Vedomý rodič, šťastné dieťa - Shefali Tsabary, Grada, 2023

17,99 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Vedomý rodič, šťastné dieťa

Ako si vytvoriť láskavé a rešpektujúce vzťahy s deťmi a vychovať z nich spokojné bytosti

Tlak na rodičov a deti je enormný a dosiahol kritický bod. Iste aj preto je dnes rodičovstvo často náročnou a neistou cestou, na ktorej sa trápime a máme pochybnosti. Existuje... Čítať viac

Vydavateľstvo
Grada, 2023
Počet strán
368

Tlak na rodičov a deti je enormný a dosiahol kritický bod. Iste aj preto je dnes rodičovstvo často náročnou a neistou cestou, na ktorej sa trápime a máme pochybnosti. Existuje však riešenie... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

17,99 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Prekonajte úzkosť - Kirren Schnack, N Press, 2024

Viac o knihe

V neustále sa meniacom modernom svete sa naše deti musia ustavične prispôsobovať jeho požiadavkám – a my ako rodičia tiež. Či už ide o vplyv sociálnych médií, krízu duševného zdravia, alebo generačné očakávania, ktoré sa nevedome kladú na tých najmenších, tlak na rodičov a deti je enormný a dosiahol kritický bod. Cítime to my, rodičia a cítia to i naše deti. Iste aj preto je dnes rodičovstvo často náročnou a neistou cestou, na ktorej sa trápime a máme pochybnosti. Existuje však riešenie.

Dr. Shefali, terapeutka, ktorá spolupracovala s tisíckami rodičov – a sama je mamou –, je tu, aby poskytla pomocnú ruku. Metóda vedomého rodičovstva narúša toxické zdedené vzorce a nahrádza ich autentickými spojeniami. To nám umožňuje vidieť a reagovať na naše deti také, aké sú, a vytvárať si s nimi láskavé a rešpektujúce vzťahy.
Čítať viac
Originálny názov
The Parenting Map
Počet strán
368
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
145×205 mm
Hmotnosť
458 g
ISBN
9788080905897
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1941965
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Grada
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,9 / 5

7 hodnotení

6
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

15

Ako najlepšie začať svoj deň ? V posteli s dobrou knihou a čajom :) Nie vždy sa to dá, preto čítam, kde môžem :) •na instagrame píšem tiež o knihách, ak by ste sa chceli pozrieť @sue_knihomilka

Zuzana Hermanová
Overený zákazník
29.11.2023
Koľkí máme pocit, že sme stratení? V našich životoch sa s tým stretávame v rámci rôznych oblastí. Pozrime sa na rodičovstvo. Koľkí sme zaseknutí v starých spôsoboch bytia a konania pri našich deťoch ? Sme dostatočne odvážni, aby sme sa týchto starých spôsobov zbavili ? Aby sme boli poslednými nositeľmi egoistických dedičstiev minulých generácii, ktoré prechádzali rodinou z generácie na generáciu ? Doktorka Shefali jednoznačne tvrdí, že sme. Jej knihou - Vedomý rodič, šťastné dieťa - nám odkrýva zákutia nášho ega a dáva nám možnosti, ako začať odznova. Nikdy nie je neskoro začať odznova, prejaviť lásku alebo sa ospravedlniť. Čo je najdôležitejšie, nikdy nie je neskoro spojiť sa s deťmi.

Pri čítaní tejto knihy som si vravela: “Kiežby po nej siahli naši rodičia.” Verím, že je ťažké, aby pri čítaní tejto knihy sa naše ego nebúrilo a nešlo do obrán. Priznať si, že niečo nerobíme práve najšťastnejšie nie je jednoduché. Autorka to vie. Bolo mi veľmi sympatické, ako empaticky po celý čas podporovala čitateľa. Ako uznala aj svoje vlastné zlyhania pri výchove svojej dcéry. Zároveň, je dôležité z lásky k svojim deťom a k sebe, aby sme vedeli prijať aj svoju tieňovú energiu, prijali zodpovednosť za činy. Všetky informácie, ktoré doktorka Shefali opisuje, pomôžu nájsť otvorenému čitateľovi silu, aby sa začal zaoberať transformáciou svojho vnútra. Dostávam sa k bodu, ktorý pokladám za veľmi dôležitý pri čítaní tejto knihy. Ak sa rozhodnete ju čítať (a ja úprimne verím, že mnohí z vás áno), čítajte ju prosím pozorne, nechajte vstrebať význam slov, myšlienok a nebojte sa priznať si, že možno robíte niečo zle. Je to v poriadku. Už len to, že po knihe siahnete znamená, že vám záleží na vzťahu rodič-dieťa.

