Thatcherová a thatcherizmus - Eric J. Evans, Premedia, 2023

16,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Thatcherová a thatcherizmus

Radikálna politika, ktorá dodnes ovplyvňuje svet

Autor sa zameriava na kariéru Margaret Thatcherovej, spochybňuje originalitu aj ideologickú súdržnosť toho, čo sa začalo nazývať thatcherizmus a zvažuje, do akej miery splnila... Čítať viac

Vydavateľstvo
Premedia, 2023
288 strán
4 hodiny čítania

Autor sa zameriava na kariéru Margaret Thatcherovej, spochybňuje originalitu aj ideologickú súdržnosť toho, čo sa začalo nazývať thatcherizmus a zvažuje, do akej miery splnila alebo nesplnila svoje hlavné ciele... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

16,95 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 9 knižniciach. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania (3)
Thatcher and Thatcherism - Eric J. Evans, Taylor & Francis Books, 2018
Brožovaná väzba
Angličtina, 2018
Vypredané

Thatcher and Thatcherism - Eric J. Evans, Routledge, 2013
Brožovaná väzba
Angličtina, 2013
Vypredané

Thatcher and Thatcherism - Eric J. Evans, Routledge, 2004
Brožovaná väzba
Angličtina, 2004
Vypredané

Ďalšie knižné vydania

Naši škriatkovia odporúčajú

Dievča v orlích pazúroch - Karin Smirnoff, Ikar, 2024

Viac o knihe

„O koľko lepším miestom by bola Británia, ak by barónka Thatcherová nikdy neexistovala! Jej politika by bola menej znetvorená, spoločnosť menej nerovná, verejné služby menej zanedbané a konzervatívne médiá menej zúrivé. Bola by viac zmierená s Európou aj sama so sebou. Thatcherová bola veľkňažkou predsudkov, zlomila chrbticu svojej vlastnej strane a rovnako aj princípy Labouristickej strany.“ Tento citát z diela Willa Huttona je len jedným pohľadov na Margaret Thatcherovú a jej politické dedičstvo. Britský akademik Eric J. Evans sa pozrel na základné oblasti jej pôsobenia a vplyv na britskú aj svetovú politiku, pričom sa snaží nájsť aj pozitívne stránky jej politiky.

Autor sa zameriava na kariéru Margaret Thatcherovej, spochybňuje originalitu aj ideologickú súdržnosť toho, čo sa začalo nazývať thatcherizmus a zvažuje, do akej miery splnila alebo nesplnila svoje hlavné ciele. Medzi kľúčové témy knihy patria privatizačná politika a útok na moc odborov; zmena a ovládnutie Konzervatívnej strany; dedičstvo vojny o Falklandy; vzťahy Thatcherovej s Európou, Východom a Západom; zmeny v školstve či zdravotníctve; vplyv thatcherizmu na nasledujúce vlády vrátane „nových labouristov“; neoliberalizmus a jeho vplyv na Thatcherovú. Kniha je neoceniteľným sprievodcom zložitosťou a paradoxmi Británie od konca 70. rokov do druhého desaťročia 21. storočia.
Čítať viac
Originálny názov
Thatcher and Thatcherism
Počet strán
288
Väzba
pevná väzba
Rozmer
150×230 mm
Hmotnosť
510 g
ISBN
9788082421531
Rok vydania
2023
Edícia
Civilizácia
Naše katalógové číslo
1820001
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty, Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Premedia
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,2 / 5

5 hodnotení

2
2
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

1.11.2023
Veľa životopisu, málo hodnotení
Thatcherová and Thatcherizmus je kniha, ktorá skúma pôvod a vplyv hospodárskej politiky a ideológie Margaret Thatcherovej, britskej premiérky v rokoch 1979 až 1990. Autor Eric J. Evans je profesor moderných britských dejín a špecialista na politické a sociálne dejiny Británie v devätnástom a dvadsiatom storočí. Tvrdí, že thatcherizmus bol odvážnym experimentom v ideologicky riadenej vláde, ktorá nedokázala splniť svoje hlavné ciele a zanechala pre Britániu a svet zmiešané dedičstvo.

