Výživa pre zdravú myseľ - Maggie Moon, Príroda, 2023

19,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Výživa pre zdravú myseľ

O potravinách, ktoré posilnia funkciu mozgu

Posilnite svoj mozog pomocou nového prelomového spôsobu stravovania, ktorý preukázateľne pomáha udržiavať bystrú myseľ aj vo vyššom veku. Užívať si pribúdajúce roky znamená... Čítať viac

Vydavateľstvo
Príroda, 2023
Počet strán
368

Posilnite svoj mozog pomocou nového prelomového spôsobu stravovania, ktorý preukázateľne pomáha udržiavať bystrú myseľ aj vo vyššom veku. Užívať si pribúdajúce roky znamená starať sa o mozog rovnako ako o telo... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

19,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 8 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024

Viac o knihe

Posilnite svoj mozog pomocou nového prelomového spôsobu stravovania, ktorý preukázateľne pomáha udržiavať bystrú myseľ aj vo vyššom veku.Užívať si pribúdajúce roky znamená starať sa o mozog rovnako ako o telo. To, čo zjete dnes, pomôže vašim kognitívnym schopnostiam neskôr. Alebo im to uškodí.

Kniha Výživa pre zdravú myseľ od Maggie Moon, vedkyne a registrovanej dietologičky, zrozumiteľným spôsobom objasňuje vedecké poznatky o duševnej kondícii človeka. Čo je však ešte dôležitejšie, táto užitočná príručka vám poskytne ľahko realizovateľný program na udržanie sviežej mysle vďaka konzumácii tých správnych potravín. Zároveň vystríha pred potravinami, ktoré mozgu škodia.
Zdravé recepty v knihe sú nielen chutné, ale môžu významne pomôcť: zlepšujú pamäť aj koncentráciu a majú množstvo ďalších zdravotných benefitov pre celé telo.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť
Čítať viac
Originálny názov
The Mind Diet
Počet strán
368
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
Hmotnosť
433 g
ISBN
9788055187129
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1813873
Vydanie
1
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Príroda
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

4 hodnotenia

2
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

12.2.2023
Mozgový olivový olej
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Výskum naznačuje, že to, čo si naložíte na tanier, môže buď pomôcť, alebo uškodiť kognitívnym schopnosťam, ako sú pamäť, jazyk, pozornosť.

Najlepšie potraviny pre náš mozog zahŕňajú zelenú, listovú zeleninu, orechy, fazuľu, bobule, hydinu, ryby, celozrnné výrobky, olivový olej a víno. Vyhýbajte sa červenému mäsu, maslu a tyčinkovému margarínu, plnotučným syrom, pečivu a sladkosťam a rýchlo vyprážaným jedlám.

Mozog je najhladnejší orgán, spotrebuje až 20 percent denných kalórií. Mozog túži okrem energie aj po antioxidantoch. Oxidačný stres poškodzuje mozgové tkanivo. Mozog nemá toľko antioxidačných enzímov ako ostatné časti tela.

Metabolicky najaktívnejší tuk v mozgu je 3 omega kyselina DHA. Naopak vyššie hladiny LDL cholesterolu súvisia s väčším množstvom plakov v mozgu spojených s Alzheimerovou chorobou.

Vysoký tlak, obezita, cukrovka a vysoký cholesterol, nezdravé jedlá, fajčenie, zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby.

Podľa štúdií stredomorská strava znížila riziko Alzheimerovej choroby o 54 percent a DASH diéta o 39 percent. Zo zeleniny mala najsilnejší ochranný účinok zelená listová zelenina ako špenát a rímsky šalát. Pre kognitívny výkon bola krížová zelenina ako brokolica a karfiol jasným víťazom. Pri vyšších dávkach sa výkony zlepšovali pravdepodobne pre folát.

Bobuľové ovocie ako čučoriedky a jahody obsahujú antokyanidíny, ktoré prekonávajú hematoencefalitickú bariéru mozgu a znižujú zápal mozgu. Kognitívne funkcie zlepšujú aj flavonoidy. Najlepšie zdroje sú čaj, jablká, pomaranče, cibuľa. Nebol však zaznamenaný štatisticky významý vplyv na stárnutie mozgu.

Olivový olej má 230 antioxidantov a polyfenolov a obsahuje oleokantal liečiaci mozog. Polyfenoly tiež zlepšujú kognitívne funkcie mozgu. Konzumuje sa 2 až 4 lyžice nenne.

Potraviny poškodzujúce mozog: červené mäso, maslo, tyčinkový margarín, plnotučný syr, pečivo, sladkosti a vyprážané. Vyhýbať sa nasýteným tukom. Ľudské telo si vytvára všetky nasýtené tuky, ktoré potrebuje, čo znamená, že má nulovú biologickú potrebu mať v strave akýkoľvek nasýtený tuk spôsobujúci kognitívny úpadok. Naopak mononenasýtené (MUFA) a polynenasýtené (PUFA) v olivovom oleji viedol k spomaleniu kognitívneho úpadku.

Celú druhú polovicu knihy tvoria recepty.
Čítať viac
22
Overený zákazník
26.1.2023
Praktická množstvom užitočných tipov
Viete, ktoré potraviny posilnia váš mozog, zlepšia pamäť a udržia vašu myseľ sviežu a vo forme aj s pribúdajúcim vekom?
Presne o tom je kniha Výživa pre zdravú myseľ, plná tipov, rád. Je praktická, využiteľná, pričom autorka Maggie Moon je vedkyňa a registrovaná dietologička, čiže odborníčka.
Ponúka aj konkrétny program na udržanie sviežej mysle, čo presne a koľko jesť. Pridáva zdravé recepty, jednoduché, rýchle, je ich 75 a sú navrhnuté poprednými odborníkmi na výživu. Tiež v knihe nájdeme kuchynské zlepšováky, netradičné využitie potravín ap.

Netreba zabúdať, že mozog je najhladnejší orgán v tele, spotrebuje až 20% denných kalórií a pritom veľakrát nemyslíme na to, čo mu dodávame a či je to zdravé. V knihe je tak 10 potravín, ktoré nášmu mozgu prospievajú, mali by sme ich jesť často, striedať ich, nezabúdať na ne... a tiež 5 potravín, ktoré zasa mozgu nesedia, neprospievajú mu.

Dozviete sa viac o stredomorskej strave, aj DASH diéte. O tom ako podporiť koncentráciu, pamäť a čo jesť, ak sa začnú objavovať príznaky Alzheimerovej choroby.
Čítať viac

Vydavateľstvo Príroda

Čítať viac

„Láska je, keď sa nám niekto zdá jedinečný. Taká láska nemusí byť výhradne erotická, telo v nej nemusí spievať prvý hlas, no zistil som, že aj ona má obmedzenú trvanlivosť - ako dlho nám človek pri každodennom styku vydrží byť jedinečný? Zistil som, že je to podobne ako zaľúbenosť iba fáza, ako každý vonkajší náter, aj jedinečnosť sa časom ošúcha.“

Letmý sneh - Pavel Vilikovský, 2014
Letmý sneh
Pavel Vilikovský