Jahodový bozk -
Jahodový bozk
3,72 €
Pri nákupe nad 49 € máte poštovné zadarmo
3,72 €

Bežná cena Bežne 3,90 €

Ušetríte 5 %

Na sklade, posielame ihneď

Odporúčané tituly a kolekcie

3,72 €

Viac o produkte

Opojná chuť sladkých jahôd.

Zloženie: Jablká, marhule, šípky, červená repa, puky ruží, aróma, jahody (min. 1,2%), vanilka, kvety slezu.

Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu.
Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa. Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2 500 m.
Listy čajovníka sú dlhé od troch do dvadsaťpäť centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Dospelé listy sú hrubé, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky celý rok. Lístky sa zbierajú podľa takzvaných zberových formúl určujúcich, ktorú časť výhonku odštipnúť.
Obvykle sú cennejšie mladšie a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Kvalitnejšie čaje sú vyrábané len z vrchných dvoch lístkov a pupeňa.
Ďalšie spracovanie sa deje rôznymi spôsobmi, ktoré vedú k rôznym „druhom“ čaju. Základným faktorom je stupeň oxidácie (často sa využíva z chemického hľadiska nesprávny názov fermentácia).

Tradičné je delenie do štyroch základných skupín:

Zelené čaje: listy sa mechanicky narušia, ale oxidácia je rýchlo ukončená pôsobením tepla. V Číne sa na ukončenie oxidácie zvyčajne využíva sušenie na pare, v Japonsku prevláda sušenie na slnku, prípadne teplým vzduchom. Spracovanie je ukončené jeden až dva dni po zbere.
Oolongy (vyslov úlong, taktiež modrozelené, polozelené čaje) – tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Často sú pri príprave navoňané kvetmi, napríklad orchideou, osmanthom.
Čierne čaje (taktiež červené čaje, tento názov sa pre farbu nálevu používa najmä v Číne): listy sa mechanicky narušia, oxidácia sa nechá úplne prebehnúť. Spracovanie trvá týždeň, ale aj dlhšie. Veľmi výrazný rozdiel je medzi ortodoxným ručným spracovaním a plne mechanizovanou výrobou metódou CTC (Crush, Tear, Curl), ktorou vzniká drvený substrát vhodný do čajových vrecúšok. V strednej Európe (a „západnej civilizácii“ všeobecne) je historicky najobľúbenejší práve čierny čaj.
Pu-erh: je dvojnásobne oxidovaný čaj, ktorý sa necháva 'odležať' často aj po dobu niekoľkých rokov. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný. Vyznačuje sa plnou, zemitou chuťou. Pravdepodobne má na organizmus pozitívne a mierne liečivé účinky.
Biely čaj: vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
Čítaj viac
Našli ste v našom obsahu nejaké nepresnosti?
Dajte nám o tom vedieť.

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hmotnosť
80g
Balenie
krabička
Celková hmotnosť
95
Katalógové číslo výrobcu
700336
Rozmery
160 x 220 x 40
Naše katalógové číslo
204238

Recenzie

Ako sa vám páčil produkt?

4,0 / 5

5 hodnotení

3
1
0
0
1

Eva
včera
Tento čaj je jeden veľký zázrak - perfektne sa hodí ku knihám z Martinusu. K novej knihe, ktorú kupujem, si ho nikdy nezabudnem pribaliť :-) Čítaj viac
Katarína
17.1.2021
Čaj Jahodový bozk
Tento čajík ma zaujal pretože neobsahuje ibištek ako základ u vačšiny ovocných čajov a obsahuje skvelé ingrediencie (napr. cviklu, lístky ruží..) . Chutí vynikajúco. Čítaj viac
Iveta
26.12.2020
Výborný čaj za prijateľnú cenu. Skvelá chuť, príjemná aróma. Pre milovníkov ovocných čajov vrelo odporúčam. Je vhodný aj ako darček ak hladáte netradičný čaj. Čítaj viac
Lenka
20.12.2020
Čaj Jahodový bozk
Čaj je darček na vianoce, tak dúfam že obdarovanemu bude chutiť, zaujalo ma zloženie čaju jahoda vanilka červená repa... Čítaj viac

„Začiatok je vždy iný a prostriedok je vždy zložitý. No koniec je vždy jednoduchý a rovnaký. Na konci vždy niekto príde, niekto odíde, niekto zomrie a niekto zostane.“

Štyri hostiny - Meir Shalev
Štyri hostiny
Meir Shalev