Učytelskej - Jaroslav Konvička, Talent Pro ART, 2021

10,01 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Učytelskej - Jaroslav Konvička, Talent Pro ART, 2021
Čítaná
Učytelskej - Jaroslav Konvička, Talent Pro ART, 2021

Učytelskej
Čítaná

Čenda je učitel. Bylo těžké si to přiznat. Život měl nalajnovaný jako fotbalový stadion. Když se ho v dětství zeptali, čím hodlá být, až vyroste, otevřel ústa nabitá slovy jako... Čítať viac

Vydavateľstvo
Talent Pro ART, 2021
224 strán
3 hodiny čítania

Čenda je učitel. Bylo těžké si to přiznat. Život měl nalajnovaný jako fotbalový stadion. Když se ho v dětství zeptali, čím hodlá být, až vyroste, otevřel ústa nabitá slovy jako kosmonaut, kovboj, traktorista... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Výborný stav
  • Čeština
14,30 €

10,01 €

-30 %
Na sklade
Posielame ihneď

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024
Učytelskej - Jaroslav Konvička, Talent Pro ART, 2021
10,01 €

Viac o knihe

Čenda je učitel. Bylo těžké si to přiznat. Život měl nalajnovaný jako fotbalový stadion. Když se ho v dětství zeptali, čím hodlá být, až vyroste, otevřel ústa nabitá slovy jako kosmonaut, kovboj, traktorista, ovšem otec s ním měl jiné plány. Zatímco před tabulí válčí se třídou čtrnáctiletých rošťáků a jeho donkichotská povaha naráží na zkostnatělost školství, ve volném čase svádí vnitřní boj o vlastní identitu.
Učytelskej je sondou do duše mladého kantora z pohraničního městečka v zapomenutém kraji, který se dostane na samou hranu vlastní důvěry v systém, jenž nás obklopuje několik set let. Se sarkasmem sobě vlastním se vydává na "donquijotský" boj se zarezlými školskými mlýny i společenskými předsudky. Pomůže mu láska k mladé asistentce najít cestu z labyrintu sebelítosti? Podaří se mu napravit pošramocený vztah s otcem? Může se vůbec učitel transformovat zpět v člověka? A přestanou se někdy uživatelé Twitteru hádat? Jaroslav Konvička ve své třetí knize přichází se satirickým románem o neduzích českého školství a společnosti, o pátrání po smyslu a úprku před jiskrami syndromu vyhoření.
Čítať viac
Počet strán
224
Väzba
pevná väzba
Rozmer
160×220 mm
Hmotnosť
427 g
Rok vydania
2021
Naše katalógové číslo
1228765
Štýl
filozofický, duchovný, humorný
Jazyk
čeština
Pôvod
Česko
Vydavateľstvo
Talent Pro ART
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

2 hodnotenia

0
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

13.10.2021
To, že Jaroslav Konvička psát umí jsem se přesvědčila už v minulém románku Mamince se budeš líbit - ten mě naprosto uchvátil, a proto jsem se nebála sáhnout po další horké novince od autora se zvláštím názvem UČYTELSKEJ …
Originální je i téma, které si autor zvolil. To, že je naše školství 100 let za opicema už asi většinu z nás ani nepřekvapí, ale je fajn si o tom “humornou” formou počíst… Jsem taky matka školáka, a na třídních schůzkách zažívám něco podobného co náš Čenda Pěnička. Někteří rodiče jsou zralí na flákanec! Já osobně jsem ambice stát se paní učitelkou nikdy neměla a obdivuji všechny učitelé, že do toho vůbec jdou… Téma školství a osobní život Čendy mě bavil hodně! Styl jakým je příběh napsán je čtivý, místy humorný a moc mi sedí. Celkově se mi líbí jak pan Jaroslav píše. Dokáže nenásilnou formou zaujmout a klidně bych si zrovna ho jako učitele dovedla představit. Měla jsem však trošku problém s politikou a politickými názory v knize, za ně jsem strhla i hvězdičku. Nějak mi to tam nesedělo, a přišlo mi to tam takové zbytečně navíc? Raději bych si přečetla něco víc o Čendovi než o “Babčákovi” a spol... Konec knihy byl opět skvělý, kdyby se tato idea podařila prosadit na všechny naše školy, hned by byl svět krásnější a naše děti chytřejší a spokojenější… Pokud se chcete pobavit u této knihy se určitě nudit nebudete.
Čítať viac
13.9.2021
Učytelskej
Učytelskej je satirický román nielen o českom školstve, ale celkovo o súčasnej spoločnosti. Hlavným hrdinom je mladý učiteľ Čenda, ktorý vlastne nikdy učiteľom byť nechcel. Bolo to prianie jeho otca a keďže ho nechcel sklamať, tak sa stal angličtinárom. Práve začína svoj prvý školský rok na základnej škole v malom mestečku, kde nastupuje do čisto ženského kolektívu. Má veľké očakávania, ako bude deti učiť netradičným, zábavným spôsobom, ktorý ich zaujme a budú ho rešpektovať, no už čoskoro zisťuje, že to vôbec nebude také jednoduché.