Podľa môjho názoru je kniha vhodná aj pre jedincov, ktorí nemajú dieťa. Mnohí možno lepšie pochopíte správanie vašich rodičov, prinesie vám to vhľad a porozumenie. Dokonca, ak máte v okolí deti, verím že vám kniha rovnako pomôže, ako s nimi lepšie interagovať.

Pôvodne som mala predstavu, čo všetko tu napíšem, aké úryvky vyberiem, avšak, je ťažké vybrať iba jeden. Navyše mám pocit, že ak vo vás moje slova už teraz vzbudia záujem, budete o krok bližšie k tomu, aby ste si knihu prečítali, a to už bude jazda sebapoznania :))
Za seba môžem knihu jednoznačne odporučiť. Priniesla mi novú perspektívu do vnímania detskej duše a aj lepšie porozumenie roly rodiča.
Čítať viac
Berenika cita
Neoverený nákup
11.8.2023
“Kým nespravíte z podvedomého vedomé, bude to riadiť váš život a vy to budete nazývať osudom.” Carl Jung

Od tejto knihy som mala veľké očakávania, pretože sa o nej Oprah vyjadrila, že ak by každému rodičovi mala odporučiť len jednu knihu o rodičovstve, bola by to táto. (Áno, viem, nemá deti)

Po jej prečítaní už chápem prečo je z americkej psychologičky indického pôvodu známej pod menom Dr. Shefali Oprah namäkko. Priniesla totiž do Ameriky “východný vibe”. Do západného štýlu výchovy aplikovala prvky východnej filozofie o vnímavosti a vytvorila tak svoj koncept, ktorý nazvala Vnímavé rodičovstvo. O tom, že v západnej kultúre nám chýba vnímavosť, všímavosť, mindfulness (… nazvite si to ako chcete), niet žiadnych pochýb. Väčšinu z nás vychovali odpojení rodičia, lebo aj ich vychovali rovnako. Výsledok je taký, že nerozumieme sami sebe, nemáme súcit a rešpekt (k sebe ani k druhým, lebo ak niečo sami nemáme, nemáme z čoho dávať pre druhých), žijeme v neustálom strese, pripravení, čo zlé kedy odkiaľ príde, aby sme sa mohli brániť. Takto vychovávame aj svoje deti a tak dookola. Shefali Tsabary nás vyzýva, aby sme sa nad svojím konaním začali zamýšľať a odhalili v ňom nesprávne vzorce, ktoré pochádzajú z detstva, teda z minulosti, aby sme konečne mohli žiť slobodný život v prítomnosti a prijali naše deti také, aké sú.

S týmto absolútne súhlasím a je to prvá kniha o rodičovstve, ktorú som čítala, kde bol tomuto venovaný takýto veľký priestor. Knihy tejto kategórie majú tendenciu kĺzať po povrchu, popisovať čo povedať dieťaťu v akej situácii. Človek ale predsa nie je nepopísaných list a to, ako dieťa vychováva je do veľkej miery ovplyvnené jeho rannými skúsenosťami. Potom to len v rodičovi vyvoláva výčitky, ak sa v niektorej situácii nezachoval presne podľa týchto príručiek. Pochopiť samého seba vie byť nápomocné, lebo len tak sa viete v každodennom živote zastaviť a zareagovať rešpektujúco. Lebo aj deti sú ľudia. Hoci zatiaľ malí.

S touto knihou som však mala jeden hlavný problém. Autorka vytvorila “rodičovskú mapu” (čo je názov knihy v angličtine), ktorú tvoria typy rodičov. Konkrétne bojovníci, opravári, simulanti, zmrzliny a dezertéri - podľa toho ako zvyknete na náročné situácie so svojimi deťmi obvykle reagovať (napr. ak ste bojovník, reagujete hnevom, ak opravár, snažíte sa im hneď pomáhať atď). Chápem, že to robila s tým najlepším umyslom, ale nemyslím si, že je možné ľudí kategorizovať. Každý je jedinečný a každý v rannom živote získal jedinečnú skúsenosť, ktorá sa nedá hodnotiť tabuľkami. Ale to je osobný názor hatera tabuliek a štatistík.

