Dilema všežravca - Michael Pollan, N Press, 2023

19,16 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Dilema všežravca

Príbehy štyroch jedál

Čo si dáme na večeru? Táto otázka sa týka každého všežravca a vždy to tak bolo. Keď môžete skonzumovať prakticky hocičo, čo vám príroda ponúka, rozhodovanie o tom, čo by ste... Čítať viac

Vydavateľstvo
N Press, 2023
Počet strán
408

Čo si dáme na večeru? Táto otázka sa týka každého všežravca a vždy to tak bolo. Keď môžete skonzumovať prakticky hocičo, čo vám príroda ponúka, rozhodovanie o tom, čo by ste mali jesť, nutne vyvolá úzkosť... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
19,90 €

19,16 €

-4 %
Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 7 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Modré z neba - Jeannette Walls, Tatran, 2024

Viac o knihe

Čo si dáme na večeru? Táto otázka sa týka každého všežravca a vždy to tak bolo. Keď môžete skonzumovať prakticky hocičo, čo vám príroda ponúka, rozhodovanie o tom, čo by ste mali jesť, nutne vyvolá úzkosť. Najmä ak vám niektoré z potenciálne ponúkaných jedál môžu spôsobiť chorobu či dokonca smrť.
Človek ako všežravec má na výber rozličné druhy potravín. Michael Pollan skúma ich vplyv na životné prostredie a dosah na podmienky, v akých žijú zvieratá. Tvrdí, že pred vznikom moderných technológií uchovávania potravín a spôsobov prepravy kultúrne a lokálne obmedzenia jednoduchým spôsobom vyriešili dilemy v stravovaní. Časy sa však zmenili. Vďaka technológiám sú sezónne či regionálne potraviny dostupné celoročne a na celom svete. Vzťah medzi jedlom a spoločnosťou, ktorú kedysi formovali kultúrne návyky, sa skomplikoval.

Pollan v knihe sleduje rôzne potravinové reťazce, ktoré nás živia, od pôdy na tanier – až po malé množstvo skutočných jedál. Naša schopnosť zásadne modifikovať potravinové reťazce, od ktorých závisíme, nám otvorila nové možnosti požívateľnosti. No dôsledky tejto revolúcie na naše zdravie a zdravie prírodného sveta ešte stále celkom nechápeme. Mnohí dnes pôsobia úplne spokojní s jedením na konci priemyselného potravinového reťazca, akoby nad tým ani nerozmýšľali. Táto kniha asi nie je pre nich. Sú v nej veci, ktoré by im pokazili chuť. Zároveň však je o potešení z jedla, o takom uspokojení, ktoré sa vedomosťami len prehlbuje.

Kniha Dilema všežravca sa čitateľne a s humorom snaží zodpovedať otázku, čo si dať na večeru, no súčasne opisuje, ako naše stravovacie návyky menia environmentálnu povahu krajín, ľudské zdravie a v neposlednom rade život zvierat na Zemi.
Čítať viac
Originálny názov
The Omnivore's Dilemma
Počet strán
408
Väzba
pevná väzba
Rozmer
161×230 mm
Hmotnosť
765 g
ISBN
9788082301451
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1396565
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
N Press
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

3 hodnotenia

3
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

1.10.2023
Nie je jedlo ako jedlo.
Kto by to bol povedal, že kukurica je skoro vo všetkom? Ten dobrý steak je vlastne kukuričný. Vieme, že nás politika podporuje v zlom stravovaní?
Ako ľahko sa dá vychovať dobré mäso, ale zároveň je to dnes skoro nemožné?
A aký krásny a dlhý je rituál, pripraviť si skvelé jedlo spôsobom zberačov a lovcov?
Na toto všetko som dostal odpoveď v tejto úžasnej knihe a až tu som naozaj pochopil, čo to naozaj je kultúra stolovania a že naozaj nie je jedno čo jeme.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Michael Pollan je záhradník, kuchár a okrem toho neobyčajne pôsobivo vysvetľuje prírodovedu. Túto knihu jednoducho musel napísať. Prevedie čitateľov príbehmi štyroch jedál, ktorými s a snaží zodpovedať otázku čo si dať na večeru.“ Dorothy Kalins, Newsweek

„Vynikajúca kniha Michaela Pollana s názvom Dilema všežravca – Príbehy štyroch jedál je výzvou na zamyslenie sa nad morálnymi dôsledkami našich súčasných stravovacích návykov.“ Steven Shapin, New Yorker

„Jedna z najlepších kníh, ktoré boli napísané o potravinách. Mal by si ju prečítať každý, komu záleží na tom, čo konzumuje.“ Christine Sismondo, Toronto Star

Vydavateľstvo N Press

Čítať viac

„A aby sme to zamotali ešte viac; niečo môže vyzerať skutočné, ale v skutočnosti to vôbec neexistuje, zatiaľ čo pravda nezávisí od toho, čo je skutočné alebo vnímané ako skutočné.“

Rázcestia - William Paul Young, 2013
Rázcestia
William Paul Young