Kniha je rozdelená do kapitol, z ktorých každá pokrýva iný aspekt Thatcherovej kariéry a Thatcherizmu ako kultúrneho konštruktu a ekonomického kréda. Začiatok knihy poskytuje historický kontext 70. rokov, keď Británia čelila ekonomickému úpadku, sociálnym nepokojom a politickej kríze. Ďalej sa pojednáva o zvolení Thatcherovej v roku 1979 a jej počiatočných politikách monetarizmu, fiškálnych úsporných opatrení a deregulácie, ktoré viedli k hlbokej recesii a vysokej nezamestnanosti v rokoch 1980-81. Analyzuje Thatcherovej triumf vo vojne o Falklandy v roku 1982, ktorý zvýšil jej popularitu a umožnil jej uskutočniť radikálnejšie reformy v druhom volebnom období, ako je privatizácia, reforma odborov a zníženie daní. Thatcherová zmenila a ovládla Konzervatívnu stranu, vnucovala jej ideologickú víziu a marginalizovala jej oponentov. Popri tom spochybňovala autoritu a autonómie odborníkov a profesionálov v rôznych oblastiach, akými sú školstvo, zdravotníctvo, právo a médiá. Kapitola o zahraničnej politike študuje vzťahy Thatcherovej s Európou, východnou aj západnou, ukazuje jej podporu NATO a studenej vojne proti komunizmu, ale aj jej nepriateľstvo voči európskej integrácii a federalizmu. Opisuje vzťahy s USA, hlavne Ronaldom Reaganom, Juhoafrickou republikou, Severným Írskom, Sovietskym zväzom a ďalšími hráčmi na geopolitickej šachovnici. Posledná kapitola hodnotí dedičstvo thatcherizmu pre nasledujúce vlády, konzervatívne (John Major) aj labouristov (Tony Blair), ako aj pre britskú spoločnosť a kultúru.

Kniha je dobre napísaná, kvalitne preskúmaná a dobre vyargumentovaná. Poskytuje vyvážený a podrobný popis života a práce Thatcherovej, oceňuje jej úspechy a zlyhania, jej silné a slabé stránky, jej presvedčenia a rozpory. Ponúka tiež kritickú analýzu thatcherizmu ako ekonomickej doktríny, ktorá mala hlboký vplyv na britskú ekonomiku, spoločnosť, politiku a identitu. Ukazuje tiež, že thatcherizmus nebol koherentnou alebo konzistentnou ideológiou, ale skôr pragmatickou a flexibilnou reakciou na meniace sa okolnosti.

Kniha je vhodná pre študentov moderných britských dejín, politiky, ekonómie a kultúry. Je prístupná aj pre bežných čitateľov, ktorí majú záujem dozvedieť sa viac o jednej z najvplyvnejších a najkontroverznejších osobností dvadsiateho storočia. Aj keď by som prijal viac hodnotiacich kapitol, menej faktografických.
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
9.5.2023
Náročnejšie lúskanie, ale zaujímavé
,,Železná lady." Aký bol jej vstup do politiky, jej vládnutie a dôsledky? Autor v tejto knihe rozoberá a kritizuje jej politickú kariéru, základné oblasti jej pôsobenia a vplyv nielen na britskú, ale aj celosvetovú politiku. Thatcherizmus nie je ideológia, ale skôr súbor zásad, o ktorých sa nevyjednáva a pri čítaní tejto knihy je dobré mať nejaké ekonomické povedomie. Dozviete sa v nej Margaretin vplyv na infláciu a jej boj proti nej, na rast daní, privatizáciu, školstvo, zdravotníctvo, zahraničnú politiku, vojnu o Falklandy, ale aj to, ako súvisel pokles členov odborov so štrajkmi, IRA s ,,írskym trable" a čo bol Delorsov plán. Autor sa venuje aj rokom po Margaretinej demisii a vládnutiu rôznych typov premiérov.
Tak táto kniha mi dala zabrať! Ide o náročné čítanie vzhľadom k tomu, že sa zaoberá politikou a tú všetci nemusia. Musím uznať, že mi Margaret neprirástla k srdcu a nadobudla som pocit, že sa často obhajovala. Každopádne mi kniha poskytla viaceré informácie a vysvetlenia, ktorým som doteraz nerozumela, ale boli aj momenty, kedy som sa strácala. Nie je to kniha na prečítanie na jedno posedenie. Ja som ju čítala týždeň, pretože obsiahnuť také veľké množstvo informácií naraz bolo pre mňa nemožné - asi by mi hlava vybuchla. Ale ak bažíte po informáciách, túto knihu určite nevynechajte.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Najprístupnejší a najaktuálnejší výklad o Thatcherovej i thatcherizme; a tiež o dedičstve, ktoré nás aj posmrtne stále sprevádza.“ – Martin Farr

Vydavateľstvo Premedia

Čítať viac

„Známkou nezrelého človeka je, že chce za niečo vznešene zomrieť, kým známkou zrelého človeka je, že chce pre niečo pokorne žiť. “

Kto chytá v žite - J.D. Salinger, 2019
Kto chytá v žite
J.D. Salinger