Okrem toho z knihy cítiť, že je písaná hlave pre amerických rodičov, pretože autorka často používa na ilustráciu príklad toho, ako zareagovať, ak vám dieťa povie, že chce skončiť s basketbalom, klavírom atď. (čo je v krajine zameranej na úspech najväčšia nočná mora každého rodiča). A ako vyštudovaného prekladateľke mi nedá nespomenúť preklad, ktorý bol veľmi často doslovný, a tým pádom v slovenčine nedával zmysel.

Hodnotenie tejto knihy je teda pre mňa ťažké. Na jednej strane som tam našla to, na čo som už v knihách o rodičovstve čakala, na druhej strane som sa prekusávala opisom kategórií a krkolomným prekladom. Ak vám chcete skúsiť niečo iné a neprekážajú vám spomenuté veci, choďte do nej.
Čítať viac
31.7.2023
Byť rodičom je neskutočne náročná úloha, je krásna, ale náročná. Ono sa to všetko dá aj bez kriku, hádok, trestov, zahanbovania detí a podobne. Je to ťažké, robím pomalé pokroky, ale snažím sa na vzťahoch s deťmi pracovať každý deň, aby sme boli všetci spokojní a šťastní.
.
Preto mi knižka VEDOMÝ RODIČ, ŠŤASTNÉ DIEŤA veľmi vpadla vhod. Síce som sa v nej dočítala aj nejaké veci, ktoré už viem zo svojho kurzu, predsa len som v nej našla aj iné hodnotné informácie. Autorka je psychologička, preto je v knihe aj veľa príkladov z jej praxe, ale aj z jej života s vlastnou dcérou. Tieto pasáže sa mi veľmi páčili.
.
Knižka je rozdelená do troch fáz, v ktorých sú opísané jednotlivé kroky a informácie, ako všetko zaviesť do praxe. Dozviete sa, ako sa vzdať kontroly nad životom vlastného dieťa, ako ho brať ako rovnocennú bytosť, ako si k nemu vytvoriť skutočné spojenie a prehĺbiť ho. Ako vychovávať svoje dieťa bez kontroly, dominancie a hanby a to formou vedomého rodičovstva. Vďaka ktorému tiež vieme zachovať aj spojenie našich detí s ich vlastnou hodnotou a vnútornou silou. Čím skôr si vieme, ako rodičia osvojiť vedomé rodičovstvo, tým menej budeme musieť opravovať a dokážeme sa rýchlejšie napojiť na svoje dieťa.
.
Ak máte radi knihy o výchove, ak rovnako ako ja vás zaujíma, ako sa stať lepším rodičom, tak táto kniha je úplne pre vás. Dočítate sa v nej zaujímavý pohľad na rodičovstvo a nájdete praktické rady ako zmeniť tradičné rodičovstvo, aké je dôležité sa uzdraviť zo svojej minulosti, možno aj z vlastného detstva.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Vychovávať deti nebolo nikdy ťažšie než teraz, v tomto bláznivom svete. Pre rodičov detí v akomkoľvek veku je táto kniha sprievodcom zameraným na riešenie, ktorý ste hľadali, aby ste vychovali samostatné, autentické a šťastné deti.“ - Eva Longoria, herečka

"Kniha je plánom, ktorý pomôže prerušiť generačné cykly a vytvoriť emocionálne zdravé prostredie pre svoju rodinu. V posledných rokoch sa ukázalo, ako veľmi nás naše detstvo ovplyvňuje ako dospelých a to, ako vychovávame naše deti. Súcitný, múdry a čestný prístup Dr. Shefali je teraz potrebný viac ako kedykoľvek predtým." — Dr. Nicole LePera, psychologička a autorka knihy Odpracuj si svoje ja

Vydavateľstvo Grada

Čítať viac

„Láska, povedal, je ako tá najjasnejšia galaxia, ktorá nikdy nezhasne! “

Ryby nemajú nohy - Jón Kalman Stefánsson, 2016
Ryby nemajú nohy
Jón Kalman Stefánsson