Učiteľské prostredie je pre mňa veľmi blízke, keďže som sama pred pár týždňami ukončila štúdium učiteľstva. Z tohto pohľadu som mala blízko aj k Čendovi, obaja sme začínajúci učitelia, ešte aj v rovnakom veku, takže som sa do jeho situácie vedela vžiť. Občas mi prišiel ako taký „ťuťko“ (najmä v oblasti osobných vzťahov) a musela som nad ním prevracať očami, na druhej strane mal všeobecný rozhľad a páčil sa mi jeho prístup k vyučovaniu. Nemal to však vôbec jednoduché, dali mu zabrať nielen žiaci, ale aj ich rodičia (už sa „teším“ na svoje začiatky). Čenda tak už nestál len pred otázkou, ako byť dobrým učiteľom, ale aj pred otázkami, čo chce ďalej urobiť s vlastným životom.

Mnohé situácie boli na prvý pohľad vtipné, no keď nad nimi človek viac uvažuje, je mu skôr do plaču. Bolo tu veľa momentov, ktoré nútia človeka zamyslieť sa nad životom a svetom, v ktorom žijeme. Prispievali k tomu aj rôzne myšlienky a citáty. Je mi jasné, že sa nájdu ľudia, ktorým sa môže zdať, že autor „trochu“ preháňal a niektoré situácie prikresľoval, no z vlastnej skúsenosti viem povedať, že takéto veci sa na školách dejú bežne.

Veľmi sa mi páčilo, že autor v texte používal aj nárečia (hoci sa mi na nich niekedy lámal jazyk), vďaka nim bolo malomestské prostredie vykreslené autenticky. Taktiež oceňujem, že som sa dočkala aj kúska romantiky, to ma naozaj potešilo.

K príbehu mám 2 výhrady. Trochu mi vadili faktografické údaje (najmä v druhej polovici príbehu, keď sa hovorilo o korone), mala som pocit, ako by som čítala novinovú správu. Nevadili by mi tam, keby ich autor skúsil do deja zakomponovať iným spôsobom. Na môj vkus bolo v príbehu veľa politiky, čo moc nemusím. Bola by som radšej, keby tam bolo menej politiky a viac školstva, na druhej strane rozumiem, že takýto typ príbehov si to jednoducho žiada.

Celkovo som si však čítanie príbehu užila, najviac ma bavili hlavne príhody z vyučovania, rôzne neplechy, ktoré žiaci vymýšľali, ale aj to, ako sa Čenda s nimi vysporiadával. Taktiež sa mi páčilo jeho postupné dozrievanie a prehodnocovanie niektorých vecí v živote. Prekvapil ma formát knihy, čakala som ďalšiu „kabelkovú“ veľkosť (ako pri autorovej predchádzajúcej knihe), no prišiel mi hardback vo väčšej veľkosti. Keď si prečítate knihu zistíte, že aj obálka sa k nej úplne hodí.
Čítať viac

„Je to naivné no...niekedy je nádej jedinou alternatívou lebo realita je priťažká.“