Naša Kokava - Richard Kafka, Miloš Hric, 2020

18,99 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Naša Kokava

Kokava nad Rimavicou. Niekomu tento miestny názov hovorí len málo, či dokonca takmer nič. Pre nás, ktorí sme sa tu v údolí pod Dielom a Sincom narodili, vyrastali, žili, aj tí,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Miloš Hric, 2020
Počet strán
320

Kokava nad Rimavicou. Niekomu tento miestny názov hovorí len málo, či dokonca takmer nič. Pre nás, ktorí sme sa tu v údolí pod Dielom a Sincom narodili, vyrastali, žili, aj tí, ktorí tu žijú dnes, v prevažnej väčšine vnímame tento... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

18,99 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Dragonwatch 4: Šampión Titanských hier - Brandon Mull, Fortuna Libri, 2024
Naša Kokava - Richard Kafka, Miloš Hric, 2020
18,99 €

Viac o knihe

Tento titul nájdete v našej ponuke aj v kolekcii so Zborníkom zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie 2020 za výhodnú cenu.

Kokava nad Rimavicou. Niekomu tento miestny názov hovorí len málo, či dokonca takmer nič. Pre nás, ktorí sme sa tu v údolí pod Dielom a Sincom narodili, vyrastali, žili, aj tí, ktorí tu žijú dnes, v prevažnej väčšine vnímame tento kúsok Slovenska ako stred sveta. A ak aj tento pocit nepoznajú všetci, ktorí mali to šťastie byť tu chvíľu doma, tak určite nechýba nikomu z tých, ktorí sa odtiaľto rozišli do mnohých kútov našej vlasti aj za jej hranice, do bližších i vzdialenejších krajín za prácou, za životnými partnermi, prípadne z nejakých iných osudových príčin.

Jedným z takýchto verných Kokavčanov bol aj pôvodca tejto knižky, docent Ing. Richard Kafka. Popri svojom hlavnom zamestnaní, v rámci ktorého postúpil až na post technického riaditeľa Závodov Slovenského národného povstania (hlinikárne) v Žiari nad Hronom, sa venoval aj vedecko-bádateľskej práci. Bol autorom alebo spoluautorom mnohých odborných štúdií a článkov. Paradoxne, napriek technickému vzdelaniu a profesionálnemu zameraniu, lákalo Richarda Kafku aj poznávanie minulosti. Snažil sa odhaľovať dejiny hutníctva a baníctva i ostatných s nimi súvisiacich historických reálií na Slovensku. Tejto záľube sa s plným nasadením venoval najmä po odchode do dôchodku.

V roku 2010 objavil napokon priestor, v ktorom mohol svoje poznatky a vedomosti uverejňovať bez akýchkoľvek prekážok a obmedzení, navyše hneď po tom, ako ich skoncipoval do publikovateľnej podoby. Stal sa blogerom na internete, kde vytvoril až sedem samostatných blogov. Do všetkých písal informačne zaujímavé a poučné príspevky, ktoré sú dodnes k dispozícii všetkým záujemcom. No azda najviac článkov vkladal do blogu NAŠA KOKAVA.
Za necelých päť rokov tvorivého písania do tohto blogu uverejnil Richard Kafka na jeho „stránkach“ až 200 samostatných príspevkov. Ich hodnota spočíva v tom, že ich vytváral predovšetkým z vlastných spomienok, spomienok svojho otca i ostatných rodinných príbuzných. Sprítomňoval v nich tiež zážitky, skúsenosti, poznatky a vedomosti, ktoré čerpal od ďalších známych, niekedy sa inšpiroval podnetmi z novín, časopisov či iných literárnych aj archívnych zdrojov. Skoro všetky príspevky v tomto blogu sa týkali a týkajú jeho rodnej Kokavy, prípadne dedín v jej bezprostrednom okolí ako Utekáč, Šoltýska, Zlatno a podobne. Táto kniha vám ich prvýkrát prináša v tlačenej podobe.
Prof. PhDr. Leon Sokolovský, CSc.
Čítať viac
Počet strán
320
Väzba
pevná väzba
Rozmer
170×240 mm
Hmotnosť
802 g
ISBN
9788097371302
Rok vydania
2020
Naše katalógové číslo
824359
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Miloš Hric
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

„Empatia, schopnosť počkať, pocit pokoja či lásky sa nedajú pestovať tempom skleníka a vyžadujú pozvoľný rast.“