Oheň - Maria Pourchet, Odeon CZ, 2022

19,75 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Oheň - Maria Pourchet, Odeon CZ, 2022
Čítaná
Oheň - Maria Pourchet, Odeon CZ, 2022

Oheň
Čítaná

Román Oheň představuje českému čtenáři poprvé ve Francii už známou autorku Marii Pourchet, jejíž přímočarý, až brutální pohled na současnou civilizaci a originální literární... Čítať viac

Vydavateľstvo
Odeon CZ, 2022
248 strán
3-4 hodiny čítania

Román Oheň představuje českému čtenáři poprvé ve Francii už známou autorku Marii Pourchet, jejíž přímočarý, až brutální pohled na současnou civilizaci a originální literární styl nezanechají nikoho chladným. Hrdinové příběhu, manažer banky... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Výborný stav
  • Čeština
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024

Viac o knihe

Román Oheň představuje českému čtenáři poprvé ve Francii už známou autorku Marii Pourchet, jejíž přímočarý, až brutální pohled na současnou civilizaci a originální literární styl nezanechají nikoho chladným. Hrdinové příběhu, manažer banky Clément, který sdílí deprese ze světa finančnictví jen se svým psem, a profesorka a matka dvou dcer Laura, zklamaná ze svého života plného kompromisů, odrážejí ve svých osudech nesplněné tužby více generací. Spalující příběh jejich vášně se odehrává na pozadí covidové pandemie, ekologických snah za záchranu planety, globálního zadlužování i dalších témat dneška. Kniha, v níž se sváří touha s peklem, žár s vyhořením, oheň s popelem i beznaděj s humorem, přináší víc než nevšední čtenářský zážitek; je příspěvkem k diagnóze naší palčivé epochy.
Čítať viac
Originálny názov
Feu
Počet strán
248
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
135×208 mm
Hmotnosť
390 g
Rok vydania
2022
Edícia
Světová knihovna
Naše katalógové číslo
1678045
Štýl
psychologický
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Francúzsko
Vydavateľstvo
Odeon CZ
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

5 hodnotení

4
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Natália z nathalysreading
Neoverený nákup
22.11.2023
Neznášate romány pre ženy? Toto je niečo pre vás. Je to temné, drsné, pôsobí to reálne, s ťaživými emóciami a uveriteľnými postavami. Už som to spomínala veľakrát, no milujem francúzsky štýl písania, ktorý je trefný, na nič sa nehrá a nakoniec vo vás zanechá kráter. Oheň je moja prvá kniha od tejto spisovateľky a určite nie posledná. Bola to taká emocionálna nálož, až ma to roztrhalo na franforce. Zbožňujem diela, z ktorých cukrovku nedostanem.

Robil som, čo som mohol, aby som bol nenápadný, to je môj štýl, nevýraznejšia je už len mŕtvola.
(str. --)

Jadro príbehu tvorí milenecký vzťah dvoch rozdielnych ľudí, ktorých poháňa túžba, horúca a nepredvídateľná ako samotný oheň. Ich činy mi sympatické neboli. Zmýšľanie hrdinov som nevedela pochopiť a zároveň som ich ľutovala. Kniha je napísaná jednoducho, priamočiaro, niekedy vulgárne, no čitateľ uverí každému slovu. Štýl je svižný, aj keď je dej tragický a zamaskovaný v humore, ktorý tam nie je pridaný nasilu. Môžete to vidieť na ukážkach. Je to nevtieravé, ale zároveň cítite, že aj veľmi smutné. Mala som problém zadržať slzy, ale tiež som sa smiala, lebo to bolo brilantne napísané. Spôsob rozprávania ma očaril. Nejdem prezrádzať viac.

