová
Neoverený nákup
12.11.2023
Liečivý vzduch z hôr v okolí Görbersdorfu láka prísľubom nádeje na život chorých, ktorých kvária pľúcne choroby. V miestnom sanatóriu sa schádzajú pacienti z celého sveta a ďalším takým je aj študent Mieczysław. Ubytuje sa v penzióne pre pánov, kde sa zavše pri poháriku likéru rozprúdia vášnivé diškurzy o politike, o svete a neraz sú na pretrase samozrejme aj ženy. Na tých si myzogínsky naladená spoločnosť vždy obzvlášť dobre zgustne.
.
Empúzion je typická tokarczukovina, plná priam magických opisov prírody a krajiny navôkol, precízne vykreslených charakterov, aj tajomná, aj ľahulínko komická, no na dôvažok je ešte ozvláštnená jemným oparom hororu. Veľmi hlasno a zreteľne sa v nej ozýva hlas nekompromisnej feministky, ktorá vlastne cez mužské dialógy hovorí o svete vtedajších žien, o tom, ako boli mužmi často vnímané, posudzované, odsudzované ...
.
Čo myslíte? Čo vanie z tajomných hôr obkolesujúcich sanatórium? Je to naozaj nádej na ďalší a ďalší nádych? Alebo je pravda niekde inde?
.
Ak ešte tvorbu Olgy Tokarczuk nepoznáte a žiada sa vám v tomto období trochu nadprirodzena a tajomnej atmosféry, teraz je ten ideálny čas sa s ňou zoznámiť.
Čítať viac
21

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
25.7.2023
Atmosféra, akú Olga Tokarczuk od prvej strany dokáže navodiť, ma nikdy nenechá chladnou, takže jej knihy zvyčajne zhltnem na jeden nádych. Navyše, ak to celé pôsobí od začiatku tak trochu tajomne, ako keby kdesi z tmy niečo sledovalo každý krok hlavného hrdinu a napätie postupne graduje, fakt sa nedá inak.

Jemne hororový, pochmúrny román Empúzion s nádychom magických prvkov toho však ponúka oveľa viac. Na pozadí príbehu mladého študenta Mieczysława Wojnicza, ktorý sa prichádza v septembri 1913 liečiť do sanatória pre pľúcne choroby uprostred hôr, máme možnosť sledovať, ako sa mužské osadenstvo penziónu pri poháriku miestneho likéru ponára do diskusií a intelektuálnych polemík o dôležitých témach, otázkach meniacej sa politickej mapy Európy, rozmachu technológií a kultúry, rozvoji psychoanalýzy, kľúčových otázkach týkajúcich sa rovnosti, práv žien. Hoci tie nie sú v románe v podstate prítomné, tvoria jadro celého diela.

Prelínaním rôznych žarnov Tokarczuk dala vyvrcholeniu celého príbehu tú správnu bodku. Za mňa super, zase raz originálnym spôsobom prepojila aktuálne témy s prírodou, temnotou, magickosťou, hoci inak ako v dielach, ktoré som od nej už čítala. Veľmi zaujímavá kniha.

„Každý z nás je potenciálny blázon, chlapče. Norma je utópia. Každý z nás sedí obkročmo na hranici medzi vlastným vnútorným svetom a svetom vonkajším a nebezpečne balansuje. Je to veľmi nepohodlná pozícia a len nemnohým sa podarí udržať rovnováhu."
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
6.7.2023
Opäť zaujímavé
V Görbersdorfe sa uprostred hôr nachádza sanatórium pre pľúcne choroby, kam odchádza na kúpeľný pobyt aj mladý študent Mieczysław Wojnicz. Stretne tam zaujímavé osoby, skamaráti sa s Thilom a medzi všetkými často dochádza k diskusiám na rôzne témy, prevažne súvisiace so ženami, ale aj o sexualite, náboženstve či politike. Lenže keď spácha manželka domáceho samovraždu, začnú sa diať zvláštne veci a Mieczysław sa dozvedá, že k záhadným úmrtiam dochádza častejšie. Má mať obavy, alebo sa len sústrediť na liečbu tuberkulózy? Čo to má všetko s ním spoločné? Možno zázračný likér ,,Schwärmerei" odhalí pravdu. Alebo bude za všetkým Empúza, ktorá sa vie premieňať?
Olga je PANI spisovateľka a jej knihy mám rada. Vo všetkých nájdeme spätosť s prírodou a nadprirodzeno a v tejto to nie je inak. Autorka veľmi dobre vykreslila postavy i atmosféru. Mieczysław je mladým mužom, ktorý má traumu z domu, ale na pobyte spoznáva sám seba a odhaľuje jemu dosiaľ nepoznané veci a skutočnosti. Nájsť seba samého je jednou vrstvou tejto knihy a autorka to zobrazila výborne. Tempo je pomalšie s množstvom opisov, ale ku koncu naberá na dynamike a pre mňa bola tá časť najzaujímavejšia. Dovtedy som akoby len plávala po povrchu a bola len pozorovateľom konania a zmýšľania postáv, nevedela som sa s nimi zžiť. Neskôr som začala pociťovať aj emócie a chápala som niektoré postavy. Táto kniha bola pre mňa menej poetická než sme na Olgu zvyknutí. Každopádne však opäť ukázala, že vie písať skoro o všetkom a vždy je to zaujímavé a originálne. V tejto knihe sa nachádza zopár fotografií, zoznam postáv a musím vyzdvihnúť krásnu obálku i prebal. Z knihy som síce nespadla na zadok, ale i napriek tomu to bolo príjemné a zaujímavé čítanie.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Pod zdanlivo nenápadným zovňajškom sa ukrýva čosi prekvapujúce. Tokarczuk knihou vzdáva hold románu, ktorý je pre ňu veľmi dôležitý - Čarovnému vrchu. Je však príliš dobrou spisovateľkou na to, aby Mannov svet len reprodukovala. Rýchlo sa ukazuje, že ho prevracia celý naruby.“ – Natalia Szostak, Wysokie Obcasy

„Tokarczuk si dopriala potešenie vložiť pánom do úst celý katalóg západnej mizogýnie, počnúc Platónom a končiac Sartrem.“ – Welt am Sonntag

„Na Empúzione je geniálne to, že ženy sú tu permanentne prítomné, hoci sú neprítomné.“ – Literaturstadt Podcast

Olga Tokarczuk

Čítať viac

Vydavateľstvo Premedia

Čítať viac

„Je len jedna vec prázdnejšia ako život bez lásky - život bez bolesti.“

Spasiteľ - Jo Nesbo, 2012
Spasiteľ
Jo Nesbo