Vojna proti drogám - Antony Loewenstein, Hadart Publishing, 2021

19,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Vojna proti drogám - Antony Loewenstein, Hadart Publishing, 2021
Vojna proti drogám - Antony Loewenstein, Hadart Publishing, 2021

Vojna proti drogám

Prečo trvá? Kto z nej profituje? Kto sú jej obete?

Rovnako ako vo vojne s terorizmom sa aj vo vojne proti drogám točia miliardy dolárov a práve preto nie je ľahké ju vyhrať. Táto kniha vysvetľuje, prečo naďalej trvá, kto z nej... Čítať viac

Vydavateľstvo
Hadart Publishing, 2021
Počet strán
344

Rovnako ako vo vojne s terorizmom sa aj vo vojne proti drogám točia miliardy dolárov a práve preto nie je ľahké ju vyhrať. Táto kniha vysvetľuje, prečo naďalej trvá, kto z nej profituje a kto sú jej obete.... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

19,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 11 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024
Vojna proti drogám - Antony Loewenstein, Hadart Publishing, 2021
19,90 €

Viac o knihe

Rovnako ako vo vojne s terorizmom sa aj vo vojne proti drogám točia miliardy dolárov a práve preto nie je ľahké ju vyhrať. Táto kniha vysvetľuje, prečo naďalej trvá, kto z nej profituje a kto sú jej obete. Vojna proti drogám ako politická stratégia existuje v Spojených štátoch od 70. rokov 20. storočia a ich vzor nasledovali aj európske štáty. Je to však prístup, ktorý zlyhal. Jeho výsledkom je obrovský nárast počtu ľudí vo väzení, násilie v rôznych častiach sveta, podpora diktátorských režimov a dramaticky rastúce počty závislých.

Austrálsky novinár Antony Loewenstein precestoval Spojené štáty, Veľkú Britániu, Austráliu, Honduras a Filipíny, aby odhalil všetkých hráčov, ktorí sú do vojny proti drogám zapojení: úradníci, aktivisti, obete, agenti DEA, díleri aj užívatelia. Jeho reportáž z prvej línie odhaľuje, prečo je vojna proti drogám jedným z najtragickejších konfliktov našich čias.
Čítať viac
Počet strán
344
Väzba
pevná väzba
Rozmer
145×225 mm
Hmotnosť
703 g
ISBN
9788099941343
Rok vydania
2021
Naše katalógové číslo
1226673
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Hadart Publishing
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

2 hodnotenia

0
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

20
Trvalý záznam - Edward Snowden, 2020
Práve čítam
Trvalý záznam

Som nenapraviteľný knihomoľ, ktorý miluje knihy a snažim sa k tomu inšpirovať iných.

Michal Horoščák
Overený zákazník
1.3.2024
Vojna proti drogám
Kniha poskytuje dôkladný pohľad na zložitú problematiku globálnej vojny proti drogám. Loewenstein sa snaží porozumieť príčinám a následkom tohto dlhodobého konfliktu, ktorý má obrovský dopad na spoločnosť.

Autor podnikol rozsiahle cesty do Spojených štátov, Veľkej Británie, Austrálie, Hondurasu a Filipín, aby objavil rôzne aspekty a hráčov zapojených do tejto vojny. Jeho cestovateľské reportáže ponúkajú čitateľovi pohľad z prvej ruky na rôzne perspektívy - od úradníkov a aktivistov po obete, agentov DEA, dílerov a užívateľov drog.

Kniha zahŕňa rozmanité témy, vrátane politických stratégií, vplyvu vojny proti drogám na nárast počtu väzňov, násilie v rôznych častiach sveta, ako aj podporu diktátorských režimov a dramatické zvýšenie počtu závislých. Loewenstein sa snaží rozobrať, prečo táto vojna zlyhala a akým spôsobom profitujú z nej rôzni hráči.

