Labuť - Ivana Havranová, Marenčin PT, 2016

10,79 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Labuť - Ivana Havranová, Marenčin PT, 2016
Labuť - Ivana Havranová, Marenčin PT, 2016

Labuť

Unavená labuť na koľajniciach električky, rybičky na rajnici, zubatá v krematóriu, Marienka, šikovná asistentka papalášov, šok v banke, nájomný vrah, láska až za hrob, zametačka... Čítať viac

Vydavateľstvo
Marenčin PT, 2016
144 strán
2 hodiny čítania

Unavená labuť na koľajniciach električky, rybičky na rajnici, zubatá v krematóriu, Marienka, šikovná asistentka papalášov, šok v banke, nájomný vrah, láska až za hrob, zametačka chodníkov... O tom všetkom sú poviedky Ivany Havranovej... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

10,79 €

-9 %
Pôvodná cena: 11,90 €
U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 5 – 6 dní

Dostupné v 45 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024

Viac o knihe

Unavená labuť na koľajniciach električky, rybičky na rajnici, zubatá v krematóriu, Marienka, šikovná asistentka papalášov, šok v banke, nájomný vrah, láska až za hrob, zametačka chodníkov... O tom všetkom sú poviedky Ivany Havranovej. Smutné aj veselé príbehy plné strachu, napätia aj nehy. Keď sa začítate, zazdá sa vám, že príbehy nemôžu byť vymyslené. Sú skutočné, vyzbierané z ulíc a domovov a naozaj sa udiali.
Čítať viac
Počet strán
144
Väzba
pevná väzba
Rozmer
135×205 mm
Hmotnosť
286 g
ISBN
9788081147494
Rok vydania
2016
Naše katalógové číslo
241623
Štýl
životopisný
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Marenčin PT
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Kúpte spolu
Labuť - Ivana Havranová, Marenčin PT, 2016
Bosorka - Ivana Havranová, Marenčin PT, 2015
22,19 €
Ušetríte 2,61 €

Hodnotenia

5,0 / 5

3 hodnotenia

3
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

21
Cyntoryn zvieratiek - Stephen King, 2019
Práve čítam
Cyntoryn zvieratiek

Malá knihomoľka z Bratislavy :) zbožňujem knihy, ale nie sú viac ako skutočný život, tak nezabúdajme žiť a zažívať! <3 IG: mercinkaa

Marcela Kurajdová
Overený zákazník
12.12.2022
dokonalá kniha!
Už ste čítali knihu, pri ktorej ste takmer nedýchali? Verím, že ich je na svete viacero a jednou z nich je aj Labuť, zbierka poviedok bežného života a situácii, ktoré sa nám dejú a krúžia okolo nás. Ivana Havranová je čarodejnica - nútila ma čítať na jeden hlboký nádych až som zabudla na všetko ostatné okolo mňa. Čítala som čítala, oči ma pálili ako ucho po facke, ale.. rada opäť poviem „toto je sila literatúry“ - až taká dobrá a krásne napísaná pre mňa Labuť je. Poéziou, hrou metafor a vyberanými slovnými prirovnaniami namaľovaná.
~
„Patrila medzi najkrajšie slečny v meste. Oproti iným však bola ešte aj atraktívna, ba až luxusná. Nie všetky krásky sú také. Niektorým z tvárí pozerá iba peknota. Nijaký šarm, nijaká moment tak veľmi dôležitý, aby človeka zaujal. Sú na svete krásne ženy, o ktorých kráse v skutku nevie nik. Ľudia ich jednoducho neregistrujú, pretože ničím neudreli do očí. Nič na svete nedokáže byť nudnejšie ako nevýrazná krása.“
~
Moje veľké sympatie pramenia aj z toho, že niektoré slová a ich „nespisovné“ tvary (slovné hračky) rada používam aj ja. Hrialo ma to pri srdci a s radosťou som sa ponárala do dokonalých opisov všedných dní, činností a vecí, ktoré nás obklopujú a sprevádzajú. Stále hľadám slová, ako stručne a jednoducho opísať zbierku krátkych próz, ale nedarí sa mi. Jednoducho to veru nepôjde. Útla Labuť si to nezaslúži. 15 poviedok mi bolo tak blízkych, až som mala miestami pocit, že som ich kedysi dávno prežila ja sama. Preniesli ma do minulosti, ktorá tvorí samostatný svet ukrytý v útrobách mojej mysle a spomienok, ktoré si pre ich výnimočnosť budem navždy pamätať. Ako za detských čias, keď som ako 5-ročná ukradla lízanku za pár halierov a doteraz ma za to hryzie svedomie – nikdy nezabudnem.

