Encyklopédia mŕtvych
E-kniha

Lutna jazvy – Legenda o spáčoch

Danilo Kiš (1935 - 1989) patrí nespochybniteľne medzi najvýznamnejších európskych spisovateľov 20. storočia a viaceré jeho diela sú zaraďované do zlatého fondu svetovej... Čítať viac

Vydavateľstvo
Zelený kocúr
392 strán
5-6 hodín čítania

Danilo Kiš (1935 - 1989) patrí nespochybniteľne medzi najvýznamnejších európskych spisovateľov 20. storočia a viaceré jeho diela sú zaraďované do zlatého fondu svetovej literatúry. Poviedky zo zbierok Encyklopédia mŕtvych, ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

12,29 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Danilo Kiš (1935 - 1989) patrí nespochybniteľne medzi najvýznamnejších európskych spisovateľov 20. storočia a viaceré jeho diela sú zaraďované do zlatého fondu svetovej literatúry. Poviedky zo zbierok Encyklopédia mŕtvych, Lutna a jazvy a próza Legenda o spáčoch sú sústredené na veľkú tému smrti, ktorú autor prezentuje v rôznych historických, kultúrnych, spoločenských a ideologických kontextoch – od gnostických legiend po modernú dobu, od legendárnych spáčov po nadčasovú encyklopédiu, v ktorej možno nájsť zaznamenané životy všetkých ľudí, ktorí na svete žili.

Táto poviedková kniha je vzrušujúcim prepletaním imaginácie a faktov, pradávnych právd a moderných skúseností, historických poznatkov a ich ironickej rekonštrukcie. Ponúka excelentný čitateľský zážitok a viacvrstvový pohľad na chápanie dejín i individuálneho ľudského osudu.
Čítať viac
Počet strán
392
Edícia
Pevný bod
Naše katalógové číslo
2326101
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Srbsko
Vydavateľstvo
Zelený kocúr
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

2 hodnotenia

0
2
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
29.1.2024
Výborné a veľmi zaujímavé
V tejto knihe sa nachádzajú poviedky zo zbierok Encyklopédia mŕtvych, Lutna a jazvy a nedokončený román Legenda o spáčoch. Mne osobne sa veľmi páčila autorova kniha Hrobka pre Borisa Davidoviča, a keď som sa začítala do tejto, štýl písania ma priam vtiahol do doby a prostredia, v ktorom sa ten ktorý príbeh odohrával. Danilo Kiš sa v poviedkach (hlavne z prvej zbierky) venuje smrti v rozličných kontextoch, preto sa s ním prenesiete do rôznych dôb, aj tých biblických a budete nasávať atmosféru. Píše však aj o živote, premárnených rokoch, láske a taktiež kritizuje spoločnosť. Využíva metafory a prepletá fakty s fantáziou. Pri čítaní poviedky Príbeh o majstrovi a učeníkovi mi prišla na um naša ministerka kultúry a v niektorých celkové dianie na Slovensku. Tak asi chápete, ako trefne i zahmleno vedel autor písať.
Mňa Danilov štýl písania uchvacuje, i keď musím priznať, že nie každá jedna poviedka sa mi páčila rovnako. Niekde by som ešte pridala zopár riadkov, pretože mi chýbalo lepšie vysvetlenie problematiky. A možno som to len ja nepochopila dostatočne... Inde som zas mala pocit, že autor na niečom fičal. Táto kniha je však opäť skvelá a ja by som od Danila Kiša rada prečítala oveľa viac diel, lenže jeho život sa skončil kvôli chorobe veľmi skoro. Myslím si, že príbehy sa zapáčia čitateľom, ktorí radi premýšľajú, chcú čítať aj medzi riadkami a nevadí im mierny bizár. Ide o náročnejšie čítanie, ale veľmi kvalitné. Ale možno by si každý vedel nájsť v knihe aspoň jednu poviedku, ktorej by povedal/a áno. Moje áno väčšina získala.
Čítať viac

Danilo Kiš

Čítať viac

„Víra v budoucnost - to je pochybná ctnost, nemyslíš? Něco stejně pošetilého jako stavět modely lodí do lahví. Víš, jak to myslím - obdivuhodné, ale trochu z toho naskakuje husí kůže. “

Domov na konci světa - Michael Cunningham, 2013
Domov na konci světa
Michael Cunningham