Ruský doping - Grigorij Rodčenkov, Universum, 2021

16,25 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Ruský doping

Jak jsem zničil Putinovo tajné dopingové impérium

V roce 2015 Světová antidopingová agentura WADA v reakci na dopingový skandál v ruském sportu odebrala akreditaci ruskému antidopingovému centru, jehož ředitel Grigorij... Čítať viac

Vydavateľstvo
Universum, 2021
Počet strán
280

V roce 2015 Světová antidopingová agentura WADA v reakci na dopingový skandál v ruském sportu odebrala akreditaci ruskému antidopingovému centru, jehož ředitel Grigorij Rodčenkov následně rezignoval na svou funkci... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština

16,25 €

-17 %
Pôvodná cena: 19,75 €
U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 3 – 5 dní

Dostupné v jednej knižnici. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Ozveny starých kníh - Barbara Davis, AURORA, 2024
Ruský doping - Grigorij Rodčenkov, Universum, 2021
16,25 €

Viac o knihe

V roce 2015 Světová antidopingová agentura WADA v reakci na dopingový skandál v ruském sportu odebrala akreditaci ruskému antidopingovému centru, jehož ředitel Grigorij Rodčenkov následně rezignoval na svou funkci a za dramatických okolností odešel do USA. V emigraci poskytl svědectví o programu státem řízeného dopingu. Sám údajně na pokyn ministerstva sportu vytvořil obtížně detekovatelnou směs anabolických steroidů a podílel se na systému výměny vzorků moči, který významně přispíval k medailovým ziskům ruských sportovců na mezinárodní scéně – zejména na zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014. Rodčenkov je v Rusku obviněn z několika trestných činů a skrývá se v USA, kde je zařazen do programu na ochranu svědků.
Kniha vypráví otevřeně celý příběh o ruském dopingu, který byl zachycen i v oscarovém dokumentu Bryana Fogela Icarus a stále fascinuje a šokuje svět. Mapuje i dětství autora, vyrůstajícího za železnou oponou, jeho první setkání s dopingem jako dvaadvacetiletého studenta-sportovce na Moskevské státní univerzitě a jeho následnou kariéru v antidopingové laboratoři v Moskvě. Tato strhující publikace odhaluje podvodný systém plný amorálnosti a bezostyšné drzosti.
Čítať viac
Originálny názov
The Rodchenkov Affair: How I Brought Down Putin's Secret Doping Empire
Počet strán
280
Väzba
pevná väzba
Rozmer
145×227 mm
Hmotnosť
550 g
ISBN
9788024274584
Rok vydania
2021
Naše katalógové číslo
882263
Jazyk
čeština
Preklad
Vydavateľstvo
Universum
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

2 hodnotenia

0
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

20.9.2022
Ruský doping je životopisná správa o najväčšom dopingovom škandále v športovej histórii, otvára okno do temnej stránky športu a odhaľuje systematické podvádzanie organizované štátom. Grigorij Rodčenkov, vedúci antidopingového laboratória, zohral významnú úlohu pri negatívnych výsledkoch testov ruských dopujúcich športovcov pred a počas medzinárodných súťaží. Bol jedným zo strojcov sofistikovaného systému manipulácie so vzorkami, ktorý dosiahol svoj vrchol počas olympijských hier v Soči, keď v tom čase zrejme najvyspelejšie dopingové výskumné laboratórium sveta spustilo proces výmeny pozitívnych vzoriek za čisté, vopred pripravené.
Rodčenkov hovorí o svojej osobnej kariére, dostupným jazykom vysvetľuje fungovanie športových testovacích laboratórií v sovietskej ére a systémovú kultúru dopingu v ruskom športe, ponúka vlastnú verziu udalostí v Soči a ruského odhodlania prostredníctvom manipulácie so vzorkami zaručiť vyhliadky na zlatú medailu a obnoviť prestíž Ruska po žalostnom výkone na predchádzajúcich zimných hrách vo Vancouveri, opisuje systém dopingových kontrol a spustenie biologického pasu športovcov.
Dojem z autora je však trochu rozpačitý – na jednej strane je kľúčovou postavou, ktorá odhalila rozsah ruského podvodu, na tej druhej je otvorený voči užívaniu steroidov, syntetického testosterónu a mnohých ďalších látok a tvrdí, že umožňujú športovcom zotaviť sa rýchlejšie a nie sú nebezpečné, ak sa používajú správne.
Neodporúčam čítať, ak si chcete zachovať ilúziu čistého vrcholového športu.
Čítať viac

Grigorij Rodčenkov

Čítať viac

„Cesty vedú ďalej, ďalej, pod mračná, cez zrázne žľaby a po púti dlhej, smelej, domov zrazu mocne vábi.“

Hobit - J.R.R. Tolkien, 2012
Hobit
J.R.R. Tolkien