Niektorí ľudia vedia písať a rozprávať s takou krásou, až to „bolí“!
Existujú knihy, kde sa stretneme s podobným štýlom a aj keď nevieme povedať o čom presne boli, vieme, že zároveň boli o všetkom (v rýchlosti mi napadajú podobné: Bystré dievča, Volám sa Lucy Bartonová). Labuť je štýlom aj prístupom tak svojská a naozaj pekná, že ju odporúčam každej citlivo vnímavej duši, ktorá vidí krásu v obyčaji, v kaluži špinavej vody, v pouličnej piesni človeka bez domova, v každodennom opakujúcom sa stereotype, ktorý dáva zmysel a v situáciách, ktoré iní nevnímajú inak, než ako bežné a potrebné.

Aby to ale nevyzeralo, že poviedky opisujem ako romantiku obalenú nehou a ňuňuňu pocitom v pastelových farbách, nie jedna končí otvorene, šokujúco alebo srdce lámajúcou smrťou. Aj preto je pre mňa kniha reálnou krásou vypichnutou zo všedného života každého z nás. Šokuje a nie len v dobrom slova zmysle! Sem tam zaváňa chladným až temným (fantasy?) anglickým šmrncom, nad ktorým chvíľu rozmýšľate. O to viac som zo zbierky nadšená. Ak ste pochopili a cítili, čo týmto všetkým chcem povedať a pozdávalo sa vám to, nevidím to inak, než aby ste si knihu obratom šupli do svojho nákupného košíka a užili si ju v chvíľke samoty, pod chlpatou teplou dekou, so šálkou voňavého čaju a hŕstkou chutných dobrôt.

Pár poviedok je zasadených do aktuálneho jesenno-zimného obdobia, a tak ide o vhodné predvianočné čítanie, ktoré mi brnklo po všetkých nervových aj emočných strunách!
Čítať viac
Anton A. Pižurný
Neoverený nákup
27.7.2016
Labuť
NEBUĎ LABUŤ...

Havranovej Labuť letela, až pristála uprostred mesta. Nebuď ju.

Knihu poviedok známej publicistky a spisovateľky (tiež spoluautorky geneticky vydareného diela menom „Michal“), Ivany Havranovej „Labuť“ vydal na Slovensku Marenčin PT v roku 2016.

Prirovnanie vždy pokrivkáva, ale pätnásť Ivaniných poviedok až Dahlovských (niektoré gro/teskného charakteru - Vonnegut), či Buzzatiovských, poteší oko a dušu čitateľa v súčasnej mäsovýrobe „ženskej knižnej produkcie“.

Ivana mi povedala, že tieto poviedky písala na jar a jedna z nich je autobiografická. Ktorá to je, to si necháme pre seba a na tipovanie čitateľa. Ale všetky sa naozaj stali. Niektoré možno vyzerajú len ako náčrt, ale potom môžem smelo napísať, že sú to prozaické metafory, poviedkové básne.

Havranová je produktívna autorka a našťastie zatiaľ u nej nebadať hroziaci proces vyhorenia. Mňa presvedčila už v „Bosorke“ (Marenčin PT, 2015) že jej imaginácia je studnicou, možno až artézskeho rozme(a)ru.

A ešte taká maličkosť, ale podľa mňa dôležitá: - Súčasná výdatná vydavateľská produkcia podceňuje prácu korektorov. Je to hanba.

© anton a. pižurný
Čítať viac

Ivana Havranová

Čítať viac

Vydavateľstvo Marenčin PT

Čítať viac
Kúpte spolu
Labuť - Ivana Havranová, Marenčin PT, 2016
Bosorka - Ivana Havranová, Marenčin PT, 2015
22,19 €
Ušetríte 2,61 €

„Raj som si vždy predstavoval ako knižnicu, nikdy ako záhradu.“

Vražedné pohádky - Andreas Gruber, 2022
Vražedné pohádky
Andreas Gruber