Národné jedlá - Anya von Bremzen, Premedia, 2023

16,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Národné jedlá

Cesta okolo sveta za jedlom, históriou a zmyslom domova

Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya... Čítať viac

Vydavateľstvo
Premedia, 2023
Počet strán
288

Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

16,95 €

U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 4 – 5 dní

Naši škriatkovia odporúčajú

Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024

Viac o knihe

Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo.

Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.

Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť.
Čítať viac
Originálny názov
National Dish
Počet strán
288
Väzba
pevná väzba
Rozmer
150×230 mm
Hmotnosť
516 g
ISBN
9788082421906
Rok vydania
2023
Edícia
Civilizácia
Naše katalógové číslo
1696127
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Srbsko
Vydavateľstvo
Premedia
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,8 / 5

6 hodnotení

2
2
1
1
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

6.2.2024
Ku knihe som pristupoval trochu opatrne a s dešpektom. Ale už od prvých strán ma veľmi milo prekvapila. Autorka precestovala cez 3 kontinenty a svojským, ale profesionálnym prístupom opisuje jedlá v najznámejších kulinárskych krajinách. Zároveň pridáva k týmto jedlám aj kus histórie a prekvapivé zaujímavosti o niektorých najznámejších kuchyniach sveta. Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
23.1.2024
Zaujímavé čítanie
Kto čítal autorkinu knihu Umenie sovietskej kuchyne, určite mi dá za pravdu, že ide o veľmi zaujímavú a dobre spracovanú knihu. V tejto opisuje svoje poznatky z oblasti gastronómie, o ktorých sa dozvedela z ciest so svojím manželom. Prevedie vás viacerými destináciami, počnúc Parížom a varením hovädzieho vývaru z mäsa v jednom hrnci (u nás aj celkom bežné), cez Neapol s pizzou Margherita, až po Tokio, kde sa dozviete, že pôvodnej japonskej kuchyni chýbalo mäso, oleje a tuky a korenie. A že ryža ako top surovina bola vraj mýtus? Áno.
,,Hoci ryža bola dôležitým symbolom postavenia a daňovou plodinou, Japonci boli až do pomerne nedávnych dôb ,,polyobilní" konzumenti. Základnými prvkami ich stravy boli jačmeň a fazuľa. "
Autorka sa prostredníctvom všímavých očí a rozprávaním sa s kuchármi, vedcami, či cudzími ľuďmi dozvedá o rôznych národných jedlách, zisťuje o nich čo najviac a snaží sa pochopiť ich význam pre rôznych ľudí i národ. Dostanete sa s ňou aj do Sevilly, mexickej Oaxacy (zaujímavé čítanie) aj Istanbulu. Epilóg sa venuje boršču a ide o dobrú bodku za celou knihou. Mne sa síce páčila viac Umenie sovietskej kuchyne, ale aj v tejto knihe sa nájde veľmi veľa zaujímavých informácií.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Naše milované jedlá možno nie vždy rozprávajú šťastný príbeh o tom, kto sme, ale hovoria nám, čo máme na rozdávanie.“ – The New York Times Book Review

„Oslnivo inteligentné skúmanie toho, ako sa jedlá stávajú národnými symbolmi. Je to poučné a zároveň zábavné čítanie. Na konci tejto pozoruhodnej knihy pochopíte, že otázka národných jedál sa vždy dotýka hlbších problémov.“ – Financial Times

Vydavateľstvo Premedia

Čítať viac

„Ani ty nejkrásnejší diamanty nemusí být úplně dokonalé. Na chybách není nic špatného. Dělají z nás lidi. “