Čierne diery: Sochy Piešťan - Čierne diery, Čierne diery, 2020

25,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Čierne diery: Sochy Piešťan

Mesto ako galéria

Ako každá kniha združenia Čierne diery, aj táto je experimentom. Je prehliadkou unikátneho množstva sochárskych diel, ktoré sa zachovali v kúpeľnom meste Piešťany. Je vytlačená... Čítať viac

Vydavateľstvo
Čierne diery, 2020
Počet strán
222

Ako každá kniha združenia Čierne diery, aj táto je experimentom. Je prehliadkou unikátneho množstva sochárskych diel, ktoré sa zachovali v kúpeľnom meste Piešťany. Je vytlačená z troch farieb (žltej, modrej a červenej) s použitím vlastného písma... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

25,00 €

Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 6 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024
Čierne diery: Sochy Piešťan - Čierne diery, Čierne diery, 2020
25,00 €

Viac o knihe

Ako každá kniha združenia Čierne diery, aj táto je experimentom.

Je prehliadkou unikátneho množstva sochárskych diel, ktoré sa zachovali v kúpeľnom meste Piešťany. Je vytlačená z troch farieb (žltej, modrej a červenej) s použitím vlastného písma s názvom Socha. Fotografie zachytávajú 125 umeleckých diel vo verejnom priestore. Za tie najkvalitnejšie vďačia Piešťany najmä podujatiu Socha piešťanských parkov, ktoré sa konalo od roku 1967 za účasti popredných umelcov svojej doby.

Projekt Sochy Piešťan v roku 2020 prvýkrát zostavil súpis existujúcich diel. Niektoré ukryté plastiky opäť vracia do verejného priestoru.

Texty: Linda Blahová, Lívia Gažová, Martin Lipták
Fotografie: Andrej Sarvaš
Dizajn a písmo: Michal Tornyai
Čítať viac
Počet strán
222
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
140×220 mm
Hmotnosť
300 g
Rok vydania
2020
Naše katalógové číslo
857199
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Čierne diery
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

5 hodnotení

4
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

11.3.2021
Kúpeľné mesto Piešťany je plné sôch a kedysi bolo zmýšľané ako galéria pod holým mestom. Nemusíte ich nijako hľadať, stačí sa prechádzať a pozerať. Sú v parku, na kúpeľnom ostrove, v centre, v okolí stanice, v starom meste i v južnej časti. Všade. Mnohé diela sú prehliadané, mnohé sú v zlom stave. Do knihy nafotili 125 sôch, fontán, reliéfov na stene a plastík. Za mnohé Piešťany vďačia podujatiu Socha piešťanských parkov, ktoré má svoj začiatok v roku 1967 a bohužiaľ sa na jeho slávu nepodarilo nadviazať a pokračovať v nej. Piešťany po tejto stránke chátrajú, o čom sa dočítate na konci knihy v krátkych rozhovoroch. Piešťany mali silný potenciál, ktorý ostal nevyužitý. Táto kniha predstavuje súpis existujúcich a voľne dostupných diel.

Okrem rozhovorov s potomkami sochárov na konci knihy ale žiaden ďalší text neobsahujú. Iba mapy, kde sochy nájdete, v zozname autora, rok, miesto umiestnenia a pri pár aj krátku zaujímavosť. Po grafickej stránke je to fajnovka. Čo mi však veľmi chýbalo, bolo viac textu z histórie jednotlivých sôch. Prečo vznikli, ako, aká je ich minulosť, perlička, čo autora inšpirovalo, čím boli na svoju dobu výnimočné. Skrátka niečo, čo čitateľovi utkvie v pamäti a keď sa najbližšie prejde mestom, pri soche sa zastaví, spomenie si na to. Pretože takto, bez príbehu, môžu ostať sochy naďalej prehliadané.
Čítať viac

„Čo je lepšie? Jedna skutočná krásna ruža, ktorá už síce povädla, ale na ktorú sa nikdy nezabudne, alebo vábivá náhrada, ktorá sľubuje, že vydrží naveky?“

Nevesta z Ivy Greenu - Julie Klassen, 2020
Nevesta z Ivy Greenu
Julie Klassen