Jeho práca je dôležitým príspevkom k pochopeniu komplexnosti a kontroverzií, ktoré sú spojené s vojnou proti drogám. Loewensteinova schopnosť zachytiť rôzne hľadiská a ponúknuť čitateľom príbehy z prvej ruky robí túto knihu dôležitým čítaním pre každého, kto sa zaujíma o túto tému. S jeho objektívnym a dobre informovaným prístupom ponúka čitateľom priestor na reflexiu a hlbšie pochopenie rozsahu a dôsledkov vojny proti drogám.
Čítať viac
21

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
10.2.2023
Zaujímavé čítanie
Ľudia berú drogy už od praveku, to je fakt. Niektorí cez víkend v kluboch či doma s priateľmi len tak pre zábavu, iní v nadmernom množstve a v nie takých nablýskaných podmienkach. Asi ale neberú do úvahy, ako sa k nim drogy dostanú a koľko ľudí pri ich výrobe trpí. „Čo by ste povedali na hnutie, ktoré by presadzovalo fairtrade kokaín, heroín a marihuanu?”

Drogy sú biznis, v ktorom sa točia neskutočné peniaze, to je ďalší fakt. Antony Loewenstein sa v knihe Vojna proti drogám pozerá na zúbok drogovej infraštruktúre, opatreniam zameraným na boj proti drogám, o tom, kto z tejto vojny profituje a kto ťahá za kratší koniec.

Je nutné podotknúť, že popkultúra nám krutú realitu trochu romantizuje. Ak ste videli seriál Narcos, asi tušíte, o čom hovorím. Zaostalá, korupciou prehnitá Kolumbia vďaka starej dobrej pomoci amerických agentov DEA oseká chápadlá kartelov. Zdalo by sa, že to bola vojna proti drogám, no v skutočnosti to bola vojna o drogy.

V USA existuje od 70. rokov 20. storočia vojna proti drogám ako politická stratégia, ktorú nasledujú aj viaceré európske štáty. Na početných príkladoch v mnohých krajinách však môžeme demonštrovať, že tento prístup zlyhal, priniesol obrovské vlny násilia a ľudí vo väzení, diktátorské režimy, nárast počtu závislých. Vedie prohibícia k zníženiu spotreby drog? Viď Portugalsko, ktoré v 2001 dekriminalizovalo všetky drogy a výsledkom bol pokles v najrizikovejších skupinách. Čo nie je ilegálne, prestáva byť lákadlom.

Kniha je síce napísaná trochu „suchšie”, no je plná zaujímavých informácií a postrehov, takže sa ju oplatí prečítať, ak vás táto problematika zaujíma.

P.S.: V Medellíne si môžete dať trip (nie taký!) po domoch, v ktorých sa ukrývala rodina narkobaróna Pabla Escobara. Prevedie vás ním sám účtovník a brat Pabla, Roberto.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

"Antony Loewenstein je úžasný novinár a toto je úžasná kniha. Každý, koho zaujíma vojna proti drogám jedna z najväčších katastrof tohto sveta, by si mal túto skvelú knihu prečítať."
Johann Hari, autor knihy Chasing the Scream

"Kniha, ktorú držíte v rukách, je dobre napísaným svedectvom o svete, v ktorom vojna proti drogám zlyhala a nemôže pokračovať. Verím, že na Slovensku prispeje k diskusii o tom, akým prístupom ju raz nahradíme."
Martin Poliačik

"Mnoho ľudí si myslí, že problém s drogami je vyriešený, keďže vojna proti drogám zlyhala a niektoré štáty legalizovali používanie marihuany na rekreačné aj medicínske účely. Táto kniha zaručene búra túto predstavu... Mal by ju prečítať každý, kto sa angažuje v akejkoľvek debate o drogovej politike."
Dr. David Nutt, autor kníh Drugs Without the Hot Air a The Neurobiology of Addiction: New Vistas

„Hviezdna obloha je váš najvernejší priateľ, ak sa s ňou raz zoznámite; je stále prítomná, ponúka nám mier, pripomína nám, že náš nepokoj, naše pochyby, naše trápenia sú triviálne a dočasné. Vesmír je a bude neotrasiteľný...“

Ticho v období hluku - Erling Kagge, 2017
Ticho v období hluku
Erling Kagge