Pravidlá cesty - Ciara Geraghty, Ikar, 2023

16,50 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Pravidlá cesty

Dojemný príbeh o priateľstve a ceste, ktorú si vyberá každý sám

Iris predsa miluje život, to je holý fakt. Čo ak na to len pozabudla? Niekedy sa to stáva, nie? Aj tým najlepším z nás. Stačí, ak jej ten holý fakt pripomeniem... Čítať viac

Vydavateľstvo
Ikar, 2023
368 strán
5 hodín čítania

Iris predsa miluje život, to je holý fakt. Čo ak na to len pozabudla? Niekedy sa to stáva, nie? Aj tým najlepším z nás. Stačí, ak jej ten holý fakt pripomeniem... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
16,90 €

16,50 €

-2 %
Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 25 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

Iris predsa miluje život, to je holý fakt. Čo ak na to len pozabudla? Niekedy sa to stáva, nie? Aj tým najlepším z nás. Stačí, ak jej ten holý fakt pripomeniem.

Iris a Terry sú už roky najlepšie priateľky. Zdieľajú spolu životné strasti aj radosti a poznajú sa navzájom lepšie ako rodné sestry. Keď jedného dňa Terry nájde Irisin dom prázdny, okamžite vie, že sa niečo stalo. Potvrdí to aj list na rozlúčku, v ktorom Iris priznáva svoje úmysly. Hoci život vždy vychutnávala plnými dúškami, strach z nevyliečiteľnej choroby ju vedie do Švajčiarska na známu kliniku, odkiaľ sa už neplánuje vrátiť. S tým sa však Terry odmieta zmieriť, a tak sa so svojím staručkým otcom Eugenom vydáva za ňou. A hoci si myslela, že o živote vie už takmer všetko, s prekvapením zistí, že stále je čo objavovať, že priateľstvá nás učia pokore aj odvahe a že pravidlá sú niekedy na to, aby sa porušovali.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť
Čítať viac
Originálny názov
The Rules of the Road
Počet strán
368
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
Hmotnosť
414 g
ISBN
9788055189642
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1904779
Vydanie
1
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Írsko
Vydavateľstvo
Ikar
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

5 hodnotení

4
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Iveta
Neoverený nákup
30.10.2023
Rozhonutie
Tažko tuto knihu hodnotit o živote človeka a ako sa rozhodne dalej pri tažkej chorobe. Veru tažké rozhodnutie pre seba a prijatie, zmierenie sa pre druhých, ktorým je blízka osoba a stát pri nej. Čítať viac
22
Overený zákazník
28.8.2023
Pravidlá cesty od Ciary Geraghty by ste v kníhkupectve možno prehliadli. Má síce peknú obálku, ale takú nemastnú neslanú....ľahko prehliadnuteľnú.
Taký však rozhodne nie je samotný príbeh a opäť sa raz potvrdzuje, že nesúď knihu podľa obálky.

Strach z nevyliečiteľnej choroby, ktorý Iris úplne ochromil a kazil jej radosť zo života, vie zamávať s každým. Preto sa rozhodla ísť na eutanáziu. Jej kamarátka Terry sa s tým však odmieta zmieriť, a tak berie svojho staručkého otca Eugena, aby za ňou vyrazili. Ten je navyše nielen starý, ale aj chorý – myslí si, že je taxikár, spomína si len na pravidlá cestnej premávky a stále Terry upozorňuje, aby si strážila mŕtvy uhol.
Ako vraví: „Vždy majte na pamäti mŕtvy uhol.“

-----Demencia je plná zvláštností a toto je jedna z nich. Otcova reč je plná dier ako sveter, na ktorom si zgustli mole. Ale niekedy, ako napríklad teraz, keď rozpráva jeden zo svojich starých známych príbehov, mu slová naskakujú samy od seba. Vracajú sa na miesto a tam, kde boli diery, je teraz gobelín utkaný z otcovej niekdajšej bohatej slovnej zásoby. Stačí len vybrať správne slovo zo zhluku správnych slov.-----

Táto trojica teda cestuje z írskeho Dublinu, cez Wales, Anglicko, Francúzsko až do Švajčiarska. A akoby objavovali nové zákutia života, jeho nepoznané stránky, pravdu o manželstve, o deťoch, či samotnom živote.

Pravidlá cesty je príbeh vyrozprávaný z pohľadu Terry počas šiestich dní. Je to dojímavý, ale rozhodne nie sentimentálny príbeh. Miestami zábavný, svieži, niekde možno zlomí nejedno srdce, ale inde vás zasa zahreje.
Pri jeho čítaní si možno uvedomíte, prečo sa oplatí žiť. Autorka výborne prepojila humor, nadhľad s tak citlivou témou akou je Alzheimer a roztrúsená skleróza.
Je to taká 370-stranová pocta životu, priateľstvu a ľudskosti.
Čítať viac
28.8.2023
Táto kniha mala byť o konci, ale opak je pravdou. Je o začiatku a o tom ako nikdy nie je na nič neskoro. A tak vzniká nádherný príbeh o priateľstve, o ľudskom pochopení a najmä o nachádzaní seba samého a radostí v živote (v tých najmenších maličkostiach). Terryna postava prechádza veľkou premenou, tým že jej osobnosť je na začiatku skôr uzavretá, bojazlivá a úzkostlivá. Doma je len ženou v domácnosti a matkou, ktorá je vždy po ruke, ale pozornosti sa jej dostáva asi ako nábytku v obývačke. Na ceste sa jej charakter však začína prebúdzať a objavuje svoje nové já, svoje vlastnosti a dobrodružnú stránku plnú nenaplnených potrieb, čo bolo veľmi pekné sledovať. Tento príbeh by mal byť strašne smutným a aj keď je naozaj dojímavý, tak v skutočnosti je skôr plný nádeje a nezabudnuteľných okamihov. Dáva priestor zamyslieť sa, zosumarizovať vlastný život, zasmiať sa a zároveň uvoľniť. Život treba žiť. O tom príbeh je, ale je na nás ako ho prežijeme.
Za mňa Pravidlá cesty veľmi veľmi odporúčam a dúfam, že sa knižke dostane dostatok pozornosti, pretože je skvelá. Prekvapí vás tým, ako veľmi si jej čítanie užijete :).
Čítať viac

Vydavateľstvo Ikar

Čítať viac

„Dáme si poriadne raňajky. To je lepšie ako všetky reči dokopy.“