Preskočiť na hlavný obsah
Cleopatra a Frankenstein - Coco Mellors, Literárna bašta, 2024
Národné jedlá - Anya von Bremzen, Premedia, 2023

16,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Národné jedlá

Cesta okolo sveta za jedlom, históriou a zmyslom domova

Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya... Čítať viac

Vydavateľstvo
Premedia, 2023
Počet strán
288

Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

16,95 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o knihe

Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo.

Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.

Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť.
Čítať viac
Naše katalógové číslo
1696127
Originálny názov
National Dish
Počet strán
288
Väzba
pevná väzba
Rozmer
150×230 mm
Hmotnosť
516 g
ISBN
9788082421906
Rok vydania
2023
Edícia
Civilizácia
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Srbsko
Vydavateľstvo
Premedia
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,8 / 5

6 hodnotení

2
2
1
1
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

6.2.2024
Ku knihe som pristupoval trochu opatrne a s dešpektom. Ale už od prvých strán ma veľmi milo prekvapila. Autorka precestovala cez 3 kontinenty a svojským, ale profesionálnym prístupom opisuje jedlá v najznámejších kulinárskych krajinách. Zároveň pridáva k týmto jedlám aj kus histórie a prekvapivé zaujímavosti o niektorých najznámejších kuchyniach sveta. Čítať viac
41

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
23.1.2024
Zaujímavé čítanie
Kto čítal autorkinu knihu Umenie sovietskej kuchyne, určite mi dá za pravdu, že ide o veľmi zaujímavú a dobre spracovanú knihu. V tejto opisuje svoje poznatky z oblasti gastronómie, o ktorých sa dozvedela z ciest so svojím manželom. Prevedie vás viacerými destináciami, počnúc Parížom a varením hovädzieho vývaru z mäsa v jednom hrnci (u nás aj celkom bežné), cez Neapol s pizzou Margherita, až po Tokio, kde sa dozviete, že pôvodnej japonskej kuchyni chýbalo mäso, oleje a tuky a korenie. A že ryža ako top surovina bola vraj mýtus? Áno.
,,Hoci ryža bola dôležitým symbolom postavenia a daňovou plodinou, Japonci boli až do pomerne nedávnych dôb ,,polyobilní" konzumenti. Základnými prvkami ich stravy boli jačmeň a fazuľa. "
Autorka sa prostredníctvom všímavých očí a rozprávaním sa s kuchármi, vedcami, či cudzími ľuďmi dozvedá o rôznych národných jedlách, zisťuje o nich čo najviac a snaží sa pochopiť ich význam pre rôznych ľudí i národ. Dostanete sa s ňou aj do Sevilly, mexickej Oaxacy (zaujímavé čítanie) aj Istanbulu. Epilóg sa venuje boršču a ide o dobrú bodku za celou knihou. Mne sa síce páčila viac Umenie sovietskej kuchyne, ale aj v tejto knihe sa nájde veľmi veľa zaujímavých informácií.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Naše milované jedlá možno nie vždy rozprávajú šťastný príbeh o tom, kto sme, ale hovoria nám, čo máme na rozdávanie.“ – The New York Times Book Review

„Oslnivo inteligentné skúmanie toho, ako sa jedlá stávajú národnými symbolmi. Je to poučné a zároveň zábavné čítanie. Na konci tejto pozoruhodnej knihy pochopíte, že otázka národných jedál sa vždy dotýka hlbších problémov.“ – Financial Times

Vydavateľstvo Premedia

Čítať viac

„Svet, v ktorom sa číta, je tým najlepším možným. Čítanie kníh a debaty o nich sú tou najpríjemnejšou formou cibrenia mysle, na akú som vo svojom doterajšom živote natrafila. A jedným z najúčinnejších spôsobov, ako meniť svoj svet k lepšiemu. “

Do plaviek - Eva Borušovičová, 2018
Do plaviek
Eva Borušovičová