Takto medzi halou a dávkovačom dezinfekčného gélu trénuješ zatrpknutosť. Tak či onak, starneš. Už nepotrebuješ matku, aby ťa zhadzovala, teraz sa vieš celkom dobre zhadzovať sama.
(str. --)

Veľkou prednosťou tohto diela je vynikajúca psychoanalýza postáv, ktorá sa prejavuje v ich myslení. Gradácia deja je pomerne nenápadná, a preto vás koniec zasiahne plnou silou. Niečo som tušila, no nepredpokladala som až taký záver. Musela som to spracovať. Bolo to geniálne. Stále si chcem pamätať, ako som sa cítila, keď som Oheň čítala prvý raz, lebo to očarenie a šok je neopakovateľné. Len človek, ktorý nevie, do čoho ide, to môže zažiť, a ja tento pocit prajem každému. Francúzi prosto dokážu úplne zničiť náročného čitateľa. Som vďačná za to, že sa mi do rúk dostalo niečo unikátne. Vrelo odporúčam ďalej. Neváhajte!
Čítať viac
13

Ťažko sa vyberá päť diel a zopár obľúbených autorov. Milujem literatúru! Deň bez knihy je pre mňa neúplný. Aspoň stránku musím prečítať :-)

Ivana Zacharová
Overený zákazník
15.11.2023
Láska má veľa podob
Maria Pourchetová si v románe Oheň za námet zvolila lásku. Avšak Oheň nie je románom z červenej knižnice, próza je skôr smutnou paródiou na lásku. Pobavia nás hlasy hrdinkinej matky a starej matky, ktoré sa ozývajú zo záhrobia a komentujú konanie zbrklej ženy, pousmejeme sa nad cynizmom oboch hlavných postáv a udiví nás ich konanie a komunikácia. Autorka milencov karikuje, ich starostlivo vybudované charaktery vyvolávajú na jednej strane pochopenie a na druhej strane opovrhnutie. Ťažko si túto dvojicu obľúbiť, no je fascinujúce pozorovať, ako sa popasujú s ohňom, ktorý založili.

Ona je úspešná akademička, vydatá, má dve deti a býva v rodinnom dome, kde jej zjavne nič nechýba, no cíti, že to nie je ono. Túži po zmene, po niečom, čo prelomí strnulosť, v ktorej uviazla. On je vysokopostavený bankár, ukážkový cynik v prehlbujúcej sa depresii, ktorý je presvedčený, že vo vzťahu s Laure pookreje. Preskočí malá iskra, čo úplne stačí na to, aby sa rozhorel obrovský plameň, ktorý sa rýchlo vymkne kontrole. Hoci obaja protagonisti túžia byť milovaní, ich vášeň kolíše a zdá sa, že si jednoducho nedokážu porozumieť. Ich túžba je skôr vyjadrením nedostatku niečoho nehmatateľného a nedefinovateľného. Dá sa povedať, že Oheň je o beznádejne neúspešnej komunikácii dvoch ľudí, neskôr spôsobenej určitou formou rezignácie.

Od prvých strán nás autorka vrhne do víru rozprávania. V krátkych, úzko prepojených kapitolách sa striedajú dva rozprávačské hlasy, ktoré čas od času pripomínajú iskry vyletujúce z pahreby. Rozprávanie má rýchle tempo, text vyžaduje pozorné oko čitateľa. Toto rýchle striedanie perspektív jasne ukazuje, ako málo sa tí dvaja zhodnú vo svojich pocitoch a názoroch, aké odlišné sú ich túžby a ako málo sa navzájom poznajú. V románe sa vynárajú aj zásadné otázky o dobe, v ktorej žijeme. Komentujú ju nielen hlavní hrdinovia, ale autorka nám ponúka aj pohľad mladšej generácie a to prostredníctvom Laurinej dcéry. Véra je rebelka, ktorá citlivo vníma klimatické zmeny, feminizmus aj vojny. Pourchetová rozohráva nielen nesúlad v komunikácii a pocitoch milencov, ale do rovnakej pozície stavia matku s dcérou. Za medzigeneračné nepochopenie môže čiastočne opäť rezignácia.

Autorka precízne buduje dej a hoci nás miestami sem-tam na okamih stratí, veľmi rýchlo si opäť získava našu pozornosť. V záverečných kapitolách nezostáva nič iné, iba očami zbesilo hltať riadky a vo finále s údivom predýchať sebaironický čin jednej z postáv.
Čítať viac

„Pobozkáme sa, dotkneme. Nechceme nič viac. Čo potrebujeme, je na dosah. Všetko ostatné je nepodstatné. Také jednoduché. Nenaplnení sú iba tí, čo nevedia, čo chcú.“

Cez noc - Stig Sæterbakken, 2014
Cez noc
Stig Sæterbakken